🔴 سندرم
#خود_ارباب_پنداری و
#دگر_رعیت_پنداری محمدرضاشاه
🔹در بررسیِ کتابِ یادداشتهای عَلَم، اولین چیزی که در همان ابتدا توجهام را به خود جلب کرد اعترافِ صریحِ نویسنده به نگاه رعیت مآبانهی شاه به مردم بود. با کمی تامل در سطور و نوعِ قلم، به سهولت میتوان دریافت که خود نویسنده هم از این نوع نگاه شاه به اطرافیانش آزار دیده است.
🔻" مدتها بود که درباریان چاپلوس، به سبک دورهی قاجار، به شاه تلقین کرده بودند که همهی مردم ایران رعیت شاهاند و در نتیجه از نظر تشریفاتی او نباید هیچ مردی را «آقا» خطاب کند!... در نشتهایی که شاه در بافتار سخن میبایست کلمهی آقایان را به کار برد، هر بار پس از مکثی این بخش از جمله را به «این اشخاص» یا «اشخاص حاضر در جلسه» تغییر میداد. "
🔹توهمِ «خود ارباب پنداری» شاه و همچنین نگاه رعیت مآبانهاش به مردم و زیر دستان به حدی بود که حتی در نوعِ انتخاب واژگان و ادبیاتش به شدت موثر بود.
🔻نوینسدهی کتاب به یک کنفرانس اقتصادی اشاره میکند که در آن شاه در هنگام سخنرانی، در کمال تعجب، جمع حاضر و اعضای کنفرانس را آقایان خطاب میکند. و این انقدر از نگاه نویسنده عجیب آمده است که در ادامه میگوید "این کلمه شاید برای کسان نا آشنا [با رفتار شاه] طبیعی باشد ولی..." انگار شاه اولین بار است که در عمرش به کسی غیر از خود و دربار همایونی آقا و آقایان میگوید. البته از آنچه که نویسنده در ادامه میگوید، اینطور فهم میشود که به کار بردن کلمهی آقایان توسط شاه در آن کنفرانس، اولین و آخرین بار بود. گویی که همان یکبار هم ناخواسته این لفظ دهانش درآمده است.
🔹نویسنده در جای دیگر میگوید " دکتر حسن امامی، امام جمعه وقت تهران در دیداری به شاه گفت بود که اقکار عمومی با فلان کار دولت موافق نیست. شاه از این گفته سخت برآشفته و به او گفته بود «افکار عمومی یعنی چه؟!» "
نویسنده قبل از این نقل قول، به صراحت اذعان میکند شاه کمترین اصالت را برای مردم قائل بود.
🔻مسئلهی
#خود_ارباب_پنداری شاه، فراتر از یک مشکلِ شخصینی و روانی بود. از آنچه که در نقل خاطرات و حوادث بر میآید، این
#خود_ارباب_پنداری و
#دگر_رعیت_پنداری از سوی شاه، ناشی از طرز نگاه او و از روی اعتقاد کامل بوده است. شاه معتقد به نظامِ استبدادیِ
#ارباب_رعیتی بود به طوری که خود و خانوادهاش ارباب و بقیهی ایران رعیتاند! البته که این تفکر شاه، در اجرای سیاستها و کنشهای سیاسی و نوع حکومتداری او نیز به شدت نمود پیدا میکند.
💢نویسنده شاهد مثالی میآورد از دخالت و اعمال دکتاتوری اربابمحمدرضا در انتخابات: " انتخابات مجلس در سال 1342 طبق نقشهی قبلی انجام گرفت و فهرست نمایندگان از پیش به تصویب رسیده بود...! " و این یعنی اثرگذاریِ سندرم
#خود_ارباب_پنداری شاه، نه در سیاستها بلکه حتی در انتخابات....!
#بازخوانی_تاریخ
#خاطرات_علم ( قسمت 1)
➖➖➖➖➖➖
📡 رصد بهترین تحلیلهای روز در خیابان انقلاب👇
http://eitaa.com/joinchat/825098246C346759229f