#قسمت_اول
🔰معرفی
در منابع شیعه و اهل سنت آمده است که پیامبر(ص) نام «حسین» را بر او نهاد.
بر اساس روایات، این نامگذاری به فرمان خداوند انجام شد.
دو نام حسن و حسین که قبل از اسلام نزد مردم عرب سابقهای نداشت، معادل شَبَّر و شَبیر (یا شَبّیر)، نام پسران هارون است.
⚠️گزارشهای دیگری نیز درباره نامگذاری امام حسین ذکر شده است ؛ از جمله اینکه ابتدا امام علی(ع) وی را «حرب» یا «جعفر» نامید، ولی پیامبر(ص) نام حسین را برای او برگزید.
برخی اینگونه گزارشها را ساختگی خوانده و دلایلی در رد آن برشمردهاند.
◀️امام حسین(ع) فرزند امام علی(ع) و حضرت فاطمه(س) و نوه حضرت محمد(ص) است.
او از خاندان بنیهاشم و از قبیله قریش است.
◀️امام حسن مجتبی(ع)، حضرت عباس(ع)، محمد بن حنفیه از برادران، و حضرت زینب(س) و ام کلثوم از خواهران او هستند.
◀️کنیه حسین بن علی، «ابوعبدالله» است. ابوعلی، ابوالشهداء (پدر شهیدان)، ابوالاحرار (پدر آزادگان) و ابوالمجاهدین (پدر جهادکنندگان) از دیگر کنیههای او است.
◀️حسین بن علی(ع) القاب فراوانی دارد که برخی از آنها با القاب برادرش امام حسن(ع) مشترک است؛ مانند سید شباب أهل الجنة (سرور جوانان اهل بهشت).
ابنطلحه شافعی لقب «زکی» را مشهورتر از دیگر القاب و لقب «سید شباب أهل الجنه» را مهمترین آنها دانسته است.
◀️در بعضی از احادیث، حسین(ع) با لقب شهید یا سیدالشهداء خوانده شده است. ثارالله و قتیل العبرات از دیگر القابی است که در برخی زیارتنامهها برای او ذکر شده است.
در روایتی از پیامبر(ص) که بسیاری از منابع شیعه و اهل سنت نقل کردهاند آمده است: «حسین سِبطٌ مِن الاَسباط»؛ یعنی حسین یکی از اسباط است. سبط در این روایت و همچنین در برخی آیات قرآن به معنای امام و نقیبی است که از طرف خداوند برگزیده شده و از نسل پیامبران است.
♦️تولد♦️
حسین بن علی در مدینه به دنیا آمد و بنابر قول مشهور، تولد او در سال چهارم قمری بوده است. با این حال برخی تولد او را در سال سوم قمری دانستهاند.
ولادت حسین بن علی، بنابر قول مشهور در سوم شعبان بوده است،
ولی شیخ مفید در کتاب ارشاد، تولد امام سوم شیعیان را پنجم شعبان دانسته است.
در گزارشهای تاریخی شیعه و اهل سنت آمده است که پیامبر هنگام تولد او گریست و از شهادتش خبر داد.
بر پایه روایتی در کتاب کافی، حسین(ع) نه از مادرش و نه از هیچ زن دیگری شیر نخورد.
نقل شده است که امّفضل همسر عباس بن عبدالمطلب خواب دید که قطعهای از بدن پیامبر در دامن او (ام فضل) گذاشته شد و پیامبر در تعبیر خوابش گفت که فاطمه پسری به دنیا خواهد آورد و تو دایه او خواهی بود و از همین رو وقتی حسین(ع) متولد شد، امفضل دایگیاش را بر عهده گرفت.
برخی منابع مادر عبدالله بن یقطر را نیز دایه امام حسین(ع) دانستهاند، ولی گفتهاند حسین(ع) از هیچیک از آن دو شیر نخورد.
🔹زندگینامه🔹
دوران خلفای سه گانه
۲۵ سال از عمر امام حسین(ع) در دوران خلفای سه گانه سپری شد، اما از جزئیات زندگی امام سوم شیعیان در این دوران خبر چندانی در دست نیست که شاید علت آن انزوای سیاسی امام علی(ع) و فرزندانش باشد.
