نسبت حوزه و دستگاه دیپلماسی
به مناسبت سالروز دیدار مقام معظم رهبری با طلاب خارجی
[صفحه 2 از 2]
◽️اکنون باید از نهادهای اصیل حوزوی پرسید که تا کنون برای این امر مهم و خطیر چه کارهایی انجام دادند؟
تاثیر عملکردشان بر بدنه ی حوزه و جهان اسلام چه بوده است؟
آیا مسئولین حوزه به جهت صدور انقلاب اسلامی که همان صدور اسلام ناب محمدی است، برنامه ای کارشناسی شده و عملیاتی برای عموم طلاب از مقدمات تا سطوح عالیه تدارک دیده اند؟
آیا مسئولین حوزه با دو وزارت خارجه و فرهنگ و ارشاد اسلامی وارد تعامل شدهاند؟ و آیا از آنها مطالبه گری کرده اند؟ اگر اقدامی صورت نگرفته که بسیار جای تامل دارد، ولی اگر اقدامی صورت گرفته است بهتر است به جهت شفافیت و روشنگری و ایجاد بارقه های امید و خودباوری، گزارش فعالیت های این عرصه ارائه گردد.
علاوه بر نکته فوق، پس از چهل سالگی پیروزی انقلاب اسلامی نیاز به بازخوانی رابطه حوزه علمیه و وزارت امور خارجه ضروری است. در خصوص اهمیت جایگاه وزارت امور خارجه سخن بسیار است و به ذکر این نکته از امام خمینی قدس سره الشریف اکتفا میکنیم:
«وزارت خارجه تنها وزارتخانه ای است که بیشتر از سایرین می تواند با خوب شدن و اسلامی شدن، در خارج، موجودیت اسلامی خودش را نشان بدهد، و تأثیرش بیشتر از همۀ وزارتخانه هاست. و بعکس صدماتی که به کشور ما از ناحیۀ سفارتخانه های خارجی در اینجا و سفارتخانه های خودمان درخارج و وزارتهای خارجی بر کشور وارد کرده اند، شاید دیگران نکرده باشند. و این برای این است که وزارت خارجه روابط با همه دنیا دارد؛ با افکار مختلف، با ایده های مختلف و برنامه های مختلف».(صحیفه امام ج17 ص173)
حضرت امام قدس سره الشریف در این بیانات چالش وزارت امور خارجه با افکار و ایدههای مختلف را یکی گلوگاههای حساس عنوان میکنند. بدیهی است وظیفه صیانت از افکار و عقاید مردم و مسئولین در سطوح مختلف بر عهده حوزه علمیه است و باید دید در یک دهه گذشته جایگاه حوزه علمیه در دستگاه دیپلماسی چیست؟ آیا حوزه علمیه در سطوح مختلف از لایه تصمیمگیری تا بدنه، به فکر اصلاح دستگاه وزارت خارجه بودهاند و اقدام مشخص و کارنامهداری در این زمینه دارند؟
در هر صورت اصلاح دستگاه وزارت خارجه یکی از مطالبات جدی امام بود به گونهای که ایشان تصریح میکنند:
«من از اوّلی که دولت جمهوری اسلامی تعیین شد، هر دولتی پیش آمد و وزیر خارجه ای تعیین شد راجع به سفرای خارجه و راجع به سفارتخانه هایی که در خارج داریم خیلی تأکید کردم به اینکه آنها باید اصلاح بشوند و می دانید که سفارتخانه ها در خارج که نمایندۀ جمهوری اسلامی هستند، باید طوری باشد که با جمهوری اسلامی تطبیق بکنند.»(صحیفه امام، ج15 ص500)
اهمیت اصلاح این نهاد دولتی به حدی است که شکست یا پیروزی جمهوری اسلامی به آن وابسته است:
«اگر وزارت خارجه اصلاح نشود تقریباً می شود گفت جمهوری اسلامی رو به شکست می رود.»(صحیفه امام، ج15، ص501)
حال باید از نهادهای محترم حوزوی و البته، عموم حوزویان پرسید که طی ده سال گذشته چه طرح اصلاحی جدّی، کارشناسیشده و قابل اجرا برای اصلاح این وزارتخانه وجود دارد؟
تا کی حوزه علمیه میخواهد نظارهگر سکانداری برجامنویسان سازشکار در یکی از مهمترین وزارتخانههای جمهوری اسلامی باشد؟
کسی نافی زحمات کارکنان پرتلاش این وزارتخانه نیستیم اما برخی رؤوس این نهاد که در این چند سال اخیر نتیجه اقدامات مباین با مبانی امام و منافی با فرامین رهبری شان(از جمله شروط برجام) موجب تحمیل شرایط دشوار معیشتی فعلی شده و سرعت پیشرفت گفتمان انقلاب اسلامی را در جهان با کندی مواجه کرده، شایستگی تصدی چنین منصبی را داشتند؟
حضور مؤثر و سازمان یافته در عرصه تبلیغ بین الملل، حضور هدایتگرانه در هسته فرماندهی حلقه های مقاومت در سراسر جهان، مواجهه تبلیغی و گفتمانی مجدانه با شبکه تبلیغی وهابیت و نحله های انحرافی و سلفی و...، ایجاد بسترهای غیردولتی فعالیت دیپلماتیک که امروزه در فضای دیپلماسی مذهبی و دیپلماسی عمومی تعریف می شود، ایجاد شبکه ارتباطی پویا و کارآمد برای عملیات هماهنگ در بزنگاه ها، از جمله اهانت به مقدسات اسلامی و نسل کشی ها و...، همه و همه از جمله اموری است که انتظار می رود به همت عالی مسئولان ارجمند و بدنه فرهیخته حوزه علمیه به سرانجام مطلوب برسد. انشاءالله.
@rozaneebefarda