سوال:
🔰منظور از حق نفس چيست؟
✍️پاسخ:
✅يكي از حقوق كه در رساله نوراني امام سجاد عليه السلام آمده و براي همگان آموزنده و مفيد است جريان حقوق نفس است كه به چند نمونه از آن حقوق اشاره ميشود حضرت فرمود:
حق نفست بر تو اين است كه كاملاً او را در اطاعت خدا بگماري به زبانت حقش را بپردازي و بگوشت حقش را بپردازي و هم چنين ساير اعضايت، بعد فرمود:
1. حق زبانت آن است كه آن را از دشنام حفظ نمايي و به سخن خوب عادتش بدهي و مؤدبش داري و آن را نگاهداري مگر در جايي كه نياز به گفتن باشد و سخن گفتن براي دنيا و يا دين شما مفيد باشد. و آن را از پرگويي و ياوه سرائي كم فايده حفظ كني، زبان گواه خرد و دليل عقل است و آراستگي انسان به زيور عقل و خوشي زبان اوست.
2. حق گوش پاك داشتن اوست از شنيدن هر چيزي مگر خبر خوبي كه در دلت خير پديد آورد. اخلاق نيك نصيبت نمايد، گوش دروازة دل است هر نوع معني خوب يا بدي را به آن ميرساند.
3. حق چشمت اين است كه از هر چه روا نيست آن را بپوشاني و مبتذلش نسازي مگر بدان محل عبرت آوري كه از آن بينا شوي يا دانشي بدست آوري زيرا ديده وسيله عبرت است.
4. حق دو پايت اين است كه با آنها به جايي كه روا نيست نروي و آنها را به راهي كه باعث سبكي راه رونده است نكشاني زيرا آنها تو را حمل مي كنند و ترا به راه دين مي برند و پيش مي اندازند.
5. حق دست تو اين است كه آن را به ناروا دراز نكني تا بدست اندازي بدان گرفتار عقوبت آخرت خدا شوي و گرفتار سرزنش مردم در دنيا و آن را از كاري كه به تو واجب كرده نبندي ولي آن را احترام كني با اين كه از محرمات بسيارش بسنده و بسياري از آنچه هم كه بر او واجب نيست، به كار اندازي و چون دست تو در اين دنيا از حرام باز ايستاد و خود را شريف داشت يا با عقل و شرافت به كار رفت در آخرت ثواب خوب دارد.
6. حق شكمت اين است كه آن را ظرف كم و يا بيش از حرام نكني و از حلال هم باندازه اش بدهي و از حد تقويت به حد شكم خوارگي و بي مروتي نرساني، و هر گاه گرفتار گرسنگي و تشنگي شد، او را ضبط كني زيرا سيري بي اندازه شكم را بياشوبد و كسالت آورد كه مايه باز ماندن و دور شدن از هر كار نيك و ارجمند است(1).
همانطوري که ميبينيد عمده حقوق اعضا درباره به کارگيري آنها رد اطاعت خدا و اجتناب آنها از ارتکاب گناه است. البته انسان حق آسيب زدن به بدن را ندارد اما فرسودگي اعضا در صورت کار و به مرور زمان تا حدي طبيعي است. مگر اينکه اين آسيب و فرسودگي در امور باطل و لغو به وجود آمده باشد که فرد گناهکار شناخته ميشود. البته شايد در همين مورد در قبال تضييع عمر مسئوليت بيشتري داشته باشد.
به هر حال در مورد هر گناهي بايد از خداوند استغفار و طلب بخشش شود.
پی نوشت:
1. ابن شعبه حراني، حسن، تحف العقول، همان، ص 361 ـ 278.
موفق باشيد.
🌐 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔹 @pasokhgoo1 👈
#اخلاقی
🍃 قالَتْ فاطِمَةُ الزَّهْراء سلام اللّه علیها:
إلهى وَ سَیِّدى ، اءسْئَلُكَ بِالَّذینَ اصْطَفَیْتَهُمْ، وَ بِبُكاءِ وَلَدَیَّ فى مُفارِقَتى اَنْ تَغْفِرَ لِعُصاةِ شیعَتى ، وَشیعَةِ ذُرّیتَى .(كوكب الدّرىّ: ج ۱، ص ۲۵۴.)
خداوندا، به حقّ اولیاء و مقرّبانى كه آنها را برگزیدهاى، و به گریه فرزندانم پس از مرگ و جدائى من با ایشان ، از تو مى خواهم گناه خطاكاران شیعیان و پیروان ما را ببخشى.
