✴️رای پارلمان کانادا به «توقف فوری هرگونه مذاکره با ایران برای از سرگیری روابط دیپلماتیک»
⚔عصر روز سهشنبه پارلمان کانادا اقدام محافظهکاران و درخواست از دولت برای سختگیری بیشتر در قبال ایران را به رای گذاشت. با حمایت جاستین ترودو نخست وزیر کانادا این طرح رای آورد
❌ترودو به کسب و کارهای کانادایی نظیر شرکت هواپیمایی بمباردیر که در حال مذاکره با ایران برای فروش هواپیما بودند نیز پیامی را مخابره کرد و گفت که دیگر نباید به کسب و کار با ایران ادامه دهند
عربستان و امارات متحده عربی در سکوت خبری جهان و با کمک مستقیم ارتش آمریکا از دریا و هوا به بندر حدیده یمن حمله کردند!
🔴علت تلاطم اقتصادی چیست؟
⏪خروج آمریکا از برجام یا سوء مدیریت دولت
✍ بزک کنندگان برجام ادعا می کنند آشفتگی بازار ارز و سکه مسکن و خودرو به خروج ترامپ از برجام مربوط می شود و همین، نشانه ضرورت تدوین و تداوم برجام است. این دروغی بزرگ و خلاف واقع است.
♦️آنچه در به هم ریختن بازار نقش اصلی را ایفا می کند، حجم سیلاب وار نقدینگی سرگردان است که از 430 هزار میلیارد تومان در سال 92 به 1490 هزار میلیارد تومان در سال جاری رسیده و بیش از سه برابر شده است. همه کارشناسان اقتصادی اتفاق نظر دارند که این جهش شتابان در حجم نقدینگی و مدیریت نشدگی آن، موجب تورم لجام گسیخته شده است؛ حال آن که به تعبیر مرحوم هاشمی، دولت با به خدمت گرفتن 20 درصد همین نقدینگی می توانست رونق اقتصادی ایجاد کند.
🔸عجیب آن که دولت آقای روحانی با شعار کاهش تورم، مدعی کاهش نقدینگی و مهار عرضه آن به بازار شده و به همین دلیل، ادامه پروژه مسکن مهر را که دو میلیون خانوار را صاحب خانه کرد، 250 شاخه شغلی و تولیدی را فعال نمود و موجب اشتغال بود، مورد بی مهری و مضیقه قرار داد. با این وجود، 3 برابر شدن نقدینگی از بی تدبیری و سوء مدیریت فاحش حکایت می کند. چنان که اکنون شاهد رکود و تورم توامان و بی سابقه هستیم.
🔹قیمت 7 هزار تومانی برای دلار و 2/6 میلیونی برای سکه، رکورد بی سابقه ای است که دولت روحانی برجای گذاشت و متاسفانه گویا فعلا ترمزی هم متصور نیست. در این میان نکته مهم این است که اگر خروج آمریکا از برجام مربوط به دو سه هفته اخیر است، آشفتگی بازار ارز و سکه و طلا و مسکن، از یک سال قبل استارت خورده و در پاییز و زمستان سال گذشته شدت گرفت.
♦️در واقع، رها شدگی اقتصاد و تعلیق پنج ساله دولت در زمینه تدبیر و تنظیم و مدیریت بازار بود که بستر آشفتگی فعلی را از اواخر سال 95 فراهم کرد. رویکرد پنج ساله رکود و تعلیق و انتظار که از دولت به فضای کسب و کار و فعالیت های اقتصادی سرریز شد، بنیه عمومی اقتصاد را ضعیف و مستعد تب و التهاب در برابر کوچک ترین چالش ها کرد.
🔰وقتی تاریخ دوباره تکرار میشود
🔶شباهت ادعای خسارت روزانه عدم اجرای برجام و ادعاها درباره نپیوستن به FATF
❌روزنامههای اصلاحطلب به صورت هماهنگ به نمایندگان مخالف FATF حمله کرده و مدعی شدهاند که تأخیر در پیوستن به FATF خسارات بزرگی برای کشورمان در پی دارد؛ اما این اولین بار نیست که برای تصویب یک توافق خسارتبار، جنجال رسانهای راه میافتد.
