🔰 گزارش روز
🚛 چالشهای آینده صادرات به عراق
رعایت حسن همجواری و تعامل با همسایگان، به منزله یک اصل راهبردی نظام جمهوری اسلامی ایران همواره مورد توجه بوده است که به این منظور دولت سیزدهم همت جدی در ارتباط با همسایگان از خود نشان داده است. در این میان، کشور عراق به منزله یک شریک راهبردی از اهمیت ویژهای برخوردار بوده است؛ لذا دبیرکل اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق اظهار داشت: «ارزش صادرات ایران به عراق در هشت ماهه سال ۱۴۰۱ نزدیک به ۵ میلیارد دلار بود که این رقم در مدت مشابه سال ۱۴۰۲ از ۶ میلیارد دلار فراتر رفته است» و این نشاندهنده رشد روند صادرات به عراق است؛ اما با وجود این، روند صادرات به عراق در آینده میتواند چالشهایی را به همراه داشته باشد که به اختصار به آنها اشاره میکنیم:
🔹️ اولین چالش جدید برای همه کشورهای صادر کننده این است که دولت السودانی قصد دارد عراق را از یک کشور واردکننده صرف خارج کند و به سمت سرمایهگذاری و تولید مشترک سوق دهد. این موضوع و رویکرد در واقع خود به خود توان صادراتی کشورهای صادرکننده را کم میکند و حجم صادرات به سمت عراق را کاهش میدهد.
🔹️ دومین چالش مصوبه جدید بانک مرکزی عراق است که معاملات غیر دیناری را ممنوع اعلام کرده است. ارز مشترک میتوانست برای کشورهای صادرکننده مطلوبتر باشد تا ارز دیناری عراق.
🔹️ سومین چالش به اختلاف نرخ ارز آزاد با نرخ ارز بانکی و دولتی بر میگردد که این اختلاف در بعضی روزها به ۲۲ درصد نیز میرسد.
🔹️ چالش چهارم حضور رقبای دیگر در بازار عراق است که باید مسئولان آن را جدی بگیرند. آن کشورها از جمله ترکیه، چین و کشورهای عربی هستند که نسبت به بازار عراق گامهای جدی برداشتهاند.
◀️ در مجموع آنچه در بازار عراق برایمان خوشایند بوده، با فعل و انفعالات جدید و رویکرد دولت السودانی در حال تغییر است. به نظر میرسد اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق و مسئولان آن باید طرح و راهبرد جدیدی را با توجه به تصمیمات اتخاذ شده در عراق داشته باشند. با عنایت به نکات ذکر شده، نباید نسبت به این تصمیمات ناامید بود و بازار مهم و ارزشمند عراق را از دست رفته دید؛ بلکه باید با تدابیری صحیح و با مطالعه دقیق، رویکردهای جدیدی نسبت به تجارت با عراق داشته باشیم و در حوزههای تولید مشترک ایدههایمان را زودتر عملیاتی کنیم؛ زیرا رقبا با سرعت به دنبال حضور جدی در حوزه اقتصادی و تجاری عراق هستند؛ با توجه به نقاط مشترک فرهنگی، مذهبی و تاریخی دو ملت و دو حکومت باید دولت و به ویژه مسئولان ذیربط ساختارهای جدیدی را با توجه به رویکردهای جدید بازسازی کنند.
✍️
#محمدمهدی_جعفری
http://Eitaa.com/e_beman