#تدبر_در قرآن2
به نام خدا
خلاصه مباحث کرسی تدبر در قرآن (۹۹/۴/۲۳)
موضوع: سوره مبارکه واقعه
دورنمایی از سوره:
مجموعه اول؛ آیات ۱ تا ۵۶: توصیف روز قیامت و حال انسانها در آن روز.
مجموعه دوم؛ آیات ۵۷ تا ۷۴: توبیخ مکذبان معاد و اثبات قدرت خدا.
مجموعه سوم؛ آیات ۷۵ تا ۸۲: تاکید بر الهی بودن قرآن در راستای مقابله با مکذبان قیامت.
مجموعه چهارم؛ آیات ۸۳ تا ۹۶: تاکید بر حقانیت معاد و توصیف حال انسانها در عالم برزخ.
آیات ۱ - ۶:
اذا وقعت الواقعه ... : در ابتدای سوره، خداوند قیامت را توصیف میکند. حادثهای که حتما واقع خواهد شد و در آن دروغی نیست. قیامت، نظام کنونی دنیا را زیر و رو میکند؛ هم عالم هستی را و هم انسانها و ملاکهای ارزشی آنها را. آن هنگامی که زمین با لرزشی سخت لرزانده شود و کوهها به شدت متلاشی و همچون غباری پراکنده گردند.
آیات ۷ - ۱۰:
و کنتم ازواجا ثلاثه ... : و شما ای انسانها سه گروه میشوید: انسانهای سعادتمند که همنشینان یُمن و برکت و سعادت هستند، انسانهای شقاوتمند که همنشین شومی هستند و کسانی که در دنیا در مسیر تقرب به خدا از همه سبقت گرفتند و از اصحاب الیمین هم بالاتر هستند.
آیات ۱۱ - ۱۴:
اولئک المقربون ... : انسانهایی که در تقرب به درگاه خدا خیلی جلو رفتهاند، اولاً مقربون هستند و خیلی به خدا نزدیک شدهاند و ثانیاً در باغهای پرنعمت جای دارند. فراوانی مقربان در بهشت به این صورت است که گروهی انبوه از امتهای پیشین و گروهی اندک هم از امت اسلام هستند.
آیات ۱۵ - ۱۷:
علی سرر موضونه ... : آنان بر تختهایی کنار هم چیده شده، قرار دارند و روبروی یکدیگر، با کمال الفت بر تختها تکیه زدهاند. در بهشت پسرانی همواره نوجوان و شاداب با جامهایی پر از شراب طهور در اطراف بهشتیان طواف میکنند.
آیات ۱۸ - ۲۱:
باکواب و اباریق و ... : این نوجوانان زیبا با قدحها و کوزهها و جامهایی پر از شراب طهور که از نهرهای جاری بهشتی برداشته شده اطراف آنها میگردند و سیرابشان میکنند. نوشیدنی بهشتیان نه آنها را سردرد میکند و نه مست میکند به طوری که عقل خود را از دست بدهند. نوجوانان بهشتی هر نوع میوهای که بهشتیان اختیار کنند و هر گوشت پرندهای که بخواهند به آنها تقدیم میکنند.
به این دلیل میوه بر گوشت مقدم شده است که از نظر تغذیه بهتر است میوه قبل از غذا صرف شود.
آیات ۲۲ - ۲۴:
و حور عین ... : نعمت بعدی بهشتیان این است که در بهشت همسرانی پاک و زیبا دارند. همسرانی که همچون مروارید در صدف پنهان هستند. همنشینان بهشتیان چهرهای دارند که بهشتیان از دیدن آنها لذت میبرند. بعد از ذکر این شش موهبت جسمانی و مادی، میفرماید: اینها همه پاداشی است که خداوند به سبب عمل صالح پیوسته به آنها عنایت کرده است.
آیات ۲۵ - ۲۶:
لایسمعون فیها لغوا و ... : هفتمین و آخرین نعمت بهشتیان، جنبه معنوی دارد: در آنجا نه سخن لغو و بیهوده میشنوند و نه سخنان گناهآلود. تنها چیزی که میشنوند سلام است سلام. این سلام هم میتواند سلام و درود خدا باشد هم سلام ملائکه مقرب او و هم سلام خود بهشتیان به یکدیگر.
