♦️شعائر یعنی هر چیزی که بر یک شیء دلالت و راهنمایی کند/تعظیم شعائر از مصادیق تقوای قلوب است
✅ آیت الله حسینی فقه در درس خارج «فقه شعائر» بیان کرد:
🔻 از آیات مهم در خصوص شعائر، آیات 32 سوره حج است. که چند معنا برای آن ذکر شده است:
1️⃣ این است که شعائر را جمع شعار بدانیم. اهل لغت گفتهاند شعار یعنی آنچه که در جنگ به یکدیگر میگفتند تا خصوصاً در هنگام شب، همدیگر را بشناسند؛ کلماتی مانند اسم رمز در عرف امروز. این معنا مأخوذ از ماده علم و عَلم است.
2️⃣ این است که شعائر را جمع شعور و به معنای احساس بدانیم. ماده لغوی این کلمه از شعور به معنای احساس میآید؛ البته این بیشتر کلمه مشاعر است در حالیکه بحث ما شعائر میباشد؛ بر این اساس شعائر به معنای مفرد کلمه نمیگیریم.
3️⃣ جمع شعیره و به هر موضع مناسکی که مشعر میگویند، گفته میشود؛ زیرا محل عبادت خدای متعال است.
4️⃣ شعائر به معنای علامت است. شعائر حج نیز با توجه به این معنا یعنی آثار و علامت حج. اگر این معنا اتخاذ شود، جمع آن شعیره به معنای علامت، شعائر و اعلام خواهد بود. قربانی کردن از شعائر شمرده شده، به اعتبار اینکه آن قربانی را علامتگذاری میکردند.
5️⃣ این است که شعائر را جمع شعار بدانیم. شعار یعنی چیزی که از لباس به بدن و موی بدن میچسبد، اصطلاحاً لباس زیر و یا چیزی که به خود میپیچند.
⬅️ شاید بتوان گفت بازگشت همه این معانی به یک معنای جامع است؛ یعنی هر چیزی که بر یک شیء دلالت و راهنمایی کند و انسان را متوجه آن شیء کند. شعائر هم جمع شعار و هم جمع شعیره است، به هر معنایی که خواستیم بگیریم.
متن کامل:
https://b2n.ir/p07373
————————————————————————————-—
#فقه_نظام
#درس_خارج
#فقه_شعائر
#حجه_الاسلام_سید_محسن_حسینی_فقیه
🔎
@fiqhenezam_com