🔴حال ممکن است سوالی به ذهن خطور کند که اگر سنت ها و قوانين حاکم بر جهان, تخلف ناپذيرند, سرد شدن آتش بر ابراهيم خليل, شکافته شدن دريا, اژدها شدن عصا, تولد حضرت عيسی از مريم عذرا, بيرون آمدن ناقه از ميان کوهها و ....چگونه قابل توجيهاند؟
☑️در پاسخ بايد گفت معجزات و کراماتی مانند شفا يافتن بيماران، ناقض قوانين و قواعد حاکم برجهان نيستند؛ زيرا معجزات انبيا و کرامات اوليا دارای علل خاص خفيه غيبيهای هستندکه برای ما ناشناختهاند و خداوند سبحان ، برای اثبات حقانيت پيامبران و اوليا خويش و اتمام حجت بر مردم، اين امور را از طريق علل ناشناخته آن ايجاد میکند.
از آنچه گذشت روشن میشود که تفاوتهای تکوينی در ميان مخلوقات الهی بیارتباط با عدالت الهی است.
خداوند متعال به هر يک از مخلوقات خويش به اندازه ظرفيت وجودی آن موجود افاضه میکند و آنها را به قدر قابليت و استعدادشان از کمالات بهرهمند میسازد ولی ظرفيت و قابليت آفريدگان او محدود است و اين محدوديت از لوازم لاينفک قوانين و سنتهای حاکم بر جهان است و از اين جهت وجود جهان بدون چنين تفاوتهايی ممکن نيست.
🌐امام خمينی(ره) در اين خصوص میفرمايد:
«شک نيست که موجودات در قبول وجود مختلف میباشند واين از نقص ذاتی خود اين موجودات است، نه نقصان در فاعليت و موجوديت حق تعالی شأنه».
ايشان علتهای مادی و طبيعی را موجب تفاوتهای خَلقی و خُلقی انسانها میداند و در اينباره میفرمايد:« و لذا اگر نطفه شخص در اصلاب شامخه قرار گرفت و سپس از طرف امهات نيز در ارحام پاك پرورش داده شد و وقتي هم كه به دنيا آمده، شيرازه سينه يك زن عاقله بود كه از اغذيه لطيفه گرفته شده، سپس به تدريج رشد يافت تا نوبت به تربيتش رسيد و با تربيت روحاني تربيت يافت طبيعي و بديهي است كه چنين موجودي ذات وجودش در كمال و صاف و ضياء و روشني است و اين موجود معتدل كه مستعد قبولي فيوضات غيبيه ميباشد در صفا و زالالي و استعداد طوري است كه "روغنش روشني بخشد هر چند آتش به آن نرسيده باشد" ».
3️⃣نکته سوم:
افزون بر آنچه گفته شد دوام جامعه انسانی و استقرار نظم معاد و معاش آدمی در تفاوت استعدادهای بشری نهفته است. مساوات و برابری افراد با يکديگر در فقر و غنا، هوش و ذکاوت، ضعف و قوت و ... موجب گسيختگی اجزای جامعه و نهاد اجتماع میشود. آفرينش نظام احسن ايجاب میکند که در استعدادها, ذوقها، سليقهها، ساختمانهای جسمی و روحی افراد جامعه تفاوت باشد، تا هر کدام متناسب کاری که نظام خلقت بر دوش او میافکند آمادگی داشته باشد ، در غير اين صورت همه چيز به هم میريزد و نظام احسنی وجود نخواهد داشت و به درختی میماند که تمامی، ريشه، ساقه و يا گلبرگ باشد که چنين درختی هرگز قادر بر ادامه حيات حتی در يک زمان کوتاه نيست و اگر هم قادر باشد، حياتش بيهوده و غيرمفيد است.
🔘 امير المومنين حضرت علی(ع) درباره اين حقيقت میفرمايد:
لا يزال الناس بخير ما تفاوتوا فاذا استوا هلکوا.
تا زمانی که ميان مردم تفاوت باشد پيوسته در مسير خير و خوبی هستند. ولی هرگاه همه مساوی شوند هلاک خواهند شد.
...................................................
🔷#کانال پرسمان اعتقادی
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
🌹ثواب زیارت امام حسین علیه السلام
🏴 امام صادق عَلَیْهِ السلام:
🔺زائِرُ الْحُسَیْنِ مُشَفَّعٌ یَوْمَ الْقِیَامَةِ لِمِائَةِ رَجُلٍ کُلُّهُمْ قَدْ وَجَبَتْ لَهُمُ النَّارُ مِمَّنْ کَانَ فِی الدُّنْیَا مِنَ الْمُسْرِفِینَ
🔺زائر امام حسین علیه السلام شفیع صد نفر در روز قیامت می باشد که آتش دوزخ بر ایشان واجب شده، کسانی که در دنیا از مسرفین بودند.
📕 مستدرک الوسائل، ج10، ص253
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
♨️سوال:
🔴سوالم این است چه کسانی در برزخ یا در روز قیامت گرسنه محشور می شوند؟
🔴و همچنین چه کسانی در عالم برزخ یا قیامت از تشنگی در غذابند؟
👈پاسخ:
✅در تفسیر نمونه ذیل آیۀ شریفه 14 سوره بلد ذکر شده است که "مسغبة" از ماده سغب ( بر وزن غضب ) به معنى گرسنگى است.
بنابر اين "أَوْ إِطعَمٌ فى يَوْمٍ ذِى مَسغَبَةٍ"(1)
به معنى روز گرسنگى است گرچه هميشه گرسنگان در جوامع بشرى بوده اند ولى اين تعبير تاكيدى است بر اطعام گرسنگان در ايام قحطى و خشكسالى و مانند آن، براى اهميت اين موضوع، وگرنه اطعام گرسنگان هميشه از افضل اعمال بوده و هست.
🔸در حديثى از پيغمبر اكرم (صلى الله عليه وآله و سلم) میخوانيم:
"من اشبع جائعا فى يوم سغب ادخله الله يوم القيامة من باب من ابواب الجنة لا يدخلها الا من فعل مثل ما فعل":
كسى كه گرسنه اى را در ايام قحطى سير كند خدا او را در قيامت از درى از درهاى بهشت وارد مىسازد كه هيچ شخص ديگر از آن وارد نمىشود، جز كسى كه عملى همانند عمل او انجام داده باشد.(2)
🔹و نیز ابن مسعود از پیامبر (ص) نقل کرده است:
در شب معراج دیدم بر سومین در دوزخ نوشته شده: هر کس میخواهد در روز قیامت عریان نباشد، باید بدنهای عریان را بپوشاند و هر کس میخواهد در آن روز، تشنه نماند باید تشنگان را در دنیا سیراب کند و هر کس مایل است در روز قیامت گرسنه نباشد، باید گرسنگان را در این دنیا غذا دهد.(3)
با این تعابیر تا حدود زیادی روشن می شود که چه کسانی در قیامت، تشنه و گرسنه و برهنه محشور می شوند، و برای خلاصی از آن وضعیت دهشتناک، باید چه کرد.
__________________________________
پاورقی
1. البلد/آیه 14.
2. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج 27، ص 30.
3. مستدرک وسایل الشیعه،ج 3:ص 317.
.............................................. 🌺#کانال پرسمان اعتقادی🌺
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
🍃🌺🍃به فرموده رهبر انقلاب:
🍃فضای مجازی به اندازه انقلاب اسلامی اهمیت دارد و عرصه فرهنگی عرصه جهاد است.
🍃اگر از فضای مجازی غافل شویم اگر نیروهای مؤمن و انقلابی این میدان را خالی کنند مطمئنا ضربه خواهیم خورد.
🍃هر کس به اندازه وسع و توان و هنر خود باید در این میدان حضور یابد.
🍀۱- گاهی انسان حرف حق را می تواند با استدلال قوی و با زبان شیوا و هنرمندانه بیان کند که این حرف به گوش و چشم هزاران و شاید میلیونها مخاطب برسد.
🍀۲- گاهی شاید ما حرفی برای گفتن نداشته باشیم اما می توانیم انعکاس کارهای خوب و هنری دیگران در فضای مجازی بشویم.
🍀۳- گاهی با یک کلام، یک جمله می توانیم باعث تقویت روحیه جناح مؤمن انقلابی فعال در فضای مجازی بشویم.
🍃به اعتقاد من، امروزه ذکر مستحبی بعد از نماز ما، کار فرهنگی و جهادی در فضای مجازی است.
💌💌💌به فرموده رهبر فرزانه انقلاب:
💻💻💻رایانه و فضای مجازی که الان در اختیار شماست اگر بتوانید اینها را یاد بگیرید، می توانید یک حرف درست خودتان را به هزاران مستمعی که شما آنها را نمی شناسید، برسانید. این فرصت فوق العاده ای است مبادا این فرصت ضایع شود. اگر ضایع شد، خدای متعال از من و شما در روز قیامت سوال خواهد کرد. ۹۱/۷/۲۰
البته ورود در فضای مجازی احتیاج به؛ ایمان، علم، ذوق و سلیقه و هنردارد و بزرگترین آفت این کار گرفتار شدن به؛ غرور، سیاست زدگی، حسادت، سطحی نگری، روز مرگی می باشد.
