May 11
#تلنگر_معرفتی
🔴 هرشب قبل ازخواب این عکس را نصب العین و کلاهمان را قاضی کنیم آیا امروز امام زمانمان جایی در زندگی روزانه ما داشت؟!
🔵 نکند جزء آن زیان دیدگانی باشیم که بازی های دنیا ما را از امام زمانمان غافل کرده باشد:
🔅يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تُلْهِكُمْ أَمْوَالُكُمْ وَلَا أَوْلَادُكُمْ عَنْ #ذکر اللَّهِ وَمَنْ يَفْعَلْ ذَلِكَ فَأُولَئِكَ هُمُ الْخَاسِرُونَ ﴿۹ منافقون﴾
🌕 طبق روایاتی معتبر امام ذکرالله و بزرگترین آیت الهیست...
🔰 @p_eteghadi 🔰
پرسمان اعتقادی
آيا اين مطلب درست است که امام زمان چون تحت حمايت خدا هستند و خدا تا زمان ظهور حافظ ايشان است، مريض ن
بعد از انتشار ویروس کرونا، یکی از مسائلی که در جامعه دینی مطرح شد، پرسش از سلامتی امام زمان (عج) است. به باور محققان، کاملاً ممکن است که امام زمان (عج) نیز همچون سایر امامان (علیهالسلام) و پیامبران (علیهالسلام) به رنج بیماری مبتلا شوند؛ اما بااینحال، برخی این پرسش را پیش کشیدند که اگر قرار است خداوند خودش حافظ امام زمان تا زمان ظهور باشد، پس مانع از بیمار شدن ایشان میشود و نیازی به دعا کردن برای ایشان نیست. در ادامه، با ارائه توضیحاتی، به این پرسش پاسخ میدهیم:
در ابتدا بايد به اين نکته توجه شود که امام زمان (عليهالسلام) مانند ما بدني طبيعي و معمولي دارند و ممكن است در اثر سرما و گرما و عوامل ديگر، دچار بيماري شوند و ما براي جلوگيري از آنها دعا ميکنيم و صدقه ميدهيم و پيشوايان معصوم ما در دعاها و مناجات خود براي حفظ و سلامتي امام عصر (عج) دعا كرده و به ما ياد دادهاند كه چگونه براي او دعا كنيم.
بهعنوان نمونه امام رضا (علیهالسلام) پيوسته به دعا كردن براي امام زمان (عج) با اين دعا امر ميکرد: «اللهم ادفع عن وليك...و اعذه من شرجميع ما خلقت و عن يمينه و عن شماله و من فوقه و من تحته بحفظك الذي لا يضيع من حفظته به؛ خداوندا هرگونه بلا را از ساحت ولي خود دور گردان و او را در پناه خود از شر تمام آنچه آفريده و ايجاد و انشا و صورت گري فرمودهاي، محفوظ بدار و او را از پيش رو و پشت سر و راست و چپ و بلاياي آسماني و زميني محفوظ بدار؛ حفظ كردني كه هر كس را آنطور محفوظ گرداني از بين نرود...»(1)
امام حسن عسكري (علیهالسلام) نيز در قنوت نمازهايشان اينگونه دعا ميفرمود:
«...فاجعله اللهم في امن مما نشفق عليه منه ورد عنه من سهام المكائد ما يوجهه اهل الشنان اليه؛ خداوندا! او (امام زمان) را در پناهگاهي قرار داده تا از شر متجاوزان در امان باشد. خدايا! او را از چيزهايي در امان بدار كه برايش ميترسيم و تيرهاي نيرنگ را كه كينه بدخواهانش بهسوي او پرتاب ميکنند برطرف ساز». (2)
اما در پاسخ به پرسش که خداوند حافظ ولي خود از آسيبها و آفات زمانه است بايد گفت:
اولاً آنچه مقتضي غيبت حضرت و حفاظت الهي از ايشان است، «حفظ جان» ايشان و ممانعت از آسيبهايي است که جان حضرتش را تهديد ميکند و اگرنه دليلي بر ممانعت از کمتر از آن در دست نبوده و بلکه حتي روايات بر عارض شدن بيماري و اندوه بر ايشان دلالت دارد.
