#احکام_دین ☀️🍃
وصیت های متعددی که ثلث اموال کفاف ادای همه آن ها را نکند 🌸🍃
پرسش :اگر وصیّت هاى متعدد براى کارهاى مختلف کند و ثلث مال او را کفایت نکند وظیفه چیست؟
پاسخ :هرگاه کسى وصیّت هاى متعدد براى کارهاى مختلف کند و ثلث او کفایت نکند، باید به ترتیب آنچه در وصیّت متعددی ذکر شده عمل کنند تا به اندازه ثلث برسد و بقیّه وصیّت باطل است (مگر اینکه ورثه اجازه دهند) امّا اگر در وصیّت خود واجبات را هم ذکر کرده باشد مانند حج و خمس و زکات و مظالم این قسمت از اصل مال برداشته مىشود و بقیّه از ثلث.
وصیت به عفو قصاص و یا بخشیدن دیه 🌸🍃
پرسش :در صورتى که مجنىّ علیه از زنده ماندن خود مأیوس شده باشد، آیا مىتواند در مورد تبدیل قصاص نفس به دیه، یا مصالحه، یا عفو جانى، وصیّت نماید؟
پاسخ :او مىتواند در حال حیات خود جانى را عفو کند، و نسبت به یک ثلث دیه نیز وصیّت نماید. امّا نسبت به وصایاى دیگر او، احتیاط آن است که ورثه (اگر صغیر در میان آنها نباشد) به آن عمل کنند.
وصیت به محرومیت یکی از ورثه از ثلث 🌸🍃
پرسش :آیا میت می تواند وصیت کند که از ثلث اموالش به یکی فرزند انش چیزی ندهند ؟
پاسخ :مانعی ندارد.
اگر موصى به وصیّتهاى متناقض وصیّت کرده🌸🍃
پرسش :اگر موصى به وصیّتهاى متناقض وصیّت کرده، و وصیّت نهایى مشخّص نباشد آیا باید قرعه زد، یا به قاعده عدل و انصاف رفتار کرد، یا حکم، چیز دیگرى است؟
پاسخ : هرگاه در امور مالى باشد مطابق قاعده عدل و انصاف عمل مىشود، امّا اگر غیر مالى باشد (مثل تعیین محلّ دفن) متوسّل به قرعه مىشوند.
وجود خارجی داشتن شخصی که برای او وصیت شده 🌸🍃
پرسش :آیا شخصى که براى او وصیّت شده بایدحتما وجود داشته باشد؟
پاسخ :شخصى که براى او وصیّت شده باید وجود داشته باشد، بنابراین اگر مالى را براى بچه اى که ممکن است بعداً به وجود آید وصیّت کند اشکال دارد و احتیاط آن است که با ورثه صلح کنند
وصیت برای بچه در شکم مادر 🌸🍃
پرسش :آیا وصیت برای براى بچه اى که در شکم مادر است صحیح است؟
پاسخ :اگر براى بچه اى که در شکم مادر است وصیّتى کند وصیّت او صحیح است هر چند هنوز روح نداشته باشد، پس اگر زنده به دنیا آمد باید آنچه را که وصیّت کرده به او دهند و اگر مرده به دنیا آید وصیّت باطل مىشود و آن مال به ورثه مىرسد.
᯽────❁────᯽
@azsargozashteha 📚🖌
᯽────❁────᯽