🔰 مروری بر دیدگاه مرحوم
#نائینی در کتاب
#تنبيه_الامه و
#تنزيه_المله/ بخش چهارم
💠 جواب شبهات مشروطیت
🔺 آيت الله نائینی در جواب شبهاتی درباره
#مشروطیت و تدوین
#قانون_اساسی که در آنها ادعا شده بود قانون اساسی بدین شکل مشروعیت ندارد، میگوید: تنظیم و تصویب مقررات به قصد تنظیم امور – و نه تشریع – اشکال ندارد.
🔺 او همچنین درباره دلیل التزام شرعی به قانون اساسی معتقد است که با عناوین ثانوی و یا از طریق مقدمه واجب، التزام واجب میگردد.
🔺 ایشان درباره این ایراد که انتخابات هیئت نظّار، دخالت در کار امام معصوم است، اظهار میکند: قرار دادن و انتخاب هیئت نظّار، برای ایجاد مانع در برابر قدرت مطلق و حکومت غیر معصوم است و اشکالی ندارد، زیرا این هیئت، مانعی برای حکومت غیر معصوم است.
🔺 نائینی در این باره که دخالت در سیاست از
#امورحسبیه است، نه از امور عمومی تا به رأی عموم گذاشته شود، میگوید: اولا نواب عام میتوانند به حکومت یا به رأی دادن مردم اذن بدهند که دیگر غیر شرعی نیست؛ ثانيا، این امور نوعيه از وظایف عمومی و اموری است که همه مردم باید در آن مشارکت نمایند.
🔺 وی همچنین درباره اینکه: ۱. انتخاب وکلا با وکالت شرعی تطبیق ندارد، چون در وکالت شرعی، موکل هر وقت که بخواهد میتواند وکیل را عزل کند، اما در اینجا (مجلس) وکیل منتخب تا دو سال در سمت خود باقی میماند؛ ۲. وکیل عقیده خودش را دخالت میدهد و کاری به آرای موکلان ندارد، میگوید:
🔸 «این انتخاب از جنبه دخالت در اموال میتواند وكالت شرعیه باشد، اما از جنبههای دیگر صحت و مشروعیت وکالت ثابت گشته و لازم نیست مشمول باب
#وکالت گردد.»
🔺 او در پایان درباره ملاک رأی اکثریت و اینکه آیا
#رأی_اکثریت مشروعیت ندارد، معتقد است: اول آنکه بر اساس آیات قرآن، دولتی که بر اساس
#شورا تشکیل شده، مشروع است و اشکالی ندارد؛
🔸 دوم آنکه در موارد اختلافی، طبق سیره پیامبر اکرم و حضرت امیر ، راه منحصر به فرد، پیروی از اکثریت است. وی در ادامه، شواهد تاریخی این سیره را توضیح میدهد.
ادامه دارد ...
🌐
https://www.asbaat.ir/?p=3887
🆔
@asbaat_ir