منظورتان از عشق و عاشقي چيست؟ گاهي افراد خيال ميکنند عاشق هستند درصورتيکه دچار هيجانات غريزه جنسي شدهاند. گاهي خيال ميکنند عاشق هستند درصورتيکه ازنظر عاطفي، وابستگي افراطي به يک شخصي پيداکردهاند. عشق از محبت زياد پديد ميآيد. محبت، پايه معرفتي دارد. معمولاً مردم وقتي از هم شناخت کافي پيدا کنند، از هم فرار ميکنند نه اينکه عاشق هم شوند. اگر هم فردي به ديگري محبت واقعي پيدا کند چون پايه اين محبت، معرفت است اولاً چنين حالتي، افراطي نخواهد بود ثانياً در راستاي محبت الهي خواهد بود چراکه اين فرد مخلوق و جلوه الهي است. نشانه و نمودي از آن حقيقت والاست.
آنچه در فيلمها و داستانها نشان ميدهند معمولاً همان وابستگي افراطي است که جرقه آن در نگاه و برخورد اول شکل ميگيرد. چنين حالتي به دليل آسيبهايي که دارد علاوه بر روانشناسي، ازنظر ديني هم مذمت شده است.
اينگونه عشقها (درصورتيکه اختياراً به آنها دامن زده شود) و لو اينكه توأم با غريزه جنسي نباشد بازهم نکوهش شدهاند: امام على «عليهالسلام»: كسى كه عاشق چيزى شود، چشم خود را كور و قلب خود را بيمار كرده است. عاشق با چشمى نادرست مىبيند و با گوشى ناشنوا مىشنود، شهوات عقل او را از كار مىاندازد و دنيا قلب او را مىكشد و نفس او خواستار بيچونوچراي آن مىشود (1). مفضل ميگويد از امام صادق عليهالسلام سؤال كردم كه عشق چيست؟ فرمودند دلهايي كه از ياد خدا خالي شود گرفتار محبت غير خدا ميشوند (2). در کل وابستگي شديد به غير خدا مطلوب نيست و آسيبهايي دارد به قول خواجه حافظ:
غلام همت آنم كه زير چرخ كبود ز هر چه رنگ تعلق پذيرد آزاد است
چنين حالتهايي در ابتدا کم هستند ولي با ادامه دادن، گفتن بهطرف مقابل، نزديک شدن بهطرف، فکر و خيالات و آرزو کردنها بيشتر ميشود! هرچند ممکن است اين دلبستگيها در ابتدا فقط احساسي و بدون تحريک غريزه جنسي باشد ولي در ادامه چنين تضميني وجود ندارد. نيروها و غريزههاي آدمي درهمپيچيدهاند و به رويهم اثر ميگذارند. شايد در ذهن تصور شود که احساس از غريزه جنسي جدا باشد ولي در عالم واقع اينطور نيست. وقتي احساسات هيجاني شد غريزههاي ديگر هم بياختيار به کار ميافتند. پيگيري اين حالتها تمامي ندارد. ابتدا نگاه، بعد از مدتي فکر و خيالات، بعدازآن درخواست کارهاي ديگر! بازهم آرامش پديد نخواهد آمد، بلکه درخواستها بيشتر ميشود! پس بهتر آن است که از همان ابتدا مديريت شود تا بهتدريج از بين برود.
موفق باشيد.
📚پينوشتها:
1. سيد رضي، نهجالبلاغه، مص: صبحي صالح، قم، هجرت، 1414 ق، خطبه 109، ص 160.
2. محمد بن علي بن بابويه، امالي (للصدوق)، تهران، كتابچي، 1376 ش، ص 668، ح 3.
