⭕️هزینه سازش! (قسمت پایانی)
🔺روایتی دردناک و عبرت آموز از تجربه سازش
🔺انگلستان در 26 ژوئن سال 2006 معاهدهای نظامی با لیبی با نام «نامه مشترک صلح و امنیت» امضا کرد تا در صورتی که لیبی مورد حمله قرار گیرد، انگلستان ملزم به حمایت از این کشور باشد.
🔹زمان در گذر بود اما از عملی شدن وعده های آمریکا و انگلیس خبری نبود، قرار بود آمریکا همه تحریم ها را لغو کند و برای کمک به توسعه اقتصادی لیبی قول داده بود اما همچنان بهانه های آمریکا ادامه پیدا می کند ، از وضعیت حقوق بشر در لیبی تا اختلاف بر سر تحویل متهمین پرونده لاکربی و قوانین داخلی آمریکا!
🔹امتیاز دادن های بی شمار قذافی با عهدشکنی های بی شمار آمریکا و غرب ادامه پیدا می کند تا جاییکه قذافي رسما از اعتماد به آنها ابراز پشيماني می کند و سرنوشت کشورش را عبرت و الگوي مناسبي براي ساير کشورها در مسير ارتباط با آمريکا معرفی می کند: «اين عادت آمريکايي هاست. آنها فقط به منافع خودشان فکر مي کنند. آمريکا بايد به تعهداتش عمل کند تا کشورهايي مثل ايران و کره شمالي با مشاهده رفتار آمريکا با ليبي تصميمات دیگری نگيرند.»
🔺اما داستان ادامه دارد، لیبی که اکنون خلع سلاح شده و فشارهای اقتصادی نیز سرجای خودش است ، پس از 5 سال، در 2011 آمریکا با متحد همیشگی خود انگلستان، به بهانه بالا گرفتن اعتراضات مردمی در لیبی بهصورت هوایی به این کشور حمله می کند! انگلستان که زمانی متعهد شده بود از لیبی در صورت حمله نظامی کشوری دیگر دفاع کند، خود در حمله به لیبی تحت عنوان نیروهای ائتلاف یا ناتو حضور می یابد. مسئولان سیاست خارجی انگلیس در همان زمان پا را فراتر گذاشته اعلام کردند تا زمانیکه ناآرامیها در لیبی ادامه داشته باشد، در این کشور میمانند. اینگونه بود که قذافی همهچیز را از دست داد.
🔺قذافی که با سازش و معامله با آمریکا توان نظامی خود را از دست داده و همچنان در زیر فشارهای اقتصادی به سر می برد، با حمله ناتو تمامی زیرساخت های اقتصادی باقی مانده را از هم از دست می دهد. خود قذافی هم در همین حین کشته می شود و این است هزینه سازش!
کاندوليزا رايس وزیر وقت امور خارجه آمریکا مسئله لیبی را نمونه موفق سیاست خارجی آمریکا می خواند و می گوید: « همان طور که سال 2003 نقطه عطف تاریخی برای مردم لیبی بود. سال هاي ديگر نیز میتواند نقطه عطفی برای مردم ایران و کره شمالی باشد.»
🔹آیا ایران و کره شمالی از تجربه لیبی درس خواهند گرفت؟!
✍
#علیرضا_فقیهی_راد
🔺قسمت اول :
https://t.me/teribon/3922
🔺قسمت دوم:
https://t.me/teribon/3930
🔺قسمت سوم:
https://t.me/teribon/3937
🔹
Eitaa.com/teribon_ir
🔸
http://sapp.ir/teribon_ir
🔺
http://ble.im/teribon_ir
🔹
t.me/teribon