💠هم نشینی با فرشتگان
🔹«حمران بن اعين»، شاگرد برجسته امام باقر (عليه السلام) از محضر آن امام همام مي پرسد: چگونه است كه در حضور شما، قلب هاي ما نرم وآرام و نفس ما نسبت به دنيا فراموشكار و آنچه ديگران دارند براي ما بي مقدار است. اما وقتي از محضر شما خارج مي شويم و با مردمان و تاجران و... مي نشينيم، دوباره به دام دوستي دنيا مي افتيم؟
#امام_باقر ( علیه السلام) ابتدا پاسخ مي دهند كه اين از احوال قلب است كه گاهی سخت است و گاهی نرم: «إنّما هي القلوب مرّةً تصعب ومرّة تسهل». سپس ادامه مي دهند كه شبيه اين سخن را اصحاب رسول خدا (صلي الله عليه و آله و سلم) در محضر ايشان مطرح كردند و عرضه داشتند كه: «يا رسول اللّه نخاف علينا النّفاق» يعني ما از خطر نفاق نسبت به خود، بيمناك ايم. پيامبر پرسيدند: چرا؟ «ولِمَ تخافون ذلك» اصحاب، پاسخ گفتند كه محضر شما ياد خداي سبحان را همواره در ما زنده نگه مي دارد و ترغيب به فضيلت ها و ترس از آلودگي و نيز زهد و فراموشي نسبت به دنيا وجودمان را مالامال مي كند، تا هنگامي كه در حضور شماييم گويي آخرت و بهشت و دوزخ را با چشم خويش مي بينيم. اما پس از خروج از محضر شما و ورود به خانه هاي خود و هم نشيني با خانواده، نزديك است كه آن همه روحانيت و شهود ملكوتي را يكباره از دست بدهيم. آيا شما نيز از اين كه اين حالت ما نفاق باشد، نگران هستيد
پيامبر "صلی الله علیه و آله و سلم"، نخست در اين مورد، نفاق را منتفي دانسته و آن تغيير حالت را گام هاي شيطان براي ترغيب مؤمنان به دنيا شمردند و فرمودند: «كلاّ إنّ هذه خطوات الشّيطان فيرغّبكم في الدّنيا». آنگاه به مسئله هم نشيني با فرشتگان اشاره كرده و فرمودند: به خدا سوگند اگر آن حالت خويش را كه بيان كرديد، نگه مي داشتيد و بر آن صفات ملكوتي
#مداومت و از خويش
#مراقبت مي نموديد، چنان اوج مي گرفتيد كه فرشته هاي خداوند با شما مصافحه مي كردند و در زمين چنان سبك بال مي گشتيد كه بر سطح درياها پا مي گذاشتيد و به سلامت مي گذشتيد: «واللّه لو تدومون علي الحالة الّتي وصفتم أَنفسكم بها لصافحتكم الملائكة ومشيتم علي الماء... ».
پس انس با فرشتگان و هم نشيني و مصافحه با آنان، كاری است شدني و كم نيستند كسانی كه درخواب يا بيداري با فرشتگان مأنوس بوده اند و قرآن كريم اين راه را با بيان آداب وسنن فرشتگان، هموار و انسان را براي پيمودن آن ترغيب و ياری مي فرمايد.
✍سخنان 🎙حجت الاسلام والمسلمین استاد
#جوادی_آملی
📙صورت و سیرت انسان در قرآن ص۲۰۶،۲۰۷