🍂سلسله مباحث: #زیِّ_طلبگی
شماره 8
🌺شاخصها و ملاكهای كلی (قسمت سوم)🌺
1.. پیروی از عرف یا ملاحظه آن (قسمت دوم)
ضمن توجه به هنجارهای عرفی و سنن متداول، نباید به بهانه مراعات عرف، بر خرافات و بدعتها و خلافها صحه گذاشت. آموزش و تكامل عرف و توسعه فهم عرفی و ترویج سنن حسنه از مهمترین وظایف انسان مسلمان است كه از آن به «فرهنگسازی» تعبیر میشود. بیتردید، بزرگان و شخصیتهای تأثیرگذار در این زمینه وظیفه بیشتری دارند؛ زیرا بزرگی شخصیت آنها مانع از اتهامشان میشود.
به بیان دیگر، عرف جامعه و هنجار عمومی نه موضوع مستقلی برای مخالفت است و نه موضوع مستقلی برای تبعیت؛ یعنی نه مخالفت با عرف همیشه ارزش به شمار میرود و نه لازم است كه همیشه به دنبال آن حركت شود. اما شخصیت انسان نباید در نظر مردم، یك شخصیت ناهنجار، منفرد، لجباز، بیمنطق و همیشه متفاوت باشد. بنابراین، تا آنجا كه واجب یا مصلحت اهمی اقتضا نكند، شایسته است انسان از رویه متعارف و هنجار عمومی پیروی كند.
اما اگر مصلحت مهمتری وجود دارد و شخص نیز شأن و اعتباری لازم برای تغییر عرف را دارد، باید دست به هنجارسازی زند و روش پسندیدهای را میان مردم باب كند.
#شهرت
نقطه مقابل پیروی از عرف در لسان روایات «شهرت» است. لازم است مؤمنان در جامعه به گونهای جلوه كنند كه مشهور و انگشتنما نگردند؛ یعنی كار خلاف عرفی كه جلب نظر مردم كند، انجام ندهند و موجبات اتهام، وهن و تحقیر خود را فراهم نیاورند. آنچه از رویه عرفی بسیار فاصله دارد و برای عرف ناساز، شگفت و غیر متعارف به شمار میرود و به تعبیر شیرین امروزین، موجب تابلو شدن انسان میشود، مصداق شهرت است.
#ویژه_طلاب
#ندای_تهذیب
🌺 @nedaye_tahzib
🍃 tahzib-howzeh.com
#قرآن_کریم
✅سوره مبارکه #مریم، صفحه308، آیات 39 تا 51
🗓1399/09/14
🌼 @nedaye_tahzib
🍀 tahzib-howzeh.com
229.pdf
127.8K
هر روز با قرآن و عترت
📚#موضوع_دویست_و_بیست_و_نه
✅فضایل و کمالات اخلاقی
✏️14. عفو و گذشت
🗓1399/09/14
🌼 @nedaye_tahzib
🍀 tahzib-howzeh.com
#جمعه_های_مهدوی
خبر آمد خبری نیست…
هنوز از غم دوری دلدار بسوز…
باید این جمعه بیاید، باید!
من دگر خسته شدم از شاید!
اللهُـــمَّ عَجِّــــــلْ لِوَلِیِّکَــــــ الْفَــــــــرَج
#مهدویت
#ندای_تهذیب
🌼 @nedaye_tahzib
🍀 tahzib-howzeh.com
#جمعه_های_مهدوی
شماره 6
🌸ضرورت طرح مباحث مهدویت / بعد اعتقادی (قسمت ششم) / شناخت امام، شناخت خلیفه الهی است🌸
شناخت امام، شناخت خلیفه الهی است (قسمت اول)
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم می فرماید:
«یخرج المهدی و علی رأسه غمامه فیها مناد ینادی هذا المهدی، خلیفه الله فاتبعوه
هنگامی امام مهدی قیام کردند در حالی که بر سر ایشان قطعه ابری است که ندا کننده ای در آن است که ندا می کند، این همان مهدی است _ که خداوند بشارت داده _ خلیفه خدا است پس از او تبعیت و پیروی نمایید.» (1)
و یا در روایت دیگری از پیامبر بزرگوار اسلام صلی الله علیه و آله و سلم چنین آمده است: «فاذا رأیتموه فبایعوه و لو حبوا علی الثلج فانه خلیفه الله المهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف؛ هنگامی که او را دیدید، پس با او بیعت کنید و لو با سینه به روی برف راه بروید تا به او برسید، پس البته او خلیفه خدا حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف است.» (2)
خلافت الهی توسط انسان کامل فی الجمله مورد پذیرش قرآن و روایات قرار گرفته است(3) در زیارات هم از حضرت حجت عجل الله تعالی فرجه الشریف به عنوان خلیفه الهی یاد شده است:
«السلام علیک یا خلیفه الله» (4)، «و خلیفتک فی بلادک» (5) و «السلام علیک یا خلیفه الله و خلیفه آبائه المهدیّین» (6) و در جای دیگر آمده «خلیفته علی خلقه و عباده» (7)و در زیارت مروی از خود حضرت: «و خلفائک فی ارضک الذین اخترتهم لنفسک و اصطفیتهم علی عبادک… .» (8)
پی نوشت:
1.. الف. مصادر خاصه: کشف الغمه، ج2، ص407؛ کفایه الاثر، ص151؛ کتاب الغیبه نعمانی، ص10. ب. مصادر عامه: المستدرک علی الصحیحین، ج2، ص646 و ص502؛ مسند احمد، ج5،ص277؛ مسند الشامیین (للطبرانی)، ج2، ص72؛ مسند ابن ماجه، ج2، ص367؛ نورالابصار، شبلنجی، ص188؛ عقد الدرر، مقدسی سلمی، ص125
2.. خاصه: بحار، ج51، ص87، چاپ بیروت، عامه: کنزالعمال، ج14، ص263، حدیث 38658، مؤسسه الرساله، بیروت، متقی هندی، ص268، حدیث 38679
3.. عصاره خلقت، جوادی آملی، عبد الله، ص32
4.. زیارت آل یاسین
5.. دعای بعد از زیارت آل یاسین
6.. زیارت دیگر حضرت صاحب الامر
7.. زیارت استغاثه به حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف
8.. زیارت روز جمعه مروی از حضرت صاحب الزمان عجل الله تعالی فرجه الشریف به ابوالحسن ضرّاب اصفهانی
ادامه دارد...