📡📡دشمن دارد با این ابزار ایمان و غیرت و اعتقادات جوانان ما را نشانه می گیرد و در سایه بی عرضگی و بی لیاقتی بعضی از مسئولان فرهنگی و رسانه ای کشور، تا حدودی در این جنگ موفق بوده است.
باید جواب کار فرهنگی باطل آنان را با کار فرهنگی حق داد.
💬💬💬💬💬💬💬💬
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
⁉️سوال
چرا استفاده از انگشتر طلا یا ساعت طلا برای مرد حرامه ولی واسه زن جایزه
🗯پاسخ:
❗️حکمت و فلسفه واقعی احکام و از جمله حرمت استفاده از طلا برای مردان برای ما کاملا مشخص نیست اما می دانیم که این حکم حتما دارای مصالح بوده است .
❗️امام صادق فرمود:
« از انجایی که می دانیم خداوند حکیم است تصدیق می کنیم که تمام افعالش از روی حکمت است اگر چه فلسفه انها را ندانیم»
📚بحار الانوار ج52 ص91
🗯در این مورد روایاتی وارد شده است که استفاده می شود استعمال طلا برای مردان جایز نیست .
🔷پیامبر گرامی فرمود:
« انگشتر طلا بدست نکن چون زینت تو در آخرت خواهد بود»
📚الکافی ج6 ص468
❗️امام صادق فرمود:
« در دست خود هیچ انگشتری از طلا مکن»
📚همان مدرک ص469
🗯وفرمود:
« طلا لباس بهشتیان است و خداوند طلا را در دنیا زینت زنان قرار داده و بر مردان پوشش طلا را حرام داشته و نماز در آن را باطل اعلام کرده است»
📚التهذیب ج2 ص227
❗️شاید بتوان گفت که علت تحریم طلا برای مردان و جائز بودن آن برای زنان آن است که اصولا طلا برای زینت کردن استفاده می شود و طبیعت مرد و زن تفاوت دارد .طبیعت و غریزه زن به سوی زیبایی و زینت گرایش یافته و اصولا زیباتر هم افریده شده پس برای او مجاز شده در عین اینکه زیبایی و زینت زن باعث برقراری روابط گرم و صمیمانه خانواده و گرایش مرد به سوی تشکیل خانواده و برقرار بودن نوع و نسل می شود
❗️اما گرایش مردان به زینت در عین حال که در انها روحیات زنانه به وجود می آورد و از طبیعت خود دور می کند آن ها را از مسئولیت در امور اساسی زندگی دور می کند و به سوی تجملات و مظاهر دنیا و چه بسا دوری از پرودگار سوق می دهد
🗯البته برخی در این زمینه این موارد را نیز بیان کرده اند:
🔷گلبول های سفید در خون مرد بیش از زن است .از طرف دیگر طلا در افزایش این گلبول ها موثر است لذا وجود آن برای زن مفید است ولی برای مردان چندان مناسب نیست و ممکن است موجب برهم زدن گلبول های سرخ و سفید گردد ونیز موجبات تحرکات عصبی مردان را فراهم می کند
📚سالنامه پیام اسلام ،سال1357
📚بهداشت در اسلام،دکتر اردوبادی
❗️البته چنان که گذشت عمده دلیل ما در این مساله روایات فراوانی است که در مجامع روایی ما ثبت وضبط شده است و فلسفه اصلی این حکم نیز برای ما دقیقا مشخص نیست .
📚وسائل الشیعه ج4 ص412 باب30
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
⁉️سوال
لطفا در مورد سند دعای ندبه توضیح بدید برخی می گویند این دعا بدون سند و جعلی است
🗯پاسخ:
❗️دعای ندبه را عده ای از علما و محدثین نقل کرده اند از جمله:
1⃣شیخ مشهدی در کتاب المزار از محمد بن ابی قره و او از کتاب ابی جعفر محمد بن الحسن بن سفیان بزوفری نقل کرده و آن را به امام زمان نسبت داده است
📚المزار ص573
2⃣سید بن طاووس در مصباح الزائر و اقبال الاعمال نقل می کند و ان را به امام زمان نسبت داده است
📚مصباح الزائر ص446
📚اقبال الاعمال،ص295
3⃣علامه مجلسی در کتاب زاد المعاد از این دعا نام می برد و می گوید:
« اما دعای ندبه که مشتمل بر عقاید حقه و تاسف بر غیبت قائم است به سند معتبر از امام صادق نقل شده است»
📚زاد المعاد ص488
4⃣قبل از این بزرگان این دعا را شیخ جلیل محمد بن علی بن یعقوب بن اسحاق بن ابی قره قنانی که معاصر شیخ نجاشی و از اعلام قرن پنجم بوده نقل کرده است .
5⃣ونیز شیخ جلیل محمد بن حسین بن سفیان بزوفری در کتاب الدعا نقل کرده است .او از مشایخ شیخ مفید بوده و مورد تایید خاص او بوده است .
❗️بنابراین، ملاحظه مى کنید که سند دعابه افرادى برمى گردد که همه ثقه و یا شناخته شده اند و هیچ شخص مجهول و ناشناسى در سند دعانیست.
🗯علاوه بر این، بفرض این که این دعامجهول باشد، باز طبق قاعده معروفى که در اصول داریم به نام «قاعده تسامح در ادّله سنن» یعنى در عین این که در سند روایات مربوط به احکام واجب و حرام باید سختگیرى و موشکافى زیاد کرد در ادلّه مستحبّات لازم نیست سختگیرى نمود، چه این که مستحبّات اعمالى هستند که انجام آنها واجب نیست و ترک آنها حرام نمى باشد در این سند این دعانیز نمى توان سختگیرى کرد.
❗️مطابق این قاعده معروف که متّکى به احادیث زیاد و معتبرى هست
📚بحار الانوار ج2 ص256 باب 30
❗️فقهاى اسلام هیچ گاه درباره سند مستحبّات و دعاها ایراد نمى گرفتند و به همین اندازه که در کتاب مشهور نقل شده بود و مضمون صحیحی داشت قناعت می کردند .
🗯در هر صورت طبق مدارک فوق سند دعای ندبه چیزی نیست که قابل ایراد باشد و سرچشمه ایراد عدم اگاهی بر مطالب فوق بوده است
🔴منابع
1⃣موعود شناسی،رضوانی،ص487
2⃣سلسله مباحث امامت و مهدویت،صافی گلپایگانی،ج1 ص381
3⃣پاسخ به پرسشهای مذهبی،سبحانی و مکارم،ص647
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
⁉️سوال
آیا با انجام هر گناهی اعمال نیک انسان ازبین میروند؟ پس عدل خدا چه میشود؟چون انسان جایز الخطاست
🗯پاسخ:
❗️در تفسیر نمونه چنین امده است:
🔴«حَبْط» در اصل به گفته «راغب» در «مفردات» به معنى این است: چهارپائى آن قدر بخورد که شکمش باد کند و چون این حالت سبب فساد غذا و بى اثر بودن آن مى گردد، این واژه به معنى باطل و بى خاصیت شدن، به کار مى رود، لذا «معجم مقائیس اللغة» معنى آن را «بطلان» ذکر کرده است و به همین دلیل، در آیه 16 سوره «هود» هم ردیف باطل ذکر شده، مى فرماید:
«دنیاپرستان کسانى هستند که در آخرت جز آتش بهره اى ندارند و آنچه را در دنیا انجام داده اند بر باد مى رود و اعمالشان باطل مى شود».
🗯و اما «اِحباط» در اصطلاح متکلمان و علماء عقائد، عبارت از این است که ثواب اعمال پیشین بر اثر گناهان، از بین برود، نقطه مقابل تکفیر که به معنى از بین رفتن کیفر و آثار گناهان پیشین، به خاطر اعمال نیک آینده است.
❗️در این که آیا احباط و تکفیر در مورد ثواب اعمال صالح و کیفر گناهان صحیح است، یا نه؟ در میان علماء عقائد بحث و گفتگو است.
🗯به گفته مرحوم «علامه مجلسى» مشهور میان متکلمان امامیه بطلان احباط و تکفیر است، آنها فقط مى گویند: ثواب مشروط به آن است که انسان با ایمان از دنیا برود، و عقاب مشروط به این است که به هنگام مرگ با اسلام و توبه از دنیا نرود.
📚بحار الانوار ج5 ص332
❗️ولى علماء معتزله نظر به ظواهر بعضى از آیات و روایات، معتقد به صحت احباط و تکفیرند.
📚همان مدرک
❗️«خواجه نصیر الدین طوسى» در کتاب «تجرید العقائد» احباط را باطل شمرده و با دلیل عقل و نقل بر آن استدلال کرده است،
🗯دلیل عقلى او این است که: احباط مستلزم ظلم است (زیرا کسى که ثواب کمترى داشته و گناه بیشترى، پس از احباط به منزله کسى خواهد بود که اصلاً کار نیک نکرده است و این یک نوع ستم در حق او خواهد بود)
❗️و اما دلیل نقلى، این است که قرآن با صراحت مى گوید: «هر کس به مقدار سنگینى ذره اى کار خیر کند آن را مى بیند * و هر کس به مقدار سنگینى ذره اى کار شرّ کند آن را مى بیند».
📓زلزال 7-8
❗️در میان دانشمندان معتزله «ابو هاشم» احباط و تکفیر را به هم آمیخته و عنوان موازنه را به وجود آورده است به این معنى که گناه و ثواب را با هم مى سنجد و از یکدیگر کسر مى کند.
