شکاف دیجیتالی چیست؟
🔸شکاف دیجیتالی، چالشی است که امروزه دنیای مجازی با آن رو به رو شدهاست. شکاف دیجیتالی به نابرابریهای اقتصادی، آموزشی و اجتماعی بین دو گروه افرادِ دارای دسترسی به کامپیوتر و اینترنت و افراد محروم از کامپیوتر و اینترنت اشاره دارد.
🔸شکاف دیجیتالی به فاصلهی رو به رشد میان افراد روستایی، ضعیف، مسن و محروم – با دسترسی اندک به کامپیوتر و اینترنت – و طبقهی ثروتمند و متوسط جوان ساکن شهرها و حومههای آنها اشاره دارد.
🔸بروز شکاف دیجیتالی تأثیرات زیادی در تجارت الکترونیک، اقتصاد و آموزش خواهد داشت. حاصل این امر عقبافتادگی در علوم و فناوری کشورهای در حال توسعه خواهد بود.
🔸عمیقتر شدن این شکاف به معنای فاصله گرفتن اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی کشورها که نتیجه آن تحمیل کالاها و تولیدات فرهنگی صاحبان تکنولوژی برای سست کردن باورها، سنتها و فرهنگهای کشورهای در حال توسعه که پیامدش نوعی استثمار فرهنگی، بحران بیهویتی نسل جوان، یاس و افسردگی در سطح جوامع خواهد شد.
💠 نسرا مازندران(نهضت سواد رسانه ای انقلاب اسلامی)
🆔 @nasramazand
خطر روزافزون قلابهای ماهیگیری رمزارزی
👁🗨 گزارشها نشان میدهند که حملات فیشینگ ارزهای دیجیتال در شبکههای اجتماعی افزایش پیدا کرده است.
👁🗨 اکثر مواقع تنها داشتن کلید خصوصی یا عبارت بازیابی، به کلاهبرداران این امکان را میدهد تا به تمام موجودی یک کیف پول دسترسی داشته باشند و از هزاران تا میلیونها دلار را به سرقت ببرند.
👁🗨 کلاهبرداریهای فیشینگ حدود 80 درصد از نظرات ثبت شده در پستهای افراد مشهور و صرافیهای شناخته شده ارزهای دیجیتال در شبکه اجتماعی ایکس را تشکیل میدهند.
👁🗨 یکی از بهترین راهها برای جلوگیری از فیشینگ در این است که کاربر با نام تجاری، آدرس، نماد و ظاهر سایتها و کیف پولهایی که از آنها استفاده میکند به طور کامل آشنا باشد تا سریع و راحتتر لینکهای مخرب و تفاوتهای ظاهری را شناسایی کند.
👁🗨 آلوده کردن دستگاه مورد استفاده معاملهگران نیز یکی دیگر از راههای محبوب کلاهبرداران برای سرقت داراییها به شمار میرود و کاربران باید با نصب و فعال نگه داشتن آنتی ویروس اطمینان حاصل کنند که حتی در صورت دانلود و نصب برنامههای مخرب، دارایی و اطلاعات آنها به سرقت نمیرود.
💠 نسرا مازندران(نهضت سواد رسانه ای انقلاب اسلامی)
🆔 @nasramazand
🔘 تغییر هویت در رسانه
▫️تغییر هویت از آنچه فکر میکنید به شما نزدیکتر است!
▪️اگر ابزاری بود که میزان تغییرات رفتاری و فکری اشخاص را قبل از استفاده از شبکه های اجتماعی و رسانه های مجازی، با رفتار و تفکرات آن ها بعد از مدتی استفاده از این ابزار ها مشخص میکرد، بدون شک از نتیجه آن تعجب میکردید.
▫️حقیقت این است که خواسته یا ناخواسته فضای مجازی و رسانه ها بر روی ما تاثیر می گذارند.
و در شکل های عمیق تر منجر به بوجود آمدن یک هویت نو برای فرد می شوند.
حضور میلیون ها فرد با افکار مختلف و نظرات گوناگون در بستر مجازی و مطالعه آن ها، مطمئنا در شکل دادن طرز فکری متفاوت از آنچه همواره همراه ما بوده است دخیل است.
▪️ اما آنچیزی که به این موضوع اهمیت میبخشد راستای تغییر این هویت است.