✅نمایندگان مجلس نهم در نهایت برجام را در ۱۵ دقیقه تصویب کردند. بیآنکه بپرسند بعد از اجرای نامتوازن برجام و دادن همه امتیازات، چگونه قرار است طرف غربی به ویژه آمریکا را متعهد به اجرای تعهداتش در لغو تحریمها بکنیم؟
🔴بررسی نتیجه اجرای FATF در ایران به موازات تحریمهای کاتسا و سیسادا و همچنین اظهارات اخیر مقامات وزارت خزانهداری آمریکا نشان میدهد، اجرای این کنوانسیون نه تنها موجب رفع موانع همکاری ایران با بانکهای خارجی نمیشود بلکه موجب افزایش اثرگذاری تحریمهای ثانویه آمریکا خواهد شد.
من دارم کم کم عاشق این #ترامپ میشم. آدم اینقدر رو راست ندیده بودم تا حالا
ترامپ پس از دیدار با رهبر کرهشمالی:
احتمال دارد درباره این نشست اشتباه کرده باشم و ۶ ماه دیگر آن را قبول نداشته باشم، آنگاه بهانهای[برای برهمزدن آن] پیداخواهم کرد!
🔴 تحلیل دیدار ترامپ و رهبر کره شمالی
🔸ديدار تاريخی رهبران #آمریکا و #كره_شمالی در سنگاپور نشان از اولويت و اهميت حل مسئله كره شمالی برای دولت جديد آمريكا دارد. در این زمینه به نکاتی اشاره می شود:
🔻۱. ترامپ قصد دارد به شيوه خود مساله را پيش برده و از این جهت مذاكرات و نتيجه آن برای وی و دولتش حيثيتی است.
🔻۲. با لحاظ #سناريوهای پيش روی آمريكا، ترامپ چارهای جز مذاكره با كره شمالی ندارد، بدیلهای موجود هرکدام مشكلات جدی داشته و نه تداوم وضع موجود و نه توسل به جنگ، نمیتواند منافع اين كشور را تأمین نمايد لذا ترامپ تلاش نمود با ايجاد تنش و بحران، در نهایت مساله را به سمت حل تنش هدايت نمايد.
🔻۳. مهمترین هدف ترامپ از مذاكره با كره شمالی، خلع سلاح كامل اين كشور عنوان شده است. موضع اعلامی آمريكا خلع سلاح كامل، برگشتناپذیر و قابل راستی آزمایی در بازه مشخص و كوتاه است. آمريكا خواهان اعلام همه برنامه اتمی كره شمالی و قرار گرفتن اين برنامه تحت نظارت بینالمللی است و احتمالاً تلاش میکند اين توافق را به همه برنامه نظامی كره شمالی تسری دهد. نكته مهم آن است كه تعريف مشخصی از خلع سلاح وجود ندارد.
🔻۴. كره شمالی مخالف خلع سلاح يكجانبه بوده و معتقد است اقدامات بايد گام به گام و هم زمان توسط طرفين صورت پذيرد. کره معتقد است در اين فرايند و به شكل هم زمان بايد تحریمهای آمريكا متوقف شود. همچنين دامنه خلع سلاح بايد شامل حضور نيروهای نظامی آمريكا در منطقه و به طور خاص كره جنوبی نيز گردد.
🔻۵. چین بر خلع سلاح شبه جزیره كره، راه حل غير نظامی موضوع و عدم تغییر رژيم كره تأکید میکند. هدف اين كشور وجود #بحران_مدیریتشده در شبه جزیره كره است. عدم مديريت بحران میتواند باعث تقويت حضور نظامی آمريكا و استقرار سامانههای پيشرفته و هستهای شدن ژاپن و كره جنوبی شود. چين مجبور به مدارا با دو بازيگر غیرقابل پیش بینی یعنی ترامپ و كيم جونگ اون است. هدف نهايی چين حفظ دولت كره و مهار واشنگتن است.
🔻۶. #روسيه، چين و حتی كره جنوبی نيز معتقد به گام به گام بودن انجام تعهدات هستند.
🔻۷. خلع سلاح كامل كره شمالی نيازمند يك دهه زمان است امری كه طبعاً مرحلهای شدن انجام تعهدات را سبب شده و در اين بازه زمانی هر اتفاقی ممكن است رخ داده و طرفين دچار تغيير موضع گردند.