🔰 @p_eteghadi 🔰
14_SEMO-Mohammadi-Pasokh_Be_Soalate_Eteghadi_(127).mp3
5.23M
پرسش و پاسخ اعتقادی
🔹حجه الاسلام #محمدی
جلسه 127 - کیفیت جسم برزخی
🔰 @p_eteghadi 🔰
🔴 روایتی عظیم در فضیلت #صدقه دادن در #شب_قدر
▪️قال موسی ( سلام الله علیه ) :
الهی ارید قربک، قال: قربی لمن استیقظ لیلة القدر، قال:
الهی ارید رحمتک، قال: رحمتی لمن رحم المساکین لیلة القدر، قال:
الهی ارید الجواز علی الصراط، قال:
ذلک لمن تصدق بصدقة فی لیلة القدر، قال:
الهی ارید من اشجار الجنة و ثمارها، قال: ذلک لمن سبح تسبیحه فی لیلة القدر، قال:
الهی ارید النجاة من النار، قال: ذلک لمن استغفر فی لیلة القدر، قال:
الهی ارید رضاک، قال: رضای لمن صلی رکعتین فی لیة القدر.
خداوندا! می خواهم به تو نزدیک شوم، فرمود: قرب من از آن کسی است که شب قدر بیدار شود، گفت: خداوندا! رحمتت را می خواهم، فرمود: رحمتم از آن کسی است که در شب قدر به مسکینان رحمت کند: گفت: خداوندا! جواز گذشتن از صراط را از تو می خواهم فرمود: آن، از آن کسی است که در شب قدر صدقه ای بدهد. گفت خداوندا! از درختان بهشت و از میوه هایش می خواهم، فرمود: آنها از آن کسی است که در شب قدر تسبیحش را انجام دهد گفت: خداوندا! رهایی از جهنم را می خواهم، فرمود: آن، از آن کسی است که در شب قدر استغفار کند: گفت خداوندا خشنودی تو را می خواهم، فرمود: خشنودی من از آن کسی است که در شب قدر دو رکعت نماز بگذارد.
📚 بحار الأنوار ؛ ج ۹۵ ص ۱۴۵
#ماه_مبارک_رمضان
#روایات
#اعمال
#دستورات_ماثور
🔰 @p_eteghadi 🔰
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#برش_یک_دقیقهای #امیرالمومنین
🎥 علت صبوری امیرالمؤمنین علیه السلام در برابر مصائب
🎙 حجتالاسلام والمسلمین ناصری
⏱ یک دقیقه
🔰 @p_eteghadi 🔰
اين سوال در واقع بر می گردد به اين آيه كه خدای متعال می فرمايد: «الَّذینَ آتَیْناهُمُ الْکِتابَ یَتْلُونَهُ حَقَّ تِلاوَتِهِ أُولئِکَ یُؤْمِنُونَ بِهِ»؛ کسانى که كتاب آسمانى را به آن ها دادیم آن را چنان که شایسته آن است (تفکر، اندیشه و سپس عمل) تلاوت مى کنند، آن ها به پیامبر اسلام ایمان مى آورند.(1) كسانی كه آيات قرآن را تلاوت می كنند به سه گروه مي توان تقسيم كرد: اول: كسانی كه فقط تلاوت ظاهری آيات را دارند و به معنا و مفهم آن دقتی ندارند، هر چند به نكات تجويدی آن هم دقت كافی داشته باشند. دوم: كسانی كه تلاوت می كنند و به معنی و مفهوم آن هم دقت نظر دارند و تأمل در آيات دارند اما عمل به آن نمی كنند؛ تنها عالم هستند اما بی عمل. سوم: گروهی هستند كه علاوه بر تلاوت و تأمل و تفكر در آيات، به دستورات آن هم عمل می كنند كه اين مورد حق تلاوت قرآن می باشد و ارزشمند است. گروهى تمام اصرارشان بر اداى الفاظ و حروف از مخارج آن است، آن ها دائماً در فکر وقف و وصل و حروف یرملون و شدّ و مدّند و کمترین اهمیتى به محتوا و معنى نمى دهند، چه رسد به عمل کردن به آن؛ به گفته قرآن این ها همانند حیوانى هستند که کتاب هایی بر او حمل شده باشد «کَمَثَلِ الْحِمارِ یَحْمِلُ أَسْفاراً».