#فراخوان
#کتاب_نقد
📝 فراخوان مقاله فصلنامه انتقادی نظری: #کتاب_نقد
🔹 با موضوع:
تحلیل تمدنی جهان در میانۀ فاجعۀ کرونا و آیندهنگاری تمدنی #جهان_پساکرونا
🔸 زمان ارسال چکیده:
اول خرداد ۹۹
🔹 زمان ارسال اصل مقاله:
۲۱ خرداد ۹۹
📌 ارسال مقاله و کسب اطلاعات بیشتر:
🌐 iict.ac.ir/ketaabnaghdd
┅┅❅❈❅┅┅
🔸انجمن علمی تاریخ و تمدن اسلامی
🆔 @r_kh_tarikh
#اطلاعرسانی
#نسخه_آزمایشی
🖥 به گزارش انجمن تاریخ و تمدن اسلامی بمناسبت میلاد امام حسن مجتبی علیه السلام ، نسخه آزمایشی #وب_سایت و #تالار گفتگوی «روی خط تاریخ» در حالت آنلاین قرار گرفت.
🌐 http://r-kh-tarikh.rzb.ir
🔰http://r-kh-tarikh.rzb.ir/forum
📌تا رونمایی از نسخه اصلی ، #عضویت در وب سایت #رایگان خواهد بود و بدون پرداخت اشتراک... لذا حتما تا قبل از نسخه اصلی عضویت خود در وب سایت را قطعی کنید.
📌(ان شاءالله رونمایی از نسخه اصلی وبلاگ بصورت #رسمی در آینده صورت خواهد گرفت)
┅┅❅❈❅┅┅
🔸انجمن علمی تاریخ و تمدن اسلامی
🆔 @r_kh_tarikh
#اطلاعرسانی
#معرفی_کتاب
📌بنا بر اقوال مشهور ، ۱۷ ماه رمضان سالروز مرگ #عایشه دختر ابوبکر بن ابی قحافه (خلیفه اول ) می باشد.
📕لذا کتاب عالمانه ی «نقش عایشه در تاریخ اسلام» نوشته ی علامه #عسکری را در این زمینه برای استفاده محققین و تاریخ پژوهان ، معرفی میکنیم.
🔖(منبع معرفی #ویکی_شیعه )
📝کتاب نقش عایشه در تاریخ اسلام، #ترجمۀ فارسی کتاب «احادیث ام المومنین عایشه و ادوار حیاتها» اثر سید مرتضی عسکری است که در سه جلد توسط انتشارات منیر منتشر شده است. که توسط عطامحمد سردارنیا، محمدصادق نجمی، هاشم هریسی و محمدعلی جاودان ترجمه شده است. این کتاب بارها تجدید چاپ شده و به زبانهای دیگر نیز ترجمه شده است. ترجمه انگلیسی آن، تحت عنوان «The role of Aisha in the history of Islam» منتشر شده است.
#اطلاعرسانی
#معرفی_کتاب مناسبتی
[برگرفته از : #ویکی_شیعه]
📚 #نقش_عایشه_در_تاریخ_اسلام (۱)
✍🏼 تالیف : #علامه_عسکری
📕 جلد اول :
🔖جلد نخست این کتاب به چهار مرحله از زندگی عایشه میپردازد، نقش عایشه در خانه پیامبر اسلام(صلی الله علیه و آله)، در دوره خلافت شیخین، در دوران حکومت عثمان، و درانقلاب.
1⃣🔸عایشه در خانه پیامبر صلی الله علیه و آله:
🗯بر اساس منابع تاریخی آنچه که در این مرحله از زندگی عایشه به دست میآید اینکه: بانویی سخت غیرتمند و حسود طبع بوده است که نمودار بارز آن را در زندگانی زناشوییش با پیغمبر خدا(صلی الله علیه و آله) و طرز برخورد و روابطش با سایر همسران آن حضرت و سایر افراد خانواده و نزدیکان او میتوان سراغ گرفت. او نسبت به حفظ منافع بستگان و نزدیکان نسبی و حزبی خود تعصب سختی داشت و این خصیصه او را به ارتکاب کارهای سخت و اعمال خشن و سخنانی تند وا میداشت.
