مؤلفههای تحلیل صحیح
رصد و تحلیل اتفاقات و وقایع گوناگونی که امروزه در جامعه شاهد هستیم با اهداف گوناگونی صورت میپذیرد.
برخی از شبکهها و بهتبع آن برخی از افراد نهتنها هیچ اعتقادی بهنظام مقدس جمهوری اسلامی ندارند؛ بلکه تمام هموغم خویش را در جهت تخریب و تضعیف نظام به کار میگیرند. این گروه هر اتفاق کوچک و بزرگی را به نفع خویش مصادره کرده و در تحلیل آن واقعه تنها هدفشان این است که ضربهای بر پیکره جامعه و اعتماد مردم بهنظام وارد سازند. تکلیف این گروه روشن است.
از دیگر سو عدهای در دایره دوستان نظام قرار میگیرند و تلاش میکنند دلسوزانه وقایع را مورد تحلیل قرار دهند. البته برخی از افراد در این گروه به دلیل رعایت احتیاط، ممکن است دچار آسیبهایی شوند که ناخواسته بهجای دفاع از حق، به تثبیت باطل کمک نمایند.
با توجه به تأکید رهبر عزیزمان بر مسئله جهاد تبیین طبیعتاً باید به دنبال روشهایی بود که در تبیین جهاد گونه مؤثر باشد. جهاد تبیین مقدمهای برای اصلاح اجتماع است و اگر بهدرستی انجام نپذیرد بهجای اصلاح، انحراف را نتیجه خواهد داد.
تحلیل وقایع جامعه را میتوان یکی از مصادیق جهاد تبیین دانست؛ چراکه تحلیل صحیح اتفاقات، همچون چراغ روشنی میتواند روشنگر مسیر باشد و مردم و اجتماع را به اتخاذ تصمیم درست وادارد.
برای تحلیل صحیح نیز مؤلفههایی وجود دارد و چنانچه تحلیلی فاقد این مؤلفهها باشد منصفانه نخواهد بود.
اولین مؤلفه در تحلیل، عدم انکار واقعیت است. متأسفانه برخی از افراد دوستدار نظام بهمحض برخورد با وقایع تأسفبار بهجای آسیبشناسی موضوع، به انکار آن واقعیت میپردازند با این توجیه که نباید فضا را برای سوءاستفاده دشمن بازنمود. غافل از اینکه انکار واقعیت، عدم اعتماد را به دنبال خواهد داشت. بنابراین اولین گام در تحلیل، تسلیم در برابر حقیقت است. در میان این گروه نیز تعدادی به ریسمان "عدم واکنش " تمسک میجویند و با بیتفاوتی از کنار موضوع رد میشوند؛ بدون توجه به این نکته که ندیدن یک حقیقت، فرقی با انکار آن حقیقت ندارد.
حذف روایت دروغ از دیگر مؤلفههایی است که در تحلیل یک جریان الزامیست. عدهای دیگر باز به همین بهانه که ممکن است دشمن در برابر واکنش آنها نسبت به جریانات، سوءاستفاده کند اصل آن واقعه را تغییر داده و با حذف و اضافاتی سعی در پیشبرد اهداف بهظاهر متعالی خود دارند. شاید این گروه فراموش کردهاند که هدف، هرگز وسیله را توجیه نمیکند.
چنانچه در جامعه اسلامی خطایی از جانب مسئولی رخ داد قرار نیست ما مردم عادی از خطاها چشمپوشی کنیم بلکه باید با تمسک به مؤلفههای تحلیل صحیح به آسیبشناسی موضوع بپردازیم. همانطور که اشاره شد تحلیل وقایع یکی از مصادیق تبیین است و تبیین یعنی روشنگری. همانگونه که خداوند قرآن را تبیینکننده برای مردم میداند و میفرماید: «هَذَا بَیَانٌ لِلنَّاس». اصلاً در ذات تبیین، بیان حقیقت وجود دارد. تبیین میانه خوبی با بدفهمیها، کجفهمیها، تحریف و تغییر ندارد پس بهجای کتمان یا انکار حقیقت و بهجای توجیه آن اتفاق باید به ریشههای آن جریان و عوامل ایجادکننده و راهکارهای برونرفت از آن پرداخت.
