📕 *حقایقی درباره واکسن های COVID-19*
*26 مطلب مهم علمی در مورد واکسن کرونا*
🔹خلاصهای از پانل تخصصی سرپرست علمی سازمان بهداشت جهانی با کارشناسان سراسر جهان
ترجمه: دکتر رضا حبیبی ساروی
زیر نظر: دکتر فرهنگ بابامحمودی
با سلام و احترام
با عنایت به موارد طرح شده در آخرین جلسه نشست کارشناسی کشورهای مختلف با سرپرست گروه علمی سازمان جهانی بهداشت WHO، دکتر Soumya Swaminathin و برگزاری پانل تخصصی با کارشناسان از سراسر جهان در 25 فوریه 2021 در مورد واکسنهای فعلی و سویههای جدید ویروس کرونا، ترجمه متن توصیههای کاربردی پانل، جهت مزید استحضار و استفاده در مطالب آموزشی و اطلاعرسانی تقدیم میگردد.
۱- کلیه واکسنهای تولید شده از جمله Pfizer ،Moderna Johnson & Johnson Sputnik ، Novavax ، AstraZeneca ، Sinopharm ، Sinovac و Covaxin دارای 100% کارایی در جلوگیری از مرگ ناشی از کووید و دارای اثربخشی بسیار بالایی در برابر کووید شدید، اثربخشی متوسط تا بالا (60٪ -95٪) در برابر کووید علامتی، اما اثربخشی ضعیف تنها در برابر بیماران بدون علامت کووید هستند. بنابراین افراد نباید هنگام انتخاب واکسن به دنبال دادههای مربوط به کارایی واکسن باشند.
۲- از آنجا که همه انواع واکسنها مانع از بروز نوع شدید بیماری و مرگ میشوند، واکسیناسیون حداکثری جامعه مهم است، اگر بخواهیم بشریت را از همهگیری کنونی نجات دهیم. بنابراین، همه باید واکسینه شوند و دیگران را نیز به واکسیناسیون تشویق کنند.
۳- واکسنهای قابل استفاده از راه بینی ممکن است حتی از کووید بدون علامت نیز جلوگیری کنند، زیرا باعث ایجاد آنتیبادیهای IgA سطحی در مخاط میشوند که زنجیره انتقال را قطع میکند و به این همهگیری پایان میدهند.
۴- واکسیناسیون ده هزار زن باردار در ایالات متحده انجام شده است، بدون اینکه هیچ عارضه جانبی اضافی تا 3 ماه پیگیری پس از آن مشاهده شود. از این رو، خانمهای باردار میتوانند با خیال راحت واکسینه شوند.
۵- افرادی که به مواد غذایی، داروها، لاتکس و یا واکسن ضد سم مار و عقرب حساسیت دارند میتوانند با خیال راحت واکسن کووید استفاده کنند.
۶- فقط افرادی که آنافیلاکسی شدید نسبت به واکسنهای قبلی کووید یا غیر کوویدی دارند، باید از واکسن کووید اجتناب کنند.
۷- افرادی که در گذشته به کووید مبتلا شدهاند باید چهار تا شش هفته پس از بهبودی، واکسن کووید دریافت کنند. اطلاعات جدید در حال تکمیل و جمعبندی است که ممکن است فقط به یک بار واکسن نیاز داشته باشند، زیرا تیترهای آنتیبادی خنثیکننده قوی و پاسخ قوی سلولهای T در آنها حتی پس از یک بار تزریق واکسن نیز پدیدار شده است. ۸- افرادی که پلاسمادرمانی شدهاند، باید حداقل با چهار هفته تاخیر واکسن دریافت کنند. زیرا در طی این چهار هفته آنتیبادیهای از قبل ساخته شده در پلاسمای دریافت شده از بین میروند و با این روند از خنثیسازی ویروس (پروتئین) موجود در واکسن کرونا جلوگیری میشود.
۹- افراد مبتلا به بیماری شدید که بهبود یافتهاند باید حداقل 4 تا 10 هفته پس از بهبودی منتظر بمانند تا هر کدام از انواع واکسن را دریافت کنند.
۱٠- افراد دیابتی باید پس از مصرف غذا / صبحانه برای واکسیناسیون مراجعه کنند.
۱۱- افرادی که از داروهای کورتیکواستروئید استفاده میکنند در صورت امکان به مدت شش هفته هنگام مصرف واکسن باید دوز دارو را به کمتر از 7.5 میلیگرم در روز کاهش دهند، زیرا دوزهای بالاتر به عنوان سرکوب کننده سیستم ایمنی عمل میکنند و ممکن است باعث ایجاد ایمنی لازم پس از تزریق واکسن کووید نشوند.
۱۲- استروئیدهای استنشاقی هنگام تزریق واکسن کووید ممکن است نیاز به قطع مصرف نباشد زیرا فراهمی زیستی سیستمیک کورتیکواستروئید استنشاقی کم است.
۱۳- افراد مبتلا به آلرژیهای بینی، حساسیت پوستی و آسم را میتوان با خیال راحت واکسینه کرد.
۱۴- افرادی که از عوامل سرکوب کننده سیستم ایمنی مانند متوترکسایت methotrexate استفاده میکنند باید دارو را از دو هفته قبل و تا دو هفته بعد از تزریق واکسن قطع کنند.
۱۵- افرادی که از ریتوکسیماب Rituximab برای لنفوم غیر هوچکین و آرتریت روماتوئید استفاده میکنند باید حداقل به مدت 4 هفته پس از قطع داروها، واکسینه شوند (دارو با اتصال به سلولهای B عمل میکنند).
۱۶- کسانی که به علت ابتلا به سرطان خون تحت درمان هستند و افرادی که به آنها پیوند مغز استخوان داده شده باید حداقل 3 ماه برای دریافت واکسن صبر کنند.
۱۷- به کسانی که آنتیبادی مونوکلونال تزریق میشود، میتوان با خیال راحت واکسن زد، زیرا واکسن از ویروس زنده نیست.
۱۸- در کسانی که پیوند مغز استخوان یا سلولدرمانی شدهاند، باید تا زمانی که نوتروفیلهای مطلق آنان به حالت طبیعی برسد از تزریق واکسن اجتناب کرد.
۱۹- کسانی که قصد جراحی دارند باید حداقل 2 هفته قبل از آن برای محافظت موث