برخی منابع اهل سنت به حضور حسنین در نبرد افریقیه در سال ۲۶ق و نبرد طبرستان در سال ۲۹ یا ۳۰ق اشاره کردهاند، اما چنین گزارشی در هیچ یک از منابع شیعه نیامده است.
بسیاری از منابع تاریخی گفتهاند که نبردهای مذکور بدون درگیری به مصالحه انجامیده است. گزارش حضور حسنین در این جنگها، موافقان و مخالفانی داشته است؛ برخی همچون جعفر مرتضی عاملی با توجه به اشکالات سندی این گزارشها و نیز مخالفت امامان با شیوه فتوحات، آنها را ساختگی دانسته و اجازه ندادن امام علی(ع) به حسنین برای ورود به میدان جنگ در صفین را تأییدی بر آن شمردهاند.
#قسمت_دوم
بنابر برخی گزارشهای تاریخی، در اواخر حکومت عثمان که گروهی به شورش پرداختند و به قصد کشتن عثمان به سمت خانه او هجوم بردند، امام حسن مجتبی(ع) و امام حسین(ع)، به رغم ناخرسندی از عملکرد خلیفه، به فرمان امام علی(ع) از خانه عثمان محافظت کردند.
◀️این گزارش موافقان و مخالفانی داشته است.سید جعفر مرتضی با توجه به قرائن تاریخی مانند مخالفت جدی حضرت علی(ع) با عملکرد عثمان و وجود روایتهای معارض با این حدیث، مانند رد پیشنهاد کمک امام حسن(ع) از سوی عثمان، این امر را بعید و غیر قابل قبول دانسته است؛ او با استدلال به فرموده امام علی(ع) مبنی بر خوشحال نشدن و ناراحت نشدن از قتل عثمان و همچنین سیره علی بن ابیطالب در برخورد با ظالمان و یاری مظلومان، به نقل از باقر شریف قرشی در کتاب حیاة الإمام الحسن(ع) میگوید: «این جریان بر فرض وقوع، به خاطر دفع تهمت از حسنین(ع) درباره شراکت در خون عثمان بوده است».
◀️سید مرتضی نیز پس از تردید در فرستادن حسنین(ع) توسط امیرالمؤمنین(ع)، علت آن را جلوگیری از قتل عمدی او و رساندن آب و غذا به خانواده او میداند، نه جلوگیری از برکناری عثمان از خلافت، چرا که او به جهت کارهای ناروایش مستحق خلع از خلافت بود.
🔻دوران خلافت امیرالمومنین
بر اساس گزارشهای اندک مربوط به دوره حکومت امام علی(ع)،
⬅️ حسین(ع) پس از بیعت مردم با امیرالمؤمنین(ع) خطبهای خوانده است،
⬅️ در روز جمل فرماندهی جناح چپ سپاه امام علی(ع) را بر عهده داشته
⬅️ و در جنگ صِفّین، خطبهای برای ترغیب مردم به جهاد خوانده و به گزارش برخی منابع، از فرماندهان جناح راست سپاه بوده است.
گفتهاند در صفین، امام حسین(ع) در ماجرای پس گرفتن آب از شامیان شرکت داشت و پس از آن امیرالمومنین فرمود: «این نخستین پیروزیای بود که به برکت حسین به دست آمد».
بر اساس گزارشهای مربوط به جنگ صفین، امام علی(ع) از جنگیدن حسنین(ع) جلوگیری میکرد و علت آن را حفظ نسل پیامبر(ص) میشمرد.
⬅️ به نقل برخی منابع، او در جنگ نهروان نیز حضور داشت.
◀️بسیاری از منابع گفتهاند که امام حسین(ع) در زمان شهادت امام علی(ع) کنار وی بود و در مراسم تجهیز و خاکسپاری حضور داشت.
اما بنا بر گزارشی که در کتاب الکافی و انساب الاشراف آمده است، امام حسین(ع) هنگام ضربت خوردن پدر، برای انجام مأموریتی که علی(ع) به او داده بود، در مدائن به سر میبرد و با نامه امام حسن(ع) از موضوع آگاه شد و به کوفه بازگشت.