🌎مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔹 @pasokhgoo1 👈
#حدیث
porsemanenghlab_appstore.apk
6.9M
نرم افزار اندروید پرسمان انقلاب اسلامی
سوال:
🔰آیا تلقین برای میت فایده ای دارد؟
✍️پاسخ:
✅تلقین در چند مقطع صورت می گیرد. ۱-درآستانه مرگ ۲-هنگام به خاک سپاری ۳- بعد از خاک سپاری
تلقینی که در آستانه مرگ در روایات بیان شده، بدین صورت است:
« لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ الْحَلِیمُ الْكَرِیمُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ الْعَلِیُّ الْعَظِیمُ سُبْحَانَ اللَّهِ رَبِّ السَّمَاوَاتِ السَّبْعِ وَ رَبِّ الْأَرَضِینَ السَّبْعِ وَ مَا فِیهِنَّ وَ مَا بَیْنَهُنَّ وَ مَا تَحْتَهُنَّ وَ رَبِّ الْعَرْشِ الْعَظِیمِ وَ الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعالَمِین[۱] یعنى هیچ معبودى نیست كه در خور پرستش باشد جز ذات واجب الوجودى كه مستجمع جمیع صفات كمالیّه و حلیم و بردبار و كریم است، نیست معبودى جز خداى یگانه بلند مرتبه و عظیم الشأن منزّه و پاك میدانم پروردگار آسمانهاى هفتگانه را و آنچه در آنهاست و آنچه در میان آنها و زیر آنها است و او پروردگار عرش عظیم است و درود بر فرستادگان الهى و حمد و ثنا مخصوص خداوند پروردگار عالمیان است».
و البته شایسته است که پس از توحید و نبوت، اسامی ائمه و شهادت به حقانیت آن ها را نیز در تلقین بیان کنیم.[۲]
این تلقین بسیار باارزش است تا جایی که می تواند شخص را وارد بهشت کند و خوف و ترس را از او دور کند.
رسول خدا صلّى اللَّه علیه و آله فرمود: مردگانتان را پیش از مرگ «لا إله إلّااللَّه» تلقین كنید، هر كس آخرین سخن زندگیش كلمه «لا إله الّا اللَّه» باشد داخل بهشت خواهد شد.[۳]
همچنین امیر المومنین (ع) در هنگام مرگ، به افراد تلقین می کردند و اگر مریض می توانست آن را بگوید، حضرت می فرمود: برو برای تو ترسی نیست.[۴]
البته توانایی بیان تلقینات برای همگان میسر نخواهد بود و گذشته انسان بر این مساله اثر می گذارد. در روایتی از پیامبر (ص) این مساله به نیکی دیده می شود:
امام صادق علیه السّلام فرمود: در زمان رسول خدا صلّى اللَّه علیه و آله مردى از اهل مدینه در حالت بیمارى كه با همان بیمارى از دنیا رفت زبانش گرفته و بسته شد رسول خدا صلّى اللَّه علیه و آله بر او وارد شد و باو فرمود: بگو: «لا إله إلا اللَّه» بیمار نتوانست بگوید، پیامبر (ص) دوباره این سخن را باو تكرار كرد و باز آن شخص نتوانست، در این هنگام زنى بالاى سر بیمار ایستاده بود رسول خدا (ص) باو فرمود: آیا این مرد مادرش زنده است؟ آن زن عرض كرد: آرى یا رسول اللَّه من مادر اویم، رسول خدا (ص) باو فرمود: آیا تو از او راضى هستى یا خیر؟ عرضكرد: نه تنها راضى نیستم بلكه از او خشمگین هم هستم، رسول خدا صلّى اللَّه علیه و آله بآن زن فرمود: من مایلم كه تو از او بگذرى و راضى و خشنود شوى عرضكرد: یا رسول اللَّه من براى خشنودى خاطر شما از او راضى شدم، پس پیامبر (ص) به بیمار فرمود: بگو «لا إله إلا اللَّه» و او گفت: «لا إله إلّا اللَّه»[۵]
و برای دیدن متن تلقین هنگام خاکسپاری می توانید به مساله ۶۲۸ رساله ها مراجع کنید. و درباره فایده به این مطلب اشاره شده است که تلقین سبب انصراف نکیر و منکر از سوال قبر می شود.[۶]
البته همانطور که در مرحله اول تلقین بیان شد، صرف تلقین برای هر کسی موثر نیست. و شخص باید قابلیتی داشته باشد که تلقین او موثر واقع شود.
[۱]. من لا یحضره الفقیه، ج۱، ص: ۱۳۲.
[۲]. من لا یحضره الفقیه، ج۱، ص: ۱۳۴، حدیث ۳۵۶.
[۳]. من لا یحضره الفقیه، ج۱، ص: ۱۳۲.
[۴]. الكافی، ج۳، ص: ۱۲۴.
