🔰
خدیجه کبری
🔶 خودش صاحب ثروت فراوانی بود. کاروانهای تجاریاش شهرت داشت. خدیجه را میگویم که در عرب جاهلی ملقب بود به طاهره و سیده نساء قریش. بیهقی، دلائلالنبوه، ص22؛ ابنکثیر، البدایه و النهایه، ج3، ص15.
🔷 شوهرش محمد که به رسالت مبعوث شد، بیدرنگ تصدیقش کرد و سپس مورد طعن اطرافیان قرار گرفت. تصور کنید، زنی با چنان اعتبار اجتماعی، کارش به جایی رسید که سایر زنان عرب از او کناره گرفته و افراد پست به او زخمزبان زدند و حتی هنگام زایمان او را تنها رها کردند. کوفی، الاستغاثه، ج1، ص70؛ طبری امامی، دلائلالامامه، ص77؛ قطب راوندی، الخرائج و الجرائح، ج2، ص524؛ حلی، العدد القویه، ص223؛ مجلسی، بحارالانوار، ج16، ص80.
🔶 در خدیجه چه بود که وقتی سران قریش به محمد پیشنهاد ثروت فراوان و ریاست قوم و قبیله را دادند تا وی دست از فریاد توحید بردارد، او قرص و محکم از رسول خدا پشتیبانی کرد و حتی پیامبر را در مواجهه با هزاران شکل از دشمنی دلداری میداد و جسارتهای عرب جاهلی را بیاهمیت میشمرد؟ درحالیکه شاید زنی مانند خدیجه که مزهی رفاه و ثروت و قدرت را چشیده، با پیشنهادهای سران قریش وسوسه شود و از درون خانه بر همسر خویش با چانهزنیها و حیلههای زنانه فشار آورد! ابنهشام، السیرهالنبویه، ج1، ص240؛ ابناثیر جزری، اسدالغابه، ج6، ص82.
🔷 ویژگی حقطلبی و استقامت در مسیر خدا خدیجه را به زنی تبدیل کرد که پیامبر هرگز یاد او را فراموش نمیکرد. عایشه دراینباره میگوید: «رسول خدا از خانه بیرون نمیرفت، مگر آنکه خدیجه را یاد میکرد و بر او به خوبی و نیکی مدح و ثنا میفرمود. روزی از روزها حسادت در من گُر گرفت و به پیامبر گفتم: او پیرزنی بیش نبود و خدا بهتر از او را به شما داده است (منظور عایشه خودش بوده). پیامبر با شنیدن این جملات از روی حسادت درباره خدیجه، بسیار غضبناک شد به طوری که موی جلوی سر حضرت از خشم میلرزید. سپس پیامبر فرمود: نه.. نه...! به خدا قسم بهتر از خدیجه را نصیبم نکرده. او به من ایمان آورد وقتی که مردم کافر بودند و مرا تصدیق کرد هنگامی که مردم مرا تکذیب میکردند و اموال شخصی خود را در راه رسالت خرج کرد وقتی قریش مرا تحریم اقتصادی کردند و از او فرزندانی نصیب من شد که از سایر زنان نشد.» ابنعبدالبر، الاستیعاب، ج4، ص1823؛ ابنجوزی، المنتظم، ج3، ص18؛ ابن اثیر جزری، اسدالغابه، ج6، ص84.
🔶 درباره حسادت برخی زنان پیامبر به مقام خدیجه نزد پیامبر نقلهای دیگری نیز هست. عایشه خود دراینباره نیز گفته: «بر احدی از زنان پیامبر حساس نبودم آن اندازه که خدیجه حساسیت مرا برمیانگیخت. پیامبر بسیار از خدیجه یاد میکرد و گاه گوسفندانی ذبح مینمود و برای دوستان خدیجه میفرستاد.» یعنی رسول خدا آنقدر خدیجه را دوست داشت که به دوستان او خدمت میکرد صرفا از آن جهت که با خدیجه رابطه دوستی داشتند. احمد بن حنبل، مسند، ج6، ص202؛ بخاری، صحیح، ج4، ص230 و ج7، ص76؛ مسلم نیشابوری، صحیح، ج7، ص133.
🔷 درباره فضیلتهای خدیجه از پیامبر روایت شده: «بهترین زنان عالم، مریم بنت عمران، آسیه بنت مزاحم، خدیجه بنت خویلد، و فاطمه بنت محمد هستند.» ابن عباس هم میگوید: «روزی پیامبر چهار خط بر زمین کشید و نام چهار زن (مریم، آسیه، خدیجه و فاطمه) را برد و فرمود اینها بهترین زنان بهشتی هستند. ابنعبدالبر، الاستیعاب، ج4، ص1822؛ ابناثیر جزری، اسدالغابه، ج6، ص83.
🔶 خدیجه کسی بود که خداوند از طریق جبرئیل امین برای او سلام فرستاد. مسلم در صحیح خود آورده: «پیامبر فرمود جبرئیل نزد من آمد و گفت یا رسول الله! اینکه خدیجه با ظرفی از غذا و نوشیدنی نزد تو میآید. از طرف خدا و من به او سلام برسان و او را به خانهای در بهشت بشارت بده.» ابنهشام در سیره خود و نسائی و حاکم نیشابوری نیز شبیه همین روایت را نقل کردهاند. مسلم نیشابوری، صحیح، ج7، ص133؛ ابنهشام، السیرهالنبویه، ج1، ص241؛ اربلی، کشفالغمه، ج2، ص136؛ نسائی، فضائلالصحابه، ص75؛ حاکم نیشابوری، المستدرک، ج2، ص138.
🔷 همچنین خدیجه همان بانویی است که خداوند او را در قرآن امالمومنین خطاب کرد: النَّبِيُّ أَوْلَىٰ بِالْمُؤْمِنِينَ مِنْ أَنْفُسِهِمْ ۖ وَأَزْوَاجُهُ أُمَّهَاتُهُمْ (احزاب/6)
به نقل شیخ مفید این بانوی بزرگوار در 10 رمضان سه سال پیش از هجرت، رحلت نمود. این فقدان چنان بر پیامبر سنگین آمد که سال رحلت خدیجه را «عام الحزن» نامید. مسارالشیعه، ص22.
🔺سلام خدا بر امالمؤمنین حضرت خدیجه کبری
🆔
@Qasas_school