2⃣🔹عایشه در دوران شیخین :
🗯در این دوره، دستگاه خلافت توجهی عمیق نسبت به عایشه داشت و مستمریش را بیشتر از دیگر همسران رسول خدا(صلی الله علیه و آله) قرار داد. این مسئله راه را برای رسیدن به بلند پروازیهای او هموار ساخت. به دلیل جلوگیری حکومت وقت، از خروج وی از مدینه، عایشه جز با یاران رسول خدا(صلی الله علیه و آله) معاشرتی نداشت. از این رو، برای وی فرصتی بیان احادیث بسیار از پیغمبر(صلی الله علیه و آله) پیش نیامد؛ زیرا معاصران او، مخصوصا مردم مدینه، صحبت رسول خدا(صلی الله علیه و آله) را درک کرده بودند. از این رو، احادیث او در دوران حکومت شیخین از نظر کمیت بسیار اندک و بیشتر در تأیید خلافت پدرش و عمر بوده است. عمر موارد مختلف تنها از عایشه، سنت پیامبر(صلی الله علیه و آله) را میپرسید و کسب تکلیف میکرد.
3⃣🔸عایشه در دوران عثمان:
🗯در آغاز خلافت عثمان، عایشه، چون دیگر سران قریش به تأیید از مقام خلافت و پشتیبانی از عثمان برخاست، حتی بدون اجازه او، به حج نرفت، بلکه نخست از عثمان اجازه گرفت. احادیثی که از عایشه در مدح و ستایش عثمان آمده است به احتمال زیاد مربوط به همین دوره است. در نیمه دوم خلافت عثمان، بین عایشه و عثمان اختلاف به وجود آمد و به دنبال آن، عثمان نیز مستمری عایشه را کاهش داد. و از سوی دیگر عایشه مخالفت عثمان را علنی کرد و رسما با او به مخالفت برخاست.
📕جلد دوم:
🗯🔹جلد دوم کتاب به نقش عایشه در حکومت امیرالمؤمنین علیه السلام اشاره دارد که در سه بخش؛ بیعت با امیرالمؤمنین علیه السلام، جنگ جمل و افسانه عبدالله بن سبأ تنظیم شده است. عایشه که تا دیروز، مخالفین حکومت عثمان را رهبری میکرد و فتوای قتل او را صادر کرده بود، اکنون در نقش خونخواه عثمان، مردم را ضد امیرالمؤمنین علیه السلام میشوراند و با اغوای طلحه و زبیر به دنبال غائلهآفرینی جمل افتاد؛ جنگی که در بخش دوم کتاب بهتفصیل درباره آن سخن گفته میشود. چگونگی آغاز جنگ، مراحل مختلف نبرد، نقش طلحه و زبیر، ملاقات امیرالمؤمنین علیه السلام با طلحه و زبیر، سرگذشت آن دو، پایان نبرد، بازگشت عایشه به مدینه، سرگذشت عبدالله بن زبیر و تأثیر او در جنگ جمل از مباحث این بخش است.
🗯🔸از حوادث به وجود آمده در این مقطع تاریخی از زندگی عایشه، چنین استفاده میشود که وی سیاست مدارترین زنان جهان است و در صحنه سازی و سیاست مهارت و خلاقیت فوق العاده داشت.از سوی دیگر عایشه از نظر قوت قلب و پردلی، در میان زنان جهان بینظیر بود، او طوری بر احساسات زنانه خود مسلط بود که از یک زن، بعید مینماید؛ وی در جنگ جمل وقتی شهر بصره را تصرف کرد، با کمال قوت قلب فرمان داد همه پاسبانان بیت المال را سر ببرند. پس از آن، خود در میدان جنگ حضور یافت و با آرامش تمام، مانند یک فرمانده ورزیده، فرمان میداد در حالی که سرها مانند برگهای خزان فرو میریخت.
ادامه معرفی کتاب...
📚 #نقش_عایشه_در_تاریخ_اسلام (۲)
✍🏼 تالیف : #علامه_عسکری
📕جلد سوم:
🔖جلد سوم در شش بخش تنظیم شده است؛ نگاهی به زندگی معاویه، نقش معاویه در تاریخ اسلام، حکومت معاویه و بیعت یزید، عایشه و معاویه، مزایا و مشخصات عایشه و حدیث سازی و حدیث سازان.