[۵]. من لا یحضره الفقیه، ج۱، ص: ۱۳۲.
[۶]. منازل الاخره، شیخ عباس، ص ۳۸.
🌐مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔹 @pasokhgoo1 👈
#اخلاقی
#توجه #توجه 🔴📣📣📣
✍#ربات مرکز ملی پاسخگویی به سؤالات دینی در پیام رسان "بله" راه اندازی شد.
📡کاربران گرامی می توانند با نصب پیام رسان "بله" 👇👇👇
دانلود از https://bale.ai/dl
و با عضویت در ربات مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی با آدرس زیر :
🔹آدرس ربات در پیام رسان بله :
https://ble.im/pasokhgoo_ir_bot
سوالات خود را در زمینه های :
✅ #تاریخ_سیره ✅ #مشاوره
✅ #احکام ✅ #اعتقادات_کلام
✅ #قرآن_حدیث ✅ #اخلاق_عرفان
ارسال نموده و در اسرع وقت پاسخ خود را دریافت نمایند.
گروه فقه واحکام شرعی مرکز ملی در پیامرسان بله👇👇
https://bale.ai/invite/#/join/YjU5ZTllZD
🌷پرسش از شما - پاسخ از ما🌷
♨️ پرسش:
چرا بعضي از سادات اهل سنت هستند؟آيا نسل آنها به حضرت فاطمه مي رسد؟
🌺پاسخ:
سيادت عنوان است براي مردان و زناني كه در طول نسبشان به هاشم بن عبد مناف (جدّ دوّم رسول گرامي اسلام) ميرسند. هر كس كه سلسله نسب او به هاشم برسد، سيد محسوب ميگردد.(1)
🔹بنابر اين تمامي فرزندان ابو طالب، عباس، ابو لهب و ديگر عموزادگان پيامبر(ص) در زمره سادات قرار دارند. حال اگر اين عده، ولايت و امامت علي(ع) و فرزندان معصومش را اعتقاد داشته باشند، شيعهاند و اگر اعتقاد نداشته باشند، ولي رسالت پيامبر را قبول داشته باشند، در زمره اهل سنت قرار دارند.
🔸حال ممكن است اين ساداتِ غير شيعي از فرزندان ابو طالب باشند يا از فرزندان عباس. فرزندان ابو طالب نيز ممكن است از علويان باشند يا از غير علويان... ليكن معمولاً سادات علوي و طالبي در زمره شيعيان قرار دارند، اگرچه ممكن است ميان اهل سنت نيز از سادات وجود داشته باشند.
پينوشتها:
1. عروةالوثقى، ج 2، كتاب الخمس، فصل دوم، مسئله دوم.
🌎مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔹 @pasokhgoo1 👈
#تاریخی
👇👇👇
♨️سوال:
🔰شوهرم بداخلاقه و مشکلات کاریش رو خونه مياره!!
✍️پاسخ:
✅در آغاز نکتهای کلی را یادآوری میکنیم و سپس به مطالب دیگر خواهیمپرداخت. در حدیث آمده است:
سه گروه از زنانند که خداوند عذاب قبر را از آنان برطرف کرده و با فاطمهزهرا(س) در قیامت محشور خواهند شد؛ یکی از آن سه گروه زنانی هستند کهبر بداخلاقی همسرشان صبر میکنند. (1)
با توجه به این احادیث و اجر و پاداشی که برای صابران بهویژه صبر بر اذیت همسر وجود دارد شما با صبر و تحمل و به کار گرفتنروشهای مناسب سعی در اصلاح وضعیت موجود داشته باشید. چگونگی برخورد با یك شوهر عصبانی، به میزان شكیبایی شما و میزان آسیبی كه به شما وارد می گردد، بستگی دارد. آزارهای عاطفی و روحی امری واقعی اند و افراد مختلف میزان صبر متفاوتی دارند.
رفتار با شوهر بداخلاق، كار ساده ای نیست. مردان بیشتر كلامی هستند و به همین خاطر باید اجازه دهید عصبانیت خود را بیرون بریزند. درحالی كه زنان تمام خشم خود را درون خود نگه می دارند و با گریستن آن را نشان می دهند. درمورد یك زوج متأهل، تمام خشم مرد متوجه زن خواهد بود چون او نزدیكترین فرد به شوهرش می باشد.
خشمی كه از طرف شوهرتان سر می زند، مستقیماً شما را هدف قرار نمی دهد. در این شرایط شما به اندازه كافی به احساساتی شدن گرایش دارید. اندیشیدن به شوهرتان كه همیشه با خشم برخورد می كند، باعث می گردد احساس فرومایگی كنید و این امری كاملاً طبیعی است. شما باید یك قدم به عقب بردارید و عملاً به آنچه رخ داده است بیندیشید و دلیلی كه در پس این رفتار وجود دارد را بیابید.
