⁉️ آیا در ایران محصول ارگانیک داریم؟!
🔹یک محصول کشاورزی ارگانیک، محصولی است که در فرآیند کاشت، داشت و برداشت آن به هیچ عنوان از هیچگونه کود شیمیایی، سم یا آفتکش استفاده نشده باشد. در استانداردهای جهانی، حتی فراتر از این، کنترل زمینها و آبهای شعاع مشخصی از محل تولید محصولات ارگانیک، از نظر استفاده از مواد شیمیایی مثل سم، کود و … بررسی میشود. مدت زمان پاک بودن آن محدوده هم مهم است و مثلا بین محل تولیدی که ۱۰ سال است کار ارگانیک میکند با آنکه ۳-۴ سال است کار خود را شروع کرده، فرق قائل میشوند. در مواردی مثل محصولات ارگانیک دامی، علاوه بر خود محل تولید، مواد اولیه استفاده شده هم باید ارگانیک باشند.
▪️آن روی سکه ارگانیک فروشی
🔹تفاوت قیمت معنادار محصولات ارگانیک، باعث ایجاد این وسوسه میشود که شاید بتوان محصول غیرارگانیکی را به عنوان محصول ارگانیک با قیمت بیشتری فروخت. چندی پیش در فضای مجازی شوخیای مطرح شده بود که اگر محصولی را با کاغذ کاهی رنگ بستهبندی کنیم، در شیشه بریزیم، نشان و برچسب را با نخ به آن ببندیم، این محصول ارگانیک است، اما اگر آن را در جعبه یا پلاستیک با نشانهای چاپی بستهبندی کنیم، صنعتی است! این شوخی در واقع بیانگر این واقعیت است که در بسیاری موارد، اثبات ارگانیک و طبیعی بودن یک محصول دشوارتر از چیزی است که فکر میکنیم. نتیجه اینکه بله، بعید هم نیست که فروشندهای محصول غیرارگانیکی را به اسم ارگانیک به شما بفروشد تا پول بیشتری بگیرد. اما چاره چیست؟
▪️قفسههای چوبی، سبدهای حصیری
🔹برخی از کارشناسان حوزه کشاورزی و مواد غذایی معتقدند که در ایران تولید محصول کاملا ارگانیک عملا غیرممکن است چرا که امکان برقراری شرایط استاندارد یک مزرعه یا کارخانه ارگانیک به طور کامل در ایران فراهم نیست. مثلا نمیتوان شعاع وسیعی از اطراف محل تولید را از نظر استفاده از کود، سم و مواد شیمیایی کنترل کرد یا بر آب عاری از آلودگیهای اینچنین مهر تایید زد. این کارشناسان در واقع معتقدند که محصولاتی که به نام ارگانیک در ایران فروخته میشود، در صورت رعایت شرایطی، تنها «سالمتر» از سایر محصولات مشابهشان هستند. نباید فراموش کرد که علیرغم افزایش روزافزون بازار محصولات ارگانیک، تفاوت قیمت زیاد محصولات ارگانیک و غیرارگانیک در شرایط اقتصادی فعلی باعث میشود که بازار این محصولات هم دچار ریزش شود و درنتیجه در شرایطی که دستیابی به مواد آلی و ارگانیک اولیه یا حفظ شرایط تولید محصول ارگانیک هم سخت و گران است، تولید کاملا ارگانیک حتی در صورت وقوع، با مشکل در فروش مواجه میشود.
▪️ضررهای طبیعی!
🔹سوال این جا است که اگر محصولی که طبیعی یا ارگانیک معرفی میشود، طبیعی و ارگانیک نباشد یا خاصیتهایی که برای آن مطرح شده است، واقعی نباشند، چه ضرری دارد؟ ضررهای اول و دوم طبیعتا به جیب و اعتماد شما است. شما محصولی را به این دلیل گرانتر از مشابه آن خریدید که ویژگیای را داشته باشد، اما ندارد. طبیعتا در این حالت ضرر کردهاید و البته اگر متوجه شوید، به فروشندگان مدعی محصولات مشابه هم اعتماد نمیکنید. اما گاهی این بازار محصولات سالم، از تجارت، به ورطه دروغهایی هم میافتد که ممکن است برای سلامت هم ضرر داشته باشد. با این حال دلیل نمیشود که به همین بهانه به ورطه مواد غذایی ناسالم و فرآوری شده، رژیمهای نامناسب و سوءتغذیه بیفتید. اگر هدف شما سالمتر ماندن است، تلاش برای سالمتر خوردن میتواند حتی بدون ارگانیکها و محصولات طبیعی هم شروع شود.
#محصولات_ارگانیک
#یادداشت
#رهایی_از_فریب
✅ کانال واحد مطالعات امنیت غذایی مصاف 👇
https://t.me/joinchat/AAAAAEMLE1NBxE6ePIdZTQ