قویت سیستم ایمنی اشاره کرده اند. این در حالی است که بدون توجه به مباحثی از جمله اعتدال مزاج افراد نمی توان حکم کلی در مورد تقویت سیستم ایمنی داد. مثلا گفته شده است مصرف سیر باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می شود، این در حالی است که مصرف سیر (که دارای مزاج گرم و خشک است) برای گرم مزاجان باعث خارج شدن ایشان از اعتدال و بالا رفتن استعداد بیماری در آنها می شود.
تقویت قوا: در طب سنتی به اعتدال مزاج افراد توجه می شود و تقویت کردن سیستم ایمنی به شکلی که امروزه مطرح می شود در طب ایرانی یک نظریه ناقص انگاشته می شود. چرا که طب ایرانی معتقد است هر شخص با مزاج خاص خودش باید در شرایط اعتدال باشد. مثلا اگر فردی گرم و خشک است باید بتواند در همان مزاج خودش تغذیه کند و سبک زندگی اش را متناسب با آن تنظیم کند. این فرد اگر از حالت اعتدالش خارج شود ضعیف شده و مستعد بروز انواع بیماری خواهد بود.
رفع سوء مزاج اولین اقدام لازم
همانطور که اشاره کردیم در طب سنتی به اعتدال مزاج اهمیت زیادی داده می شود. هر فرد باید در مزاج خودش در حالت بهینه باشد. تغییر در این حالت باعث سوء مزاج و غلبه اخلاط خواهد شد و زمینه بیماری در فرد را تقویت می کند. بنابراین در شرایطی مثل مواجه شدن با ویروس کرونا اولین اقدام رفع سوء مزاج احتمالی در افراد است. برای این کار هر فرد با شناخت کامل از مزاج خود و احیانا سوء مزاج، باید تدابیر تندرستی (سته ضروریه) طب سنتی را سرلوحه خود قرار دهد. در ادامه به برخی از توصیه های طب ایرانی اشاره می کنیم:
پرهیز از خوردن مواد غذایی سریع التعفن
برخی از مواد غذایی هستند که به اصطلاح طب سنتی سریع التعفن اند، یعنی در صورت بروز عفونت در بدن خوردن آنها باعث افزایش سرعت تعفن در بدن میگردد. رطوبت این خوراکی ها در بدن سریع مضمحل می شود. لذا خوردن آنها اصلا توصیه نمی شود. از جمله این خوراکی ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
شیر
ماست
خیار
هلو
آناناس
موز
پرتقال
نارنگی
اغلب گوشت هایی که مزاج خیلی گرم (مثل شتر و شترمرغ) و خیلی سردی (مثل ماهی) دارند
💊💊💊💊توصیه به خوردن غذاهای سریع الهضم
یکی از بهترین غذاها برای تامین رطوبت غذاهای آبکی بخصوص سوپ جا افتاده و بسیار لطیف (درست شده با برنج یا ماش) است تا مشکلی برای هضم آن ایجاد نشود.
در میان میوه ها می توان به «به ترش و شیرین»، «انار» و «سیب» به شرطی که به شکل مربا مصرف شود (به غیر از مزاج های گرم) اشاره کرد.
از خوردن سبزیجات به شکل خام پرهیز کنید ولی خوردن آن در غذاها (مثل سوپ) ایرادی ندارد.
خورش کدو، خورش لوبیا سبز، خورش بامیه و کدو حلوایی برای مقابله با کرونا مفید است.
مصرف نوشیدنی ها برای افزایش رطوبت بدن مناسب است. از جمله تخم بارهنگ، بالنگو، اسفرزه، تخم شربتی و خرفه
جلوگیری از تشکیل رطوبت خام (بلغم)
یکی دیگر از اقداماتی که باعث می شود بیماری کرونا با سرعت بیشتری شیوع پیدا کند عدم جلوگیری از تشکیل رطوبت خام (یا همان بلغم) است. رطوبت خام باعث می شود استعداد افراد برای عفونت بیشتر شود. لذا توصیه جدی می شود
از خوردن آب همراه غذا
نوشیدن چای بعد از غذا و
مصرف میوه بلافاصله بعد از هر وعده جدا پرهیز کنید.
پرهیز از مصرف غذاهای سنگین و دیر هضم
در فرایند هضم غذا نیز نباید فسادی ایجاد شود. توصیه می شود برای جلوگیری از این مشکل، از خوردن غذاهای سنگین و دیر هضم به خصوص برای افرادی که معده های ضعیفی دارند (و عموما با مشکلاتی نظیر ترش کردن یا نفخ مواجه اند) پرهیز شود. این غذاها لزوما گوهر ناسالم ندارند ولی به دلیل تولید خلط ناسالم و امکان بروز سوء هضم، استعداد بیماری را بالا می برند. از جمله این غذاها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
ماکارونی
لازانیا
تخم مرغ آب پز (به خصوص سفیده آن)
سالاد الویه
توصیه های بهداشتی طب سنتی در رابطه با کرونا
رعایت بهداشت فردی مثل استفاده از ماسک و ایزوله کردن افراد آلوده به ویروس.
شستن دست ها با آب و صابون صرفا برای رفع آلودگی مناسب است. این کار موجب ضدعفونی دست ها نمی شود! در طب سنتی برای ضدعفونی دست ها از سرکه، نمک یا خاکستر استفاده می شود.
قبل از غذا مقداری نمک میل کنید. (خیلی کم)
شب و صبح مسواک نمک فراموش نشود. (ترکیب نمک و عسل، پودر شویا یا نمک خالی)
غرغره آب نمک و آب لیمو (رقیق) برای شستشوی حلق بسیار مناسب است.
استنشاق آب و نمک (فرو بردن آب نمک به داخل بینی) برای شستشوی مجاری تنفسی بسیار مفید است
💊💊توصیه های تغذیه ای طب سنتی برای مقابله با کرونا
کاهش مصرف مواد خام و پختن یا آب پز کردن آنها
کاهش مصرف انواع گوشت (در صورت تمایل فقط از گوشت بدون چربی و تازه استفاده کنید)
خوردن مواد غذایی از جمله برنج، گندم و ماش
پرهیز از مصرف خوراکی های فریز شده
پرهیز از مصرف شکر و شیرینی جات (مربا در صورتی که با شکر کمی تهیه شده باشد ایرادی ندارد)
کاهش مصرف روغ