📌 دروس خارج فق
ه آیت الله اراکی
📝 ضوابط و قواعد راهها - بخش پنجم
➖ دستهی ششم؛ حرمت هر نوع ایجاد مزاحمت برای عابرین طریق:
۱. شیخ مفید از ابوبصیر روایت میکند؛
از امام باقر علیهالسلام فرمود: آنگاه که قائم عجل الله قیام کند به سوی کوفه میآید تا آنجا که فرمود: ..و راه اصلی آن را توسعه میدهد و هر بالکنی که در راه برون آمده باشد از میان برمیدارد و فاضلابها و ناودانهای برون آمده به میان راهها را از بین میبرد پس هیچ بدعتی را فروگذار نمیکند مگر آنکه از بین ببرد و هیچ سنتی را فروگذار نمیکند مگر آنکه آن را برپا کند (وسائل الشیعه، ج۲۵، ص۴۳۶).
🔸 از این روایت استفاده میشود ایجاد مزاحمت در راه عابرین هر چند به وسیلهی بالکنهایی که فضای راه عابرین را اشغال میکند، يا به وسیلهی آبریزگاهها يا ناودانها، نوعی بدعت در شرع است که به وسیلهی ولی عصر عجل الله تعالی از میان برداشته میشود.
۲. در جعفریات به سندش از امام صادق علیهالسلام از پدرانش از امیرالمؤمنین علی علیهالسلام روایت میکند، فرمود: همانا رسول خدا صل الله علیه وآله منادی خود را دستور داد، ندا سر دهد؛ هر کس راه ما را تنگ کند جهادش باطل است (مستدرک الوسائل، ج۱۷، ص۱۲۲).
۳. کلینی به سند صحیح از امام صادق علیهاسلام روایت میکند؛
کسی به امام سجاد علیهالسلام عرض کرد: غریبان در کجا برای انجام مقدمات نماز دست خود را بشویند؟ فرمود: اجتناب کند از کنارهی نهرها و راههای عبور مردم و از زیر درختان میوه و جایگاههایی که موجب لعن مردم میشود (وسائل الشیعه، ج۱، ص۳۲۴).
📚 فقه عمران شهری، آیت الله اراکی | ج ۱ | ص ۱۰۱-۱۰۳
#شهرسازی_اسلامی_ایرانی
#معماری_اسلامی_ایرانی
#فقه_شهرسازی
#فقه_معماری
💠 واحد معماری و شهرسازی مصاف در:
تلگرام |
ایتا |
توییتر |
اینستاگرام