محسن تقوایی(حاج بابا)
زمستون داره میاد☃ با توجه به تغییرات آب و هوایی این فصل نیاز به تدابیر خاصی هست که با رعایت کردنشون
🔷ویژگی‌ها و خصوصیات فصل زمستان ▪️مزاج فصل زمستان، سرد و تر است و با توجه به مزاج‌های سنی، متوجه می‌شویم که زمستان با افراد دارای مزاج گرم و خشک و جوانان (مزاج صفراوی) سازگار است اما برای مزاج‌های سرد و تر و سالمندان (مزاج بلغمی) مناسب نمی‌باشد. ▪️در فصول پاییز و زمستان، هوا سردتر و روزها کوتاه‌تر می‌شوند. مدت زمان تابش خورشید کم‌تر از دیگر فصول می‌باشد. ▪️به دلیل اینکه آفتاب در این فصل، به‌ صورت مایل به زمین می‌تابد و ریزش باران و برف در این فصل موجب تری و رطوبت هوا می‌گردد. 🔷اثرات فصل زمستان بر بدن افراد ▪️این فصل، موجب بسته شدن منافذ بدن،کاهش تعریق و ایجاد یبوست می‌شود. ▪️به سبب سردی هوا و بسته شدن منافذ پوستی در سر و بدن، حرارت میل به باطن پیدا می‌کند و حرارت غریزی بیشتر گردیده و قوه بدن در این فصل افزایش می‌یابد. ▪️به سبب استیلای برودت بر بدن، اخلاط در بدن غلیظ و ساکن می‌شوند. ▪️به سبب کمی حرکات تحلیل‌برنده رطوبات و زیادی خواب، مواد زاید در بدن افزایش می‌یابند. ▪️خلط بلغم در زمستان بیش از سایر اخلاط می‌توانند بسته به شرایط افراد در آن‌ها غلبه پیدا کند. ▪️بر مبنای سخن حکیم عقیلی خراسانی به علت کوتاهی روزها و درازی شب‌های زمستان، سودا بیش از فصل‌های دیگر از بین می‌رود. ▪️اثر نهایی زمستان بر بدن افرادی که تدابیر این فصل را رعایت نموده‌اند، این است که هضم بهتر صورت گرفته و گوشت و خون بدن در این فصل زیاد می‌گردد؛ به طوری که اگر افراط شود گاهی ممکن است این افزایش خون به بدن آسیب برساند. 🔷آشنایی با بیماری‌های زمستانی ▪️در صورت مصرف غذاهای غلیظ و سرد و مرطوب در زمستان، بخارات غلیظ ناشی از آن‌ها به سوی سر بالا رفته، تبدیل به رطوبت گردیده و به‌طور معمول از مجرای بینی نزول می‌نمایند (زکام) ▪️زیاد شدن صعود این بخارات غلیظ موجب می‌گردد تا کمی از این رطوبات نیز از طریق مجرای دهان دفع گردند (نزله) و اگر اعضای قفسه سینه یا هر عضو دیگری ضعیف باشند، این رطوبات به سوی آن‌ها ریخته و سرفه و سینه‌درد و پهلودرد و انواع ذات‌الجنب و ذات‌الریه و سل و… را به‌وجود می‌آورند. ▪️همچنین رَمَد (عفونت) در چشم، و خُنّاق در حلق و بیماری‌های عصبی و سردرد مزمن نیز ممکن است پدید آیند ▪️پس زمستان، موجب بروز سرماخوردگی، نزله و سرفه و فزونی تولید بلغم و امراض بلغمی است. ▪️افرادی که دارای مزاج سرد و خشک هستند در فصل های پاییز و زمستان در خطر اختلالات روحی مانند افسردگی قرار می‌گیرند. 🔷توصیه‌ها و تدابیر فصل زمستان 🔹چی بخوریم خوبه؟ 🔸در فصل‌های سرد بویژه زمستان، استفاده از غذاهاییی با طبیعت گرم مانند نخودآب، آبگوشت، کباب گوسفندی و تخم پرندگان، گوشت کبک و تیهو و بلدرچین و مانند این‌ها و همچنین اسپیدباها (انواعی از آش) توصیه می‌گردد. بدیهی است مقدار این غذاها در هر فرد به تناسب مزاج وی می‌باشد. 🔸حتما صبحانه بخورید. صبحانه گرم چه از نظر طبیعت چه از نظر دما در فصل سرد سال انتخاب مناسبی است، پیاله‌ای عدسی با گلپر و یک قاشق سرکه، فرنی، پیاله‌ای شیربرنج یا حریره بادام داغ، تخم‌مرغ عسلی، نان برشته و کره و عسل، حلوا ارده (نه به طور مداوم) صبحانه‌های زمستانی خوبی هستند. 🔸مصرف خشکبار و میوه‌های خشک و مفید، نظیر مغزیجات، انجیر خشک، مویز و شیره انگور و عسل البته با رعایت احتیاط در افراد دیابتی، به اعتدال بدن در این فصل کمک می‌کند. 🔸افراد کهنسال و دارای یبوست، در زمستان انجیر را خیسانیده، بخورند که به جهت تلیین مزاج ایشان بسیار خوب است. 🔸در فصل زمستان بدن نیاز به غذای بیشتر و نیز مقدار بیشتری گوشت دارد ولی اگر زمستان، طبع زمستانی ندارد، یعنی گرم‌تر از حد مورد انتظار است یا بارندگی کمی دارد، غذاها را باید به‌اندازه خورد. 🔸اگر به دو غذای پرطرفدار و البته خوشمزه هلیم و کله پاچه، علاقه دارید، این فصل، مناسب‌ترین زمان برای مصرف متعادل آن‌هاست، چرا که هضم در فصل زمستان از قوت بیش‌تری نسبت به سایر فصول برخوردار است. بنابراین افراد با هضم خوب، می‌توانند از مصرف گهگاهی این دو غذا لذت ببرند. 🔸از ادویه‎ها مانند دارچین، هل، زنجبیل با حفظ تعادل در مصرف و البته احتیاط در افراد گرم مزاج و کودکان، بیشتر استفاده گردد. 🔸استفاده متعادل و گهگاهی از دمنوش‌های به، سیب و هل، بابونه، بهارنارنج، گل گاوزبان، اسطوخودوس و سنبل الطیب با توجه به مزاج و بیماری‌های احتمالی فرد، توصیه می‌گردد. 🔻به طور مثال: 🔻اگر کم کاری تیروئید دارید از مصرف بادرنجبویه پرهیز کنید. 🔻در صورت ابتلا به پرفشاری خون، دمنوش گل گاوزبان را به میزان کم و با کمی لیمو عمانی مصرف کنید. ☘ادامه 👇 ▬✧❁@hajbaba1❁✧▬