💊💊💊💊💊فصل تابستان را با نگاهی به طب سنتی مدیریت کنیم تا بیمار نشویم انشالله .
مزاج تابستان یعنی بروزگرما و خشکی در بدن
تیرماه شناسی : روزهای هفتم و چهاردهم حریزان ( یعنی ۳۰خرداد و ۷ تیر ) بهترین موقع برای حجامت است .
مرداد ماه شناسی : هر صبح ناشتا آب سرد بدون یخ میل شود که باعث تحریک ترشح غدد عرق بدن ، تقویت معده ، تحریک اشتها و تامین نسبی برودت خون میشود .
شهریور ماه شناسی : ماه زکام و سرماخوردگی با آلرژی است که با دوش آبگرم ، بخور تخم گشنیز و عناب میتوان زکام آلرژیک را درمان کرد و خوردن ماست و دوغ در این ماه مفیدند چون تامین ویتامین B بدن ، ضد عفونی کردن دستگاه گوارش ، خنک کردن طبع و مزاج و رفع صفرا و خارش جلدی فصلی میشود و در این ماه خوردن انواع سردیجات مثل فلوس ، خرفه ، خاکشیر ، بنفشه ، نیلوفر ، کاسنی ، بید ، شیر خشت ، آب زرشک ، آب آلبالو ، آب و رب و لواشک انار و عناب مفیدند .
مزاج فصل تابستان گرم و خشک و اخلاط بدن میسوزند ، کار فصل تابستان سوزاندن اخلاط خصوصا” خون و بلغم است ، و انرژی و قوای بدن تحلیل میرود و صفرا افزایش یافته و خلط بلغم دربدن کاهش می یابد و افراد صفراوی مزاج( آدم های گرم و خشک ) آسیب پذیر میشوند و پیران بلغمی مزاج ( آدم های سرد و تر ) نیرو میگیرند و افرادی که از نظر جسمی ضعیف باشند در معرض اذیت و رنجوری بیماری قرار میگیرند .
در تابستان چون حرارت میل به روی بدن دارد (به مناسبت حرارت ظاهری خورشید)، باطن سرد است و به همین دلیل هضم ضعیف میباشد و لذا سزاوار است که غذا در آن برعکس فصل زمستان، معتدل، نرم و سبک باشد.
در تابستان همه اخلاط به ویژه خلط صفرا ( یعنی سوزان )خیلی فعال میشوند و تولید آن نسبت به دیگر فصول سال افزایش مییابد، چون رطوبت و تری بدن ناشی از نزولات آسمانی ازبین میرود و باعث افزایش امراض گرم و خشک مثل تب ها مى شود.
باید و نباید های شروع تابستان :
۱= مراقبت از پوست در تابستان گرما بسیار ضروریست برای مقابله با خشکی ضماد حنا و نوشیدن سرد و تر بسیار مفیدند .
۲= کاهش شدید رطوبت در بدن و شرایط آب و هوایی در فصل گرم می تواند محیط را بیشتر مستعد برای رشد عفونت های مختلف کند و به عنوان مثال یکی از عفونت ها را پوست میتوان گفت که روی پوست بدن، شکم و دست ها ایجاد می شود.
۳= بایستی ورزش سنگین و طولانی کمتر انجام شود ، کم خوری انجام شود ، استراحت در سایه خنکی صورت گیرد تاگرمای بدن کاهش یابد و حکما قدیم قی عمدی را در این فصل مفید دانسته اند.
۴= دراین فصل نبایستی از استفراغ کردن بترسیم چون بایستی فضولات غلیظ از روده خارج شود و اگر کسی تهوع دارد، باید آن را انجام دهد و لیکن مسهل قوی نباید خورد.
۵= در این فصل شربتهای خنک و غذاهای ترش بیشتر باید خورده شود.
۶= ایجاد تغییرات در ساعات بیداری ، خواب و فعالیت روزانه و بالاخص برنامه ریزی در کیفیت تغذیه ها لاینفک از زندگی تابستانه است .
۷= گرسنگی و تشنگی در این فصل سریع برطرف شود تا شیرابه اخلاط سوزاننده و گرم بدن ، آسیبی به گوارش وارد نسازند.
۸= لباس کتانى مفید بوده و دوری از لباسهای تهییج کننده مثل قرمز و نارنجی ضروریست .
۹= بدن خود را مرطوب و خنک نگهدارید(البته با رعایت تغذیه و نوشیدنی طبیعی مناسب این فصل بوده و لیکن باد کولر مورد پسند طب سنتی نیست ، به این دلیل که این بادهای مصنوعی، خود موجب بیماری می شوند.)
۱۰= ناهار باید در این فصل کم و سبک باشد، چون وسط روز هوا بسیار گرم و قوه هاضمه ضعیف است .
۱۱= استخرو شنا و سونا ، استحمام و نوشیدن با آب خیلی داغ و یا آب خیلی سرد بسیار مضرند .
۱۲= در این فصل پرخاشگری در افراد بالاخص در مشاغل سخت و گرماوی مزاج ها شکل میگیرد پس زنان خانه دار بایستی شربتهای خنک را برای پذیرایی از ورود شوهرانشان آماده کنند و از پذیرایی با چای داغ از همسرشان بشدت پرهیزکنند چون غلظت خون را تشدید میکند .
۱۳= باید زنان خانه دار یاد بگیرند که ادویه جات تند مصارفش حد و حدودی دارد و بالاخص در فصل تابستان ضرورت خداحافظی با این نوع گیاهان وجود دارد مگر آنکه در هر وعده غذایی چند گرم استفاده شود ..
۱۴= تغذیه هاو نوشیدنی های گرم و خشک نسبتا” ممنوعه(فلفل ، زنجبیل، دارچین، خردل ، کاکوتی ، زعفران، سسهای تند، سیاهدانه ، اسفند، سبزیجات تند مانند سیر، پیاز، ترخون، نعناع، تره، شاهی، شوید ، نمک و غذاهای شور و تنقلات مانند خیار شور ، چیپس ، آجیل شور ، بادام ، فندوق ، گردو .. ) ممنوع شده و غذای پختنی بندرت استفاده شود و شیرینی جات قنادی ها و حتی طبیعی مانند عسل ها، کشمش، مویز و میوههای شیرین مانند انجیر، نارگیل، موز، خربزه، آناناس ، انبه و… مورد تاکید است ( البته مصرف با مصلح هر مواد مفید است ) و سرخ کردنی ها بالاخص با روغن نباتی و مایع ، بو دادن و تفت دادنها و مصرف زیادش معضل ساز برای بدن است .
گوشتهای قرم