🗯ولى حق این است که:
❗️احباط و تکفیر امرى ممکن مى باشد و هیچ گونه ظلمى از آن حاصل نمى گردد، و آیات و روایاتى صریحاً بر آن دلالت دارد و به نظر مى رسد مخالفتِ منکران، به یک نوع «نزاع لفظى» مى کند.
❗️توضیح این که:
🗯گاه، مى شود انسان سالیان دراز زحمت مى کشد و با مشقت فراوان سرمایه اى مى اندوزد، ولى با یک ندانم کارى و یا یک هوسبازى آن را از دست مى دهد، یعنى «حسنات» سابق «حَبط» مى شود.
❗️و یا به عکس، مرتکب اشتباهات و خسارت هاى زیادى شده و با یک عمل عاقلانه و حساب شده همه را جبران مى کند، این یک نوع «تکفیر» است (تکفیر یک نوع پوشانیدن و جبران کردن است)
🗯در مسائل معنوى نیز همین اصل، صادق مى باشد.
📚تفسیر نمونه ج2 ص113
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
⁉️سوال
قرآن از یک طرف مردم را دعوت به قصاص میکند و آن را مایه حیات و وسیله بقا در روى زمین مى داند، آن جا که مى گوید: « و براى شما در قصاص، حیات و زندگى است اى صاحبان خرد»( بقره179)
در مورد دیگر از عفو ستایش مى کند و مردم را به عفو و گذشت دعوت مى نماید، مثلا مى فرماید: « و خشم خود را فرو مى برند و از خلاف هاى مردم در مى گذرند.»( ال عمران 134) آیا این دو دستور با هم منافاتى ندارند؟
🗯پاسخ:
❗️اولا:
🔷 نکته قابل توجّه این است که تشریع بسیارى از قوانین اثر اجتماعى و روانى دارد اگر چه از قانون عملا کمتر استفاده شود.مثلا، همین اندازه که اسلام اجازه مى دهد اولیاى مقتول قاتل را قصاص کنند، کافى است افرادى که مى خواهند دست خود را به خون دیگرى آلوده کنند، در برابر چشم خود حقّ قصاص را که به اولیا مقتول داده شده است مجسّم سازند و خود را در خطر اعدام ببینند و دست از کار خود بردارند.
🗯بنابراین، قرار دادن حقّ قصاص به خودى خود چیزى است که مى تواند اثر حیاتى براى اجتماع داشته باشد و جلو قتل و تجاوز را بگیرد هرچند عملا از این حق بسیار کم استفاده شود.
❗️به عبارت دیگر، مایه بقاى بشر و ضامن حیات او در برابر تجاوز متعدّیان همان قدرت قانونى بر قصاص است نه اقدام به قصاص، زیرا چیزى که مى تواند متجاوز را از هرگونه تجاوز وتعدّى باز دارد، این است که با خود بیندیشد که اگر دست به تجاوز بزند و خون کسى را بریزد صاحبان خون ممکن است از قدرت قانونى خود استفاده نموده و از دادگاه بخواهند که او را قصاص کند.
❗️ چنین اندیشه اى که مبادا روزى اولیاى مقتول خواهان قصاص او باشند غالباً مانع از آن مى گردد که افراد ناصالح به فکر جنایت بیفتند.
🔶بنابراین، تشریع قانون قصاص و این که افراد ستمدیده در صورت تمایل مى توانند از طرف انتقام بگیرند، ضامن بقاى حیات و سبب کاهش آمار جنایت است ولى هرگز اسلام اولیاى مقتول را مجبور نکرده است که حتماً از این قدرت قانونى استفاده کنند.
🔴بلکه به آنان اختیار داده است که در صورت تمایل، از این حقّ مشروع خود استفاده کنند و انتقام خود را از قاتل بگیرند و در عین حال آنان مى توانند با میل و رغبت از در عفو و گذشت وارد شوند و از سر تقصیر «جانى» در گذرند و یا دیه بپذیرند.
♻️اسلام با تشریع دو قانون یعنس (قانون قصاص و عفو) به دو هدف عالى خود رسیده است از یک طرف به اولیاى مقتول حقّ قصاص و قدرت بر انتقام داده و از این طریق از تکرار حوادث خونى شدیداً جلوگیرى نموده است که اگر چنین حقّى را به آنان نمى داد، بطور مسلّم آمار جنایت بالا مى رفت و خطرات مسلّمى جامعه انسانى را تهدید مى کرد.
🗯از طرف دیگر اولیاى مقتول را مجبور به قصاص ننموده و دست آنان را در استفاده از حقّ قانونى خود آزاد گذارده است تا اگر روزى مصالح ایجاب کرد که از در عفو آیند و یا طبعاً مایل به انتقام نباشند، بر متجاوز منّت گذارده و او را عفو کنند.
❗️نتیجه این که:
🗯 اگر قصاص تشریع نمى شد امنیّت و آرامش وجود نداشت و حیات انسانى در معرض خطر بود و اگر به صاحب حق اختیار و آزادى داده نمى شد و در برابر حقّ قصاص، حقّ اغماض به او پیشنهاد نمى شد، قانون نخست ناقص بود.
❗️چه بسا مصالحى ایجاب مى کند که صاحب حق، عفو و اغماض را بر انتقام ترجیح دهد; در این صورت تشریع قانون عفو، مکمّل حقّ قصاص است.
🗯ثانیاً:
❗️ باید توجّه نموده که قصاص موردى دارد و عفو موردى دیگر،
🔷در موردى که قصاص جانى به امنیّت و بقاى حیات دیگران کمک کند (بطورى که اگر از قصاص صرف نظر شود چه بسا اندیشه تجاوز در مغز او و دیگران بار دیگر زنده شود) در این صورت شایسته است که اولیاى مقتول از این حقّ قانونى استفاده نمایند.
❗️ولى اگر جانى را نادم و پشیمان ببینند و مصالحى ایجاب کند که از گناه او صرف نظر کرده او را ببخشند، دراین صورت عفو و گذشت را بر قصاص و انتقام ترجیح دهند و تشخیص آیند و مورد از یکدیگر چندان مشکل و پیچیده نیست.
📚منابع جهت مطالعه بیشتر:
1⃣وسائل الشیعه،ج29 ص52 باب19
2⃣بحار الانوار ج101 ص368 باب1
3⃣پاسخ به پرسش های مذهبی،ص460
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
⁉️سوال
آیا در اسلام این دستور وارد شده است که در موقع تصمیم بر انجام کارى، اگر کسى عطسه کند باید صبر کرد؟
🗯پاسخ:
❗️ در این باره دستورى در اسلام نداریم و اساساً روح اسلام با این گونه مطالب سازش ندارد، تا آن جا که دستور مى دهد هنگامى که تصمیم بر کارى گرفتید، اگر کسى فال بد زد اعتنا نکنید و بر خدا توکّل نموده به دنبال هدف روان شوید و فال بد زدن را نشانه شرک قرار داده است
📚تحف العقول ص35
📚الکافی ج8 ص198
❗️آرى درباره عطسه وارد شده است که هر گاه یکى از شما عطسه کرد، در حقّ او دعا کنید و بگویید «یرحمکم اللّه« رحمت خدا شامل حال شما گردد.» طرف نیز متقابلا دعا کند و بگوید«یغفر اللّه لکم« خداوند شما را بیامرزد».
📚وسائل الشیعه،ج12 ص88 باب58
❗️امّا صبر کردن و قدرى مکث نمودن و یا فرق گذاردن بین یک عطسه و دو عطسه، همگى افسانه است که باید مسلمان آگاه و دانا از این افسانه ها بپرهیزد.
📚منابع جهت مطالعه بیشتر:
1⃣میزان الحکمه ج6 ص518 به بعد
2⃣بحار الانوار ج55 ص312 باب11
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
🚩توصیههایی برای آخرین روزهای #ماه_شعبان/ از "استغفار و رفع حقالناس" غافل نباشیم
حجتالاسلام محمد #سعیدی_آریا استاد حوزه:
🔹رفع حقالناس از نکات مهم پیش از ورود به ماه رمضان است، سعی کنیم تا قبل آغاز این ماه حقوقی که از دیگران به گردن داریم از مال و آبرو و ... برطرف کنیم، چرا که یکی از موانع عدم درک معنویت، به گردن داشتن حقالناس است.
🔹یکی از اصلیترین توصیهها برای روزهای پایانی ماه شعبان استغفار و طلب مغفرت از پروردگار است.
🔹آن چیزی که به بهرهمندی بیشتر ما کمک میکند، خدمت به پدر و مادر است
🔹امام رضا علیهالسلام خطاب به اباصلت هروی فرمود در روزهای آخر ماه شعبان این دعا را زیاد بخوان: «اللّهُمَّ اِنْ لَمْ تَکُنْ غَفَرْتَ لَنا فیما مَضى مِنْ شَعْبانَ فَاغْفِرْ لَنا فیما بَقِىَ مِنْهُ؛ خدایا اگر در آن قسمت از ماه شعبان که گذشته ما را نیامرزیدهاى در آن قسمت که از این ماه مانده بیامرزمان.»