🔵دوران امام حسن
گزارشهای تاریخی از ادب و احترام حسین بن علی(ع) به برادرش امام حسن(ع) حکایت دارد؛ نقل شده است که اگر در مجلسی امام حسن(ع) حضور داشت، او به خاطر رعایت احترام سخن نمیگفت.
پس از شهادت امام علی(ع) گروهی از خوارج که به جنگ با شامیان اصرار داشتند، با امام حسن بیعت نکردند و نزد حسین(ع) رفتند تا با او بیعت کنند، اما وی گفت: «به خدا پناه میبرم که تا زمانی که حسن زنده است بیعت شما را بپذیرم».
در ماجرای صلح با معاویه، او در برابر شیعیان معترض، حامی برادر بود و اقدام او را تایید کرد و نقل شده است که گفت: «او (امام حسن(ع)) امام من است».
بر پایه برخی گزارشها، امام حسین(ع) پس از برقراری صلح نیز همچون امام حسن(ع) با معاویه بیعت کرد و حتی پس از شهادت امام حسن(ع) بر عهد خود باقی ماند.
در مقابل، گزارشهایی حاکی از بیعت نکردن حسین(ع) است.
به نقل برخی منابع، او از صلح ناخرسند بوده و امام حسن(ع) را سوگند داده که دروغ معاویه را نپذیرد.
◀️ برخی محققان این گزارشها را با دیگر روایات و قرائن تاریخی ناسازگار دانستهاند. از جمله اینکه حسین(ع) در پاسخ به دستهای از معترضان به صلح، که او را به گردآوری شیعیانش برای حمله به معاویه فراخواندند، گفت: «ما پیمان بستهایم و هرگز پیمان خود را نمیشکنیم».
در گزارش دیگری آمده است که به معترضان گفت: «تا زمانی که معاویه زنده است منتظر بمانید؛ هر گاه او مُرد، تصمیم میگیریم».
حتی وقتی شیعیان بعد از شهادت امام حسن(ع) وی را به قیام دعوت کردند در پاسخ ضمن دفاع از عملکرد امام مجتبی(ع) در صلح با معاویه، انجام این کار را تا زمانی که معاویه زنده باشد منتفی دانست.
امام حسین(ع) در سال ۴۱ قمری (پس از صلح با معاویه)، همراه برادرش از کوفه به مدینه بازگشت.
#قسمت_سوم
🔴همسران و فرزندان
درباره تعداد فرزندان امام حسین(ع) اختلافنظر وجود دارد؛ برخی از منابع این تعداد را چهار پسر و دو دختر و برخی دیگر، شش پسر و سه دختر نوشتهاند
⚠️(درباره حضرت رقیه هم قبلا بحث مفصلی شد #شب_سوم)
❇️دوران امامت❇️
شروع امامت حسین بن علی(ع)، با دهمین سال حکومت معاویه مصادف بود.
معاویه در سال ۴۱ق پس از صلح با امام حسن حکومت را در دست گرفت و خلافت اموی را پایهگذاری کرد.
◀️منابع اهل سنت معاویه را فردی زیرک و بردبار خواندهاند که به ظواهر دینی پایبند بود پایبند بود و حتی برای تثبیت خلافت خود را برای اهل شام، همردیف پیامبران، از بندگان صالح خدا و از مدافعان دين و احکام آن معرفی میکرد.
در منابع تاریخی آمده است که معاویه خلافت را به سلطنت تبدیل کرد و آشکارا میگفت به دینداری مردم کاری ندارد.
◀️یکی از مسائل دوره حکومت معاویه، وجود اعتقادات شیعی در میان بخشی از مردم، بهویژه در عراق بود.
شیعیان دشمنان معاویه بودند، چنانکه خوارج نیز دشمن او بودند، ولی خوارج پایگاه مردمی چندانی نداشتند، بر خلاف شیعیان که در اثر نفوذ امام علی(ع) و اهل بیت، پشتوانهای قوی داشتند.
◀️ از این رو معاویه و کارگزارانش، چه با روش سازشکارانه و چه با سختگیریهای شدید، با جریان شیعه برخورد میکردند.
⬅️ یکی از مهمترین روشهای معاویه، ایجاد بیزاری از امام علی(ع) در میان مردم بود تا جایی که لعن و سبّ علی(ع) در دوره معاویه و سپس امویان به صورت سنتی متداول ادامه یافت.
