🟢
زیست اخلاقی و تأمین مطلوبات آدمی
🖊احمدحسین شریفی
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔸قرآن کریم به صورتی قاطع و به مثابه یک قاعده و سنت حاکم بر زیست انسانی، میفرماید:
«إِنَّ الْإِنْسانَ لَفي خُسْرٍ إِلاَّ الَّذينَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ وَ تَواصَوْا بِالْحَقِّ وَ تَواصَوْا بِالصَّبْرِ»
یعنی بدون ایمان و اخلاق و کردار شایسته، زندگی ما قطعاً خسارتبار خواهد بود. افزون بر خسارتهای اخروی، در همین دنیا نیز بهره کافی از نعمتهای الهی نخواهیم برد. فقط و فقط در سایه ایمان و اخلاق میتوان به زندگی فردی و اجتماعی سامان داد. به تعبیر مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم:
«معنویّت و اخلاق، جهتدهندهی همهی حرکتها و فعّالیّتهای فردی و اجتماعی و نیاز اصلی جامعه است؛ بودن آنها، محیط زندگی را حتّی با کمبودهای مادّی، بهشت میسازد و نبودن آن حتّی با برخورداری مادّی، جهنّم میآفریند.»
🔷توضیح آنکه:
انسان در این دنیا، دارای مطلوبات و خواستههایی فردی و اجتماعی است:
🔻از مهمترین مطلوبات فردی آدمی، آرامش و شادی و نشاط و طمأنینه و سکینه است. کسی که زندگی اخلاقی نداشته باشد، حتی اگر غرق در نعمات مادی هم باشد نمیتواند اینها را برای خود به ارمغان بیاورد. تنها در سایه زیست اخلاقی است که چنین خواستههایی تأمین میشوند.
🔻از مهمترین مطلوبات حیات اجتماعی و زیست مدنی انسان، امنیت، نظم، رفاه، عدالت و آزادی است. آیا جز با ترویج و توسعه اخلاقیات در پهنة زیست اجتماعی میتوان امیدی به تحقق این آرمانها و اهداف و مطلوبات داشت؟ بنابراین شرط برخورداری از یک جامعه سیاسی و زیست مدنی مطلوب و انسانی، تخلق حداکثری اعضای جامعه مدنی و سیاسی به اخلاقیات است.
🔸اخلاق همه ابعاد زیست انسانی را تحت الشعاع خود قرار میدهد. با زیست اخلاقی است که میتوان کیفیت و کمیت زندگی اینجهانی را ارتقا داد. اگر هر کدام از ما به نوبه خود بنای بر رعایت اخلاقیات نداشته باشیم و مثلا نسبت به محیط زیست و جنگلها و مراتع و کوهها و آبها و امثال آن بیتفاوت باشیم و به میزان قدرت و توان مالی و مادی خود در آنها تصرف کنیم، معلوم است که چه جهنمی پدید خواهد آمد. مصرفزدگی و اسراف و بیاعتنایی به محیط زیست، زندگی خود ما را هم تحت الشعاع قرار میدهد.
#اخلاق
🆔
https://eitaa.com/joinchat/1153171503C4349780964
🌹