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
#اطاعت_زنان
🤔#پرسش
❔پیامبر اسلام;هر که از زنش #پیروی کند الله اونو با سر میندازه تو جهنم
مکارم الأخلاق جلد ۱ ص 231 ❗️
❔آیا واقعیت دارد ❗️❗️
💠#پاسخ💠
👌نقل فوق از پیامبر گرامی #تحریف شده است اصل نقل این است که فرمود ؛
« هر کس زنش را اطاعت کند ، خداوند او را در آتش سرنگون می سازد . سوال شد که منظور از این اطاعت چیست ؟ پیامبر گرامی پاسخ داد ؛
« به او اجازه دهد که به حمام ها و عروسی ها و نوحه خوانی ها برود و لباس نازک ( و بدن نما ) بپوشد »
📚مکارم الاخلاق ص 438
👌منظور از روایت #فوق آن است که مرد نباید به زنش اجازه دهد که به حمام های عمومی برود که عفت و عصمت زن از گزند نامحرمان حفظ نمی شود ، و به عروسی هایی برود که بر اساس لهو و لعب و بی بند و باری بنا شده است و به مجالس نوحه خوانی #حرام برود که محل باز گو کردن داستان های دروغین برای مردگان است و اعمال منافی با دستورات خداوند در آن مجالس روی می دهد ، و نباید به زن اجازه دهد که #حجاب را کنار گذاشته و لباس های بدن نما بپوشد .
❕چنان که علی علیه السلام فرمود ؛
« لَا طَاعَةَ لِمَخْلُوقٍ فِي مَعْصِيَةِ الْخَالِقِ » «طاعت مخلوق در #معصيت خالق روا نيست »
📚نهج البلاغه حکمت 165
👌شارحان کلام #فوق می نویسند ؛
« ( این کلام ) اشاره به اين است که ما هرچه داريم از ذات پاك پروردگار است و در هر كار و قبل از هر چيز بايد مطيع فرمان او باشيم، بهشت و دوزخ در دست اوست ثواب و جزا به حكم او، عزت و ذلت در اين دنيا نيز از ناحيه اوست و در واقع «لا مُؤَثِّرَ فِى الْوُجُودِ إلَّااللَّهُ» با اين حال چگونه ممكن است ما به اطاعت #مخلوقى درآييم كه او فرمان معصيت خالق را صادر كرده است. اين نهايت بى خبرى و ضعف ايمان و نادانى و ناسپاسى است.
❕به همين دليل فقهاى ما مى گويند اطاعت والدين و اطاعت زن از شوهر ( و بالعکس) و مانند آن تنها در صورتى #مجاز يا لازم است كه بر خلاف فرمان خدا نباشد و ازاين رو براى انجام حج واجب، نهى آنها هيچ اثرى ندارد و همچنين در انجام دادن واجبات ديگر و ترك محرمات، و آن كس كه اطاعت مخلوق را بر اطاعت خالق مقدم سازد در واقع مشرك است؛ يعنى گرفتار شرك عملى شده است؛ از اين رو قرآن مجيد در مورد والدين مى فرمايد «وَإِنْ جَاهَدَاكَ لِتُشْرِكَ بِى مَا لَيْسَ لَكَ بِهِ عِلْمٌ فَلَا تُطِعْهُمَا»؛ و اگر آن دو (مشرك باشند و) تلاش كنند كه براى من همتايى قائل شوى كه از آن آگاهى ندارى، از آنها #پيروى مكن». ( عنکبوت 8 )
🔸همچنين اگر #حكومتى به هر نام تشكيل شود و قانونى بر خلاف قانون خداوند وضع كند هيچ مسلمانى حق پيروى از آن را ندارد، چون اطاعت مخلوق و معصيت خالق است جز اينكه او را مجبور كنند.
📚پیام امام امیر المومنین ج 13 ص 344
👌بنابراین سخن منقول از پیامبر گرامی تنها در مورد اطاعت از زنان در معصیت خداوند است و الا اطاعت از زنان #صالحه ، زنان با ايمان و آگاه و هوشيار و متعهّد، به يقين بی اشکال است .همان زنانی که امام صادق علیه السلام در وصف آنان فرمود ؛
«یک زن #صالحه برتر از هزار مرد غیر صالح است »
📚وسایل الشیعه ج20 ص 172
#پرسمان_اعتقادی
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
⁉️سوال
ایا امامت در مذهب امامیه امری موروثی است؟
🗯پاسخ:
❗️گاهی مشیت الهی بر این تعلق میگیرد که یکی از مناصب الهی مانند نبوت در خانواده خاصی قرار گیرد و دیگر دودمانها در آن شریک نشوند، چنان که دربارۀ منصب نبوت پس از درگذشت ابراهیم چنین بوده است، آنجا که میفرماید: « به ابراهیم فرزندانی به نام اسحاق و یعقوب بخشیدیم و نبوت و کتاب آسمانی را در دودمان او قرار دادیم ».
📓عنکبوت27
❗️گزینش ذریۀ ابراهیم برای نبوت و نزول کتاب، در برابر دیگر خانوادهها، به معنی موروثی بودن مقام نبوت نیست، زیرا در این صورت باید امر نبوت در میان فرزندان یک پیامبر نسل اندر نسل منتقل گردد، در حالی که چنین نبود، گاهی پدر و پسر به ترتیب به مقام نبوت نایل میآمدند، مانند داود و سلیمان ولی در دیگر موارد، پس از مرگ پیامبر، نور نبوت به فرزندان او نمیرسید، بلکه به افراد دیگر از خاندان بزرگ ابراهیم منتقل میگشت.
❗️خلاصه این که گزینش یک دودمان بزرگ برای فیض نبوت، غیر از موروثی بودن آن مقام میباشد و امامت امامان دوازدهگانه نیز از همین مقوله است.
🔷طبق روایاتی که میگویند : الأئمة الاثنی عشر من قریش
📚کنزالعمال ج6 ص210
❗️خاندان قریش برای ولایت و خلافت از رسول خدا برگزیده شدهاند، ولی مقصود از « قریش » همه قبایل چهارگانه آن نیست بلکه خصوص بنیهاشم است که از منزلت و فضیلت بالایی برخوردارند و این نور در این خاندان باقی خواهد ماند، امّا نه به معنای موروثی که از پدر به فرزند منتقل شود، بلکه به همان شیوهای که در انتقال نبوت در خاندان ابراهیم بیان گردید.
🗯از این رو پس از شهادت حسن بن علی مقام ولایت از آن برادر وی سالار شهیدان گردید و همچنین پس از درگذشت امام صادق علی رغم وجود فرزندی به نام « عبدالله بن افطح »، خلافت الهی از آن فرزند دیگرش، موسی بن جعفر گردید.
❗️با بررسی زندگانی پیشوایان این حقیقت کاملا روشن میگردد که اختصاص رهبری امت به خاندان « بنی هاشم »، ربطی به موروثی بودن امامت ندارد و گزینش امام به اختیار کسی حتی امام پیشین نیست، بلکه باید به روشی غیر از وراثت تعیین گردد.
📚منابع جهت مطالعه بیشتر:
1⃣راهنمای حقیقت،سبحانی،ص378
2⃣بحار الانوار ج25 ص249 باب9
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
mahmoudkarimi-@yaa_hossein.mp3
5.58M
#استقبال_از_ماه_مبارک_رمضان
🎵باروی سیاه
🎙محمود #کریمی
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
⁉️سوال
ایا امر به معروف و نهی از منکر در جامعه با آزادی بشر منافات ندارد
🗯پاسخ:
❗️مقصود از امر به معروف و نهى از منكر كه دو ركن بزرگ اجتماعى اسلام به شمار مى روند، همان دعوت و راهنمايى افراد به كارهاى نيك و سودمند و بازداشتن آنان از كارهاى زشت و مبارزه با انواع انحراف هاى اجتماعى و اخلاقى است.
⁉️پيش از همه، بايد ديد كه آيا اجراى اين دو اصل در اجتماعى كه افراد آن معمولا همه با هم همبستگى كامل دارند و سرنوشت همه را يك چيز تشكيل مى دهد، به سود جامعه هست يا نه؟
❗️هرگاه اجراى چنين اصلى به نفع اجتماع باشد، بايد در اين صورت به خاطر فوايد مهمّ آن از آزادى فردى كاست و آزادى افراد را در چهارچوب اين اصل محدود ساخت.
شيوه زندگى انسان در اعصار كهن به شكل اجتماعات بسيار كوچكى در درون غارها و شكاف كوه ها و داخل جنگل ها بود و تقريباً همبستگى و تشريك مساعى و ارتباط و تعاون اجتماعى بر اجتماعات آنان حكومت نمى كرد.
🗯 در چنين زندگى كه سرنوشت افراد به يكديگر چندان بستگى ندارد، شايد مبارزه با فساد و جلوگيرى از انحراف ضرورى به نظر نرسد.
🔷ولى در شيوه زندگى دسته جمعى با سرنوشت مشترك، مبارزه با فساد و دعوت مردم به كارهاى نيك، يك وظيفه خطير اجتناب ناپذير است.
❗️زيرا در اين نوع زندگى، همه افراد يك اجتماع به صورت اعضاى يك خانواده در مى آيند و پيوند وحدت و ارتباط آن چنان در ميان آنان محكم و استوار مى گردد كه هيچ فردى نمى تواند براى خود حساب جداگانه اى باز كند و خود را از نتايج اعمال خوب و بد ديگران جدا فرض كند.
