🟣
انواع زاویه دید در داستان
1.زاویه دید اول شخص چیست؟
این زاویه دید همان شیوهای است که وقایع روزانه را تعریف میکنیم و اغلب راوی شخصیت اصلی است مثل شخصیت "تیتولار" در "زندگی پای" یا میتواند شخصیت فرعی باشد مانند "نیک" در "گتسبی بزرگ". مثال:
📎مادر را صدا زدم.
استفاده از اول شخص از گذشته بسیار پرطرفدار بوده و زاویه دید غالب در تاریخ داستان نویسی است.
2.زاویه دید دوم شخص چیست؟
در این روش، زاویه دید در داستان به مخاطب بخشیده میشود و آنها باید خود را مستقیما به جای شخصیت اصلی یا فرعی در داستان تصور کنند. در این زاویه دید از ضمیر تو و شما استفاده میشود. مثل:
📎میراث آن مرحوم حق تو بود.
البته از میان انواع زاویه دید، این زاویه دید در داستان محبوبیت کمتری دارد چون باعث بلاتکلیفی و ناباوری مخاطب میشود. راب اسپیلمن ویراستار "خانه حلبی" میگوید: زاویه دید دوم شخص آزاردهنده است، مثلا میگوید تو داری از خیابان عبور میکنی ولی نه! من که عبور نمیکنم. ولی خب یک نویسنده ماهر میتواند چیز خوبی از این قضیه دربیاورد. جی مک اینرنی یکی از نویسندگان این سبک، زاویه دید دوم شخص را دعوتی بیکلام مینامد: بیا تو!
3. زاویه دید سوم شخص چیست؟
در این زاویه دید از ضمیر "او" استفاده میشود. مثل:
📎او گفت: زندانی را بیاورید.
👈🏻
زاویه دید سوم شخص به دو بخش تقسیم میشود:
1. زاویه دید سوم شخص محدود چیست؟
در این زاویه دید راوی فقط میتواند افکار، احساسات و ادراک یک شخصیت را در یک زمان بیان کند و مخاطب محدود به ذهن آن شخصیت است. مثلا:
📎او نمیدانست شوهرش دروغ میگوید یا نه.
2. زاویه دید سوم شخص دانای کل چیست؟
این زاویه دید بر همه چیز واقف است یعنی میتواند بگوید در دنیای داستان چه اتفاقی میافتد، افتاده است یا خواهد افتاد و درنتیجه مخاطب به همه چیزهایی که این راوی خدامانند میگوید دسترسی دارد. مثلا:
📎او عاشق سارا بود ولی سارا چنین حسی نسبت به او نداشت.
✍🏻حسام معینی
#زاویه_دید
#آموزشی
┅❀💠🇮🇷💠❀┅┅┄
📒
@ktbsefid