بررسي تطبيقي افكار گروههاي تكفيري- وهابي با خوارج
شباهتهاي اجتماعي و فرهنگي
بدوي بودن و ضعف فرهنگيديني
بيشتر خوارج، عربهاي صحرانشين بودند و فقط عده كمي از آنان، عرب ساكن روستاهاواينان در سالهاي نزديك به ظهوراسلام، در فقر و تنگدستي شديدي بهسر ميبردند و با ظهور اسلام نيز وضع مادي آنان بهتر نشد؛ زيرا همچنان درسختيها ودشواريهاي زندگي بيابانيگرفتار بودند و در حالي دين اسلام به سراپرده دل آنان راه يافت كه قلبهايشان با سادهانديشي و تنگنظري و دوري از علوم و دانشها همراه بود. مجموعه اين عوامل دست به دست هم دادند تا انسانهايي متعصب بهدليل كوتاهي افق ديدشان، و بيباكو متهور بهدليل صحرانشينيشان، و زاهد و تارك دنيا به سبب نداشتن مال و ثروت در صدر اسلام ظهور كنند و انحرافات فراواني را در جامعه بهوجود آورند. (ابناثير جزري، 1408ق، ج2)
اينگونه زندگيكردن در صحراهاي خشك و مخوف، آنان را به خشونت، بيرحمي و تندي وا ميداشت.
وهابيت نيز شبيه همين وضعيت را داشتند.زمينهاي كه سبب شد مردم تحت تأثير دعوت محمدبنعبدالوهاب قرار گيرد و بستر رابراي گسترش تفكر او فراهم كنند، ضعف فرهنگي، ديني و اقتصادي سرزمين نجد (محيط اعلان دعوت محمدابنعبدالوهاب) بود.
براساس گزارشهاي تاريخي، ابن عبدالوهاب در سرزمينهايي كه از وجود عالمان اسلامشناس و متفكر و مردمانيبا فرهنگ غني اسلامي برخوردار بودند، موفق نبود؛ زيرا به محض اظهار عقيده، دانشمندان اسلامي، او را تكفير و تفسيق و از شهر اخراجميكردند،اما مردم عادي و بدوي نجد به سبب نبود دانشمندان اسلامي روشنگر، دعوت او را پذيرفتند.
جهل فرهنگي و اعتقادي مردمان اين منطقه زبانزد تاريخ است؛ اينان مردماني بدوي و ناآگاه از آموزههاي حقيقي اسلام بودند كه براي پذيرش هر سخن تازهاي آمادگي داشتند؛ بهويژه دعوت ابنعبدالوهاب كه همراه با متهمساختن تمام مسلمانان به شرك و بتپرستيو حلالبودن ريختن خون مردم مسلمان و به غنيمتبردن ثروت آنان بود.ابنعبدالوهاب بدويان صحراگرد سادهانديش و گرسنه را براي غارت و چپاول اموال ديگر مسلمانانبرميانگيخت.
.💥جنگ نرم ودشمن شناسی
به کانال خودتان بپیوندید
👇
https://eitaa.com/joinchat/1676804212C6788504d95