🔴 شیرینیِ سقوط دیکتاتور، ارجح بر تلخیِ اشغال ایران!
🔺 بازخوانیِ شادی عمومی مردم ایران در فقرهی سقوط رضاشاه
✍🏻
#محمدمهدی_سلامی_پوریان در
#اندیشکده_برهان نوشت
🔹 از منابع تاریخی اینطور بر میآید که خوشحالی مردم ایران از سقوط رضاشاه، از مسلمّات تاریخ ایران است. اگرچه مقارنِ این واقعهی مسرّتبخش، ایران دچار یک عارضهی غمبار نیز شد و آن، اشغال کشور به دست قوای متفقین بود ـ که تبعات و خسارات فراوانی به بار آورد ـ اما نکتهی جالبتوجه اینجاست که مردم ایران، گویا سقوط رضاشاهِ دیکتاتور برایشان به قدری مسرتبخش بوده که شیرینی آن، بر تلخیِ اشغال کشورشان به دست دشمن، غلبه داشته است؛ به دیگر سخن، ظلم و ستم پهلوی اول بر مردم ایران و حتی بسیاری از نخبگان، آنقدر گران آمده بوده که سختیِ اشغال کشور، برایشان قابلتحملتر بود!
🔰در ادامه، به برخی شواهد تاریخی ـ که مؤیِّد این خوشحالی و شادمانی است ـ اشاره خواهد شد:
1️⃣ قهرمانمیرزا سالور، در خاطرات روزانهی خود در آن دوره، به دلایل شادمانی مردم از پایانِ دوران رضاشاه چنین اشاره میکند:
🔺«تمام مردم از این پیشامد شادند؛ حتی آن مردِ از کارافتاده، آن ضعیفهی دهاتیِ پیرِ عاجز، چرا؟ او برای آنکه کلاه فرنگی سر گذاشته، [و آن یکی] برای آنکه رویش باز شده. آنها که مال و حال و جان و کسانشان از دست رفته، جای خود دارند. زن و مرد این مملکت ـ سوای معدودی ـ هر یک… بغض و کینه در دل داشتند؛ [آن مرد،] پنجاه سال عمامهی شیرشکری به سر داشت، عبا به دوش، با یک قبضه ریش، [امّا] او را به شکل دیگری درآوردند! [این اجبار،] مخالف عقیده و عادت دیرینهی او بود. قهراً عداوت پیدا کرد. به فلان پیرزن هیچ ستمی، ظلمی نشده بود اما برای آنکه گفتند تو باید سرِ باز بیرون بیایی، کینه در دل گرفت و نفرین کرد، بهخدا مینالید….»
2️⃣ چندماه پیش از اشغال ایران، سفیر انگلیس در خرداد ۱۳۲۰ش به وزارت خارجهی ایران هشدار داده بود مبنی بر اینکه:
🔺 «شاه تقریباً مورد تنفر عمومی است و نمیتواند بر حمایت کامل ارتش خود متکی باشد. لحظه مناسبی برای برکناری شاه و یا حتی پایان دادن به پادشاهیِ پهلوی فراهم آمده است. بیشتر مردم ایران از هرگونه انقلابی خشنود خواهند شد….»
همچنین وابستهی مطبوعاتی انگلیس در تهران نیز چنین گزارش داد:
🔺 «اکثریت وسیع مردم از شاه متنفرند و از هرگونه تغییری استقبال خواهند کرد. به نظر میرسد که این مردم حتی گسترش جنگ در ایران را به بقای رژیمِ حاضر ترجیح خواهند داد. بیشتر مردم معتقدند که جدا از این واقعیت که ایران ضعیفتر از آن است که بتواند در مقابل آلمان یا روسیه ایستادگی کند، دلیلی برای جنگیدنِ [با] آنان وجود ندارد؛ آنها [یعنی مردم] از شاه متنفرند و بنابراین میپرسند که چرا باید برای دوام حکومت وی بجنگند!»
3️⃣ میزان استبداد رضاشاه به قدری بود که برخی مخالفانش، با تعابیر عجیبی از وی یاد میکردند! نقل یک خاطره از خانم «چهرزاد بهار»، آخرین فرزند ملکالشعرای بهار، در این باب جالبتوجه است:
🔺 «رابطهی [ملکالشعرای] بهار با رضاخان، فرازونشیبهای زیادی داشت، اما مهم این است که پدر هیچوقت از او خوشش نیامد. در روزی که داشت از کشور خارج میشد، پدر با خوشحالی با مادر تماس گرفت و گفت: «هیولا رفت، هیولا رفت!» این را بارها مادرم نقل میکرد….»
4️⃣ امام خمینی (ره) در سخنرانی معروف خود در ۱۳ خرداد ۱۳۴۲ (عصر عاشورا) در قم، ضمن نصیحت و اخطار به محمدرضاشاه، فرمودند:
🔸«…من یک قصهای را برای شما نقل میکنم که پیرمردهایتان… یادشان است. سه دسته ـ سه مملکت اجنبی ـ به ما حمله کرد: شوروی، انگلستان، امریکا به مملکت ایران حمله کردند؛ مملکت ایران را قبضه کردند؛ اموال مردم در معرض تلف بود، نوامیس مردم در معرض هتک بود، لکن خدا میداند که مردم شاد بودند برای اینکه پهلوی رفت….»
✅ به افسران بپیوندید:
http://eitaa.com/joinchat/825098246C346759229f