🆔@quranlive
#درسهایی از_صحیفه سجادیه
به نام خدا
➖ ➖ ➖ ➖ ➖ ➖ ➖ ➖ ➖ ➖ ➖ ➖
خلاصه مباحث کرسی درسهایی از صحیفه سجادیه (۹۹/۴/۲۴)
موضوع: سند شناسی صحیفه سجادیه
➖ ➖ ➖ ➖ ➖ ➖ ➖ ➖ ➖ ➖ ➖ ➖
اگر بخواهیم در مکتب تشیع، دو اثر مهم و جاودان را به عنوان بازوی قرآن و شرح و تفسیر آن نام ببریم نهج البلاغه و صحیفه سجادیه است.
تعبیر اخ القرآن (برادر قرآن) و اخت القرآن (خواهر قرآن) برای نهجالبلاغه و صحیفه سجادیه نشان میدهد، این دو کتاب ارزشمند، یک وابستگی و شباهت ذاتی با قرآن کریم داشته و بهترین تفسیر برای قرآن کریم هستند.
🔸عناوین صحیفه سجادیه:
در طی تاریخ در کتابهای حدیثی و رجالی عناوین مختلفی درباره صحیفه آمده است:
دعاء الکامل؛
دعاء الصحیفه؛
انجیل اهلبیت (علیهمالسلام)؛
زبور آل محمد (علیهمالسلام)؛
الصحیفه الکامله.
🔸صحیفههای دیگر:
صحیفههای دیگری هم در طول تاریخ نوشته شده است که دعاهای دیگری که در صحیفه سجادیه نیست را در آنها جمع آوری کردهاند:
الصحیفه السجادیه الثانیه: شیخ حر عاملی؛
الصحیفه السجادیه الثالثه: میرزا عبدالله افندی؛
الصحیفه السجادیه الرابعه: میرزا حسین نوری؛
الصحیفه السجادیه الخامسه: سید محسن امین.
🔸سند صحیفه سجادیه:
بین عالمان شیعی و غیر شیعی مشهور است که امام زین العابدین (علیهالسلام) صحیفه را به دو تن از فرزندانشان، امام باقر (علیهالسلام) و زید بن علی انشاء کردند و بعد امام صادق (علیهالسلام) و یحیی بن زید آن را از پدرانشان نقل کردند. سپس شخصی به نام متوکل بن هارون، صحیفه را از امام صادق (علیهالسلام) و یحیی بن زید دریافت کرد که فرزند او عمیر بن متوکل نیز آن را نقل کرده است. پس از عمیر بن متوکل، شش نفر از عالمان آن زمان نقل صحیفه کردهاند. تا اینکه از طریق شیخ بهائی، آن صحیفه مشهور، به ما رسیده است.
بنابراین دو سند برای صحیفه وجود دارد:
۱. سند صحیفه از امام سجاد (علیهالسلام) که به امام باقر (علیهالسلام) دادند و امام صادق (علیهالسلام) از پدرشان نقل میکنند؛
۲. سند صحیفه از امام سجاد (علیهالسلام) که به فرزندشان زید بن علی دادند و یحیی بن زید از پدرش نقل میکند.
🔸متن سند صحیفه:
داستان دیدار متوکل بن هارون که فرزندش آن را نقل میکند با یحیی بن زید در بازگشت از سفر حج و صحبتهایی که آنجا رد و بدل شد، از این قرار است که ... (به فایل صوتی مراجعه شود.)
🔸جایگاه صحیفه نزد عالمان و بزرگان:
علمای بزرگ شیعه اهتمام به نقل صحیفه داشتند و درباره صحیفه به عظمت یاد کردهاند.
۱. ابن ادریس حلی: بزرگترین نسخه شفابخشی که متعبدان برای درمان خویش از آن کمک میگیرند صحیفه نقل شده از امام سجاد (علیهالسلام) است.
۲. علامه محمد تقی مجلسی (مجلسی اول): هیچ شک و تردیدی نیست که صحیفه کامله سجادیه از امام سجاد (علیهالسلام) است.
۳. علامه محمد حسن نجفی (معروف به صاحب جواهر): واضح و آشکار است که صحیفه سجادیه از امام سجاد (علیهالسلام) است.
📝نکته:
نقلی که اکنون از صحیفه در اختیار شیعه است را مرحوم شیخ بهایی نقل میکند.
🆔@quranlive