استرس، ناامیدی و ترس، مردان را عصبانی می كند. می توانید به همسرتان بگویید كه با اینكه می دانید او این روزها چه استرس فراوانی دارد و این مسئله او را عصبی كرده است، اما این موضوع باعث شده كه رابطه زناشویی تان نیز تحت تأثیر قرار گیرد. با همسرتان شفاف و روشن گفت و گو كنید و او را بدون قید و شرط حمایت كنید.
۶نكته برای آرام کردن شوهران خشمگین
* نگذارید همسرتان درگیر خشم خود گردد. اگر دیدید عصبانی است، او را تنها بگذارید. اگر فكر می كنید كه مسئله خاصی باعث عصبانیت همسرتان می شود، از طرح آن موضوعات اجتناب كنید.
* عصبانیت به آسیب های فیزیكی و عاطفی می انجامد. با شوهرتان لجبازی نكنید. در عوض سعی كنید راه هایی برای درك و حمایت او بیابید.
*شما باید درون خودتان را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهید. باید به این فكر كنید كه چرا همسرتان عصبانیت خود را برسر شما خالی كرد. غر نزنید، زیرا نتیجه ای جز انفجار عصبانیت و بدتر شدن شرایط ندارد.
* طوری رفتار كنید كه همسرتان با شما احساس راحتی كند. شما می توانید انفجار خشم همسرتان را با برقراری ارتباطی درست با وی، خنثی كنید. گفت و گو با همسرتان به هیچ وجه او را ناراحت نخواهد كرد. پس از اینكه با او گفت و گو كردید، درخواهید یافت كه همه چیز به حالت عادی بازگشته است. این زمان مناسبی است تا با شریك زندگی خود روبه رو شوید.
* شوهرتان را درك كنید. درك شما از او طغیان خشمش را كمتر می كند. در ضمن شنونده خوبی باشید.
* اگر متوجه شده اید كه شوهرتان بیش از اندازه عصبانی می شود، می توانید از یك متخصص كمك بگیرید. از او بخواهید كه خود را متعهد به انجام برنامه های مدیریت خشم نماید.
1. وسائل الشیعه ج 21، ص 285
🌎 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔹 @pasokhgoo1 👈
#مشاوره
👇👇👇
♨️سوال:
🔰در احادیث، فراوان به استغفار توصیه شده است ، آیا این توصیه فراوان به استغفار به این جهت هست که انسان به حقیقت ضعف خودش پی ببرد و به مرحله تواضع برسد ؟
✍️پاسخ:
✅توجه به استغفار مداوم، در اصل نوعی مراقبه است.
🖊یعنی انسان توجه داشته باشد، درصورتی که گرفتار وسوسه شیطان شده و مرتکب نافرمانی پروردگار شد، بلافاصله متوجه نفسش شده و به مسیر صحیح برگردد.
🔺در حقیقت این مسئله باعث توجه مداوم به رفتار و به اصطلاح مراقبه می شود.
یعنی لازم نیست حتما انسان گرفتار گناه شده باشد تا استغفار موضوعیت پیدا کند، بلکه از لحظاتی که غفلت پیش آمده هم باید استغفار کرد.
🔹در روایات داریم که وقتی نامه اعمال بررسی می شود، یکی از لحظاتی که غم سنگینی بر انسان غالب می شود، لحظاتی ست که می توانسته عمل صالحی انجام دهد و نداده. در روایت هست که اگر غم این شخص را بین تمام اهل بهشت تقسیم کنند، همگی از شدت غم وغصه، نعمت ها را فراموش می کنند.
🌱هر کسی تا قبل از لحظه مرگ، می تواند به نجات امیدوار بوده و توبه حقیقی داشته باشد.
🌎 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔹 @pasokhgoo1 👈
#اخلاقی
✍️ربات مرکز ملی پاسخگویی به سؤالات دینی در پیام رسان "بله" راه اندازی شد.
📡کاربران گرامی می توانند با نصب پیام رسان "بله" و با عضویت در ربات مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی با آدرس زیر :
🔹آدرس ربات در پیام رسان بله :
https://ble.im/pasokhgoo_ir_bot
سوالات خود را در زمینه های :
📲 #تاریخ_سیره 📲 #مشاوره 📲 #احکام
📲 #اعتقادات_کلام 📲 #قرآن_حدیث 📲 #اخلاق_عرفان
ارسال نموده و در اسرع وقت پاسخ خود را دریافت نمایند.
🌷پرسش از شما - پاسخ از ما🌷