#پاسخ_به_یک_شبهه
🔴 آیا رهبری باید در همه امور کارشناس باشد؟
🔻یکی از بحثهایی که در جامعه شکل میگیرد این است: آیا کسی که رئیسجمهور یا رهبر میشود میبایست متخصص همه امور باشد؟!
عدهای بعد از بیانات رهبری که درباره
#گرانی_بنزین فرمودند: «بنده در این قضیه سررشته ندارم یعنی تخصص این کار را ندارم، گفتم هم به آقایان؛ گفتم من چون نظرات کارشناسها هم در این قضیهی بنزین مختلف است، بعضیها آن را لازم و واجب میدانند بعضیها مضر میدانند، بنابراین من هم که صاحبنظر نیستم در این قضایا؛ لکن اگر سران سه قوه تصمیم بگیرند من حمایت میکنم»، میگویند رهبر باید خودش کارشناس باشد و چرا کارشناس نیست و...!
✅ پاسخ؛
🔸از شرایط اصلی رهبر، مدیریت و تدبیر است و منظور از مدیریت و تدبیر هم یعنی سیاستگذاری کلان و مدیریت کلان جامعه. به همین علت عُقلای علوم سیاسی میگویند یک رهبر باید بتواند جامعه را مدیریت کند تا به اهداف تعریف شده برسد. موضوع این مدیریت هم سیاست است. یعنی رهبر جامعه باید سیاستمدار باشد و بتواند همه تخصص ها و کارشناس ها را در جهت مدیریت بهتر کشور به کار بگیرد.
🔸در همه نظامات سیاسی دنیا و از منظر اندیشمندان، رهبر جامعه باید سیاستمدار باشد اما لازم نیست در همه علوم کارشناس باشد.
معمول است رهبران سیاسی جوامع برای مدیریت جامعه از مشاوران و کارشناسان هر حوزه استفاده کنند و نظرات آنها را به کار ببندند.
🔸جدا از اینکه اختیارات بین قوا و مسئولین، تقسیم میشود، رهبران سیاسی معمولاً در اموری همچون بانکداری، تجارت، کامپیوتر، ادبیات، شعر، فلسفه، روانشناسی، جامعه شناسی، اقتصاد کلان و خرد، امورنظامی، مالیات و.... از کارشناسان آن حوزه استفاده میکنند و البته امکان دارد یک رهبر سیاسی در یک یا چند حوزه نیز متخصص باشد و یا نسبت به همه امور شناخت حداقلی داشته باشد.
🔸یک رهبر سیاسی هرچند در برخی امور متخصص هم باشد اما به علت مشغلههای حکومتی و زمان کم، میبایست برخی از وظایف و اختیارات خود را به معاونین، جانشینها، ساختارهای جایگزین و البته کارشناسها محوّل کند تا امور پیش برود.
او ناگزیر است که طرح و برنامههایی که قرار است در کشور اجرا شوند را با نظر کارشناسان هر حوزه اجرا کند نه نظر خود. البته شناخت حداقلی نسبت به آن حوزه به او کمک می کند که در انتخاب طرح های مختلف، بهتر عمل کند.
🔸در انقلاب اسلامی، طی ۴۱ سال اخیر هم امامخمینی(ره) و هم امام خامنهای نشان دادهاند که در این زمینه نظرات کارشناسان هر حوزه را صائب میدانند نه نظرات خودشان را.
بطور مثال در عرصه نظامی و طراحی عملیاتهای نظامی، حضرت امام همیشه به نظر فرماندهان نظامی عمل میکرد و درستش هم همین بود.
رهبر انقلاب نیز بعد از وی در عرصه نظامی، نظرات کارشناسان نظامی را به نظرات خود ترجیح داده است.
🔸در حوزه اقتصاد هم همینگونه است.
هم امامخمینی(ره) و هم امام خامنهای در حوزه اقتصاد هیچوقت بدون نظر کارشناسان امر مسئله یا طرح و برنامه اقتصادی را ابلاغ نکردهاند.
🔸اما در عرصه سیاست داخلی و خارجی، رهبری با تجربه هشت سال ریاستجمهوری و سی سال رهبری یک دشمنشناس و دنیاشناس با تجربه است که البته گاه به دیپلمات ها هم اعتماد میکند.
🔻چند نکته در رابطه با مسئله افزایش نرخ بنزین:
1️⃣- اولاً سران سه قوه، خود کارشناس مسائل اقتصادی و بحث افزایش نرخ حاملهای انرژی خاصه بنزین نیستند بلکه از نظرات مشاورین اقتصادی و نهادهای مربوطه استفاده می کنند.
2️⃣- ثانیاً در بالا عرض کردیم هیچکسی در دنیا مدعی نیست که رهبر جامعه، جامع تمام تخصصها باشد. بلکه باید از متخصصین و مشاورین استفاده کند و نظرات متخصصین در دولتی که با رأی مردم انتخاب شده این بوده.
3️⃣- ثالثاً اگر نقدی هم وارد است به همان نظرات کارشناسان و نحوه اجرای طرح
#بنزین_روحانی است.
بله ما میتوانیم بگوئیم کارشناسان و متخصصین اقتصادی در دولت تدبیر و امید، اقتصاد کشور را متلاشی کردهاند.
با نظریات اقتصاد باز و بازار آزاد و واردات بیرویه ۶۰ درصد کارخانجات تولیدی را تعطیل کردهاند! با نظرات کارشناسان اقتصادی این دولت، قیمت ارز در یک هفته ۵ برابر شد، قیمت کالاها از ۱۰۰ درصد تا ۳۰۰ درصد افزایش داشتهاند و سکه ۴ برابر شد.
🔸اما نمیتوانیم بگوئیم چرا از نظرات این کارشناسان استفاده شده؟! چون مردم به این کارشناسان و به این تز رأی دادهاند و در حال حاضر اقتصاد و وزارتخانههای اقتصادی مملکت با نظر و ایدهٔ اینها پیش میرود.
کانال خبری تحلیلی«سراج»:
@seraj1397
.