از دیگر مؤلفههای تحلیل این است که تحلیلها مستند و مستدل انجام پذیرد. بنابراین تحلیلهایی که به مستندات تکیه نداشته باشند تحلیلهای صحیحی نیستند. در این نوع تحلیلها خطر دروغ، تهمت و افتراء نیز وجود دارد.
برخی از افراد فکر میکنند تحلیلهای صحیح و همراه با حقیقت منجر به بدبینی مردم بهنظام میشود درحالیکه بالعکس وقتی مردم ببینند که طرفداران نظام قصد کتمان و انکار حقیقت را ندارند و واقعیت را آنگونه که هست تبیین میکنند اعتماد بیشتری بهنظام پیدا میکنند.
یکی دیگر از مؤلفههای تحلیل صحیح، ویژگی شجاعت و صراحت است. بارها دیدهایم افرادی که باید در برابر برخی خطاها اعلام موضع نمایند احتمالاً برای حفظ موقعیت خویش سکوت را ترجیح دادهاند. تحلیلگر انقلابی اهل شجاعت و صراحت است و میداند که اعلان موضعش، هزینه در پی خواهد داشت. البته در این میان برخی نیز بالعکس با ادعای صراحت و شجاعت و با حرکات خام و بدون محاسبه خود را طرفدار شعار آتش به اختیار میدانند و راه را غلط میروند.
نکته دیگر اینکه جهاد تبیین هرگز به معنی تنزهطلبی نیست. آنهایی که به بهانه مقدس بودن نظام، از خطای مسئولان نظام چشمپوشی میکنند باید بدانند که با محافظهکاری و ملاحظهکاری نمیتوانند کمک مؤثری به این نظام مقدس داشته باشند.
تحلیل وقایع اجتماع هنگامی میتواند در دایره جهاد تبیین قرار گیرد که بررسیهای منطقی با زینت اخلاق عجین گردد و وقتی چنین اتفاقی رقم بخورد یأس و ناامیدی هرگز به جامعه القاء نمیشود، سیاه نمایی جایی ندارد، کتمان و انکار حقیقت طرفی نمیبندد و راحتطلبی نیز جایگاهی نخواهد داشت.
🖋زهرا ابراهیمی
این روزها کتابهای اروین یالوم را میخوانم. نویسنده و رواندرمانگر آمریکایی.
نگاهش به مرگ، قابل تامل است. اگرچه با نگاه روانشناسی اسلامی متفاوت.
وقتی کتابی میخوانم که نگاهش با نگاه آموزههای اسلام متفاوت است، خلاصهنویسیها را بر مبنای اندیشه دینی پیاده میکنم نه بر مبنای محتوای همان کتاب.
جملات زیر در رابطه با مرگ برداشتهای من است بعد از مطالعه آثار اروین یالوم.
🔸علیرغم اینکه همواره از مرگ ترسانده میشویم، اما این اندیشه مرگ است که به زندگی معنا میبخشد.
🔸ترس آدمها از مرگ بهخاطر ازدستدادن وجود و پیوستن به عدم است، حال آنکه نیستی با مرگ، هیچ خویشاوندی ندارد.
7.81M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
از آن صداهای شورانگیزی که همزمان بغض در گلو مینشاند و لبخند بر لب میکارد...
#خرمشهر
https://eitaa.com/roznevesht
⚡️مصادره به مطلوب از سوی شبکههای غربی و دست نشاندههای داخلی تا جایی پیش میرود که نام متروپل را با سینما رکس کنار هم میآورند.
میبینید چقدر وقیحاند...
#آبادان
https://eitaa.com/roznevesht