(2) در حدیثى از امام صادق(علیه السلام) در تفسیر این آیه مى خوانیم که فرمود: «یُرَتِّلُونَ آیاتِهِ، وَ یَتَفَقَّهُونَ فِیْهِ، وَ یَعْمَلُونَبِأَحْکامِهِ، وَ یَرْجُونَ وَعْدَهُ، وَ یَخافُونَ وَعِیْدَهُ، وَ یَعْتَبِرُونَ بِقَصَصِهِ، وَ یَأْتَمِرُونَ بِأَوامِرِهِ، یَتَناهُونَ عَنْ نَواهِیْهِ، ما هُوَ وَ اللّهِ حِفْظُ آیاتِهِ وَ دَرْسُ حُرُوفِهِ، وَ تَلاوَةُ سُوَرِهِ وَ دَرْسُ أَعْشارِهِ وَ أَخْماسِهِ حَفِظُوا حُرُوفَهُ، وَ أَضاعُوا حُدُودَهُ، وِ إِنَّما تَدَبُّرُ آیاتِهِ وَ الْعَمَلُ بِأحْکامِهِ، قالَ اللّهُ تَعالى کِتابٌ أَنْزَلْناهُ إِلَیْکَ مُبارَکٌ لِیَدَّبَّرُوا آیاتِهِ»؛ آیات آن را با دقت بخوانند و حقایق آن را درک کنند و به احکام آن عمل بنمایند، به وعده هاى آن امیدوار، و از وعیدهاى آن ترسان باشند، از داستان هاى آن عبرت گیرند، به اوامرش گردن نهند و نواهى آن را بپذیرند، به خدا سوگند منظور حفظ کردن آیات و خواندن حروف و تلاوت سوره ها و یاد گرفتن اعشار و اخماس آن نیست. آن ها حروف قرآن را حفظ کردند اما حدود آن را ضایع ساختند، منظور تنها این است که در آیات قرآن بیندیشند و به احکامش عمل کنند، چنان که خداوند مى فرماید: این كتابى است پر برکت که ما بر تو نازل کردیم تا در آیاتش تدبر کنند.(3) امام باقر (عليه السلام) در مورد رعايت كنندگان حقّ تلاوت و به عبارتى تلاوت كنندگان حقيقى كه مراحل سه گانه قرائت، تأمّل و عمل را شامل مى شود و در آيه «الَّذینَ آتَیْناهُمُ الْکِتابَ یَتْلُونَهُ حَقَّ تِلاوَتِهِ أُولئِکَ یُؤْمِنُونَ بِهِ»(4) ذكر شده است، مى فرمايد: (تلاوت كنندگان واقعى) كسانى هستند كه قرآن را تلاوت مى كنند و در آن تفقّه و تأمّل عميق مى كنند و به احكام آن عمل مى كنند، به وعده هاى آن اميدوارند و از وعيد آن مى ترسند و به وسيله قصّه هاى آن عبرت مى گيرند و از اوامر آن، فرمان مى برند و از نواهى آن نهى مى پذيرند. به خدا قسم! حقّ تلاوت، (تنها) حفظ كردن آيات و حروف آن و قرائت سوره ها و بخش هاى ده گانه و پنج گانه آن نيست تا حروف قرآن را حفظ كرده باشند و حدود آن را ضايع؛ بلكه حقّ تلاوت، همان تدبّر در آيات و عمل به احكام آن است. خداوند تعالى مى فرمايد: «ما كتابى مبارک به سوى تو نازل كرديم تا در آيات آن تدبّر شود.(5)
📚منابع:
(1) بقره/ 121.
(2) جمعه/ 5.
(3) تفسیر نمونه، ج 1، ص 492.
(4) بقره/ 121.
(5) مقاله تدبّر در قرآن از دیدگاه اهل بیت، على كرجى.