اینکه این تغییر در چه مسیری رخ می دهد؟
آیا ما را به سمت انسانیت بیشتر و فرد بهتری شدن سوق می دهد؟
یا این که تغییری نافرجام به سمت گم کردن اصل و اساس خود و دور شدن از عقاید و باور های درستمان است؟
▫️یادمان باشد:
هیچ شخصی از این تغییرات مصون نیست و خود را جدا و متفاوت از سایرین دیدن
اشتباهی بزرگ خواهد بود...
💠 نسرا مازندران(نهضت سواد رسانه ای انقلاب اسلامی)
🆔 @nasramazand
ذهنیت خرچنگی (Crab mentality) چیه؟
«اگر من نمیتونم چیزی را داشته باشم، بقیه هم نباید داشته باشند»
اما ارتباط این موضوع با خرچنگها در چیست؟!
اگر شما چند خرچنگ را درون یک جعبه یا چیزی شبیه آن بیندازید، آنها میتوانند به راحتی از آن خارج شوند، ولی این اتفاق نمیافتد. میدانید چرا؟! چون هر خرچنگی که بخواهد از جعبه بیرون بیاید، بقیه خرچنگها او را پایین میکشند و مانع نجات او میشوند. این قضیه تا جایی ادامه پیدا میکند که همه خرچنگها یکی پس از دیگری میمیرند و هیچ یک نجات پیدا نمیکنند، در حالی که همه آنها میتوانستند به راحتی از جعبه بیرون بروند.
💠 نسرا مازندران(نهضت سواد رسانه ای انقلاب اسلامی)
🆔 @nasramazand
🔻شبکه های مجازی مخرب حافظه بلندمدت/فضای مجازی اقیانوسی کم عمق ولی وسیع
🔹کاربران در فضای مجازی با حجم وسیعی از اطلاعات در ارتباط هستند و در آن عمیق نمی شوند لذا باعث تضعیف حافظه بلند مدت می گردد.
▪️در زمان مطالعه، ذهن به صورت عمیق و دقیق به موضوع ورود پیدا می کند و همین امر موجب می شود که با مطالعه مطالب مکتوب اطلاعات در حافظه بلند مدت ذخیره شود.
🔘 به جهت جلوگیری از فراموشی لحظه ای بهتر است برنامه ریزی در استفاده از شبکه های اجتماعی صورت گیرد و به صورت هدفمند نسبت به افزایش اطلاعات عمومی مطالعات مکتوب انجام شود.
💠 نسرا مازندران(نهضت سواد رسانه ای انقلاب اسلامی)
🆔 @nasramazand
✅ علل گرایش جوانان به شبکه های اجتماعی
🔸تازگی، جذابیت و همچنین قابلیت های شبکه های اجتماعی باعث شده تا امروره مخاطب از آن حالت منفعل بودن خارج و خود را موجودی فعال در بین میلیون ها فرد فعال دیگر ببیند.
🔻افراد به دلایل زیر به سمت استفاده از شبکههای اجتماعی مجازی گرایش پیدا میکنند؛
1️⃣ نوجویی و هیجانخواهی؛
شبکههای اجتماعی مجازی پدیدهای نوظهور هستند که قابلیتهای پرهیجانی را به کاربران خود میدهد مانند آشنایی با برنامههای جدید، طرح موضوعهای شگفتانگیز و پرتحرک، خلق صحنههای اعجابآور، ارائهی اطلاعات جدید و… در نتیجه افرادی که از هیجانخواهی بالایی برخوردارند، برای ارضای این نیاز خود به سمت شبکههای اجتماعی میروند.
2️⃣ میل به محبوبیت و خودشیفتگی؛
پژوهشها نشان میدهد شبکههای اجتماعی بهشت افرادی است که دچار اختلال شخصیت خودشیفتگی هستند یا حداقل میل زیاد به محبوبیت دارند؛ زیرا آنها میتوانند بدون داشتن روابط دوستانه واقعی، تعداد زیادی #رابطه_موهوم و تخیلی برای خود دستوپا کنند؛ بنابراین شبکههای اجتماعی مجازی #توهم_محبوییت را صرفاً براساس کمیت تعداد دوستان برای فرد به وجود میآورد.
