#محسن_مهدیان نوشت:
درباره دیدار خاتمی با رهبرانقلاب
طی چندروز گذشته چندخبر از جبهه اصلاحات بامنابع مشابه، در میان رسانه ها دست به دست شده و توجه افکارعمومی را جلب کرده است. خبر اول رفع حصربود که البته تکذیب شد ودومی مصاحبه آقای الیاس حضرتی دبیرکل اعتمادملی است که مدعی تلاش آقای جهانگیری برای ملاقات خاتمی بارهبرانقلاب شده است.
اصل این خبر جدیدنیست. پیشتر نیز اخباری مبنی برتلاش آقای خاتمی برای دیداربا رهبرانقلاب منتشر شده بود.برخی نیز علاقه داشتند واسط این دیدارباشند. اما کنارهم قرار گرفتن این دو خبر از منابع مشابه و همزمان، بدون دستور وبرنامه نیست.
سوال این است که جریان اصلاحات با طرح اخباری شبیه رفع حصر یادیدار خاتمی بارهبری انقلاب چه هدفی را دنبال کند؟
مساله اینجاست که شرایط امروز جریان اصلاحات نسبت به گذشته ای کوتاه و حتی یک سال پیش بسیار تغییرکرده است و اصلاحات بیش از هرچیز نیاز به"مشروعیت تزریقی" دارد.
چرا؟ به 3 دلیل کلیدی
#یکم. بحران پایگاه اجتماعی
پایگاه اجتماعی جریان اصلاحات دچار"چندپارگی وتشویش ساختاری" شده است.همه "داشته و سرمایه اصلاحات"به این "پایگاه اجتماعی ناهمگون سیاسی"بود.نگارنده یک جلسه باخاتمی دیدارداشت.در این جلسه از آقای خاتمی سوال کردم "شما که بارفتار موسوی و کروبی مخالف بودید چرا اعلام نکردید؟ و پاسخ خاتمی راهیچ وقت فراموش نمی کنم: "پایگاه اجتماعی اصلاحات ازرقاصه ها و بهائیها تا آدمهای متدین موسع است.نباید این پایگاه اجتماعی را ازبین برد." او معتقدبود نظام باید قدردان من باشد که میتوانم این پایگاه رانمایندگی کنم.
اماامروز ماجرا تغییرکرده است. مهمترین خاصیت شبکه های اجتماعی "خالص سازی"است.پرده ها افتاده است وبدنه اصلاحات و پایگاه اجتماعی این جریان درحال تفکیک و پاک سازی است.این روزها، کارنکرده خاتمی ویارانش راضدانقلاب تمام کرده است وحساب خود را ازاصلاح طلبان هم جدا کردند.شعار " اصلاح طلب اصولگرا دیگه تمومه ماجرا" نشانه است.
توئیتر وتلگرام وغیره فرصتی شد برای پاک سازی بدنه اصلاحات. امروز اصلاح طلبان مجبورندمواضع شان را صریح کنند. یااین سوی انقلاب یا آن سو.همین صراحت که در مواردی شبیه حوادث دی ماه شاهد آن بودیم باعث شده است پایگاه اجتماعی آن چندپاره شود وآن قدرت سابق را از دست بدهند.
#دوم بحران مشروعیت.
پروژه"تکرارمیکنم"به سرانجام خوشی نرسید؛ وضعیت امروز دولت عیان است وتوضیح به نیازندارد. در تمام عرصه ها متوقف شده است. مهمترین دستاوردش که برجام بود نیزدر بدترین شکل ممکن زمین خورده است.
آنسوتر مجلس؛در تراز و ارزیابی هر مدیر باتجربه وکارشناس منصفی، ضعیف ترین کارنامه درطول تاریخ انقلاب را دریافت می کند.شورای شهر وشهردار تهران نیز به عنوان نماد دموکراسی پایتخت،گرفتار شکست پیاپی درتصمیمگیری و اثربخشی شدند و هرروز در نارضایتی مردم تهران بیشتر لطمه میبینند.
انسانهای متدین و منصف واخلاق مداری دردرون جریان اصلاحات هستند که حتما درچنین شرایطی وجدان شان رانمیتوانند راضی کنند که چطوربا "تکرار می کنم"های ناموجه،کشور و مردم رادر آستانه "چالش سخت سیاسی"و"رخوت و رکود بی امان اقتصادی" قرار دادند. با این حال اصلاحات در معرض یک "بحران مشروعیت تاریخی"است.
#سوم بحران ژنرال ها
سومین بحران جبهه اصلاحات مربوط به ژنرالهای این جریان است.ژنرالهای این جریان چنددسته شدند.گروهی ضدانقلاب وفراری. گروهی نیز افسردگی پیداکردند وهمزمان با کهولت سن ازدور سیاست ورزی خارج شدند. دسته ای از چهره های سفید و جوان هم به دلیل اینکه تنها شاخص گزینش آنها عبوراز فیلتر شورای نگهبان بود، دارای کمترین کارآمدی و اثربخشی بودند و ازاین جهت هیچ وقت محل مشورت و نقش آفرینی قرارنگرفتند. وامادسته آخر که مدیران با سابقه این جریانند بیشترین سهم را درشکست این روزهای اصلاحات پیداکردند. این دسته، مدیرانی هستند که دردولت فعلی با رانت سیاسی واقتصادی قدرت پیداکردند ومسیر "کارگزارنیزه شدن اصلاحات" را فراهم ساختند. ژنرالهای امروز اصلاحات،صاحبان قدرتی هستند که برای حفظ منصب و مکنت، حامی سخت وضع موجودند ودارای بیشترین مقاومت نسبت به تغییر شرایط هستند.این بخش از ژنرالهای اصلاحات همانها هستند که در نامه صدجوانان اصلاحات به خاتمی، مهمترین عامل شکست اصلاحات معرفی شدند.
با این مقدمه نزدیکی خاتمی به حاکمیت،"آخرین تصمیم" و"واپسین مسیر" است.چاره ای ندارند جز نزدیکی به نظام و کسب مشروعیت تزریقی. در غیراینصورت باحذف پایگاه اجتماعی شان که تنها سرمایه قدرت ساز این جریان بوده و بروز ناکارآمدیهای پیاپی سیاسی که موجب بی آبرویی اجتماعی شده است و کارگزارنیزه شدن ژنرالها که به ضعف در تصمیم گیری و نوخواهی منتهی شده است، بزودی شاهد ازهم پاچیدگی سیاسی اصلاحات خواهیم بود.
@daneshvadanestan