ثانياً، حتي اگر حفظ الهي به معناي مطلق آن بوده و تنها اختصاص به حفظ جان آن حضرت نداشته باشد، ما نيز وظيفهداريم براي سلامتي آن حضرت بكوشيم و بدينوسيله عشق و ارادت خود را ابراز نماييم. با تمام وجود او را بر خود مقدم بداريم و از اين راه رضايت و نظر لطف او را نسبت به خود جلب نماييم.
درنتيجه دعا براي سلامتي امام زمان عج دو اثر دارد، يکي براي دعاکننده و ديگري براي دعا شونده.
در ادامه به برخي از برکات و آثاري که ممکن است به دعاکننده براي سلامتي امام زمان (عج) اختصاص داده شود، اشاره ميکنيم:
1-ازدياد دوستي و محبت
اگرچه دوستي تمام ائمه معصومين بخشي از ايمان و شرط قبولي اعمال است، درعينحال دعا کردن در حق امام زمان (عج) موجب ازدياد محبت آن حضرت در دل و درنتيجه موجب تقويت ايمان ميگردد.
2-تجديدعهد و پيمان با حضرت
روشن است که محتواي پيمان با آن حضرت را دينداري و شريعت محوري و تصميم قلبي بر اطاعت امر امام (علیهالسلام) و ياريرساندن او با نثار جان و مال تشکيل ميدهد.
دعاي شريف «اللهم بلغ مولاي صاحب الزمان صلوات الله عليه عن جميع المؤمنين...» و نيز «دعاي عهد» شاهدي براي اين سخن است.
3-زنده نگاهداشتن نام و ياد حضرت
ياد امام زمان (عج) توجه به ارزشهاي دين و اصول اخلاقي را در دلها جوانه ميزند و برعکس غفلت از ياد و خاطره امام يکي از دلايل عمده پژمردگي و سستي ارزشهاي الهي و انساني در جوامع مسلمان است.
4-انگيزه در ايجاد حيات طيبه
کسي که سلامتي امام زمانش برايش مهم است، مسلماً آزردن آن حضرت برايش سخت است درنتيجه دعا براي سلامتي آن حضرت، انسان را بر انجام کارهايي واميدارد که موجب خشنودي آن حضرت و درنتيجه سبب رسيدن به حيات طيبه و مقام رضوان الهي ميگردد.
5-گشايش در زندگي انسان
توجه به امام زمان (عج)، انگيزه را در دعا براي فرج ايشان افزون کرده و دعا براي فرج ايشان، فرج و گشايش در کارهاي ما را نيز به همراه خواهد داشت. همچنانکه حضرتشان در نامهاي فرمودهاند:
«وَ اکثِروُا الدُّعاءَ بتعجيلِ الفَرَجِ فإنَّ ذلکَ فَرَجُکُم؛ براي تعجيل فرج بسيار دعا کنيد، زيرا مايهي فرج شماست. (3) و (4)
نتيجه:
پرسمان اعتقادی
آيا اين مطلب درست است که امام زمان چون تحت حمايت خدا هستند و خدا تا زمان ظهور حافظ ايشان است، مريض ن
با عنايت به توضيحات سابق، روشن ميشود که اگرچه جان امام تا زمان ظهور محفوظ است اما بعيد نيست امام زمان نيز به بيماري و رنج و اندوه، مبتلا شوند و به همين جهت، توصيهشده براي سلامتي ايشان دعا بخوانيم. دعا براي سلامتي ايشان، هم براي دعاکننده مؤثر است و هم براي دعا شونده، انشاءالله الرحمن.
📚پينوشتها:
1. طوسى، محمد بن الحسن، مصباح المتهجّد و سلاح المتعبّد، بيروت، مؤسسه فقه الشيعة، چاپ اول، ص 409.
2. همان، ص 156.
3. ابنبابويه، محمد بن على، کمالالدين و تمام النعمة، تهران، نشر اسلاميه، 1395 ق، چاپ دوم، ج 4، ص 485، باب توقيعات.
