🧅
#الزی ؛ هدیه جنگلهای
#هیرکانی در
#مازندران
⭐️ قسمت دوم و پایانی ⭐️
مردم مازندران در فصل بهار به مناطق مرطوب و سایهای جنگلها میروند و اقدام به چیدن این گیاه می کنند. از الزی به عنوان سبزی در برنج، آش و همچنین به صورت سبزی خوردن یا سالاد استفاده میکنند. این گیاه را برای فصول دیگر به دو روش فریز کردن و یا خشک کردن میتوان نگهداری کرد. خشک کردن آن باید در سایه صورت گیرد.
نمونه غیرخوراکی الزی یا سیر کوهی بسیار شبیه به الزی خوراکی است اما باید توجه داشت که الزی غیرخوراکی بسیار تلخ و نسبت به الزی خوراکی، برگهای پهنتری دارد و در مازندرانی به «الزی مر» معروف است.
محمد اکبرزاده، کارشناس گیاهشناسی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه مازندران، با اشاره به اینکه گیاه سیرک زنگولهای گیاهی پایا با پیاز تخم مرغی و کوچک است، اظهار کرد: برگهای منحصر به فردی دارد که یکی از آنها طویلتر از محور گل، نیزهای، باریک و در انتها تیز است. گل این گیاه شامل جام سفید با تقسیمهای عریض، پهن، بیضی شکل و در انتها باریک است.
وی خاطرنشان کرد: گلپوش در پایین به تدریج باریک میشود و گل آذین چتری شکل، غدهدار و شامل یک تا 6 گل است، دمگلها نیز نازک و نخی هستند. میوههای آن به شکل کپسول، بزرگ و قرصی - کروی است.
اکبرزاده با اشاره به اینکه پیاز و برگ الزی مورد استفاده است، اظهار کرد: ترکیبها و مواد موثر گیاه الزی دارای اسانس فرار است که گوگردی است و همچنین شامل کلسیم، منگنز، ویتامین C، لعاب، صمغ زیاد و انواع ویتامینها میشود. مناطق پراکنش گیاه الزی، مناطق جنگلی پایین دست استان مازندران است.
اکبرزاده درباره مصارف و کاربردهای گیاه الزی نیز خاطرنشان کرد: الزی در تصلب شراین، اسهال، اتساع رودهای، آنفلوانزا، برونشیت و بیماری اسهال خونی از نوع آمیبی و سیاه سرفه به کار میرود.
وی اضافه کرد: تداوم مصرف گیاه الزی موجب ریزش موی سفید و درآمدن موی سیاه به جای آن میشود که این خاصیت به علت داشتن فلز منگنز است. مصرف این گیاه موجب کاهش قند و پیشگیری از افزایش فشار خون در مبتلایان به دیابت میشود و همچنین تسکین دهنده درد روماتیسم، سیاتیک و نقرس و پادزهر سموم حیوانی و غذایی است.
✍ منبع : ایسنا
🔰 به کانال اخبار
#لفور بپيونديد 👇👇
@akhbarelafoor
👆 با ما همراه باشید