⬅️ معاویه پس از استحکام پایههای قدرتش، سیاست سرکوب و فشار بر شیعیان را در پیش گرفت و به کارگزارانش نوشت که نام دوستداران علی(ع) را از دیوان، حذف کنند و دریافتی آنها از بیتالمال را قطع کنند و شهادتشان را نپذیرند.
⬅️ او همچنین کسانی که فضایل امام علی(ع) را نقل کنند، تهدید کرد، تا جایی که محدثان از علی(ع) با عنوان «مردی از قریش» و «یکی از اصحاب رسول خدا» و «ابوزینب» یاد میکردند.
⏪ امام حسین(ع) در دوره حکومت معاویه به پیمان صلحی که برادرش با معاویه بسته بود، وفادار ماند و در پاسخ به نامه برخی از شیعیان که برای پذیرش رهبری او و قیام در برابر بنیامیه اعلام آمادگی کردند، نوشت: «اکنون عقیده من چنین نیست. تا هنگامى که معاویه زنده است اقدامی نکنید و در خانههایتان پنهان شوید و از کارى که به شما بدگمان شوند بپرهیزید. اگر او مُرد و من زنده بودم، نظرم را برایتان مینویسم».
🔺اعتراض به کشتن یاران امام علی
اقدام معاویه در کشتن افرادی چون حجر بن عدی، عمرو بن حمق خزاعی و عبدالله بن یحیی حضرمی از مواردی بود که اعتراض شدید امام حسین(ع) را در پی داشت
🔺اعتراض به ولایتعهدی یزید
معاویه در سال ۵۶ق بر خلاف مفاد صلحنامه (درباره اینکه کسی را ولیعهد و جانشین خود نکند) مردم را به بیعت با یزید به عنوان جانشین خود فراخواند و برخی از شخصیتها از جمله امام حسین از بیعت خودداری کردند.
معاویه به مدینه رفت تا نظر بزرگان این شهر را برای ولایتعهدی یزید جلب کند
امام حسین در مجلسی که معاویه و ابنعباس و برخی از درباریان و خاندان اموی حضور داشتند، معاویه را نکوهش کرد و با اشاره به خلق و خوی یزید، معاویه را از تلاش برای جانشینی او بر حذر داشت و ضمن تأکید بر جایگاه و حق خود، به ابطال استدلالهای معاویه برای جلب بیعت با یزید پرداخت.
◀️ پس از مرگ معاویه در ۱۵ رجب ۶۰ق، یزید به حکومت رسیدو تصمیم گرفت از چند تن از بزرگانی که ولایتعهدی او را نپذیرفته بودند، از جمله حسین بن علی، به زور بیعت بگیرد، ولی حسین(ع) از بیعت خودداری کرد و همراه خانواده و یارانش در ۲۸ رجب، مدینه را به قصد مکه ترک کرد.
◀️ او در مکه با استقبال مردم مکه و عمرهگزاران روبرو شد و بیش از چهار ماه (از ۳ شعبان تا ۸ ذیالحجه) در این شهر اقامت گزید.
◀️در این مدت شیعیان کوفه که از بیعت نکردن سومین امام خود با خبر شده بودند، نامههایی برای او نوشتند و به کوفه دعوتش کردند.
◀️حسین بن علی برای اطمینان از همدلی مردم کوفه و جدیت دعوتشان، مسلم بن عقیل را به کوفه فرستاد تا اوضاع را به او گزارش کند، مسلم پس از مشاهده استقبال و بیعت مردم، امام حسین را به کوفه فراخواند و او نیز همراه خانواده و یارانش در هشتم ذی حجه از مکه به سمت کوفه حرکت کرد و وقایع کربلا رخ داد.
📚شیخ طوسی، مصباح المتهجد، ۱۴۱۱ق، ص۸۲۶.
