سرماخوردگی و آنفلوانزا
☔️⛈🌧❄️🌦
°Join:
@Mezajshenasi12
t.me/Mezajshenasi12
سرماخوردگی و آنفلوانزا هر دو از بیماریهای ویروسی شایع هستند. این دو بیماری در برخی علائم مشترک و در برخی دیگر متفاوتند. عطسه و آبریزش بینی و گلودرد در سرماخوردگی بیشتر است. در نقطه مقابل تب، سردرد، بدن درد و خستگی و ضعف در آنفلوانزا شایعتر و شدیدتر است.
در جدول ذیل مقایسه علائم این دو بیماری به خوبی نشان داده شده است:
چه افرادی مکرر سرما می خورند؟
هرچه سیستم ایمنی فرد ضعیفتر باشد تعداد دفعات ابتلا به سرماخوردگی در او بیشتر و علائم آن شدیدتر است. خيليها با افراد سرماخورده تماس دارند و با آنها سر يك سفره مينشينند ولي مبتلا نميشوند. به نظر ميرسد، ضعف و قوت سيستم ايمني فرد حرف اول را ميزند. اگر سيستم ايمني فرد ضعيف باشد ويروسها بر آن غلبه كرده و علائم بيماري بروز ميكند و برعكس وقتي سيستم ايمني قوي باشد، ويروسها مغلوب شده و فرد بيمار نميشود.
آیا صرفا سرد شدن هوا است که موجب سرماخوردگی و آنفلوانزا می شود؟
خیر. سرماخوردگي البته در فصل سرما شايعتر است ولي در ساير ايام سال حتي در اوج گرماي تابستان نيز با اين بيماري مواجهيم و بعضا سرماخوردگيهاي تابستاني علائم شديدتري دارند. همان طور که گفتیم علت اصلی ابتلاء غلبه ویروس مربوطه بر سیستم ایمنی بدن است که در فصل سرما این زمینه فراهم تر است ولی آنچه از منابع طب ایرانی اسلامي متوجه شده و به تجربه نیز مشاهده کرده ایم اين است كه تغيير ناگهاني دماي محيط در بروز اين بيماري نقش اساسي دارد. به عبارت ديگر اگر از محيط گرم به يكباره وارد محيط سرد شويم يا برعكس، شرايط بروز بيماري در بدن پديد ميآيد و همين طور اگر فردي كه عرق كرده، به يكبار آب سرد بنوشد به علت تغيير ناگهاني حرارت بدن دچار سرماخوردگي ميشود. علت سرماخوردگيهاي تابستاني نيز بايد همين امر باشد كه افراد به يكبار خود را در برابر باد كولر منزل و ماشين قرار ميدهند و آب يخ مينوشند.
تغيير ناگهاني دماي محيط و به تبع آن حرارت بدن باعث تضعيف سيستم ايمني شده و فرد سرما ميخورد. بنابراين ويروسها و ميكروبها علت غايي بيماري هستند و علت اوليه ضعف دفاع بدن است.
چرا کودکان به دفعات دچار سرماخوردگی می شوند؟
کودکان به دو علت سیستم ایمنی ضعیفتری دارند:
الف- تغذیه ناسالم: امروزه كودكان تغذيه سالمي ندارند و از همان سال اول زندگي مادران و پدران مواد غذايي بيارزش و مضر از قبيل چيپس و پفك و شكلات و تنقلات حاوي مواد شيميايي و رنگهاي مصنوعي را به وفور به آنها می خورانند.
ب- علامت درمانی سریع با داروهای شیمیایی: به دلیل اضطراب والدین و اطلاعات ناقص شان، آنها با همان اولين علائم سرماخوردگي فرزند خود را نزد پزشک می برند یا سرخود مصرف آنتيبيوتيك و ساير داروهاي شيميايي را برای او شروع می کنند. متأسفانه امروزه در برخورد با اين بيماريها به صورت بيرويه آنتيبيوتيك و پنيسيلين و حتي داروهاي كورتيكواستروئيد (كورتون) که حتی در منابع علمي طب رايج نیز جایی در درمان سرماخوردگی ندارند تجویز می شود. این امر منجر به مقاومت دارويي و عوارض متعدد شده و در نهایت با تضعیف سیستم ایمنی طفل مرتبه بعد زودتر و شدیدتر دچار بیماری می شود. متأسفانه برخي پزشكان كه تمايل دارند علائم بيماري زودتر خاموش گردد تا مراجعينشان زياد شوند حتي اصول طب رايج را ناديده گرفته و دست به این تجویزها می زنند. از آن طرف بيماراني كه فرهنگ سركوب سريع علائم بيماري يا به زعم آنها درمان سريع برايشان جا افتاده است نیز از پزشك خود چنين تجويزهايي را درخواست ميكنند. در این صورت علایم بیماری به سرعت فروکش می کند ولي در آینده نزدیک بر تعداد و شدت و مدت سرماخوردگيها اضافه ميشود و کار به جایی می رسد که داروها دیگر مثل سابق جواب نميدهند. اینجاست که داروهای قویتر تجویز می شود که خود عوارض بیشتر و ضعف بیشتر سیستم ایمنی را به دنبال دارد و این چرخه مدام تکرار می شود و آنچه بر جای می ماند نسلی نحیف و آسیب پذیر است.
آیا تزریق واکسن آنفلونزا برای پیشگیری لازم است؟
هيچ تضميني وجود ندارد كه واكسن مانع ابتلا به انفلوانزا بشود چون ويروس انفلوانزا گونههاي مختلف دارد و مرتب نيز ساختمان خود را تغيير ميدهد بنابراين تاثیر واكسن محدود است از طرفی با توجه به وجود اخبار و شواهدی مبنی بر آلوده بودن و عوارض احتمالی واکسن های وارداتی، تزریق آنها توصیه نمی شود مگر برای افراد مسن و افرادی که نقص ایمنی دارند.
بهترین راه حل برای پیشگیری از سرماخوردگی و آنفلوانزا چیست؟
الف- رعایت اصول تغذیه
طبيعتاً وقتي هوا رو به سردي ميرود بايد مصرف سرديها مثل ماست و خیار و كاهو و … را كاهش داد يا همراه با آنها از گرميها استفاده نمود. از ميوههاي با طبيعت سرد كه متعلق به اين فصل نيستند مثل خيار و هندوانه پرهیز کرد.