⭕️ مهمترین دلایل ناکارآمدی سدها در برابر حوادث سیل از نگاه متخصصان بینالمللی
🔹در مقالهای به قلم دکتر ویلیام ورورت استادیار دانشگاه هیدرولوژی و مدیریت آبریز که در خبرگزاری سرگذشت صبح سیدنی منتشر شد، دلایل عدم کارایی سدها در مدیریت سیلاب ها شرح داده شده است. این دلایل که این استاد حوزه مدیریت آب به آن اشاره می کند به خوبی با شرایطی که در ایران وجود دارد منطبق است. اهم این دلایل به شکل خلاصه از مقاله استخراج شده که به شرح زیر خدمت شما ارائه می شود.
🔹رهاسازی یا سرریز دفعی و خسارتبار مخازن سدها در هنگام بارندگیهای شدید به دلیل عدم تمایل مدیران سدها نسبت به تخلیه بهنگام و غیرناگهانی مخزن سد، ناشی از تعارض منافع آنان در قبال کسب درآمد بیشتر از محل فروش آب یا برق تولیدی
🔹ایجاد اختلال در نظام طبیعی هیدرولوژی حوضههای آبریز و موجب کم شدن قدرت و ظرفیت نگهداری رطوبت در خاک (کاهش خاصیت اسفنجی خاک) در سالهای خشک و فاقد سیلاب؛ که این خود موجب تشدید خسارتها در صورت وقوع سیلهای بعدی میشود.
🔹تحمیل تنش خشکی به گیاهان و پوشش گیاهی اطراف سد و از بین رفتن تدریجی آنها در طول سالهای خشک و فاقد سیلاب که خود موجب افزایش احتمال فرسایش خاک و تشدید خسارات سیل در صورت وقوع آن میشود.
🔹ایجاد حس کاذب و دروغین در میان ساکنان پاییندست سدها مبنیبر وجود منطقهای امن در برابر خطرات سیل، در حالی که پاییندست سدها اولین و بیشترین خسارتها را در صورت سرریز مخازن آنها در شرایط بارش شدید میبینند.
🔹تشدید تلفات تبخیر آب در سالهای خشک و فاقد سیل با در معرض خورشید قرار دادن آبی که میتوانست در سفرههای زیرزمینی از تبخیر شدن محافظت شود.
#وزارت_نیرو
#وزارت_سد_سازی
#بحران_مدیریت_آب
#یادداشت
✅
@masaf_foods