3️⃣ حفظ ارتباط با دیگران در عین تنهایی؛
برخی افراد به دلیل ویژگیهای شخصیتی و تغییرات سبک زندگی، ترجیح میدهند در عین تنهایی و داشتن زندگی خصوصی، با جهان پیرامون خود ارتباطات گستردهای نیز برقرار کنند. شبکههای اجتماعی مجازی به بهترین حالت ممکن این نیاز را برآورده میکنند.
4️⃣ میل برای فرار از محرکهای تنشآور؛
برخی کاربران شبکه اجتماعی برای رهایی از تنش روزمره و ایجاد فراغت، به سمت این فضا میروند. شبکههای اجتماعی مجازی نیز میتوانند اوقات خوشی را برای آنان فراهم کنند تا فرد بتواند نگرانی و تنشهای خود را با دوستان خود مطرح و در نهایت بهگونهای از طرف آنان حمایت اجتماعی دریافت کنند.
5️⃣ باورهای غیرمنطقی و غیرسازشی:
باورها و افکار غیرمنطقی و نادرست میتواند زمینه استفاده مفرط از شبکههای اجتماعی را ایجاد کند؛ از جمله این باورها میتوان به این موارد اشاره کرد: «فقط فرد در شبکههای اجتماعی برای خود کسی است و در آنجا قابل احترام است»؛ «هیچکس در بیرون از این شبکههای اجتماعی مجازی از من خوشش نمیآید»؛ «شبکههای اجتماعی تنها جایی است که واقعاً میشود مردم را شناخت»؛ «هر کسی به نوعی عضو این شبکههاست.»
6️⃣ ارضای نیازهای روانی؛
افراد از آن رو شیفته یک فرد یا فعالیتی خاص میشوند که نیازی را در آنها ارضا کند. طبق این نظریه افراد با گرایش به شبکههای اجتماعی تا حدی نیازهای خود را برآورده میکنند. مثلاً افراد با کاوش در ابعاد فنی شبکههای اجتماعی مجازی، توانایی بالقوهی ذهنی خود را ابراز میکنند، یا با ابعاد مختلف شخصیت خود که پیش از این پنهان بود، آشنا میشوند، عقاید و نیازهای هنری خود را بیان و به اطلاعات موردنیاز خود دسترسی پیدا میکنند و… از سویی شبکههای اجتماعی محملی برای گریز از واقعیت و وسیلهای برای ارضای نیازهای روانی است.
7️⃣ ایجاد حس پیشرفت و غرور؛
حضور در شبکههای اجتماعی مجازی و کار با اینترنت، هر روز تجربهی جدیدی را در اختیار کاربران قرار داده که در درجهی اول احساس فعال بودن و در درجهی دوم حس غرور و عزت نفس را در افراد تقویت که در ادامه فرد به مرور احساس میکند حضوردر این فضا به او قدرت میدهد.
8️⃣ اضطراب اجتماعی؛
در بسیاری از تحقیقات روانشناسی بر ارتباط بین اضطراب اجتماعی، هراس اجتماعی و کمرویی با گرایش به استفاده از اینترنت رابطهی مثبت یافتهاند. در واقع مطالعات حاکی از آن است که افراد مبتلا به اضطراب اجتماعی در هنگام ارتباط آنلاین احساس راحتی و خودافشایی بیشتری میکنند. این افراد تعامل آنلاین را برای حفظ گمنامی و دوری از شرکت در تعاملاتی که ترس از ارزیابی دیگران به وسیله مشاهده وجود دارد، راحتتر یافتهاند.
9️⃣ اعتیاد اینترنتی؛
استفاده مکرر و زیاد از اینترنت دچار اعتیاد اینترنتی میشود، که در ادامه، اعتیاد اینترنتی و حالات روانشناختی محتمل بر آن نیز، به نوبهی خود، باعث گرایش بیشتر افراد به سمت شبکههای اجتماعی میشود. درواقع، قطع بودن یا عدم دسترسی به اینترنت باعث ایجاد حالات افسردگی و اضطراب میشود و این افراد برای رهایی از این حالات ناخوشایند دوباره به سمت استفاده از شبکههای اجتماعی میروند.