🗯در چنين اجتماعى تمام افراد، در سود و زيان اعمال يكديگر كاملا شريك و سهيم بوده و نتيجه عمل يك فرد دامنگير همه افراد مى شود. اين جاست كه هيچ فردى هرچه هم خود را دور از اجتماع تصوّر كند نمى تواند تماشاگر صحنه زندگى گردد و خود را از سود و زيان كارهاى افراد ديگر دور بدارد; روى همين پيوند و ارتباط است كه اگر بر اثر خلافكارى برخى، ضربه اقتصادى يا فرهنگى بر پيكر اجتماعى وارد شد، دود آن به چشم همه رفته و همه در برابر آن متأثّر خواهند شد.
🗯انحراف هاى اخلاقى، بسان بيمارى هاى واگيردارى است كه - خواه ناخواه - دامن ديگران را نيز مى گيرد; هرگاه ميكروب «التور» در نقطه اى پيدا شد، فوراً بايد مبارزه پيگيرى بر ضدّ آن آغاز نمود و ديگران را از معاشرت با آن بيمار بازداشت و در غير اين صوت، همه كشور و يا كشورها را فرا مى گيرد.
❗️همچنين، انحراف اخلاقى و اجتماعى و هر نوع آلودگى فكرى و روحى - بسان بيمارى جسمى - برق آسا در دل اجتماع رسوخ نموده و همه اجتماع را فرا مى گيرد.
🗯فرض كنيد يك نفر خانه خود را به صورت لانه فساد درآورَد و پاى افرادى «لااُبالى» به آن جا باز شود، آيا مى توان تصوّر نمود كه دختران و پسران آن نقطه كه هر روز شاهد رفت و آمد گروهى منحرف به آن لانه هستند مصون و پاك بمانند، يا اين كه آنان نيز به مقتضاى طغيان شهوت، به آن نقطه كشيده مى شوند و روز به روز دايره فساد گسترش پيدا كرده و بازار آن داغ تر مى گردد.
🗯اين جاست كه مى توان گفت اجراى پيگير اصل «مبارزه با انحراف هاى اخلاقى و اجتماعى» ضامن سعادت اجتماعى است كه افراد آن در كنار يكديگر زندگى مى كنند; و سكوت در برابر گناه و مفاسد، غلط و گناهى بزرگ است و هرگز نمى توان حساب فرد را از حساب جامعه جدا ساخت. در حقيقت يك فرد مبارز، از حقوقا خود و اجتماعى كه در آن زندگى مى كند دفاع مى نمايد و هرگز نبايد اصل آزادى افراد بهانه شود كه ما از اين وظيفه انسانى شانه خالى كنيم و بايد به اين نكته توجّه و ايمان داشته باشيم كه آزادى افراد تا آن جا محترم است كه سلب آزادى از ديگران نكند و مصالح جامعه را به خطر نيفكند.
❗️قرآن مجيد با واقع بين خاصّى كه از ويژگى هاى اينا كتاب آسمانى است به اين حقيقت اشاره كرده و مى فرمايد:
«و از فتنه اى بپرهيزيد كه تنها به ستمكاران شما نمى رسد (بلكه همه را فراخواهد گرفت; چرا كه ديگران سكوت اختيار كردند)».
📚سوره انفال، آيه 25
❗️عين اين سؤال را يكى از ياران پيامبر اكرم از حضرتش پرسيد، پيامبر در پاسخ او مثلى را مطرح كرد كه خلاصه آن اين است:
«اجتماع ما بسان كشتى بزرگى است كه در آن كالاهاى تجارتى حمل شده و سرنشينانى نيز همراه دارد. هر فردى از سرنشينان در طىّ راه مختار و آزاد مى باشد، ولى او هرگز نمى تواند زير پوشش «آزادى فردى» بدنه كشتى و يا زير پاى خود را سوراخ كند و در مقام پاسخ بگويد: من نقطه اى از كشتى را مورد تصرّف قرار مى دهد كه زير پاى من قرار گرفته است، در صورتى كه چنين جوابى از اين فرد پذيرفته نيست; زيرا تنها سلامت خويشتن را به خطر نمى افكند، بلكه او با اين عمل سرنوشت همه سرنشينان و كالاهاى تجارتى را به خاطر افكنده و همه را به سوى نابودى و نيستى سوق مى دهد.
جامعه ما نيز بسان كشتى است; افراد جامعه سرنشينان اين كشتى مى باشند; آنان در ضرر و نفع يكديگر شريك و سهيمند و هرگز ن
مى توان حساب فرد را از اجتماع جدا نمود.»
📚نهج الفصاحه ص836
🗯روش اسلام درباره محترم شمردن آزادى هاى فردى با روش مكتب هاى امروز جهان يك تفاوت حقيقى دارد، در جهان امروز آزادى تا آن جا محترم است كه از ناحيه فرد، ضررى متوجّه اجتماع نگردد و منافع ديگران به خطر نيفتد هرچند به ضرر خود آن شخص تمام گردد و بر سعادت او لطمه جبران ناپذير وارد سازد.
ولى در اسلام آزادى فردى تا آن جا محترم است كه مزاحم ديگران نباشد و سقوط و آلودگى اجتماع را فراهم نسازد; همچنين به سعادت خودش نيز لطمه اى وارد نكند و كارى انجام ندهد كه موجب بدبختى او گردد.
❗️مثلا در جهان امروز گرايش به بت پرستى و پرستش انواع موجودات رايج و آزاد است و جهان غرب در پوشش آزادى فردى اين عمل را تخطئه نمى كند، ولى اسلام چنين عملى را كه مايه انحطاط فرد و سقوط پرستش كننده است سخت تخطئه كرده و با فشار هرچه بيشتر مانع از انجام چنين اعمالى مى گردد
🗯امر به معروف و دعوت مردم به كارهاى نيك و بازداشتن آنان از كارهاى زشت، داراى درجات و مراتبى است. آنچه مربوط به توده مردم است اين است كه با زبان نرم و بيان دلنشين برادران دينى خود را پند و اندرز دهند و آنان را از عواقب بد گناه باز دارند و اگر احتمال تأثير دهند حتّى مى تواند روابط دوستانه خود را با آنان قطع كنند.
❗️اين نوع مبارزه با فساد و نظارت عمومى هرگز ايجاد هرج و مرج نمى كند، امّا درجات بالاتر از اين (مانند اجراى مجازات و كيفرها و حدود الهى درباره افراد گناهكار) بايد زير نظر حكومت اسلامى و مانند زمان پيامبر انجام گيرد و هيچ فرد عادى حق ندارد در اجراى نظارت عمومى خودسرانه اقدام نمايد.
📚منابع جهت مطالعه و تحقیق:
1⃣تفسیر نمونه ج3 ص37
2⃣وسائل الشیعه ج16 ص117 باب1
3⃣بحار الانوار ج97 ص68 باب1
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
⁉️سوال
مردم از حضرت مهدی در زمان غیبت چه بهرهای میبرند؟
🗯پاسخ:
❗️از نظر قرآن کریم، اولیای الهی دو دستهاند: ولی ظاهر، كه مردم وی را میشناسند و ولی غایب از انظار، كه مردم او را نمیشناسند، گرچه او در میان آنها بوده و از حال آنان باخبر است.
❗️در سوره كهف، وجود هر دو ولی، به طور همزمان بیان شده است: یكی موسی بن عمران و دیگری مصاحب موقّت او در سفر دریایی و زمینی كه به نام خضر معروف است.
🔷این ولی الهی به گونهای بود كه حتی موسی با او آشنا نبود و تنها به راهنمایی خدا او را شناخت و از علمش بهره گرفت؛ چنانكه میفرماید: « [موسی و همراهش] بندهای از بندگان ما را [در لب دریا] یافتند كه وی را مشمول رحمت خود قرار داده و از جانب خویش به او علمی آموخته بودیم. موسی به وی گفت: آیا اجازه میدهی همراه تو باشم تا از علوم رشدآفرین خویش به من بیاموزی؟»
❗️قرآن سپس شرحی از كارهای مفید و سودمند آن ولی الهی بیان میكند و نشان میدهد كه مردم او را نمیشناختند، ولی از آثار و بركاتش بهرهمند بودند.
📓کهف 71-82
❗️ حضرت ولیعصر نیز به سان مصاحب موسی، ولی ناشناختهای است و در عین حال مبدأ كارهای سودمندی برای امت میباشد. بدین ترتیب، غیبت امام به معنی انفصال و جدایی او از جامعه نیست، بلكه او همان گونه كه در روایات نیز وارد شده ـ بهسان خورشید در پشت ابر است كه دیدگان آن را نمیبینند؛ اما به اهل زمین نور و گرمی میبخشد.
📚کمال الدین باب 45 ح4
❗️ پیامبر گرامی فرمود: «سوگند به خدایی كه مرا به نبوت برگزید، مردم از او سود میبرند و از نور ولایتش در دوران غیبت، بهره میگیرند؛ چنان كه از خورشید به هنگام قرار گرفتن پشت ابرها بهره میبرند.»