🔰 @p_eteghadi 🔰
✳️ اينكه قرآن شفاست : « و نُنَزِّلُ مِنَ القُرءانِ ما هُوَ شِفاءٌ و رَحمَة »[1] امّا براي ظالمان زيانبار است : « و لا يَزيدُ الظّالِمينَ اِلاّ خَسارا » [2] سرّش آن است كه از طرف خداوند خسارت يا تبار و هلاك نازل نمي شود ، بلكه رحمت نازل مي گردد ؛ ولي وقتي ماده قابليت نداشت ، همين رحمت به شكل خسارت درمي آيد ، چنان كه بهترين و شاداب ترين ميوه ها براي كساني كه زخم معده دارند دردآور است و هر چه ميوه شيرين تر ، شاداب تر و پرآب تر باشد ، درد آنان بيشتر مي شود ؛ ليكن نقص از ميوه نيست ، بلكه از هاضمه كسي است كه به زخم معده مبتلاست ؛ و نظير اينكه شبي در تمام سال براي گنهكاران بدتر از شب قدر نيست ، با آنكه شب قدر سراسر سلامت است . آن دعا ، رحمت و بركتي كه خدا در شب قدر نازل مي كند ، براي مؤمنان خير است ، چون با حُسن قبول ، تلقي مي كنند و از آنجا كه كافران نكول دارند ، نه تنها قبول نمي كنند بلكه رد مي كنند ، پس براي آن ها عذاب است .
✳️پاورقي:
[ 1 ] . سوره اسراء ، آيه 82 .
[ 2 ] . سوره اسراء ، آيه 82 .
✳️از کتاب: تفسير موضوعي قرآن كريم، جلد 18 اثرارزشمند حضرت آیتالله العظمی جوادی آملی(دام ظله)
🔰 @p_eteghadi 🔰
* #شب_قدر
🔺حجتالاسلام والمسلمین حاج شیخ جعفر ناصری:
💠 تلاش برای انجام اعمال صالح در شب قدر
🔻در بیان اهل بیت علیهم السلام اعمال عبادی زیادی برای شب قدر سفارش شده است که انسان باید متناسب با مقتضای حال و توان خود، این شب را به این اعمال سپری کند. طبق فرموده قرآن کریم، عمل صالح، باعث تقویت و رفعت ایمان انسان می شود. حتی پنهان بودن شب قدر میان چند شب، بنا بر مصلحت هایی بوده که شاید یکی از این مصلحت ها ترغیب مردم بر اعمال صالح بیشتر باشد. شایسته است نگذاریم این شب از دستمان برود و در انجام اعمال، همه سعی و تلاشمان را به کار گیریم.
🔰 @p_eteghadi 🔰
💠 شب قدر
🔸حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی :
🔹اگر قرآن به سر می گذاریم، هدف تنها این نباشد که خدا گناهان ما را بیامرزد، ما را به جهنم نبرد، ما را به بهشت ببرد. اینها ریخت و پاش سفره شب قدر است.
🔹وقتی یک دوستی سفره ای پهن می کند، مائده الهی و مَأدبة الهی می چیند، مهمان های خود را به بهترین وجه پذیرایی می کند. وقتی مهمان ها برخاستند، سفره برچیده می شود، آن ریزه های سفره را می ریزند؛ مرغ ها آن ریزه های سفره را می چینند.
🔹ریزه سفره شب قدر این است که کسی نسوزد، به جهنم نرود. اینها شب قدر نیست. شب قدر آن است که انسان طیّار گونه دست هزارها نفر را بگیرد و به بهشت ببرد.
🔹 در دنیا رفتار او، گفتار او، سیرت او، سریرت او، سنّت او آموزنده باشد. هزارها نفر را زنده کند و در آخرت هم هزارها نفر را به همراه خود به بهشت ببرد.
🔹 اگر ما بتوانیم در کنار سفره الهی و دولت قرآن بنشینیم، چرا در ته صفوف و صَفُّ النِعال قرار بگیریم به دنبال آن ریزه های سفره تکان ها باشیم که از سفره تکانده شده چیزی به ما برسد؟!
🔰 @p_eteghadi 🔰
14_SEMO-Mohammadi-Pasokh_Be_Soalate_Eteghadi_(128).mp3
5.31M
پرسش و پاسخ اعتقادی
🔹حجه الاسلام #محمدی
جلسه 128 - فلسفه اعمال و اذکار نماز
🔰 @p_eteghadi 🔰