منبع: "ژئوپلیتیک رسانه"
💠 نسرا مازندران(نهضت سواد رسانه ای انقلاب اسلامی)
🆔 @nasramazand
راهکارهایی برای استفاده سالم از رسانهها توسط کودکان
🔴تعیین محدودیت زمانی: تعیین زمان مشخصی برای استفاده از رسانهها و نظارت بر رعایت این محدودیتها.
🔴انتخاب محتوای مناسب: انتخاب برنامهها، بازیها و سایتهایی که مناسب سن و شخصیت کودک باشند.
🔴استفاده مشترک از رسانهها: تماشای تلویزیون، بازیهای رایانهای و استفاده از اینترنت به صورت مشترک با کودک میتواند فرصتی برای گفتگو و یادگیری باشد.
🔴آموزش مهارتهای ارتباطی: آموزش مهارتهای ارتباطی به کودکان کمک میکند تا بتوانند به جای استفاده از رسانهها برای پر کردن اوقات فراغت خود، به دنبال فعالیتهای اجتماعی و ارتباط با دیگران باشند.
🔴ایجاد تعادل بین دنیای واقعی و مجازی: تشویق کودکان به انجام فعالیتهای فیزیکی، بازیهای گروهی و گذراندن وقت با خانواده و دوستان.
💠 نسرا مازندران(نهضت سواد رسانه ای انقلاب اسلامی)
🆔 @nasramazand
اعتماد به هوش مصنوعی میتواند جانتان را بگیرد
🟠محققان اروپایی در مقالهای دربارهٔ احتمال خطاهای بسیار خطرناک در پاسخهای کوپایلوت و سایر ابزارهای هوش مصنوعی هشدار دادهاند.
🟠در یک آزمایش از دستیار کوپایلوت خواسته شده تا به ۱۰ پرسش پزشکی دربارهٔ ۵۰ مورد از پرکاربردترین داروها و تجهیزات پزشکی پاسخ دهد که در مجموع ۵۰۰ پاسخ تولیدشده از جنبههای مختلف ارزیابی شد و نتایج آن چندان امیدوارکننده نبود.
🟠۲۴ درصد از پاسخهای کوپایلوت با اصول پزشکی همخوانی نداشت و ۳ درصد از آنها کاملاً نادرست بود. تنها ۵۴ درصد از پاسخها با اجماع علمی تطابق داشت. از نظر احتمال آسیب به بیماران، ۴۲ درصد از پاسخهای کوپایلوت به آسیب متوسط یا خفیف و ۲۲ درصد از آنها در صورت انجام توسط بیمار منجر به مرگ یا آسیب شدید میشد. حدود یکسوم پاسخها هم بیخطر تلقی شدند.
🟠پژوهشگرانِ این مقاله نتیچهگیری کردند که نباید برای کسب اطلاعات پزشکیِ دقیق به ابزارهای هوش مصنوعی اتکا کرد و مطمئنترین روش برای مشورت در امور پزشکی، مراجعه به متخصصان این حوزه است.
💠 نسرا مازندران(نهضت سواد رسانه ای انقلاب اسلامی)
🆔 @nasramazand
👌 پذیرش واقعیت
👈 یکی از اصلی ترین عواملی که باعث میشود کنترل استفاده کودکان از رسانه مشکل شود استفاده افراطی والدین از ابزارهای ارتباطی به ویژه گوشی میباشد.
🔸 کودکان آنچه را که میبینند الگوبرداری میکنند نه آنچه به آنها گفته میشود.
👈 وقتی والدین خودشان به صورت مداوم گوشی به دست هستند نمیتوانند قوانین کنترل وسایل ارتباطی را در خانه مدیریت کنند.
🔸این والدین وقتی از وضع قوانین برای کودکان صحبت میکنند اولین جوابی که میشنوند اینه که اگر استفاده زیاد از گوشی خوب نیست پس چرا خودتان همیشه گوشی به دست هستید
💬👌 پس نتیجه میگیریم والدین اول باید خودشان استفاده از وسایل ارتباطی رو برای خودشان مدیریت کنند تا بتوانند برای فرزندان مدیریت کنند.
👈 مدیریت زمان و مدیریت مکان استفاده از این وسایل برای والدین میتواند تاثیر بسزایی در کنترل رسانه برای فرزندان داشته باشد چرا که استفاده از این ابزارها برای والدین جزو ضروریات زندگی مدرن امروزی است.
