خورشید بی مثال
🔆حضرت فاطمه زهرا (علیهاالسلام) الگوی مادران
#قسمت_اول
خانواده، کانون گرم و مستحکمی است که وجود فرزندان، گرمی و رونق بیشتری به آن میبخشد. حضرت زهرا (س) به کودکان خود توجه ویژه داشتند و نکات تربیتی در مورد آنها را رعایت میکردند و محبت مادرانه را در مورد آنها به کار میبردند.
در این مجال نمی از یم دریای مادرانههای بی بی را بیان خواهیمکرد، چراکه سیره رفتاری ایشان در تربیت صحيح فرزندان، سرمشقی مناسب برای مادران میباشد.
🍃احترام به فرزندان
ایشان به فرزندان احترام میگذاشتند و آنها را با احترام خطاب می کردند و همیشه سعی در آموزش و تربیت دینی و اخلاقی آنها داشتند.
در حدیث شریف کساء حضرت فاطمه (س) در پاسخ سلام فرزندان خود امام حسن (ع) و امام حسین(ع) می فرمایند: سلام برتو ای نور دیدهام و میوه دلم.
🍃تشویق فرزندان به فراگیری سواد آموزی
حضرت زهرا (س) فرزندان خود را همیشه برای یادگیری و تعلیم و تزکیه آماده می کرد؛ به عنوان مثال به فرزندش حسن (ع) میفرمود: «به مسجد برو، آنچه را از پیامبر شنیدی فراگیر و نزد من بیا و برای من بازگو کن.»
🍃توجّه به بازی و تحرّک کودکان
حضرت فاطمه (س) از همان کودکی با فرزندانش همبازی میشد و به این نکته توجّه داشت که در بازی، نوع الفاظ و حرکات مادر، سرمشق کودک قرار میگیرد؛ بنابراین باید از کلمات و جملات مناسبی استفاده کرد. علاوه بر این باید قالب بازیهای کودکانه شخصیت کودک را تقویت نمود و او را به داشتن افتخارات و ارزشهای اکتسابی، تحریک و تهييج کرد.
🍃رسیدگی به فرزندان
ایشان همیشه رسیدگی به فرزندان را در اولویت قرار میداد.
سلمان می گوید: روزی فاطمه زهرا (س) را دیدم که مشغول آسیاب بود. در این هنگام فرزندش حسین گریه و بیتابی نمود. عرض کردم: برای کمک به شما آسیاب کنم یا بچه را آرام نمایم؟ ایشان فرمود: من به آرام کردن فرزند اولی هستم، شما آسیاب را بچرخانید.
🍃سبک عملی تشویق به عبادت
حضرت زهرا (س) در تربیت فرزندان سبک عملی تشویق به عبادت برای آنها بود. مسلماً وقتی والدین الگوی عملی کودکان برای عبادت پروردگار باشند، در آینده و بزرگ سالی آنها نیز به تأسی از والدین این راه را پیش خواهند برد.
امام حسن (ع) میفرماید: مادرم فاطمه را در شب جمعه در محراب عبادت دیدم که به عبادت و نماز مشغول است، او پیوسته به رکوع و سجود مشغول بود که شب به پایان رسید.
🍃برقراری ارتباط خانواده با مسجد
یکی از آموزهها در سیره عملی و مکتب فاطمی برای تربیت، مأنوس کردن آنان با مسجد میباشد.
ارتباط با مسجد و محراب یکی از شیوههای مفید در تربیت دینی و عاملی مهم در هدایت دینی میباشد.
امام حسن و امام حسین (ع) همراه با همراه رسول خدا (ص) یا حضرت علی (ع) به مسجد میرفتند.
همجواری خانه حضرت زهرا (س) با مسجد و انس تمام اعضای خانواده با مسجد و محراب و نمازگزاری آنها در مسجد؛ جملگی بر اصل «مسجد محوری خانواده» تأکید میورزد.
🍃 استفاده از جاذبههای شعر در تربیت کودکان
شکی نیست که لالائیهای دوره کودکی جاذبهی خاصی همراه با حلاوت فراموش نشدنی در ذهن انسان داشته و در تقویت و تثبیت ارزشهای اخلاقی، اجتماعی و حتی ارائه الگو و اسوه شخصیتی میتواند، نقش خود را ایفا نماید؛ بنابراین حضرت زهرا (س) این عنصر تربیتی را با استفاده از ذوق شعری خویش به کار میگرفت و آنها را در بازی بچهها میخواند که آنها را سرگرم کرده و مفاهیم والای ارزشی را به فرزندانش تلقین میکرد.
🍃رعایت عدالت و عدم تبعیض بین فرزندان
پدر و مادر نباید در میان فرزندانشان، بدون جهت فرق بگذارند و از این طریق حسادت و کینه توزی را در میان آنان ایجاد نمایند. حضرت فاطمه (س) در پرورش فرزندان عزیز خود، طوری رفتار میکرد که همه را از عدالت پروری خویش خشنود میساخت و با عواطف محبت آمیز مادری تکتک آنان را به این صفت انسانی و اسلامی تشویق میکرد.
روزی رسول گرامی اسلام (ص) درباره مسابقه خطاطی به حسن و حسین (ع) سفارش نمودند: هر کس خط او زیباتر است، قدرت او نیز بیشتر است.
حسن و حسین (ع) هر کدام خط زیبایی نوشتند؛رسول خدا قضاوت نکرد و آن دو بزرگوار را به مادرشان فاطمه هدایت فرمود تا نگرانی قضاوت، با عاطفه مادری جبران گردد حضرت زهرا (س) دید که هر دو خط زیباست و هر دو در این مسابقه هنری شرکت نموده اند چه باید کرد؟ با خود گفت: چه میتوانم بکنم و چگونه میان دو کودکم داوری کنم؟
با ژرف هنری و رعایت مسائل دقیق تربیتی، قضاوت نهایی را به تلاش خودشان ارتباط دادند و فرمودند
ای نور دیدگانم، من دانههای این گردنبند را با پاره کرده، رشته آن بر سر شما میریزم و میان شما دانههای گردنبند را پخش میکنم هر کدام از شما دانههای بیشتری را بگیرد خط او بهتر و قدرت او بیشتر است.
#اختصاصی
#تحریریه_مسطور
✍عاطفه رضازاده
🖋گلستانی
•┈┈┈••✾••┈┈┈•
🔻انجمن سواد رسانه طلاب
🆔
@savad_rasane