🔻۸. در مجموع پيچيدگي مساله كره شمالی، یک جانبه گرایی مطلق ترامپ، نگرانی متحدان آمريكا از سیاستهای اين كشور، مواضع متعارض و محتاطانه چين، نقش روسيه بهعنوان يكی از همسايگان كره شمالی باعث شده حل مساله در #میان_مدت با ابهام و ترديد جدی مواجه باشد و علی رغم اعلام برخی پیشرفتهای مقطعی در شرايط كنونی چشمانداز نهايی با ابهامات گسترده مواجه باشد.
🔴 تحلیل آخرین وضعیت ائتلاف ها در عراق
🔸رویداد ائتلاف میان فتح (هادی العامری – ائتلاف دوم پیروز) و سائرون (مقتدی صدر- ائتلاف اول پیروز) موضوع حائز توجهی است که به نکاتی اشاره می شود:
🔻۱. شاید با اختلافات موجود میان #العامری و #صدر، به خصوص، مشکلات میان خزعلی و صدر کسی گمان نمی کرد که این دو در نهایت مسیر ائتلاف و توافق را طی کنند به ویژه آنکه پرونده مذاکرات تشکیل ائتلاف بزرگ تر در سایه آتش سوزی انبارهای کمیساریای انتخابات و تصویب بازشماری دستی آرا، به نوعی دچار کندی شده بود. اما ائتلاف پنج روز قبل سائرون، حکمت و الوطنیه و همچنین ائتلاف دیشب نشان داد که به رغم پرونده ناتمام آرای انتخاباتی، رهبران سیاسی به دنبال تمام کردن کار هستند.
🔻۲. ائتلاف چهارگانه فوق _ اگر علاوی را هم قطعی بدانیم _ اکنون ۱۴۱ کرسی در اختیار دارد و تنها به ۲۴ کرسی دیگر برای تشکیل فراکسیون بزرگ تر نیاز دارد تا نخست وزیری را از آن خود کند. موضوعی که نیل به آن کار سختی را نمی طلبد و چه بسا کردها و برخی احزاب سنی به آن بپیوندند.
🔻۳. فتح یک ائتلاف نزدیک به ایران است و عصائب اهل حق که تا این لحظه واکنش مخالفت آمیزی با اعلامیه توافق #فتح با #صدر نداشته اند در حقیقت نزدیک ترین جریان سیاسی و نظامی به ایران در عراق هستند. بنابراین می توان گفت که نزدیکی فتح و از جمله عصائب به صدر با خواسته ایران به وقوع پیوسته است.
🔻۴. محتمل ترین موضوع درباره چرایی توجه ایران به نزدیک کردن فتح با ائتلاف سه گانه (صدر، حکیم، علاوی) نیز دربرگرفتن و کنترل جریان صدر و شخص رهبر آن است. تردیدی نیست که اگر ائتلاف بزرگ تر توسط جریان رقیب ائتلاف سه گانه تشکیل می شد، باید شاهد یک جبهه بندی دوگانه شیعی - شیعی در عراق می بودیم و ائتلاف سه گانه به جریان سیاسی مخالف ایران (یا غیر نزدیک) و در صف رقیبان منطقه ای و بین المللی تهران تبدیل می شد. این موضوع هم به ضرر تهران و هم به ضرر عراق و جبهه سیاسی شیعیان تلقی می شود.
🔻۵. محقق شدن نزدیکی اغلب جریان های شیعی به یکدیگر و بودن صدر در این ائتلاف، خیال ایران را تا حدود زیادی آسوده می کند. به خصوص آن که اگر گزینه/گزینه های نخست وزیری به طور کامل توسط طرف های داخلی این ائتلاف مورد انتخاب و توافق قرار بگیرد.
🔻۶. بعید نیست مسأله بازشماری آرا و پرونده انتخابات، در پایان راه، مغلوب توافقات اخیر شود به خصوص آنکه اگر این توافقات، کشور را از مسیر تنش های سیاسی خطرناک و جدی احتمالی دور کند و اکثریت احزاب قدرتمند را از نتیجه راضی نگه دارد.
🔴ادعای عجیب موگرینی: در مورد مسائل موشکی و حقوق بشر با مقامات ایرانی گفتوگو کردهایم
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا:
🔹توافق هستهای ( #برجام ) پنجرهای برای پرداختن به موضوعات غیرمرتبط با مسائل هستهای با ایران را باز کرده است.
🔹فرصت داشتهایم در دیدار با مقامهای ایران با آنها درباره مسائل موشکی و حقوق بشر گفتوگو کنیم