#ندای_تهذیب
🌼 @nedaye_tahzib
🍀 tahzib-howzeh.com
#جمعه_های_مهدوی
شماره 7
🌸ضرورت طرح مباحث مهدویت / بعد اعتقادی (قسمت ششم) / شناخت امام، شناخت خلیفه الهی است🌸
شناخت امام، شناخت خلیفه الهی است (قسمت دوم)
نکته ها
1. واژه خلیفه به صورت نکره بیان شده است: «انی جاعل فی الارض خلیفه…» (1) بدون آنکه به شخصی اضافه شود. این بدین معنا است که انسان ،خلیفه گوینده سخن قرار داده شده است.
2. مقامی که مطلوب ملائکه بود، خلافت الهی است، نه خلافت گذشتگان زمینی، اینکه خداوند مقام مطلوب ملائکه را به انسان بخشید؛ یعنی اینکه انسان، خلیفه الهی شده است.
3. شئون خلیفه قید ندارد، از این فهمیده می شود که انسان در همه شئون خلیفه الهی است.
4. این خلافت به افراد خاص اختصاص ندارد؛ بلکه خلیفه همه افراد است؛ به همین جهت، خلیفه الهی باید به همه ویژگی های کسانی که بر آنها خلیفه گردیده است، آشنا باشد.
5. همه افراد نمی توانند خلیفه باشند، چون ویژگی هایی که برشمردیم در همه افراد وجود ندارد؛ پس بعضی از افراد مراد هستند. آنان برگزیدگان نوع انسانی هستند.
6. خداوند این جعل را به صورت اسم فاعل «جاعل» اعلام کرده است، نه با صیغه های «سوف أجعل» که بر آینده و «جعلت» که بر گذشته دلالت دارند. و این یعنی اینکه جعل خلیفه از ابتدای آفرینش حضرت آدم علیه السلام تا روز قیامت، در همه زمان ها وجود داشته است.
پس اوّلین فرد انسان حتماً خلیفه بوده است و گرنه باید خداوند جعل کننده خلیفه در زمین نباشد و این با صیغه اسم فاعل منافات دارد؛ بنابر این، جعل خلیفه از طرف خداوند همیشگی است(2) چنانکه در روایت اسحاق بن عمار آمده است که او گفت: به موسی بن جعفر علیه السلام عرض کردم: مرا به کسی معرفی کن، تا دینم را در نزد او بیاموزم، فرمود: همین پسرم علی. روزی پدرم دست مرا گرفت و به سوی قبر رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم برد و فرمود: فرزند عزیزم، خدای عزوجلّ فرمود: «در زمین خلیفه می گذارم» و چون خدا چیزی می فرماید، به آن وفا کند(3)
با توجه به آیات و روایات و زیارات وارده از ناحیه معصومین علیهم السلام می توان گفت حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف خلیفه الهی می باشند و نه تنها خلیفه الهی هستند، بلکه «به مقتضای اضافه خلافت به اسم مقدس الله، وجود آن حضرت آیت جمیع اسمای حسنای الهی است.» (4)
پی نوشت:
1.. بقره/30: «همانا می خواهم در زمین خلیفه قرار دهم.»
2.. بدایه المعارف، آیه الله خرازی
3.. تفسیر نور الثقلین، ج1، ص49 و کافی، ج2، ص89
4.. حضرت آیت الله وحید خراسانی به نقل از جزوه «به یاد آخرین خلیفه پروردگار» نشر مدرسه الامام الباقر علیه السلام، انتشارات دلیل ما، ص29و30
#ندای_تهذیب
🌼 @nedaye_tahzib
🍀 tahzib-howzeh.com
#قرآن_کریم
✅سوره مبارکه #مریم، صفحه309، آیات 52 تا 64
🗓1399/09/15
🌹 @nedaye_tahzib
☘️ tahzib-howzeh.com
230.pdf
117.5K
هر روز با قرآن و عترت
📚#موضوع_دویست_و_سی
✅فضایل و کمالات اخلاقی
✏️15. امانت داری و وفای به عهد
🗓1399/09/15
#ندای_تهذیب
🌹 @nedaye_tahzib
☘️ tahzib-howzeh.com