.
1⃣🔹شیخ عبدالکریم و سیاست🔹
✍حجت الاسلام محمد صادق ابوالحسنی
💠 آیا آیتالله شیخ عبدالکریم حائری (ره) ذاتاً فردی سیاستگریز بود و هدف ایشان در تأسیس حوزه، جدا کردن روحانیت از سیاست بود یا خیر؟
در اینجا دو دیدگاه وجود دارد. جناب دکتر عبدالهادی حائری (از نوادگان حاج شیخ) قائل به سیاستگریزی حاج شیخ است و در این زمینه گمانهزنیهایی نیز دارد. ایشان معتقد است: «حائری، روحاً فردی غیرسیاسی به شمار میرفت و به نظر نمیرسد که در سراسر زندگیاش هرگز علاقهمند به درگیری در سیاست بود... همواره کوشش داشت که گام به پهنه سیاست ننهد... ویژگیهای شخصی حائری، او را وادار میکرد که از سیاست کناره گیرد». (تشیّع و مشروطیت در ایران...، ص 180-181).
جای شگفتی است که آقای عبدالهادی حائری، در جای دیگر (همان، ص 181) با اشاره به تبعید مراجع نجف به ایران، ریاستطلبی آیتالله حائری را امری طبیعی برمیشمارد و میگوید: حاج شیخ قاعدتاً توقف علمایی مثل میرزای نائینی و سید ابوالحسن اصفهانی را در قم دوست نمیداشت؛ زیرا بنا به خواستههای طبیعی بشر، انسان مزاحمان ریاست خود را دوست نمیدارد!
البته دیدگاه فوق آمده، حتی بین خاندان حاج شیخ نیز مخالفین جدی دارد. استاد عبدالحسین حائری، این حرف برادرش دکتر عبدالهادی حائری را بهشدت رد میکند و میپرسد: برادرم عبدالهادی از کجا و با کدام علم روانشناسیِ خود توانسته است، روحیّات جد ما را چنین تشخیص دهد؟! ( چالشهای روحانیت با رضاشاه،ص 123).
#سیاست
#صد_سالگی
#عهد ۸۰
📢لطفاً رسانه ما باشید
___ 🖇️کانال نشریه عهد 🔰 ____
https://eitaa.com/joinchat/3229286474Cc283d72f64