🔸 گرمازدگی در کشاکش کرونا 🖊 بقلم‌ دکتر مجید انوشیروانی، دکترای تخصصی طب ایرانی. 🔸 فراز نخست: هرچه هوای اردی‌بهشت ۹۹، سازگار و نازش‌‌آور و نوازشگر بود خرداد با گرمایی گدازان و سوزنده به میدان آمده است و بویژه در این روزها گویی آتش در هر کران می‌دمد. حالا همه -چه کسانی که حرارت بنیادی اندکی دارند مانند خردسالان و سالخوردگان، و چه جوانان گرم‌مزاج- باید برای رویارویی با گرمازدگی آماده باشند. اما امسال ممکن است وضع قدری متفاوت‌ باشد و چالش‌های تشخیصی دیگری برای گرمازدگی رخ دهد زیرا برخی شباهت‌ها میان علایم گوارشی/عصبی گرمازدگی و علایم گوارشی/عصبی کووید-۱۹ ممکن است کار را دشوار کند. می‌دانم که بیشتر مردم این موضوع را جدی نمی‌گیرند ولی البته کروناویروس با رفتار پیچیده و غافلگیرکننده‌اش هنوز و پس از این هم برای ما درس‌ها و عبرت‌هایی خواهد داشت... @hikmatbasedmedicine 🔸فراز دوم: گرمازدگی با افزایش دمای بدن، بی‌حالی و خستگی، احساس ناخوشی، و چندین علامت دیگر در سیستم‌های گوناگون بدن پدیدار می‌شود از جمله: - علایم گوارشی (تشنگی شدید و خشکی مخاط‌ها، تهوع، استفراغ، اسهال، بی‌اشتهایی) - علایم مغزی‌عصبی (گیجی و منگی، سرگیجه، سردرد) - علایم قلبی‌عروقی (کاهش فشارخون، افزایش ضربان قلب) @hikmatbasedmedicine در این‌ میان، علایم گوارشی مانند تهوع و اسهال اهمیت ویژه‌ای دارند زیرا اختلال سد مخاطی لوله گوارش در فرآیند گرمازدگی، می‌تواند به پیامدهای التهابی دیگری منجر شود که گاه مزمن یا عودکننده خواهند شد و چنان‌که گفتم تشابه بالینی آنها با علایم ابتلا به کووید-۱۹ نیز می‌تواند چالش جدیدی ایجاد کند.‌ 🔸فراز پایانی: با ملاحظه امکان دینامیزم‌های یادشده، توجه به این نکات را ضروری می‌شمارم: ۱. نشانه‌های مشترک میان گرمازدگی و کووید-۱۹ را بویژه در سالمندان باید جدی گرفت. ۲. کسانی که در گرمازدگی دچار تهوع، استفراغ، یا اسهال می‌شوند برای پیشگیری و کمک به بهبود، باید به این نکات توجه کنند: - بهترین‌ نوشیدنیِ مناسب این وضع، آب سیب ترش‌وشیرین، یا دمنوش سیب یا دمنوش به (با دمای خنک) است. - خیسانیده تخم بارهنگ همراه با گلاب با مقدار بسیار اندکی شیرین‌کننده نیز سودمند است. - رب انار ترش‌وشیرین بجای رب گوجه بسیار مناسب است. - بهترین غذا در این حال، چلوگشنیز با تخم گشنیز و قدری سماق است. - خوردن گوشت در این وضع باید بسیار کم شود و در حداقل مقدار بصورت گوشت کبابی یا جوجه‌کباب با رب انار مصرف گردد. ‐---------------- نقل و همرسانی این نوشتار با حفظ امانت، بدون کم و افزون، با ذکر لینک‌های کانال و نام نویسنده مجاز است. https://telegram.me/Hikmatbasedmedicine