🔰به مناسبت روز جهانی ایمنی مواد غذایی: غذای خوب بخوریم، خوب غذا بخوریم
🖋به قلم دکتر سید مهدی میرغضنفری
✔بر اساس توصیه های سازمان جهانی برای اطمینان از امنیت مواد غذایی و حفظ سلامت خود همواره باید محیط آشپزخانه و دست هایتان را تمیز نگه دارید، غذاهای خام و پخته را جدا از هم نگهداری کنید، غذا را بخوبی بپزید و در دمای مناسب نگهداری کنید و از آب سالم و مواد غذایی سالم برای پخت و پز استفاده کنید.
✔متاسفانه مسمومیت های غذایی و غذاهای آلوده می توانند باعث بروز بیماری های چون اسهال و یا حتی سرطان در افراد شوند.
✔اما طب سنتی علاوه بر اين توصيه ها، موارد بسيار مفصل تر و دقيق تری در موضوع سلامت غذا و تغذيه دارد كه اهم آن در ادامه می خوانید:
✔يك حديث معروف مربوط به سلامت دستگاه گوارش از پيامبر اكرم(ص) و امام صادق(ع):
معده، خانه همه دردها و پرهيز، ريشه همه درمانها است.
✔به جرأت می توان گفت كه عمده طب در همين حديث درخشان است، زيرا اگر معده سالم نباشد، نمی توان انتظار سالم بودن داشت و اگر معده سالم باشد، ولی فرد پرهيز نداشته باشد (يعنی خوردنی ها و نوشيدنی هايی که برايش مضر است را مصرف نمايد)، در اين صورت هم فرد به بيماری مبتلا خواهد شد .
✔پس در کنار صناعت غذا و اطمینان از استفاده از مواد غذایی سالم و همچنین تدابیر غذا خوردن مانند آهسته جویدن غذا و پرهیز از خوردن مواد غذایی متنوع در یک وعده ی غذایی باید تدابیر مزاجی و همچنین نکاتی در مورد تناسب غذای خود با سن، فصل و جنسیت را نیز رعایت کنیم.
✔در صورت اصلاح عادات و آداب غذايی افراد طبق آموزههای طب سنتی ایرانی، بسياری از بيماری ها اصلاً بروز نخواهند كرد و اگر بروز نمايند، سريعتر بهبود می يابند.
✔برای مثال، اگر شخصی بداند كه مزاجش گرم است، در فصل تابستان كه مزاج آن گرم و خشك است، خواهد دانست كه نبايد در اين فصل در مصرف اكثر خوردنی های تند مزه و يا غذاهای حاوی ادويه زياد (كه مزاج آنها هم گرم است) زيادهروی كند.
✔همچنین بحث اخلاط نيز بسيار مهم است و با موضوع غذا تناسب زيادی دارد. منظور از اخلاط، ۴ ماده تحت عناوين سودا، بلغم، خون و صفرا است. اين ۴ خلط، موادی هستند كه به دنبال غذا خوردن و هضم، در دستگاه گوارش در بدن شكل می گيرند. اخلاط، در واقع، غذای اعضا و سلولهای بدن ما هستند. از آنجايی كه اعضای بدن به طور مستقيم نمی توانند از غذاهای موجود در طبيعت استفاده كنند، فرد بايد غذای خوب بخورد و خوب غذا بخورد تا اخلاط خوب و طبيعی (همان ۴ خلط ذكر شده) حاصل شوند.
✔اين اخلاط مورد استفاده اعضای بدن قرار می گيرند و به اين ترتيب، بدن سالم خواهد ماند و شاهد بيماری های مختلف در اعضای بدن (مانند ريزش مو، لكههای پوستی، افسردگی، استرس، تپش قلب، مشكلات كليوی و گوارشی و ...) نخواهيم بود.
✔بنابراين دو موضوع مهم در طب سنتی، مزاجها و اخلاط می باشند كه مبانی اصلی طب سنتی هستند.
@Drmirghazanfari