1⃣🔸نگاهی به زندگی معاویه:
🗯مؤلف در این بخش به بررسی دودمان معاویه پرداخته است و رویدادهای ننگینی که در دودمان وی رخ داده است را به روشنی بیان نموده است. فعالیت ابوسفیان در نبردهای بدر ، احد، خندق و فتح مکه، ابوسفیان در جامعه اسلامی، ابوسفیان در دوران خلافت ابوبکر و عمر و ابوسفیان در عصر خلافت عثمان و هم چنین نقش هند در جنگ احد از مهمترینهای قسمتهای این بخش است. با توجه به اسناد تاریخی، ابوسفیان که پس از فتح مکه منزوی شده بود، پس از خلافت عثمان، به خاطر خویشاوندی با خلیفه، احترامی تازه یافت. وی روزی به مجلس عثمان وارد شد و گفتای فرزندان امیه! خلافت از آن هنگام که به دست افراد دو قبیله تیم و عدی افتاد من در آن طمع میکردم. اکنون که به چنگ شما افتاده بایستی آن را در میان خود دست به دست کنید.
2⃣و3⃣🔹نقش معاویه در تاریخ اسلام:
🗯بخش دوم و سوم این کتاب مقاطع مختلف زندگی معاویه را از عصر پیامبر(صلی الله علیه و آله) تا دوران حکومت وی بر شام شرح داده است. معاویه در عصر پیامبر(صلی الله علیه و آله) موقعیت اجتماعی خاصی نداشت و کسی به وی اعتنایی نمیکرد در عهد خلافت عمر به پیشنهاد برادرش یزید از طرف خلیفه دوم به فرماندهی لشکر شام برگزیده شد. وی در دوران عمر با توجه به روحیات خشن خلیفه، اجازه تندروی نداشت اما در دوره خلافت عثمان، آزادی مطلق یافته و تمام بندهای قانون و اخلاق را گسیخته بود. ثروت و قدرت، او را به فراموشی کامل همه مسایل اسلامی و انسانی کشانید و تا میخوارگی و جنایات غیر قابل بخشش پیش برد. معاویه در طول حکومتش کوشید تا بزرگان عالم اسلام را به بیعت با فرزندش یزید وادار سازد تا او پس از معاویه خلیفه مسلمانان شود.
4⃣🔹عایشه و معاویه:
🗯این بخش به رابطه عایشه و معاویه میپردازد و در آن به عوامل دوستی عایشه و امویان، هدایای معاویه، نفوذ عایشه در حکومت امویان، معارضه عایشه و معاویه، کشته شدن محمد بن ابی بکر و مسموم شدن عبدالرحمان بن ابی بکر و پشیمانی عایشه از جنگ جمل اشاره میشود. خصومت عایشه با خاندان علوی یکی از مهمترین عوامل همبستگی میان او و معاویه به شمار میآید. طبق گفته یعقوبی و ابو الفرج اصفهانی عایشه از دفن امام حسن مجتبی(علیه السلام) در کنار رسول خدا(صلی الله علیه و آله) ممانعت نمود. خصومتهای عایشه با امیرالمؤمنین علیه السلام و خاندان او سبب شد که پیوند وی با بنی امیه محکمتر شود و آنان نیز در بزرگداشت عایشه میکوشیدند و وی را از عطایای مالی خود برخوردار میکردند. این رابطه چندان ادامه نیافت، با کشته شدن محمد بن ابی بکر و عبد الرحمن بن ابی بکر و خود خواهیهای معاویه، روابط دوستانه به خشم و نفرت عایشه بدل شد. عایشه در اواخر عمر نسبت به جنگ جمل شدیدا احساس ندامت و پشیمانی میکرد.
