از پهپادها و موشکها تا قلبها و ذهنها
قسمت۲
اینجاست که به تعبیر شهید آوینی، امروز نوبت به جهادگران تبیین میرسد که در تداوم و ثمربخشی کار حسینی مجاهدان عملیات بزرگ علیه صهیونیستها وارد شوند و زینبوار به جهاد تبیین برای بیان واقعیتها بپردازند و با زبانی لین، رسا، اقناعگر و استدلال منطقی ارزشها، مختصات، اهمیت، آثار و پیامدهای امنیتساز و هیمنهشکن عملیات وعده صادق را تبیین کنند و نگذارند خط واداده تحریف و نفاق داخلی با خط سلطه بیرونی در یک راستا قرار گیرند و این عملیات بیسابقه را کمارزش جلوه دهند و با ایجاد رعب و هراس از پاسخهای احتمالی بازیگرانی که توان بیرون کشیدن خود از باتلاق غزه و اوکراین را ندارند، بازار و معیشت مردم را به گروگان بگیرند.
روایتها برنده جنگهای امروز را تعیین میکنند!
«جوزف نای»، نظریهپرداز برجسته روابط بینالملل، در مقالهای که چندی پیش در ماهنامه اسپکتیتور، درباره جنگ روسیه و اوکراین نگاشته بود، به تمایز جنگهای گذشته و جنگهای کنونی پرداخته و میگوید: جنگ امروز با تلفنهای همراه، رسانههای اجتماعی و ماهوارههای نظارتی خصوصی انجام میشود. همیشه درست بوده است که موفقیت در جنگ نه تنها به پیروزی ارتش بستگی دارد، بلکه به این نیز بستگی دارد که روایت چه کسی برنده شود و در عصر اطلاعات، کنترل روایت، دشوارتر از هر زمان دیگری است. این عبارت جوزف نای، یادآور جمله طلایی کتاب «شبکهها و جنگهای شبکهای» منتشر شده توسط اندیشکده رند در سال ۲۰۰۱ است که در آن آمده "در جنگهای فردا برنده کسی نیست که بزرگترین بمبها را دارد، بلکه برنده کسی است که بهترین روایت را دارد".
واقعیت این است که عملیات موفقیتآمیز و بیسابقه پهپادی و موشکی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی موسوم به عملیات «وعده صادق» که در پاسخ به حمله صهیونیستها به بخش کنسولی سفارتخانه جمهوری اسلامی ایران در سوریه صورت پذیرفت، نقطه عطف بسیار مهم و فصل جدیدی در تحولات منطقه و حتی تحولات معطوف به نظم جهانی در حال ظهور محسوب میشود. اما بر اساس تجارب گذشته شاهد هستیم دستگاههای رسانهای بیگانه نظیر بی بی سی و VOA و دنبالههای داخلی آنها با وارونهسازی وقایع، سعی در کم اثر نشان دادن عملیات ایران و بلکه حتی دارا بودن دست برتر رژیم در این عملیات مینمایند و برخی دیگر نظیر نیویورک تایمز و واشنگتن پست بالعکس با استخدام مفاهیمی، چون احیای امپراتوری پارس و زنده نمودن امپراتوری باستانی نسبت به بزرگنمایی خطر ایران و ایران هراسی اقدام میکنند. امروز شاهدیم این رسانههای غربی و امریکایی هستند که به انتشار هدفمند اخبار، تصاویر و گزارشاتی میپردازند که براساس آن ایران را مقصر و عامل اصلی این صحنه تقابل دانسته و محکومیتی برای رژیم کودککش اسرائیل در تعرض به خاک سفارتخانه ایران در دمشق و شهادت جمعی از فرماندهان و مستشاران ایرانی و کشتار بیرحمانه مردم غزه قائل نمیشوند.
از سوی دیگر، در جنگهای تبلیغاتی و عملیات روانی، اصل سرعت و پیشدستی بر حریف در تصرف ذهن خالی و مستعد مخاطب مورد رقابت، کلید موفقیت به شمار میآید و این هدف زمانی تامین خواهد شد که تبلیغاتگر بتواند اولین خبر و تحلیل را در مورد هر واقعهای به مخاطب ارائه کند. بر همین اساس گفته میشود اساسا فقط این اولین پیام است که شایسته عنوان تبلیغات است؛ زیرا فقط یک کار که تاثیرگذاری روانی مورد نظر است را انجام میدهد، اما پیامهای بعدی مجبورند در مقایسه با اولین پیام، دو کار انجام دهند، یعنی اول تاثیرات مخالف پیام قبلی را خنثی کنند و بعد به تاثیرگذاری روانی مطلوب بپردازند.
تبیین ابعاد واقعی عملیات وعده صادق
با توجه به مطالب گفته شده، ارائه روایت اول و تبیین ابعاد واقعی عملیات وعده صادق در مقابل تلاش رسانههای غربی و صهیونیستی در مخابره اخبار گزینش شده از پاسخ ایران بسیار ضروری خواهد بود. به ویژه آنکه در جامعه ما، شناخت درست و دقیق از جنگ روایتها و ابعاد و تطبیق آن در میدان و عرصه بحران کنونی کمک زیادی به موضع گیری دقیق افکار عمومی و رفتارهای عقلانی در این رابطه میکند. در این باره میتوان به نکات و ابعاد زیر در راستای ارائه روایتی صادق از عملیات وعده صادق توجه نمود:
۱- بُعد حقوقی: جمهوری اسلامی ایران بر اساس اصل دفاع مشروع و مطابق ماده ۵۱ منشور و بر اساس اصول تناسب و ضرورت در حقوق بین الملل و به دلیل بیعملی شورای امنیت سازمان ملل در محکومیت و مجازات رژیم کودککش، با عملیات مقتدرانه خود نسبت به تعرض به سفارتخانه و شهادت جمعی از فرماندهان و مستشاران نظامی خود و نقض کنوانسیونهای حقوق دیپلماتیک ۱۹۶۱ و کنسولی ۱۹۶۳ و مصونیت اشخاص مورد حمایت بین المللی ۱۹۷۳ واکنش نشان داد و هزینه اقدام نظامی به سفارتخانههای کشورهای جهان را در خلا نقشآفرینی شورای امنیت سازمان ملل در سرتاسر جهان افزایش داد.
جنگ نرم ودشمن شناسی