4. مجله پرسمان، ارديبهشت 1383، شماره 20، چرا براي سلامتي امام زمان (عج) دعا ميکنيم؟
🔰 @p_eteghadi 🔰
پرسمان اعتقادی
اگر استجابت دعا هزار و یک شرط دارد، بهتر نیست به جای این که مردم را به دعا و حرم و توسل فرا بخوانیم،
در قرآن، خداوند وعده داده هر دعایی را برآورده کند. به همین جهت، ممکن است گروهی از مردم بدون تلاش و فراهم کردن مقدمات لازم، فقط به دعا اشتغال بورزند و چون به مقصود نمیرسند، از استجابت دعا ناامید شده و صرفاً به درمان و پیشگیری از بیماریها بسنده کنند. در ادامه، با ارائه نکاتی به بررسی نسبت دعا و درمان و پیشگیری میپردازیم تا از این طریق، اشکال مذکور نیز برطرف شود:
نکته اول:
در ابتدای امر تصور میشود که لازم است تلقی عمومی از بحث «دعا» تصحیح شود، چراکه دعا کردن و بر زبان آوردن نیازهای خود در پیشگاه خالق هستی درواقع نوعی عبادت است و در تعبیر برخی از روایات مطلب را از این نیز بالاتر دانسته و در حقیقت دعا را مغز عبادت دانستهاند؛ چنانکه از رسول اکرم (ص) اینگونه روایتشده است که فرمودند:
«افْزَعُوا إِلَى اللَّهِ فِی حَوَائِجِکمْ وَ الْجَئُوا إِلَیهِ فِی مُلِمَّاتِکمْ وَ تَضَرَّعُوا إِلَیهِ وَ ادْعُوهُ فَإِنَّ الدُّعَاءَ مُخُ الْعِبَادَةِ...؛ در حوائجتان از خدا کمک بخواهید، در شداید و گرفتاریها به او پناه ببرید و بهسوی او تضرع کنید، او را بخوانید و دعا کنید، چون «دعا» مغز عبادت است...». (1)
همین حقیقت را حضرت امام محمدباقر (علیهالسلام) اینگونه مطرح میفرماید که: «وَ لَا تَمَلَ مِنَ الدُّعَاءِ فَإِنَّهُ مِنَ اللَّهِ بِمکان؛ از دعا خسته نشو! زیرا دعا در نزد خدا منزلت و مقامى عظیم دارد». (2)
ازاینرو از برخی از عرفا نقلشده است که ایشان بااینکه هیچ حاجتی از خدا نداشته و در مقام تسلیم محض به سر میبردهاند، تنها به جهت آنکه خداوند امر به دعا کرده و فرموده «ادعونی استجب لکم» (3) و برای بهرهمندی از برکات عبادت بودن دعا، این فعل را انجام میدادهاند.
اینیک نگاه تقلیل گرایانه به حقیقت دعاست که بخواهیم تنها آن را به جهت برآورده شدن حاجاتمان فرو کاسته و دائماً به اجابت یا عدم اجابت آن، خود را معطل نگهداریم و از حقیقت متعالی آن کاملاً بیخبر بوده و از آن غافل باشیم؛ و صد افسوس که نگاه غالب در خصوص دعا، همین نگاه غیر متعالی و سطحی است.
پرسمان اعتقادی
در قرآن، خداوند وعده داده هر دعایی را برآورده کند. به همین جهت، ممکن است گروهی از مردم بدون تلاش و ف
نکته دوم:
باید توجه داشته باشید که انتظار ما از دعا و تأثیر آن در زندگی باید منطقی بوده و به محدودیتهایی که در اجابت خواستههای ما در عالم هستی وجود دارد توجه بیشتری داشته باشیم. اینکه فکر کنیم، صرف بیان الفاظی خاص، تأثیراتی تکوینی به نحو ضروری داشته و بدون هیچ قید و شرطی انسان را بر سر سفره خواسته خود مینشاند، تصور درستی نکردهایم. خصوصاً اینکه طرف دعای ما موجودی است که حکیم و عالِم بوده و مسائل را از دریچه تنگ خواستههای انسانی نمینگرد!