5⃣🔸مزایا و مشخصات عایشه:
🗯مؤلف در بخش پنجم کتاب، امتیازها و ویژگیهای عایشه را از لابه لای کتابهای تاریخی استخراج نموده و در بوته نقد گذارده است. سخاوت، تعصب خویشاوندی، سخنوری، شیک پوشی و فتوای انحصاری او از مهمترین ویژگیهای عایشه به شمار میآید. وی برای حفظ شهرت و آوازه خویش از هیچ بذل و بخششی دریغ نکرد و بر خلاف دیگر زنان پیامبر(صلی الله علیه و آله)، سادگی و بیآلایشی را کنار گذاشت و لباسهای گران بها، زیبا و رنگین بر تن میکرد. از دیگر خصوصیات عایشه، فتوای انحصاری او در مسئله شیرخوارگی است؛ او به خواهر و دختران برادرش فرمان میداد مردانی را که علاقهمند بود به خانهاش بیایند، شیر بدهند تا بدینوسیله با وی محرم شوند!! مهم از همه اینکه عایشه زندگانی پیامبر (صلی الله علیه و آله) را ابزار خواستهها و تمایلات خویش قرار داده بود: او آن گاه که قصد شوراندن مردم بر عثمان را داشت، کفشی را به رسول خدا(صلی الله علیه و آله) نسبت داد، و آن گاه که قصد کوبیدن مروان کرد، سخن پیامبر(صلی الله علیه و آله) و لعن آن حضرت درباره او و پدرش را یاد آور شد، و آن گاه که در مقام بیان فضیلت عثمان برآمد، از حیای پیامبر(صلی الله علیه و آله) در مقابل عثمان سخن گفت.
ادامه معرفی کتاب (بخش آخر)...
📚 #نقش_عایشه_در_تاریخ_اسلام (۳)
✍🏼 تالیف : #علامه_عسکری
5⃣🔹حدیث سازی و حدیث سازان:
🗯آخرین بخش این جلد به پدیده جعل حدیث و نقل احادیث ساختگی میپردازد، معاویه که نه از اخلاق اسلامی سهمی داشت و نه از نسب و شرافت خانوادگی بهرهای، به شدت در برابر علی بن ابی طالب و امام حسن مجتبی علیهما السلام احساس حقارت میکرد، برای سرپوش گذاشتن بر عقدههای حقارت خویش، طبق نقل ابن ابی الحدید معتزلی گروهی از صحابه و تابعین را استخدام کرد تا اخباری نادرست بر ضد امیرالمؤمنین علیه السلام جعل کنند از جمله این افراد ابوهریره، عمرو عاص، سمره بن جندب، مغیره بن شعبه و عروه بن زبیر بودند. از سوی دیگر معاویه به کارگزاران خویش در تمام نقاط فرمان داد تا به بدگویی علی علیه السلام و خاندان او بپردازند و شهادت هیچ یک از شیعیان آن حضرت را نپذیرند و دوست داران عثمان و علاقهمندان او و کسانی که روایاتی در فضیلت وی نقل کردهاند را تکریم نمایند. در این دوره روایات بر فضیلت عثمان و سایر صحابه فزونی یافت. عایشه نیز جهت جلب نظر معاویه به احادیث جعلی در فضیلت عثمان دست زد. در این دوره از نقل فضایل امیر المؤمنین علی بن ابی طالب علیه السلام به شدت ممانعت میشد و به دستور معاویه در منابر کشورهای اسلامی آن حضرت را لعن میکردند.
-----------------------------------------------
📌دیدگاه برخی اندیشمندان #اهل_سنت درباره کتاب :
📝محمود ابوریه؛ فقیه و دانشمند مصری، درباره این کتاب مینویسد:
🔸مؤلف دانشمند مرتضی عسکری بعد از کتاب نفیس عبدالله بن سبأ که در آن با ادلۀ محکم وجود چنین شخصیتی را در عالم واقع تکذیب کرده است کتابی نفیستر از آن به نام احادیث عایشه را عرضه کرد که در آن، تاریخ این بانو را نه آنگونه که اقتضای سیاست و هوای نفس و تعصب است، بلکه از منظر حقیقت جویی و با قلمی پاک و عاری از انحراف -که احترام علم و دین را نگه میدارد- بررسی کرده و در این راه از سرزنش هیچ سرزنشگری نهراسیده است.
📝دکتر حامد حفنی داود؛ استاد ادبیات عرب دانشکده عالی قاهره در نامهای مینویسد:
🔹چندی پیش دانشمندمحقق آقای مرتضی عسکری کتاب خود احادیث عایشه را به علما و پژوهندگان حقایق عرضه داشت... او هنگامی به این بحث و تحقیق پرداخت که در مقابل خود پیرامون زندگی عایشه مدارک غیر قابل تردیدی را مشاهده کرد که با توجه و اتکا به همان مدارک تنها برای ارائۀ حق و حقیقت آزادانه افکار و عقیده خود را ارائه کرده است...آقای عسکری در این کتاب به تمام معنی بحث و بررسی علمی خود را بر مبنای نظم و ترتیب و دقت و روش محققین قرار میدهد... به علاو؛ وی توانسته است که عواطف و احساسات خود را کنار گذارد و تنها عقل را در حکمی که میدهد دست گشاده رها سازد؛ از تعصب کور کننده و گمراه سازنده اجتناب ورزد.
