ما در یک دوران خاصی در حال زندگی هستیم. از سال ۱۹۰۰ میلادی تا به امروز، شاهد قدرت های مختلف سیاسی بودیم که در جنگ جهانی اول و دوم برخی پیروز و برخی نابود شدند. در این سال ها شاهد قدرت گیری نازیست در آلمان، فاشیست در ایتالیا، لیبرال دموکراسی در آمریکا و اروپای غربی، کمونیست در شوروی و چین و... بودیم. امپراتوری عثمانی هم یک قدرت بزرگ اسلامی بود که بعد از جنگ جهانی اول به دلیل ضعف های داخلی و نفوذ و تلاش بازیگران خارجی از هم پاشید.
بعد از جنگ جهانی دوم، نازیست و فاشیست از هم پاشید و دو گفتمان لیبرالیسم و کمونیست پیروز شدند و دنیا وارد فضای جنگ سرد و دوقطبی شد. پس از سال ها درگیری، نهایتا شوروی به عنوان محور اصلی کمونیست فروپاشید و گفتمان لیبرالیسم عملا رقیب جدی نداشت. هر چند انقلاب مردم ایران در سال ۱۹۷۹ میلادی، گفتمانی جدید را در یکی از مهم ترین مناطق دنیا به وجود آورد که می توانست برای ابرگفتمان موجود خطرناک باشد.
در کشور ایران در طول تاریخ معاصر، دو گفتمان چپ و لیبرالیسم طرفداران جدی داشت. هر چند چپ ها در ایران به ده ها گروه با اندیشه ها و کنش مختلف سیاسی مبارزاتی تقسیم می شدند.
در ایران قبل از انقلاب، ساواک دشمن اصلی حاکمیت را چپ ها می دانست و در تلاش برای تضعیف و انهدام تشکیلات آنها بود. بعد از انقلاب نیز برخی از گروه های چپ وارد فاز مبارزه مسلحانه با جمهوری اسلامی شدند. لذا خیلی از چپ های ایرانی وقتی به آخر خط می رسیدند تلاش می کردند با هزاران بدبختی و گرفتاری، خودشان را به مدینه فاضله شان یعنی شوروی برسانند. اما زمانی که آنجا می رسیدند مشاهده می کردن این شوروی آنجایی که آنها در خیالات خودشان فکر می کنند نیست و سرخورده می شدند. اندکی بعد هم شوروی فروپاشید و آنها باز سرخورده تر شدند و خیلی از آنها به آلمان و سوئد پناهنده شدند.
امروز هم دقیقا در همان نقطه ایستاده ایم. برخی از جوانان و روشنفکران ایرانی که تحت فضاسازی غربی ها به دنبال مهاجرت به آن کشورها هستند وقتی به آنجا می روند با واقعیت مواجه می شوند متوجه می شوند واقعیت با آنچه تبلیغ می شد فرق دارد در ثانی این نظام های سیاسی، در حال افول، -اگر نگوییم در حال فروپاشی- هستند.
فهم اینکه امروز یک آدم بتواند صحیح فکر کند و در یک نقطه درست قرار بگیرد تا در برابر تاریخ به درستی قضاوت شود کار راحتی نیست.
✍ : دلنوشته های جوان دهه هفتادی
#ندای_اردکان
@neday_ardakan🔷