به وقت
#چای_نهجالبلاغه
و
🏠 پایگاه شهید اشرفی اصفهانی
خداراشکر شنبه ۱۳ آذر ماه۱۴۰۰ هم
جمع نهجالبلاغهایها بزرگتر شد، تا دوستان یک به یک میآمدند حضار برسر حکمت جلسه قبل موارد خودرامطرح میکردند
وآنگاه
#حکمت۳ نهجالبلاغه خوانده شد:
وَ قَالَ (عليه السلام): الْبُخْلُ عَارٌ وَ الْجُبْنُ مَنْقَصَةٌ وَ الْفَقْرُ يُخْرِسُ الْفَطِنَ عَنْ حُجَّتِهِ وَ الْمُقِلُّ غَرِيبٌ فِي بَلْدَتِهِ.
درودخدابراو، فرمود: بُخل، ننگ؛ و ترس، نقصان است و تهيدستی، مردِ زيرك را در برهان كُند می سازد و انسان تهيدست در شهر خويش نيز بيگانه است.
*خداوند دانای حکیم را شکر؛ ❓ دراین جلسه هم برای رسیدن به عمق کلام امیرالمؤمنین علی علیه السلام گپوگفتها جریان گرفت*
1️⃣ بخل نشانه دارد؟
2️⃣ بخل درجه هم دارد؟!
3️⃣ بدترین بخل و بخیلترین کس کیست ؟!
4️⃣ ایا فقر و مقل یکی است؟!
5️⃣ ایا فقر جنبه مثبت هم دارد یا صرفا منفی است؟!
6️⃣ ایا ترس برای همه نقص است؟
7️⃣ ایا هر تهدیدستی در برهان کُند، است، یا استثناء هم داریم؟
▪️از نشانه های بخل، آوردن عذرهای گوناگون، برای خودداری از کمک به دیگران است. امام علی(ع) میفرماید: «شخص بخیل متوسل به عذر های واهی میشود».
▪️بخل هم درجاتی دارد بعضی نسبت به اموال خود بخیلند، یعنی، حاضر نیستند کمترین بهره ای به دیگران برسانند. بعضی از آن هم فراتر رفته، نسبت به اموال مردم بخیلند، یعنی، اگر ببینند کسی به دیگری احسان قابل ملاحظه ای می کند، ناراحت می شوند. بعضی نیز از آن نیز فراتر رفته، هرگاه ببینند افراد اموالشان را برای خودشان به طور گسترده مصرف می کنند، ناراحت می شوند و این بدترین و عجیبترین نوع بخل است.
❄️پیامبرخاتم صلى الله عليه و آله بخيل ترينِ مردم را كسى میدانند كه از سلام كردن ، بخل ورزد.
✨ درحدیثی امیرالمؤمنین حیدرکرار علیهالسلام میفرمایند: *بخیلترین مردم کسى است که مال خویش را از خود دریغ دارد و براى وارثانش بگذارد.*
▪️حجتالاسلام داوودیان اشاره کردند که پیامبراعظم صلیاللهعلیهوآله به فقردرمقابل ذات خداوند افتخار میکنند و فقراقتصادی میتواند مسبب کفرشود البته واژه فقر یعنی کسی که تهیدست است و آن را ظاهر میکند اما مقل کسی است که تنگدستی خود راظاهر نمیکند.
امام متقین در حکمت ۲۳۴
#نهج_البلاغه هم میفرمایند:
❄️ *برخی از نيكوترين خلق و خوی زنان، زشت ترين اخلاق مردان است، مانند، تكبّر، ترس، بخل،* هرگاه زنی متكبّر باشد، بيگانه را به حريم خود راه نمی دهد، و اگر بخيل باشد، اموال خود و شوهرش را حفظ می كند، و چون ترسان باشد، از هر چيزی كه به آبروی او زيان رساند فاصله می گيرد.
🔸 *همچنین امام علی علیه السلام در نامه ۵۳ بخش ششم میفرمایند:*
بخيل را در مشورت کردن دخالت نده، که تو را از نيکوکاری باز میدارد، و از تنگدستی میترساند. ترسو را در مشورت کردن دخالت نده، که در انجام کارها روحيّه تو را سُست میکند. حريص را در مشورت کردن دخالت نده، که حرص را با ستمکاری در نظرت زينت میدهد. همانا بخل و ترس و حرص، غرايز گوناگونی هستند که ريشه آنها بدگمانی به خدای بزرگ است.
▪️بهره از کلیپ شیخ افغانستانی هم جمع را به پاسخ سوال هفتم رساند که استثنائاتی چون ابوذر غفاری در تاریخ هست.
و همینجا وقت
#جلسه_۶۳ چون ابر گذشت و به وقت دعاهای فردی در ساعت ۲۰.۳۰ رسیدیم؛ هرکسی کاسهای از دریای حکمت برداشته دعایی کرد و جمع علی دوستان آمینگوی دعایش شدند.
✍️ *چای_نهجالبلاغه بعدی(منزل برادر عزیز آقای بقائیان) با حضور شما بیشتر میچسبد.*
#ما_نهج_البلاغه_میخوانیم
#نهضت_جهانی_نهج_البلاغه_خوانی
🆔
https://chat.whatsapp.com/EoUjoyXroLtClDoqo3C35e