💠 نسرا مازندران(نهضت سواد رسانه ای انقلاب اسلامی)
🆔 @nasramazand
🟣 پستانکهای دیجیتالی
🔹"به کودکان نوپا تلفن میدهند تا آرام شوند، اما آنها بعداً با مشکل عصبانیت روبرو میشوند"روانشناس در تربیت رسانه ای این نکته را بیان میکنند
، درباره والدینی صحبت میکند که برای خاموش کردن صدای فرزندانشان به گوشی متوسل میشوند، کودکانی که طبق گفته پژوهشگران بعدها دچار مشکل عصبانیت میشوند
🔹یک مطالعه جدید نشان میدهد که قرار دادن وسایلی مانند تلفن و تبلت در مقابل کودک برای آرام کردن او در هنگام ناراحتی باعث میشود که او نتواند احساسات خود را تنظیم کند.
🔹سپردن یک تلفن هوشمند یا تبلت به دست یک کودک نوپا که جیغ میزند میتواند راهی سریع برای آرام کردن او باشد؛ اما استفاده از دستگاههای الکترونیکی به عنوان «پستانک دیجیتال» میتواند بسیار مضر باشد.
🔹کودکانی که مرتباً وسیلهای به آنها داده میشود یا در هنگام ناراحتی جلوی تلویزیون خم میشوند تا توجه خود را از منبع ناراحتی منحرف کنند، وقتی بزرگتر میشوند، کنترل احساساتشان دشوارتر می شود و آنها را با مشکلات «مدیریت خشم» مواجهه میکند.
💠 نسرا مازندران(نهضت سواد رسانه ای انقلاب اسلامی)
🆔 @nasramazand
🔷روبهرو شدن با قلدرهای مجازی
✍️در شبکه اجتماعی به راحتی دوست پیدا میکنید، البته به راحتی نیز قربانی قلدرهای مجازی میشوید. زورگویی، قلدری و توهین، کارهایی است که تا چندی پیش، تنها با رو در رو شدن اشخاص حقیقی صورت میگرفت، به همین جهت به راحتی قابل پیگیری بود و افراد زیادی به این کارها روی نمیآوردند. اما حال چه؟ دنیای مجازی به شدت تحت تاثیر افرادی قرار گرفته که از آزادی بیش از حد خود سوءاستفاده میکنند و مدام به دیگران حملهور میشوند.
✍️ قطعا مورد توهین و ناسزا قرار گرفتن یا درگیری لفظی با اشخاص دیگر اصلا برای انسانها جالب نخواهد بود، این موارد ذهن کاربران را درگیر میکند و افسردگی و اضطراب را افزایش میدهد. متأسفانه بیشتر کاربران شبکههای اجتماعی چندین بار با این افراد هم صحبت شده و این موارد را تجربه کردهاند، حتی شاید خود ما گاهی تنها برای ابراز نظر مخالف خود، سریعاً به فحاشی روی بیاوریم.
💠 نسرا مازندران(نهضت سواد رسانه ای انقلاب اسلامی)
🆔 @nasramazand
در فضای مجازی، امکان برقراری تماسهای نامناسب کودکان با افرادی که ممکن است قصد سوء استفاده، بهره برداری و یا تجاوز به حریم خصوصی آنها را داشته باشند، وجود دارد.
در فضای مجازی، امکان بروز رفتارهای نامناسب کودکان به واسطه تاثیرپذیری از شیوههای برخورد آنلاین دیگران مانند ارائه اطلاعات شخصی در مکانهایی که افراد بسیار زیادی به آنها دسترسی خواهند داشت، وجود دارد. بر همین اساس، امکان تبدیل شدن کودکان و نوجوانان به عامل و یا هدف "زورگیری سایبری*" وجود دارد.
در فضای مجازی، امکان دسترسی به محتوای نامناسب مانند فیلمها، تصاویر، مطالب و نوشتههای غیر اخلاقی، نژادپرستانه، خشونت آمیز و دیگر موارد مضر و خطرناک یکی دیگر از مواردی است که کودکان و نوجوانان را به شدت در معرض تهدید قرار می دهد.
💠 نسرا مازندران(نهضت سواد رسانه ای انقلاب اسلامی)
🆔 @nasramazand