♦️مسجد الحرام
مسجدالحرام، مسجد با عظمتی است که از فضیلت و شرافت بالایی برخوردار است، یک رکعت نماز در آن برابری با صد هزار رکعت نماز در مساجد دیگر است. کعبه در وسط مسجد الحرام قرار دارد.
مطالعه بیشتر:
♦️ارکان کعبه
حجر اسماعیل
رکن شرقی : حجر الاسود در آن منصوب است.
رکن عراقی یا شمالی : بعد از در کعبه قرار دارد.
رکن غربی : در طواف از حجر اسماعیل که میگذرید به آن میرسید.
رکن جنوبی: که به نام رکن یمانی معروف است، بعد از رکن غربی و محاذی رکن شرقی است.
حجرالاسود: سنگ سیاه رنگ بیضی شکلی است که در رکن شرقی کعبه قرار دارد، و به دست حضرت ابراهیم (ع) نصب شده است ارتفاع آن از سطح زمین یک و نیم متر میباشد.
ملتزم: نزدیک رکن یمانی مقابل در کعبه میباشد و آنجا جای دعا و استغفار است.
مستجار : در واقع همان ملتزم است مکانی است که گناهکاران به آنجا پناه میبرند.
ناودان رحمت: بالای کعبه در طرف حجر اسماعیل قرار گرفته و آنجا محل نزول رحمت و جای تضرع و استغفار است.
حطیم : محلی است که در بین درب کعبه و حجرالاسود قرار دارد.
بنایی است به شکل نیم دایره با دیواری به ارتفاع یک متر و 30 سانتی متر که در جانب شمالی کعبه قرار دارد، و قبر حضرت اسماعیل و هاجر، مادر آن حضرت در آن جا میباشد، و بنابر بعضی روایات قبور جمعی از انبیا (ع) هم در آنجا است.
♦️مقام ابراهیم
مقام ابراهیم محل ایستادن ابراهیم را میگویند و سنگی است به طول و عرض ۴۰ سانتیمتر و بلندی تقریبی بیست سانتیمتر که جای پای ابراهیم روی آن است و در فاصله سیزده متری کعبه قرار دارد. رنگ آن میان زرد و قرمز متمایل به سفید است. طبق اعتقادات مسلمانان این مکان مربوط به زمانی است که ابراهیم دیوارهای کعبه را بالا میبرد؛ آنگاه که دیوار بالا رفت، به اندازهای که دست بدان نمیرسید، سنگی آوردند و ابراهیم بر روی آن ایستاد و سنگها را از دست اسماعیل گرفت و دیوار کعبه را بالا برد.
بر روی این سنگ، اثر پای ابراهیم مشخص است اما اثری از انگشتان او نیست. از زمان مهدی عباسی بدین سو، این سنگ با طلا پوشانده شد و در محفظهای قرار گرفت تا آسیب نبیند. حجگزاران پس از طواف واجب، باید در پشت مقام ابراهیم، ۲ رکعت نماز طواف به جای آورند. نماز طواف نساء نیز پشت مقام ابراهیم خوانده میشود.
♦️زمزم
چاه زمزم چاه مقدس آبی است در مسجدالحرام واقع در شهر مکه، چاه زمزم یکی از آثار مسجد الحرام است که با نامهای چاه اسماعیل، حفیرة عبدالمطلب، شفاء سُقم، عافیه، مَیمونه، طُعم، بَرکة، بَرّة، شناخته میشود. در کتاب مقدس نام این مکان (که طبق متن کتاب مقدس یک چاه است) «بِئِر شَبَع» میباشد. این چاه در نزدیکی مقام ابراهیم و در هجده متری کعبه، در زیرزمین واقع است و آب آن توسط پمپ از طریق لولهکشی به زائرین میرسد. این چاه در قسمت شرقی مسجدالحرام قرار دارد و همانند دیگر مشاهد حج از آثار ابراهیم، اسماعیل و هاجر است. به عقیده مسلمانان این چاه به صورت معجزهآمیزی هزاران سال پیش توسط جبرئیل در زمان ابراهیم برای نوزاد تشنه او اسماعیل به وجود آمدهاست. سالیانه میلیونها نفر در زمان حج واجب یا عمره به دیدن چاه زمزم میروند تا از آب آن بنوشند.
♦️صفا و مروه
کوه صفا، کوه کمارتفاعی است در کنار مسجدالحرام که در دامنه کوه (ابوقبیس) واقع شدهاست. معنای آن در لغت به معنی سنگ سخت و صاف است. تپه صفا به طرف شرق مسجدالحرام است. کسی که بر بالای آن بایستد روبه روی حجرالاسود قرار میگیرد. فاصله این کوه تا کوه مروه حدود 376 متر است.
کوه صفا نقطه شروع دعوت علنی محمد بود. او در پی نزول آیه ۹۴ سوره حجر بر بالای این کوه قرار گرفت و ضمن سخنانی مردم را به توحید، نبوت، معاد، عدل راهنمایی و آنها را رسماً از پرستش بت و گرایش به شرک، فساد و انحراف برحذر داشت و رسالت خویش را از فراز آن به جهانیان اعلام کرد. همچنین روز فتح مکه بر فراز آن رفت و بشارت فتح مسلمانان را به مردم داد. پیش از آن تعداد ۳۶ بت روی کوه صفا و مروه و بتهای زیادی در فاصله بین آنها قرار داشت که همه آنها توسط محمد شکسته شدند.
♦️عرفات
عَرَفات دشتی است در حدود ۲۰ کیلومتری جنوب شرقی مکه مکرمه در عربستان سعودی. این دشت در بیشتر سال غیرمسکونی است و در روز حج نهم ماه ذیالحجه معروف به روز عرفه، زائران از منا به عرفات میروند تا مهمترین بخش از آیینهای حج را برگزار کنند. خطبه حج و لبیک و دعا و نمازهای ظهر و عصر در عرفات خوانده میشود. شامگاه حجگذاران به مُزدَلِفه(گردآمدنگاه) بازمیگردند.
♦️منا
مِنا (مِنی) محلی در پنج کیلومتریِ شرق شهر مکه در عربستان سعودی است که بیشترین اعمال حج در آنجا انجام میشود.
🕋مکه
https://eitaa.com/fatemi414/534