#صرفا_یک_خبر
✍🏼 سایت #ایرنا نوشت: بررسی احتمال بازگشایی دانشگاهها پس از ماه رمضان
📌معاونکل وزارت بهداشت درباره شرایط #بازگشایی دانشگاهها پس از کرونا گفت: بعد از ماه رمضان پیشنهادات و تصمیماتی در ستاد کشوری مقابله با کرونا درباره بازگشایی دانشگاهها مطرح و اعلام میشود.
#اطلاعرسانی
#وبینار (رایگان)
🔖#وبینار سه شنبه و چهارشنبه
( ۲۳ و ۲۴ اردیبهشت )
📝 #موضوع: نقدی بر سخنان دکتر سروش در باب روایات و روحانیت، دکتر علی موحدیان عطار
🔸موسسه بین المللی فرهنگ و تمدن
📌برای ورود به وبینار، به آدرس:
🌐 https://www.iiccfp.com
📌مراجعه کنید و⬅️ بعد از ورود به قسمت «نشست های علمی روزهای الهیاتی ماه مبارک رمضان»، ⬅️قسمت «جهت ورود به اتاق جلسه کلیک کنید» را مشاهده کنید.
🔖بهمراه #گواهی دو زبانه
┅┅❅❈❅┅┅
🔸انجمن علمی تاریخ و تمدن اسلامی
🆔 @r_kh_tarikh
🌐 www.r-kh-tarikh.rzb.ir
#فضائل
#حدیث_مناسبتی
#شهادت_امیرالمؤمنین_علیه_السلام
📝🔹قال رسول الله صلی الله علیه و آله: « إِنَّ اللَّهَ تَبَارَكَ وَ تَعَالَى جَعَلَ لِأَخِی عَلِیِّ بْنِ أَبِی طَالِبٍ فَضَائِلَ لَا یُحْصِی عَدَدَهَا غَیْرُهُ فَمَنْ ذَكَرَ فَضِیلَةً مِنْ فَضَائِلِهِ مُقِرّاً بِهَا غَفَرَ اللَّهُ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ وَ مَا تَأَخَّرَ وَ لَوْ وَافَى الْقِیَامَةَ بِذُنُوبِ الثَّقَلَیْنِ وَ مَنْ كَتَبَ فَضِیلَةً مِنْ فَضَائِلِ عَلِیِّ بْنِ أَبِی طَالِبٍ ع لَمْ تَزَلِ الْمَلَائِكَةُ تَسْتَغْفِرُ لَهُ مَا بَقِیَ لِتِلْكَ الْكِتَابَةِ رَسْمٌ وَ مَنِ اسْتَمَعَ إِلَى فَضِیلَةٍ مِنْ فَضَائِلِهِ غَفَرَ اللَّهُ لَهُ الذُّنُوبَ الَّتِی اكْتَسَبَهَا بِالاسْتِمَاعِ وَ مَنْ نَظَرَ إِلَى كِتَابَةٍ فِی فَضَائِلِهِ غَفَرَ اللَّهُ لَهُ الذُّنُوبَ الَّتِی اكْتَسَبَهَا بِالنَّظَ
📝🔸رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمودند: حقیقتاً خدای تبارک و تعالی برای برادرم امیرالمؤمنین (علیه السلام) چنان فضیلتهایی قرارداده که شماره آنها را خود پروردگار میتواند احصا فرماید، پس هر کس یک فضیلت از این فضیلتها را بر زبان جاری سازد، در حالی که در دل به آنها اقرار دارد، خدای متعال نیز جملگی گناهان گذشته و آیندة او را بیامرزد، هرچند در روز قیامت همة گناهان جن و انس در کارنامهاش ثبت باشد، و هرکس یک فضیلت از فضیلتهای امیرالمؤمنین (علیه السلام) را بنویسد، تا مادامی که از این نوشته اثری باقی باشد، فرشتگان برای او از درگاه الهی آمرزش میطلبند، و هر کس هنگام بیان فضیلتی از این فضیلت ها به آنها گوش سپارد، خدای متعال جملگی گناهانی را که از طریق شنیدن در کارنامه اعمالش ثبت شده، میآمرزد و هر کس به نوشتهای در باب فضیلتهای امیرالمؤمنین(علیه السلام) نظر کند، خدای متعال جملگی گناهانی که از طریق دیدن در کارنامه اعمالش ثبت شده بیامرزد و ببخشاید.
