گروهک دمکرات کردستان ایران (حدکا)
اقدامات گروهک تروریستی دموکرات در منطقه غرب و شمالغرب ایران نشان از ابعاد تازهای از مسائل امنیتی منطقه بخصوص بر اساس رشد گروههای افراطی است.
ناصر بقالی
مقدمه:
اقدامات گروهک تروریستی دموکرات در منطقه غرب و شمالغرب ایران نشان از ابعاد تازهای از مسائل امنیتی منطقه بخصوص بر اساس رشد گروههای افراطی است. به گونهای که این گونه اقدامات با پشتیبانی قدرتهای فرا منطقهای به منظور اهرم فشار و برای به زانو درآوردن کشورهای مستقل صورت میپذیرد.
بر این اساس، شناخت دقیق و ابعاد شکلگیری اینگونه گروههای تروریستی حائز اهمیت است. هدف از این رصد بررسی عوامل شکلگیری گروه تروریستی دموکرات کردستان ایران در منطقه غرب آسیا و ج.ا.ا است. علت اصلی گرایش به تجزیهطلبی یک پدیده چند علتی است که از این علتها میتوان به 1) فقدان مشارکت سیاسی و پایین بودن شاخصهای رفاه 2) تفاوت های قومی و مذهبی 3) دخالت خارجی 4) قدرتطلبی اشاره نمود.
حزب دموکرات کردستان ایران، حزبی سیاسی در تاریخ کردستان ایران است که در روز ۲۵ مرداد ۱۳۲۴ (برابر با ۱۶ آگوست ۱۹۴۵ میلادی) توسط قاضی محمد در شهر مهاباد تأسیس، و در حال حاضر اپوزیسیون نظام مقدس جمهوری اسلامی بوده و بر علیه نظام اسلامی فعالیت میکند. مرکز آن در شهر اربیل، مرکز کردستان عراق واقع شدهاست. دبیرکل کنونی آن مصطفی هجری است. شعار این حزب از روز نخست «دمکراسی برای ایران و خودمختاری برای کُردستان» بود اما پس از گذشت بیش از نیم قرن از مبارزاتش، شعار استراتژیک خود را به «تامین حقوق ملی خلق کُرد در چهارچوب ایرانی دموکراتیک و فدرال» تغییر داد.
۱- پیشنه تاریخی:
در سپتامبر ۱۹۴۵ قاضی محمد و عدهای دیگر از شخصیتهای مهم کُرد به تبریز برای ملاقات سرکنسول شوروی دعوت شدند و سپس به باکو فرستاده شدند و با میرجعفر باقراف نخستوزیر جمهوری آذربایجانِ شوروی دیدار کردند. باقراف با توضیح اهمیت حزب دموکرات آذربایجان و جایگزینی آن با حزب توده ، تأکید میکند که کُردها نیز برای بدست آوردن آزادی باید همین کار را انجام دهند. او به آنها میگوید که جمعیت احیای کُرد (کومله) ساخته و ابزار امپریالیسم است. آنها نیز به ایجاد یک حزب دموکراتیک ترغیب میشوند. در بازگشت از این سفر انحلال جمعیت احیای کُرد (کومله) انجام شد و بیانیهای با امضای قاضی محمد و ۱۰۵ تن از سرشناسان کرد انتشار یافت. در این بیانیه تأسیس حزب دموکرات کردستان اعلام شد.
بیانیه تأسیس این حزب شامل هشت بند بود:
⦁ مردم کرد ایران باید از آزادی و خودگردانی در اداره امور خود بهرهمند باشند و در چارچوب مرزهای ایران خود مختاری داشته باشند.
⦁ حق آموزش به زبان کردی و کاربست اداری زبان کردی باید برقرار شود.
⦁ انجمن ایالتی کردستان، باید بیدرنگ، موافق با قانون اساسی (مشروطه ۱۲۸۴ خورشیدی) انتخاب شود و بر تمام امور اجتماعی و دولتی (مناطق کردستان) نظارت کند.
⦁ کلیه کارکنان دولت در منطقه از خود منطقه باشند.
⦁ قانون واحد برای کشاورزان و مالکان وضع گردد و آینده این دو طبقه تأمین شود.
⦁ حزب دموکرات کردستان برای تأمین وحدت و دوستی کامل در مبارزه با مردم آذربایجان و سایر اقوامی که در آذربایجان زندگی میکنند (آشوریها، ارمنیها و غیره) کوششی خاص مبذول خواهد داشت.
⦁ حزب دموکرات کردستان ایران به خاطر پیشرفت کشاورزی و بازرگانی ورشد فرهنگ و بهداشت و همچنین باکیفیتترکردن زندگانی اقتصادی و معنوی خلق کرد به برداشت از معادن طبیعی کردستان دست میآغازد و در این راه میکوشد.
⦁ ما آرزومندیم مللی که در ایران زندگی میکنند بتواند آزادانه در راه تأمین سعادت و پیشرفت کشور خویش بکوشند.
۲- رهبری گروهک دموکرات کردستان:
رهبری گروهک دموکرات کردستان را کمیته مرکزی تشکیل میدهد که در حال حاضر ۲۳ عضو اصلی و ۱۲ عضو علیالبدل دارد. کمیته مرکزی در بین اعضا خویش ۷ نفر را به عنوان دفتر سیاسی بر میگزیند که دبیرکل حزب یکی از آنان خواهد بود.
پس از روی کار آمدن مصطفی هجری در کنگره سیزدهم، این حزب در سال ۲۰۰۴ شعار خود را از «دموکراسی برای ایران، خودمختاری برای کردستان» به «ایران فدرال و دموکرات» تغییر داد. مصطفی هجری دبیرکل حزب دمکرات کردستان ایران، دومین دوره انتخاب شدن بوش به ریاست جمهوری آمریکا را تبریک گفت که این امر انتقادهایی را برگزید.
۱-۲ رهبران گروهک دموکرات کردستان ایران (به ترتیب زمانی):
قاضی محمد
احمد توفیق
عبدالرحمان قاسملو
صادق شرفکندی
عبدالله حسنزاده
خالد عزیزی
مصطفی هجری
۳- اقدامات و حرکتهای گروهک دموکرات کردستان ایران
۱-۳- فعالیتهای گروهک پیش از انقلاب شکوهمند ج.ا.ا:
چند ماه بعد از تأسیس ، یعنی روز دوم بهمن ماه ۱۳۲۴ (برابر با ۲۲ ژانویه ۱۹۴۶) ، این حزب با استفاده از شرایط مناسب و خواست و پشتیبانی مردم (اشغال ایران توسط متفقین) و با حمایت دولت شو
👇ادامه