🔰 گزارش روز
♻️ تمایز دو دیدگاه
روز گذشته با حضور رئیسجمهور در عسلویه استان بوشهر، برداشت گاز از فاز 11، آخرین فاز باقیمانده از میدان مشترک پارس جنوبی با شکستن قفل 20 ساله توسعه این طرح آغاز شد.
🔸️
گزارههای خبری:
1️⃣ روزنامه کیهان در 16 مهر 1398 به صحبتهای وزیر نفت سابق اشاره کرده و نوشته است: «بیژن زنگنه (وزیر نفت دولت اعتدال) در حاشیه کنگره نفت و نیرو، با بیان اینکه «توتال و شرکت چینی به دلیل تحریم از طرح توسعه فاز 11 خارج شدند» گفته است، خروج آنها در یک فضای کاملا دوستانه صورت گرفت، چراکه تحریمها اجازه فعالیت به آنها نمیداد!»
2️⃣ پس از این بیمهریها بود که ایران خودش با تکیه بر متخصصان داخلی دست به کار شد. «جواد اوجی» وزیر نفت دولت سیزدهم یادآور شده است: «امروز وزارت نفت در همه بخشها به خودکفایی دست یافته است. راهاندازی واحدهای شیرینسازی میعانات گازی فازهای 2 و 3، احداث خط لوله فاز 16 و احداث پالایشگاه فاز 14 از دیگر اقدامات بزرگی است که در دولت سیزدهم انجام شده است.»
3️⃣ حجتالاسلام سیدابراهیم رئیسی روز دوشنبه در آیین افتتاح فاز 11 گازی میدان مشترک پارس جنوبی در عسلویه، راهاندازی این فاز را اقدامی بزرگ و ماندگار در حوزه صنایع نفت و گاز کشور دانست و اظهار کرد: «اجرای این طرح از سوی متخصصان توانمند داخلی در حالی صورت گرفت که شرکتهای خارجی طرف قرارداد برای اجرای آن به بهانه تحریم تعهدات خود را رها کرده بودند و کشور تحت شدیدترین تحریمها قرار داشت.»
🔸️
گزاره تحلیلی:
اگر بخواهیم فرامتن آنچه در فاز 11 پارس جنوبی اتفاق افتاد، شرح دهیم میتوان گفت:
1️⃣
خیانت عامل خارجی: پروژه فاز 11 در مرداد 1392 به شرکت ایرانی پتروپارس سپرده شد؛ اما با روی کار آمدن دولت یازدهم بیژن زنگنه، وزیر سابق نفت بدون هیچ دلیلی این پروژه را از پتروپارس گرفت و به کنسرسیومی از توتال فرانسه (50/1 درصد)، شرکت سیانپیسی چین (30 درصد) و شرکت پتروپارس (19/9 درصد) سپرد.
برخی از کارشناسان معتقدند شرکت توتال از ابتدا هم قصد توسعه فاز 11 پارس جنوبی را نداشت و با توجه به اینکه در بخش قطری میدان پارس جنوبی نیز مشغول کار است، عمداً دولت وقت ایران را سر کار گذاشت و هم اطلاعات مخزن را جمعآوری کرد و هم مانع توسعه آن در بخش ایرانی پارس جنوبی شد تا درآمد بیشتری از استخراج گاز در بخش قطر به دست آورد.
2️⃣
ضربه به اقتصاد کشور: با توجه به برآورد درآمد سالانه 5 میلیارد دلاری ایران از استخراج گاز از فاز 11 پارس جنوبی، معطلی هشت ساله دولت روحانی سبب عدمالنفع 40 میلیارد دلاری ایران در این بخش شد.
3️⃣
توانمندیهای فنی و مهندسان ایرانی: امروزه، صنعت نفت کشور به حضور و اقدامات مستشاران خارجی وابسته نیست. توانمندیهای فنی و مهندسی متخصصان صنعت نفت کشور به سطحی رسیده که امروز جمهوری اسلامی به دیگر کشورها و به ویژه کشورهای تحت تحریمهای ظالمانه نظام سلطه نیز خدمات فنی و مهندسی ارائه میکند. توانمندی متخصصان ایرانی در ساخت و تکمیل پروژههای عظیم صنعتی از دیگر مؤلفههای قدرت جمهوری اسلامی در کنار اقتدار دفاعی نیروهای مسلح است.
◀️
نکته پایانی: افتتاح فاز 11 پارس جنوبی را باید بر اساس تمایز دیدگاه دولت فعلی و دولت قبل تحلیل کرد، دولت انقلابی برخلاف دوره گذشته که نگاهشان به دستان بیگانگان بود، با تکیه بر باور عمیق «ما میتوانیم» و نگاه به دستان توانمند متخصصان داخلی و ظرفیتهای موجود در کشور، درصدد حل مشکلات کشور است. حجتالاسلام رئیسی در این خصوص میگویند: «دولت گذشته حل مشکلات کشور را به اخم و لبخند بیگانگان گره زده بود.»
✍️
#فرهاد_کوچکزاده
http://Eitaa.com/e_beman