📚بحار الانوار ج52 ص93
❗️اشعه معنوی وجود امام در حالی كه در پشت ابرهای غیبت نهان است، دارای آثار معتنابهی است كه بهرغم تعطیل مسأله تعلیم و تربیت و رهبری مستقیم، حكمت وجودش را آشكار میسازد. در اینجا به بیان برخی از این آثار میپردازیم:
1⃣پاسداری از آیین الهی
❗️با گذشت زمان و آمیختن سلیقهها و افكار شخصی به مسائل مذهبی و گرایشهای مختلف به مكتبهای انحرافی و دراز شدن دست مفسده جویان به سوی مفاهیم آسمانی، اصالت پارهای از این قوانین از دست میرود و دستخوش تغییرات زیانبخشی میگردد. این آب زلال كه از آسمان وحی نازل شده، با عبور از مغزهای این و آن، به تدریج تیره و تار گشته، صفای نخستین خود را از دست میدهد.
🗯 این نور پرفروغ، با عبور از شیشههای ظلمانی افكار تاریك، كمرنگتر میگردد. خلاصه با آرایشها و پیرایشهای كوتهبینانه افراد و افزودن شاخ و برگهای تازه به آن، چنان میشود كه گاهی انسان در بازشناسی مسائل اصلی، دچار اشكال میگردد.
⁉️با این حال، آیا ضروری نیست كه در میان جمع مسلمانان كسی باشد كه مفاهیم فناناپذیر تعالیم اسلامی را به شكل اصلیاش حفظ و برای آیندگان نگهداری كند؟
❗️ میدانیم در هر مؤسسه مهمی، صندوق نسوزی وجود دارد كه اسناد مهم را در آن نگهداری میكنند تا از دستبرد دزدان محفوظ بماند و در صورت آتشسوزی، از خطر حریق مصون باشد؛ چرا كه اعتبار و حیثیت آن مؤسسه در گرو حفظ آن اسناد و مدارك دارد.
❗️سینه امام و روح بلند او، صندوقچه حفظ اسناد آیین الهی است كه همه اصالتهای نخستین و ویژگیهای آسمانی این تعلیمات را در خود نگاهداری میكند،تا دلایل الهی و نشانههای روشن پروردگار باطل نگردد و به خاموشی نگراید، و این یكی دیگر از آثار وجود او است.
🗯ادامه پاسخ 👇👇👇
🗯ادامه پاسخ 👇👇👇
2⃣ تربیت منتظران آگاه:
❗️بر خلاف آنچه بعضی میپندارند، رابطه امام در زمان غیبت به كلی از مردم بریده نیست، بلكه آن گونه كه از روایات برمیآید، شمار اندكی از آمادهترین افراد كه سری پر شور از عشق خدا و دلی پر ایمان و اخلاص فوقالعاده برای تحقّق بخشیدن به آرمان اصلاح جهان دارند ـ با حضرتش مرتبطاند.
❗️ معنای غیبت امام این نیست كه آن حضرت به شكل روح نامرئی و یا شعاعی ناپیدا درمیآید، بلكه او از زندگی طبیعی و آرامی برخوردار است، به طور ناشناخته در میان همین انسانها رفت و آمد دارد، دلهای بسیار آماده را برمیگزیند و در اختیار میگیرد و آنها را بیش از پیش آماده میكند و میسازد. افراد مستعد، به تفاوت میزان استعداد و شایستگی خود، توفیق درك این سعادت را پیدا میكنند. بعضی از آنان چند لحظه و برخی چند ساعت یا چند روز و جمعی سالها با حضرت بقیهالله در تماس بودهاند.
❗️آنان كسانی هستند كه آن چنان بر بال و پر دانش و تقوا قرار گرفته و بالا رفتهاند كه همچون مسافران هواپیماهای دور پرواز، بر فراز ابرها قرار میگیرند، آنجا كه هیچگاه حجاب و مانعی بر سر راه تابش جهانبخش آفتاب نیست، در حالی كه دیگران در زیر ابرها و در تاریكی و نور ضعیف به سر میبرند. به درستی حساب صحیح نیز همین است. كسی انتظار داشته باشد كه آفتاب را به پایین ابرها فرود آورد تا چهره آن را ببیند.
🗯 چنین انتظاری، اشتباهی بزرگ و پنداری باطل بیش نیست. این ما هستیم كه باید بالاتر از ابرها پرواز كنیم تا شعاع جاودانه آفتاب را جرعهجرعه بنوشیم و سیراب گردیم. به هر حال، تربیت این گروه منتظر، یكی دیگر از حكمتهای نهفته در غیبت آن حضرت است.
3⃣نفوذ روحانی و ناپیدا:
❗️چنان كه میدانیم، خورشید یك پرتو مرئی دارد كه از تجزیه آنها، هفت رنگ معروف پیدا میشود، و یك سلسله اشعه نامرئی نیز دارد كه اشعه ماورای بنفش واشعه مادون قرمز نامیده شده است.
🗯همچنین یك رهبر بزرگ آسمانی، خواه پیامبر باشد یا امام، علاوه بر تربیت تشریعی كه از طریق گفتار و رفتار و تعلیم و تربیت عادی صورت میگیرد، تربیت روحانی دارد كه از راه نفوذ معنوی در دلها و فكرها اعمال میشود و میتوان آن را تربیت تكوینی نام گذاشت. در آنجا الفاظ و كلمات و گفتار و كردار به كار نمیآید، بلكه تنها جاذبه و كشش درونی مؤثر است.
❗️وجود مبارك امام در پشت ابرهای غیبت نیز، این اثر را دارد كه از طریق شعاع نیرومند و پردامنه نفوذ شخصیت خود، دلهای آماده را در نزدیك و دور، تحت تأثیر جذبه مخصوص قرار داده، به تربیت و تكامل آنها میپردازد و از آنان انسانهایی كاملتر میسازد. ما قطبهای مغناطیسی زمین را با چشم خود نمیبینیم، ولی اثر آنها روی عقربههای قطبنما، در دریاها، راهنمای كشتیهاست و در صحراها و آسمانها، راهنمای هواپیماها و وسائل دیگر است. در سرتاسر كره زمین، از بركت این امواج، میلیونها مسافر راه خود را به سوی مقصد پیدا میكنند. وسایل نقلیه بزرگ و كوچك به فرمان همین عقربه ظاهراً كوچك از سرگردانی رهایی مییابند.
⁉️آیا تعجب دارد اگر وجود مبارك امام در زمان غیبت، با امواج جاذبه معنوی خود، افكار و جانهای زیادی را كه در دور یا نزدیك قرار دارند، هدایت كند و از سرگردانی رهایی بخشد؟
❗️البته نباید فراموش كرد كه امواج مغناطیسی زمین، روی هر آهنپاره بیارزشی اثر نمیگذارد، بلكه تنها بر عقربههای ظریف و حساسی كه خاصیت آهنربایی یافتهاند و یك نوع سنخیت و شباهت با قطب فرستنده امواج مغناطیسی پیدا كردهاند، اثر میگذارد. بدین ترتیب دلهایی كه ارتباطی با امام دارند و شباهتی را در خود ایجاد نمودهاند، تحت تأثیر آن جذبه روحانی قرار میگیرند.
📚منابع جهت مطالعه بیشتر:
1⃣الالهیات،سبحانی،ج4 ص142
2⃣دانشنامه امام مهدی، ری شهری ،ج3 ص181
3⃣بحار الانوار ،مجلسی،ج52 ص90 باب20
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 گناه درماه های حرام...
🎤آیت الله #ناصری
#سخنرانی
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
#نماز_روزه_در_ادیان_گذشته
🤔#پرسش
❔آیا ادیان گذشته نماز و روزه هم داشتند و اگر داشتند به چه شکلی بوده است ❗️❗️
-
💠#پاسخ💠
👌از بررسی آیات و روایات بدست می آید که تمام #شرایع گذشته نیز دارای نماز و روزه بوده اند اگر چه کیفیت آن ، با کیفیتی که در اسلام است ، متفاوت است.
❕خداوند می فرماید ؛
« آن کس که خود را پاک کرد و نام پرودگارش را یاد کرد و نماز خواند ، رستگار است ...قطعا در صحیفه های گذشته این معنا بوده است ، صحیفه های ابراهیم و موسی»
🔶اعلی 14-19
👌و در مورد #پیامبران گذشته می فرماید ؛
« به ایشان انجام دادن کارهای نیک و برپا داشتن نماز و دادن زکات را وحی کردیم »
🔶انبیاء 73
❕و از زبان عیسی علیه السلام نقل می کند ؛
« ( خداوند ) تا زنده ام مرا به #نماز و زکات سفارش کرده است »-
🔶مریم 31
❕و می فرماید ؛
« به موسی و برادرش وحی کردیم ...#نماز برپا دارید »
🔶یونس 87
❕همینگونه قرآن از نماز خواندن سایر پیامبران ، چون ابراهیم ، اسحاق ، یعقوب ، سلیمان ، شعیب ، زکریا ، و ...سخن به میان می آورد که جهت آگاهی #تفصیلی رجوع کنید ؛
📚فرهنگ قرآن ج 31 ص391
❕در روایات اسلامی نیز مفصلا از تشریع نماز در آیین گذشته و نماز خواندن آنها سخن به میان آمده است .
