☀️۸) الف. حمران گوید: از امام باقر (علیه السلام) شنیدم که میفرمود:
همانا خداوند ایمان را درجهای بر اسلام برتری داد همان گونه که کعبه را بر مسجد الحرام برتری داد.
📚الكافي، ج2، ص52
☀️ب. و باز حمران گوید: از امام باقر (علیه السلام) شنیدم که میفرمود:
«ایمان آن است که در دل جای گیرد و به سوی خداوند سوق دهد، و انجام اعمال بر اساس اطاعت خداوند و تسلیم بودن به اوامر او بر صدق آن گواهی دهد. ولی اسلام آن است که در سخن و عمل آشکار شود و عموم مردم از همه فرقهها از ظاهر آن بهرهمندند؛ جان آنها به وسیلهی آن حفظ میشود و ارث بر حسب آن تقسیم میگردد و نکاح بر اساس آن جاری میشود، و با آن [مسلمانان] در انجام نماز و زکات و روزه و حج کنار هم میآیند و بدین ترتیب از کفر خارج میگردند و بهطرف ایمان میآیند، اسلام با ایمان مشارکت ندارد ولی ایمان با اسلام شریک هست و در گفتار و کردار با هم اجتماع میکنند، همانگونه که کعبه با مسجد الحرام مشارکت دارد ولی مسجد با کعبه مشارکت ندارد. خداوند متعال میفرماید: «اعراب بادیهنشین گفتند: ایمان آوردیم؛ بگو ایمان نیاوردهاید ولکن بگویید اسلام آوردیم و هنوز ایمان در دلهایتان وارد داخل نشده است» و گفته خداوند درستترین سخن است».
گفتم: «آیا مؤمن بر مسلمان در چیزی از فضیلتها و احکام و حدود برتریای دارد»؟
فرمود: «خیر! آنها در این گونه موارد با هم یکسان میباشند ولی مؤمن بر مسلمان برتری دارد در انجام آنها و تقربی که بدان وسیله به سوی خداوند عز و جل حاصل میکند».
گفتم: «مگر خداوند متعال نفرموده: «هرکس کار خوبی بکند خداوند ده برابر میدهد» (انعام/۱۶۰)؟! من گمان میکردم که آنها در نماز و زکات و روزه و حج با مؤمن برابر هستند».
فرمود: «مگر مشاهده نمیکنی که خداوند فرموده: «خداوند برای او چندین برابر مضاعف میگرداند» (بقره/۲۴۵)؟! این مومنان هستند که خداوند حسناتشان را چندین برابر مصاعف میگرداند، برای هر حسنهای هفتاد برابر عطا میکند، و این فضیلتی برای مؤمن میباشد و خداوند برای مؤمن به اندازه صحت ایمانش چندین برابر مضاعف میگرداند و خداوند در حق مومنان هرچه از خوبی که بخواهد انجام می دهد».
گفتم: «آیا به نظر شما هرکس داخل در اسلام شده است داخل در ایمان نشده است»؟
فرمود: «خیر! ولیکن هرکسی مسلمان شده بهطرف ایمان کشانیده شده و از کفر خارج گردیده است، من اکنون برای شما مثلی میزنم تا مطلب برایت روشن گردد و فضیلت ایمان را بر اسلام بشناسی؛ اگر مردی را در مسجد مشاهده کنی آیا گواهی میدهی که او را در کعبه دیدهای»؟
گفتم: «نمیتوانم چنین شهادتی بدهم».
فرمود: «اگر مردی را در کعبه دیدی میتوانی شهادت بدهی که او داخل در مسجد الحرام شده است»؟
گفتم: «آری».
فرمود: «از کجا؟»
گفتم: «برای اینکه نمیتواند داخل کعبه بشود مگر اینکه قبلش وارد مسجد شده باشد».
فرمود: «آفرین بر تو». سپس فرمود: «ایمان و اسلام هم چنین میباشند».
📚الكافي، ج2، ص26-27
@yekaye
👇سند و متن احادیث فوق👈
https://eitaa.com/yekaye/10338