درنتیجه ما نیز با شما موافقیم که دعا، بدون قید و شرط نبوده و آدابی دارد؛ و اتفاقاً یکی از آداب و شرایط دعا، در اکثر موارد، عمل موافق و متناسب با آن است؛ بهعبارتدیگر هر دعا و توکلی میبایست مسبوق به عمل و تلاشی در راستای آن دعا باشد.
همچنانکه امیرمومنان (علیهالسلام) در حدیثی دعاکننده بیعمل را اینگونه تشبیه میکند.
«الدّاعی بِلا عَمَلٍ کالرّامی بِلا وَتَرٍ؛ کسى که دعا میکند بدون عمل، مانند تیراندازی است که کمانش «زه» ندارد». (4)
و یا امام رضا (علیهالسلام) در این خصوص میفرماید:
«مَن سَألَ اللهَ التَّوفیقَ وَ لَم یجتَهِد، فَقَدِ استَهزَءَ بِنَفسِهِ؛ هر کس از خداوند، توفیق بطلبد ولی تلاش نکند، خودش را مسخره کرده است.» (5)
در طلب شفای امراض مادی و بیماریها، ابتدا باید تلاشی متناسب و عمل مقتضی صورت گرفته باشد و ازاینرو رعایت بهداشت، پیشگیری از ابتلا، گوش سپردن به دستورات متخصصین و بهرهمندی از نسخه پزشک، همگی از شرایط استجابت دعا بهحساب آمده و پیش از دعا تحقق آن لازم است، نه اینکه در مقابل دعا باشد.
پرسمان اعتقادی
نکته دوم: باید توجه داشته باشید که انتظار ما از دعا و تأثیر آن در زندگی باید منطقی بوده و به محدودی
نکته سوم:
البته نباید از این نکته غافل شد که گاهی خداوند از طریق غیرعادی، کارهایی را انجام میدهد و مثلاً مردگان را زنده و یا بیماران را شفا میدهد؛ چنانکه عیسی (علیهالسلام) به اذن او چنین نمود و بیماران را شفا داد و مردگان را زنده کرد (5). البته این معجزات و کارهای خارقالعاده، در موارد نادری رخ میدهد و چون در محدوده علم ما نیست، نمیدانیم حکمت الهی چه زمانی، وقوع چنین معجزاتی را لازم میداند و چه زمانی نه. ازاینرو، هم موظفیم دعا کنیم و به رحمت و قدرت نامحدود خدا امیدوار باشیم و هم موظفیم به حکمت خدا اعتماد کنیم و کارهای عادی مؤثر در درمان بیماری را بپیماییم چراکه ممکن است در این مورد حکمت خداوند چنین اقتضا کرده باشد که شفا نه از طریق معجزه بلکه از طریق انجام کارهای متعارف انجام گیرد (7).
نتیجه:
هر انسانی باید تمام تلاش خود را برای جلوگیری از گسترش بیماریهای خطرناک انجام دهد و در ادامه از خداوند منان و عنایات او نیز استمداد بطلبد؛ چنانکه قرآن کریم در این خصوص میفرماید:
«فَإِذا عَزَمْتَ فَتَوَکلْ عَلَى اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ یحِبُّ الْمُتَوَکلینَ؛ و چون تصمیم گرفتى بر خدا توکل کن، زیرا خداوند توکلکنندگان را دوست مىدارد». (8)
📚پینوشتها:
ابن فهد حلی، عدة الداعی و نجاح الساعی، ص 41.
ابن فهد حلی، عدة الداعی و نجاح الساعی، ص 19.
مؤمن، آیه 60.
علامه مجلسی، بحارالانوار، ج 75، ص 60.
علامه مجلسی، بحارالانوار، ج 78، ص 356.
ملا مهدی نراقی، جامع السعادات، ج 3، ص 228.
14_SEMO-Mohammadi-Pasokh_Be_Soalate_Eteghadi_(73).mp3
5.48M
پرسش و پاسخ اعتقادی
🔹حجه الاسلام #محمدی
جلسه 73 - نماز وصیت به چه شکل خوانده می شود؟
🔰 @p_eteghadi 🔰