👌امام سجاد علیه السلام فرمود ؛
« چون آدم از دنیا رفت ، هبه الله بر او نماز خواند و در نمازش هفتاد و پنج تکبیر گفت »
📚بحار الانوار ج11 ص264
❕علی علیه السلام فرمود ؛
« نوح نبی در کشتی به همراه همراهان نماز می خواند »
📚بحار الانوار ج11 ص342
❕در نقل دیگر آمده است ؛
« آدم نماز عصر را خواند و به عرفات وارد شد ( و توبه کرد )»
📚بحار الانوار ج11 ص178
❕همین گونه کلیت روزه برای ادیان سابق نیز تشریع شده بود چنان که قرآن می گوید ؛
« روزه بر شما نوشته شد ، همان گونه که بر کسانی که قبل از تو بودند ، نوشته شد تا پرهیزکار شوید »
🔶بقره 183
👌امام #صادق علیه السلام فرمود ؛
« خداوند شرایع انبیاء سابق را به پیامبر اسلام عطا کرد که دستورات آن توحید و اخلاص و ...#نماز ، زکات ، صیام ، حج ، امر به معروف ، نهی از منکر ...بوده است »
📚الکافی ج2 ص17
❕ابن شهر #آشوب نقل می کند ؛
« پیامبر ما با صد و پنجاه خصلت از انبیاء گذشته متمایز می شود ...در باب نماز این تمایز با اذان و اقامه و جمعه و جماعت ، رکوع ، سجود ، تشهد و سلام و نماز شب و وتر و کسوفین ، استسقاء و نماز عشا حاصل می شود و در باب روزه با وجوب روزه رمضان و شب قدر و حلال بودن خوردن و آشامیدن پس از مغرب تا صبح و حرام بودن روزه وصال حاصل می شود »
📚مناقب آل ابی طالب ج1 ص98-99
❕در تورات و انجیل تحریف یافته کنونی نیز ، #شواهدی بر این مطلب وجود دارد .
👌می نویسند در تمام اوقات در میان هر طایفه و هر ملت در موقع ورود اندوه و زحمت غیر مترقبه روزه معمول بوده است ( پولس 3 : 5) ،حضرت موسی چهل روز روزه گرفت (تورات،سفر تثنیه،فصل 9 شماره 9) و حضرت عیسی چهل روز روزه گرفت ( انجیل متی،باب 4 شماره 1-2 ) و حواریون مسیح نیز روزه می گرفتند (انجیل لوقا،باب 5 شماره 33 و35) و قوم یهود در موقعی که فرصت می یافتند و می خواستند اظهار خشوع کنند روزه می داشتند تا به وسیله ان رضای حق را تحصیل کنند (سفر داوران،20 : 26) و حضرت مسیح به شاگردانش دستور داد که پس از فوت او روزه بگیرند (انجیل لوقا،5 : 34)
❕ برلی مسیحیت کنونی اعمال و عبادت خاصی نمانده است جز جمع شدن یک روز در هفته در #کلیسا و دعا کردن اما یهود کنونی دارای نماز و روزه است .
👌گفته شده است نماز یهودیان فصلی از زبور داود است که روزی سه بار می خوانند ، که نماز اول از سحرگاه تا طلوع خورشید خوانده می شود و نماز دوم بعد از ظهر تا پیش از غروب خورشید و نماز سوم بعد از غروب آفتاب تا نیمه شب .
❕همینطور روزهای مخصوصی از سال را #روزه می گیرند که جهت آگاهی رجوع شود ؛
📚تاریخ ادیان و مذاهب جهان ، ج 2 ص627 به بعد
#پرسمان_اعتقادی
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
#جشن_عید_فطر
🤔#پرسش
❔مسلمانان ميگويند ماه رمضان ماه #مهمانى خداست پس چرا وقتى اين مهمانى تمام ميشود جشن ميگيرند و #شادى ميكنند❕معمولا انسانها پايان غم و رسيدن شادى را جشن ميگيرند، يعنى مهمان خدا بودن اينقدر آزار دهنده است كه اتمامش را #جشن ميگيرند ❗️❗️
💠#پاسخ💠
👌جشن گرفتن ما در پایان ماه مبارک رمضان و عید فطر از این جهت است که یک ماه توانستیم #بندگی خداوند را انجام دهیم و با خود سازی و پاکی که حاصل کردیم ، توانستیم مشمول عفو و #غفران پرودگار شویم و عبادات و نیایش های ما مورد رضایت خداوند قرار گیرد و از #غم و سنگینی گناهان خلاص شویم .
🔶اگر کسانی در این ماه از #عبادت و روزه داری استنکاف کردند و توجه به نیایش و #دعا و تهذیب و خودسازی نداشته اند ، جشن گرفتن آنان در روز عید لغو و #بیهوده است .
🔷علی علیه السلام در مورد جشن عید #فطر فرمود ؛
« امروز تنها روز #عید کسی است که روزه آن ها مقبول درگاه پرودگار و #عبادت های شبانه آنها مورد پذیرش او قرار گرفته است و ( بنابراین ) هر روزی که در آن عصیان خداوند نشود آن روز #عید است »
📚#نهج البلاغه حکمت 428
❕در عید فطر ملت مسلمان بعد از یک #ماه روزه داشتن به فرمان خدا و عبادات روزانه و شبانه و بر شیطان پیروز شدن این پیروزی را جشن می گیرند ، جشن #اطاعت فرمان حق و رهایی از قید و بند شیطان
🗯بنابراین عید #فطر برای کسانی است که روزه و طاعات آن ها قبول شده است اما کسانی که #اصلا روزه نگرفتند و یا روزه های آن آلوده به گناهان و نافرمانی بوده و به همین دلیل مقبول درگاه حق واقع نشده نمی توانند شاد و #خوشحال باشند .
🔶شادی از آن کسانی است که طاعاتشان #مقبول در گاه حق شده است .
📚#پیام امام امیر المومنین ، ج15 ص432
👌بندگان صالح به جهت آمرزش و پاداش الهی و رهایی از غم #گناهان روز عید فطر را جشن می گیرند چنان که امام علی علیه السلام فرمود ؛
« منادی در آخرین روز ماه رمضان ندا می دهد بشارت باد بر شما بندگان خدا ، تمام #گناهان گذشته شما آمرزیده شد ، پس توجه کنید که چگونه اعمالتان را از نو #شروع می کنید »
📚#بحار الانوار ج87 ص367
👌امام #حسن علیه السلام نیز فرمود ؛
« روز عید فطر روزی است که #نیکوکاران پاداش داده می شوند و #مقصران ناامید می گردند »
📚#الفقیه ج1 ص511
🗯البته ما از این جهت که ماه #رمضان و #ضیافت الهی پایان یافت بسیار ناراحت هستیم لذا #وداع کردن با ماه رمضان ( با حالت حزن و گریه ) مورد توصیه #بزرگان ما قرار گرفته است .
👌پیامبر #گرامی فرمود ؛
«با ماه رمضان #وداع کن و چنین بگو ؛ « خدایا این ماه رمضان را آخرین رمضان #عمر ما قرار مده و اگر قرار بود تا ماه رمضان سال بعد زنده نباشیم ، من را همین حالا مشمول رحمت و #غفرانت کن و #محرومم نفرما »
📚#بحار الانوار ج95 ص172
❕دعاها و نیایش های دیگری نیز در #وداع با ماه مبارک رمضان در مجامع روایی ما نقل شده است که جهت آگاهی رجوع شود ؛
📚#بحار الانوار ج95 ص170 باب 8 « ادعیه #وداع شهر رمضان و اعماله »
#پرسمان_اعتقادی
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
#فقهی
#فلسفه_نماز_عید_فطر
🤔#پرسش
❔فلسفه خواندن نماز #عید فطر چیه ❗️
💠#پاسخ💠
👌امام #رضا علیه السلام فرمود ؛
« خداوند روز فطر را به این سبب عید قرار داد تا مسلمانان #مجمعی داشته باشند که در آن روز جمع شوند و در برابر خداوند به خاطر منت ها و نعمت هایش به تمجید و #تعظیم بپردازند ، پس آن روز ، روز عید و اجتماع و زکات و رغبت و تضرع است و چون آن روز اولین روز از سال است که خوردن و آشامیدن حلال می شود ، خداوند دوست دارد که برای بندگان در آن روز #مجمعی باشد تا او را حمد و تقدیس کنند »
📚#الفقیه ج1 ص522
📚#وسائل الشیعه ج7 ص481
❕این حدیث شریف ، فلسفه نماز و #عید را چنین بیان کرده است ؛
1⃣اجتماع و گردهمایی #مسلمین که نشان از شوکت و وحدت آنان دارد .
2⃣زکات و رسیدگی به #فقراء
3⃣رغبت و #گرایش به خدا
4⃣#تضرع و نالیدن به درگاه پرودگار
👌در روایت دیگری حضرت #علی علیه السلام در مورد عید فطر و نماز عید فرمودند ؛
« روز عید فطر ، روزی است که #محسنون پاداش داده می شوند و روز خسران #گناهکاران است ، و روز عید ، شبیه ترین روزها به #قیامت است ؛
1⃣با خروج خود از منزل به سوی مصلی به یاد خروجتان از قبر ها به سوی #پرودگارتان بیفتید .
2⃣با ایستادن و وقوفتان در مصلی برای خواندن نماز یاد #وقوفتان در برابر خداوند ( در روز قیامت ) بیفتید .
3⃣با بازگشت و رجوع به منازلتان یاد رجوع به منازلتان در #بهشت و #جهنم بیفتید .