مفید، الإرشاد، ۱۴۱۳ق، ج۲، ص۲۷
یوسفی غروی، موسوعة التاریخ الاسلامی، ۱۴۱۷، ج۳، ص۱۳۰
المفید، الارشاد، ۱۴۱۳ق، ج۱، ص۱۶۶-۱۷۱
#مناسبتی
#محرم
#شب_دهم
#شخصیت_شناسی
🏴 لوح | السلام علیکم یا انصار دین الله
▪️حضرت آیتالله خامنهای: «اساس دین با عاشورا پیوند خورده و به برکت عاشورا هم باقى مانده است.» ۱۳۷۲/۰۳/۲۶
▫️ پایگاه اطلاعرسانی KHAMENEI.IR به مناسبت ایام محرم، لوح «السلام علیکم یا انصار دین الله» را منتشر میکند.
▪️ #ملت_حسین_به_رهبری_حسین
💻 @Khamenei_ir
#مناسبتی
#محرم
#محتوای_پیشنهادی
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📹 #ببینید | واجبی که هرگز ترک شدنی نیست
🔷 برشی از سخنرانی #حجت_الاسلام_راجی
🔹از مجموعه #نماز
💠 اندیشکده راهبردی #سعداء
🆔 @soada_ir
#رهبر_معظم_انقلاب
🔹 عاشورا پیامها و درسهایی دارد. عاشورا درس میدهد که برای حفظ دین، باید فداکاری کرد. درس میدهد که در راه قرآن، از همه چیز باید گذشت. درس میدهد که در میدان نبرد حقّ و باطل، کوچک و بزرگ، زن و مرد، پیر و جوان، شریف و وضیع و امام و رعیّت، با هم در یک صف قرار میگیرند. درس میدهد که جبههی دشمن با همهی تواناییهای ظاهری، بسیار آسیبپذیر است... درس میدهد که در ماجرای دفاع از دین، از همه چیز بیشتر، برای انسان، بصیرت لازم است. بیبصیرتها فریب میخورند. بیبصیرتها در جبههی باطل قرار میگیرند؛ بدون اینکه خود بدانند. همچنانکه در جبههی ابنزیاد، کسانی بودند که از فسّاق و فجّار نبودند، ولی از بیبصیرتها بودند.
۱۳۷۱/۴/۲۲
#مناسبتی
#محرم
#عاشورا
#رهبری
امام تحول.pdf
2.27M
💠 #محتوای_پیشنهادے 💠
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🌀امامِ تحول
📌 موضوع: «تبیینی بر چیستی ؛ چرایی و چگونگی تحول براساس بیانیۀ گام دوم»
🏴مناسبت: #محرم🏴
_______________________
🔰 فهرست اجمالی:
1️⃣: امام حسین؛ امام تحول آفرین
✅پیام: «ضرورت تحول، در زمینه سازی برای ظهور»
الف. تبیین و بررسی رابطه تحول، با حماسه اباعبدالله (ع)
ب. مهدویت و تحول آفرینی: امام زمان؛ امام تحول آفرین
2️⃣: تحول روحی؛ آغاز و اصل هر تحولی
3️⃣: موانع تحول روحی: 1. ترس
✅پیام: «معنویّت و اخلاق»(بیانیه گام دوم)
4️⃣: موانع تحول روحی: 2. غرور و یاس
5️⃣: موانع تحول روحی: 3. دون همتی
6️⃣: موانع تحول روحی: 4. راحت طلبی
7️⃣: تحول اقتصادی
✅پیام: «اقتصاد و تحول در سبک زندگی اقتصادی»(بیانیه گام دوم)
8️⃣: تحول اجتماعی
✅پیام: «عدالت و مبارزه با فساد»(بیانیه گام دوم)
9️⃣: تحول سیاسی
✅پیام: «عزّت ملّی و روابط خارجی و مرزبندی با دشمن»(بیانیه گام دوم)
🔟: غرب زدگی بزرگترین مانع تحول اقتصادی، اجتماعی، سیاسی
✅پیام: «استقلال و آزادی»(بیانیه گام دوم)
#مناسبتی
#محرم
#محتوای_پیشنهادی
🏴 لوح | به رهبری حسین
▪️رهبر انقلاب: انقلاب شکوهمند ما از برکات عظیم حادثهی کربلاست. ۱۳۷۲/۳/۲۶
▫️ #ملت_حسین_به_رهبری_حسین
📥 دریافت نسخه باکیفیت
💻 @Khamenei_ir
#مناسبتی
#محرم
#محتوای_پیشنهادی