📚📖 الامالی شیخ صدق، ص ۱۳۸
┅┅❅❈❅┅┅
🔸انجمن علمی تاریخ و تمدن اسلامی
🆔 @r_kh_tarikh
🌐 www.r-kh-tarikh.rzb.ir
#پست_مناسبتی
#زیارت_آنلاین
◼️◾️ایام تسلیت◾️◼️
📌[ابتکاری بسیار زیبا از تولیت حرم امیرالمومنین علیه السلام]
🔖 روی لینک زیر کلیک کنید و کمی صبر کنید تا وارد حرم امیرالمؤمنین علیه السلام شوید و هرجای حرم که خواستین براحتی زیارت انجام دهید :
www.imamali.net/vtour
#شعر
#فعالیت_دانشجویی
مولای جهان علی (ع) ولی است
از روشنیاش جهان جلی است
پُربود وجود و دل مولا
از غصه و غم از غم زهرا(س)
بی یار میان کوفیان بود
تنها به میان عامیان بود
یارش همه امید علی(ع) بود
زهرا(س) همهی جان ولی بود
ناگاه زمین بی مرادی
بِگرِفت گُلش ز بی وفایی
آن یاس همان یاس پیمبر (ص)
آن غنچهی نشکفتهی اطهَر
بِنماند میانِ در و دیوار
بِنشَست به پهلوش میخ و مسمار
آن یاس که از بَرَش چکیده
جای شبنمی به خون تپیده
گلگونهی صورتش خدا را
سیلی زدهای مصطفی (ص) را
آیا که نه یادگار او بود؟
دنیا و جهان به نام او بود؟
شرمی نکنید از بَرِ او؟
یابید کسی برتَرِ او؟
میبرد شبانه همسرش را
آن یاس کبود باورش را
شب بود گلش به خاک بخشید
بوی غم گل ز شهر پیچید
زآن پس شده بود یاور او
شب،چاه و اشک باور او
میگفت غمش به آه در چاه
از ظلمت کوفیان بیراه
مولای جهان شیر خدایی
در حسرت و اشک این جدایی
از فتنهی کوفیانِ صد رنگ
مغلوب میان فتنهی جنگ
بگذشت زمانه ای بدین روی
پشت کرده به حق نَبُد کسی روی
هرکس به گمان پیِ عدالت
این ظن نبود بجز جهالت
حق بود عدالت علی (ع) را
بیدار نشد بدل کسی را
بگذشت شبی به سانِ دیگر
مهمان شده بود پیش دختر
مولای علی (ع) سحر به ره شد
برخیز جوان صلا تَبَه شد
فرمود به مردکی مسافر
از بهرِ نماز و صبح طاهر
خود آگه از آنچه بود تا بود
حق بعد علی (ع) شود چو نابود
تکبیر بگفت و بر صلا شد
ملجم قاتل عدل خدا شد
شمشیر به فرق زد به ضربه
فرمود و فزت رب کعبه
شد شاد که حاجتش روا شد
از کعبه به سجده تا خدا شد
✍🏼شاعر : خانم فاطمه #هنروران
(دانشجوی ارشد تاریخ و تمدن اسلامی)
┅┅❅❈❅┅┅
🔸انجمن علمی تاریخ و تمدن اسلامی
🆔 @r_kh_tarikh
🌐 www.r-kh-tarikh.rzb.ir
15858-fa-sir-motaleati-tarikh-islam.pdf
1.31M
#دانلود_رایگان
#سیر_مطالعاتی (۶)
📚عنوان : سیرمطالعاتی تاریخ اسلام
✍نویسنده : جمعی از اساتید
📖موضوع : تاریخ اسلام
📄تعداد صفحات : ۱۵۴ صفحه
┅┅❅❈❅┅┅
🔸انجمن علمی تاریخ و تمدن اسلامی
🆔 @r_kh_tarikh
🌐 www.r-kh-tarikh.rzb.ir