.
3️⃣1️⃣ «وَ أُحْضِرَتِ الْأَنْفُسُ الشُّحَّ وَ إِنْ تُحْسِنُوا وَ تَتَّقُوا فَإِنَّ اللَّهَ كانَ بِما تَعْمَلُونَ خَبيراً»
درباره مخاطبِ «اگر احسان کنید و تقوا پیشه نمایید»،
🍃الف. خطاب به شوهران است؛ بدین بیان که احسان و نیکوکاری، صبر کردن است بر آنچه از زنانتان خوش نمیدارید؛ و تقوا، خودداری کردن است از ستم بر آنها خصوص تامین نفقه و سایر حقوق شرعیشان؛ که اگر چنین نکنید خداوند از آنچه از شما در خصوص آنان سر میزند آگاه است و جزای شما در قبال آنچه به ایشان میکنید را خواهد داد (مجمع البيان، ج3، ص184 ؛ الميزان، ج5، ص101 ؛ مفاتيح الغيب، ج11، ص237 )
که در این صورت، تناسبی برقرار میشود بین دو توصیه، یعنی توصیه مصالحه و صلح [از حق خود گذشتن]، توصیه به زن است (تدبر8-الف
https://eitaa.com/yekaye/7052) و توصیه به احسان، توصیه به مرد؛
و آنگاه در جمله آخر میخواهد بفرماید: چه گذشتن [زن] از حقّ خود، و چه نيكى [مرد] به همسر، همه در محضر خداوند است. (تفسير نور، ج2، ص177)
🍃ب. این خطاب هم شامل مردان میشود و هم زنان؛ یعنی هر دو را به نیکوکاری در حق دیگری و ظلم نکردن به او فرامیخواند (مفاتيح الغيب، ج11، ص237 )
یعنی گمان نکنید که اگر شح نفس را نگه داشتید و تقوا پیشه کردید، ضرر کردهاید. خیر؛ حتی اگر در ظاهر طرف مقابل شما (اگر زن هستید، شوهرتان؛ و اگر مرد هستید همسرتان) زیادهخواهی کرد و شما برای پاسداشت پیوند مقدس ازدواج وحفظ نظام خانواده، از حق خود گذشتید، خداوند از آنچه انجام می دهید، کاملا باخبر است و نمیگذارد ذرهای زیان بینید.
🍃ج. این خطابی عام است؛ که احسان، رعایت نیکویی در سخن و فعل است، و تقوا، پرهیز از مطلق معاصی (مجمع البيان، ج3، ص184 )؛
آنگاه در خصوص نزاع زن و شوهر،
هم خطاب به خود آنهاست (همانند توضیح بند ب)
هم شامل حال دیگران میشود؛ یعنی اگر با مصالحه بین زن و شوهر نیکوکاری بورزید و آنان را از اینکه بر همدیگر تعدی کنند نگه دارید. (مفاتيح الغيب، ج11، ص237 )
@yekaye