🏴 #روایت_کربلا |امام حسین علیهالسلام از مرگ در راه هدف اسلامی نمیهراسید
▪️رهبر انقلاب: امام حسین (علیهالسلام) در شب عاشورا به خواهرش میگفت: پدرم از من بهتر بود، شربت مرگ نوشید، جدم از من شریفتر بود، شربت مرگ نوشید، مادرم همینطور، برادرم همینطور. مرگ که اجتنابناپذیر است برای همه، اما [چه چیزی بهتر از] مرگ شرافتمندانه، مرگ برای خدا، مرگِ در راه هدف، آن هم هدف عالی اسلامی، که اسمش در قاموس اسلام شهادت است، شهادت. شهید یعنی آنکه میمیرد برای اینکه انسانیت زنده بماند. ۱۳۵۲/۱۱/۱۴
#ملت_حسین_به_رهبری_حسین
📥 مجموعه روایت کربلا
💻 @Khamenei_ir
#مناسبتی
#محرم
#محتوای_پیشنهادی
🏴 مجموعه محصولات از بیانات رهبر انقلاب؛ ویژه محرم ۱۴۴۳
▪️ مجموعه کتیبه پویش #عزاداری_خالصانه_رعایت_مومنانه + اقلام شبکه اجتماعی
https://farsi.khamenei.ir/photo-album?id=48487
▫️مجموعه لوح با شعار #ملت_حسین_به_رهبری_حسین + اقلام شبکه اجتماعی
https://farsi.khamenei.ir/photo-album?id=48445
▪️مجموعه طرح "روایت کربلا"
https://farsi.khamenei.ir/photo-album?id=48478
▫️لوح | "به رهبری حسین"
https://farsi.khamenei.ir/photo-album?id=48520
▪️لوح | "السلام علیکم یا انصار دین الله"
https://farsi.khamenei.ir/photo-album?id=48513
▫️اطلاعنگاشت | میانداری با شور و شعور حسینی
https://farsi.khamenei.ir/photo-album?id=48453
▪️نماهنگ | عزاداری خالصانه؛ رعایت مومنانه
https://farsi.khamenei.ir/video-content?id=48492
▫️نماهنگ | تکلیف پیروان حسین
https://farsi.khamenei.ir/video-content?id=48473
▪️نماهنگ | نذر عباس
https://farsi.khamenei.ir/video-content?id=48514
▫️مجموعه فیلم نوشت "ملت حسین به رهبری حسین"
https://farsi.khamenei.ir/video-content?id=48479
▪️مجموعه نماهنگ "همرزمان حسین"
https://farsi.khamenei.ir/video-content?id=48543
▫️شماره ۳۰۱ نشریه خط حزب الله
https://farsi.khamenei.ir/news-content?id=48480
▪️گفتگو با حجت الاسلام والمسلمین حامد کاشانی
https://farsi.khamenei.ir/others-dialog?id=48481
▫️گفتگو با حاج ماشاءالله عابدی
https://farsi.khamenei.ir/others-dialog?id=48454
▪️گفتگو با حجتالاسلام والمسلمین جواد محمدزمانی
https://farsi.khamenei.ir/others-dialog?id=48506
▫️معرفی سه کتاب درباره قیام سیدالشهدا علیه السلام:
https://farsi.khamenei.ir/others-note?id=48527
▪️فیشهای موضوعی
https://farsi.khamenei.ir/newspart-index?tid=1472&npt=12#14202
▫️مراسمهای عزاداری در حسینیه امام خمینی(ره)
https://farsi.khamenei.ir/package?id=18121
#مناسبتی
#محرم
#محتوای_پیشنهادی
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🏴 انسان ۲۵۰ ساله
✂️ بُرشی از گفتار سوم کتاب همرزمان حسین
🎙سخنرانی آیتالله سید علی خامنهای در محرم سال ۱۳۵۱ شمسی
▪️ #ملت_حسین_به_رهبری_حسین
📥 دسترسی به مجموعه نماهنگ👇
Farsi.khamenei.ir/video-content?id=48543
💻 @Khamenei_ir
#مناسبتی
#محرم
#کلیپ