📚امالی #صدوق ص61
📚#بحار الانوار ج87 ص362
🔷 از پیامبر #گرامی نیز نقل است که فرمود ؛
« هر کس ماه رمضان را روزه بگیرد و زکات فطره را پرداخت کند ، و نماز #عید را با غسل بخواند ، خداوند تمام گناهانش را می آمرزد »
📚#ثواب الاعمال ص102
#پرسمان_اعتقادی
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
#فلسفه_پرداخت_زکات_فطره
🤔#پرسش
❔فلسفه پرداخت زکات #فطره چیست ❕❕
💠#پاسخ💠
👌آنچه از روایات در مورد فلسفه پرداخت زکات #فطره به دست می آید این موارد است ؛
1⃣زکات فطره سبب #تکمیل شدن روزه می گردد؛
🔷امام #صادق علیه السلام فرمود ؛
« زکات فطره سبب اتمام و تکمیل شدن #روزه می گردد چنان که صلوات بر پیامبر ( و آلش ) سبب اتمام نماز می گردد زیرا کسی که روزه بگیرد و عمدا زکات فطره را پرداخت نکند ، گویی اساسا روزه نگرفته است و همینطور کسی که در نماز بر محمد ( و آلش ) صلوات نفرستد ، #نمازی برای او نوشته نمی شود »
📚#الفقیه ج2 ص183
👌و #فرمود ؛
« کسی که روزه اش را به قول یا عمل #صالحی خاتمه دهد ، خداوند روزه اش را قبول می کند .
🔷سوال شد قول و عمل #صالح چیست ؟
🗯امام علیه السلام فرمود ؛ قول صالح شهادت ان لا اله الا الله و عمل صالح پرداخت زکات #فطره است »
📚#معانی الاخبار ص235
2⃣پرداخت زکات فطره سبب حفظ جان اعضای #خانواده می گردد؛
👌 نقل است که امام #صادق علیه السلام خطاب به یکی از اصحاب فرمود ؛
« برو و از عیال ما و (تمام نانخواران) زکات #فطره را پرداخت کن و هیچیک از آنان را فراموش نکن زیرا اگر انسانی از آنان را #فراموش کنی از #مرگ بر او می ترسم »
📚#الکافی ج4 ص174
📚#وسائل الشیعه ج9 ص238
👌و #فرمود ؛
« زکات فطره بر هر مسلمانی واجب است ، اگر کسی آن را پرداخت نکند ، ترس #مرگ در مورد او می رود »
📚#مستدرک الوسائل ج7 ص138
3⃣پرداخت زکات فطره سبب پاکسازی و #تزکیه روح آدمی از پلیدی ها می شود ؛
🔷#خداوند می فرماید ؛
« مسلما رستگار می شود ، کسی که خود را #تزکیه کند »
🔷#الاعلی 14
👌امام #صادق علیه السلام فرمود ؛
« پرداخت زکات #فطره است که سبب تزکیه و پاکسازی روح می شود »
📚#دعائم الاسلام ج1 ص266
👌#خداوند نیز می فرماید ؛
« از اموال آنان صدقه ای ( زکات ) بگیر تا آنها را به وسیله آن پاکسازی و #تزکیه کنی »
🔶#توبه 103
#پرسمان_اعتقادی
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
#قرآنی
#آفرینش_موجودات_از_آب
🤔#پرسش
❔خداوند می گوید همه موجودات زنده و #جنبندگان را از آب آفریدم درحالی که فرشتگان و اجنه موجود زنده هستند و از آب #خلق نشده اند و برخی حیوانات جنبنده هستند اما تک سلولی اند و از طریق آب #خلق نشده اند ❕❕
💠#پاسخ💠
👌#خداوند می فرماید ؛
« خداوند هر جنبنده ای را از #آبی آفرید »
🔷#نور 45
👌در تفسیر #نمونه چنین آمده است ؛
❕«در اینکه کلمه #آب در آیه مورد بحث اشاره به چه آبی است در میان مفسران گفتگو است و در واقع سه #تفسیر برای آن ذکر شده است ؛
1⃣ منظور آب #نطفه است، بسیاری از مفسران این تفسیر را انتخاب کرده اند، و در بعضی از روایات نیز به آن اشاره شده است .
👌مشکلی که در این تفسیر وجود دارد این است که همه #جنبندگان از آب نطفه به وجود نمی آیند، زیرا حیوانات تک سلولی و بعضی دیگر از حیوانات که مصداق جنبنده (#دابه ) هستند، از طریق تقسیم سلولها به وجود می آیند نه از نطفه مگر اینکه گفته شود حکم بالا جنبه نوعی دارد نه عمومی یعنی نوع و اکثر #جنبندگان از طریق نطفه و آب خلق شده اند .
2⃣دیگر اینکه منظور پیدایش نخستین #موجود است، زیرا هم طبق بعضی از روایات اسلامی اولین موجودی را که خدا آفریده آب بوده و انسانها را بعدا از آن آب آفرید و هم طبق فرضیه های علمی جدید نخستین جوانه حیات در #دریاها ظاهر شده، و این پدیده قبل از همه جا بر اعماق یا کنار دریاها حاکم شده است .
3⃣ آخرین تفسیر این است که منظور از خلقت #موجودات زنده از آب این است که در حال حاضر آب ماده اصلی آنها را تشکیل می دهد و قسمت عمده #ساختمان آنها آب است و بدون آب هیچ موجود زنده ای نمی تواند به حیات خود ادامه دهد.
👌البته این تفسیرها منافاتی با هم ندارند ( و همه آنها می تواند #صحیح باشد )
📚تفسیر #نمونه ج14 ص508
👌و باز #خداوند می فرماید ؛
« هر چیز #زنده ای را از آب قرار دادیم »
🗯#انبیاء 30
👌که تفسیر مشهور این است که حیات همه موجودات زنده اعم از گیاهان و حیوانات به آب بستگی دارد .
🔶 طبق تحقیقات دانشمندان قسمت عمده بدن انسان و بسیاری از حیوانات را آب تشکیل می دهد یعنی حدود هفتاد درصد را.
👌 و نیز آیه اشاره است به این که غالب #موجودات زنده معمولا از نطفه به وجود آمده اند و این حکمی نوعی است نه عمومی و نیز اشاره است به آنچه دانشمندان امروز معتقدند که نخستین جوانه #حیات در اعماق دریاها پیدا شده است به همین دلیل آغاز حیات و زندگی را از آب می دانند و اگر قرآن آفرینش انسان را از خاک می شمارد منظور از خاک همان گل است که ترکیبی است از آب و #خاک .
👌این که برخی ایراد کرده اند که آفرینش #فرشتگان و #جن با این که موجودات زنده ای هستند مسلما از آب نیست پاسخش روشن است زیرا هدف آیه موجودات زنده ای است که برای ما #محسوس است .
📚تفسیر #نمونه ج13 ص396
#پرسمان_اعتقادی
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
#موضوع_فقهی_روزه_داری_در_گرما
🤔#پرسش
❔ مردمی که در مناطق #گرمسیری مثل جنوب ایران و عراق و عربستان وغیره زندگی میکنند چطور در #فصل گرما #تشنگی رو تحمل میکنند ؟ مخصوصا دوران قدیم❗️
❔آیا خدا یا پیامبر #امتیازی برای اینهایی که در #گرمای بالای ۵۰ درجه روزه میگرفتند با کسانی که در مناطق سردسیر روزه میگرفتند قائل بودند❗️❗️
💠#پاسخ💠
👌#پیامبر گرامی فرمود :
« برترین امور ، پر #زحمت ترین و #سخت ترین آنها است »« افضل الامور #احمزها»
📚#بحار الانوار ج67 ص191
❕این حدیث شریف نشان می دهد که #طاعات و اعمال خیر هر قدر انجام آن از نظر جسمانی یا روحی #سنگین تر باشد فضیلت و ثواب آن بیشتر است زیرا نیروی بیشتری برای انجام آن لازم است و می دانیم #پاداش اعمال به اندازه نیروهایی است که برای انجام آن به کار گرفته می شود.
🔶امام #صادق علیه السلام فرمود :
« هر کس برای خدا یک روز را در #گرما روزه بگیرد و گرفتار #تشنگی شود ؛ خداوند هزار فرشته را مامور می کند که صورتش را #مسح کنند و او را بشارت دهند ، تا زمانی که افطار می کند ، خداوند می گوید چقدر بو و روح تو پاکیزه است ، فرشتگان گواه باشید که من او را بخشیدم»
📚#الکافی ج4 ص65
📚#الفقیه ج2 ص76
🔶#پیامبر گرامی فرمود :
« خوشا به حال کسانی که برای خدا ، گرفتار #تشنگی و #گرسنگی می شوند ، آنان سیران روز قیامت هستند »
📚#وسائل الشیعه ج10 ص409
👌امام #صادق علیه السلام فرمود :
« برترین جهاد ، روزه گرفتن در #گرما است»
📚#مستدرک الوسائل ج7 ص504
👌حضرت #علی علیه السلام فرمود:
« روزه داری در #گرما و تابستان محبوب من است»
📚همان #منبع ص505
👌در حدیث دیگر نقل شده است که حضرت #مریم دعا می کرد:
« می خواهم به دنیا بازگردم تا در یک شب سرد زمستانی نماز بخوانم و در یک روز #گرم شدید ، روزه بگیرم »
📚همان #مدرک ص506
#پرسمان_اعتقادی
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