تصویرسازیِ علامه مصباح از خاستگاهِ عاملیّتیِ اختلالهای حاکمیّتی
مهدی جمشیدی
عضوِهیئتِعلمیِپژوهشگاهِفرهنگواندیشۀاسلامی
اشاره: متنی که در پی میآید، ویراسته و افزودۀ بخشی از سخنرانیِ در نشستِ بزرگداشتِ علامه مصباحیزدی است که امروز در مرکزِ پژوهشهای علومِ انسانیِ اسلامیِ صدرا، ایراد گردید.
[1]. علامه مصباح، همچون چشمهای جوشان، از بسترِ خشکیده و ترکخوردۀ جامعه سربرآورد و در دورهای که یک «منازعۀ فکری و سیاسیِ بسیار تعیینکننده» شکل گرفته بود، نقشی «بینظیر» و «تاریخی» ایفا کرد، درحالیکه میتوانست همانندِ بسیاری دیگر، سکوت اختیار کند و با «جریانِ سکولاریسمِ دولتی و روشنفکری»، دستبهگریبان نشود. در آن زمان، جوانانِ نسلِ سوّمی از قبیلِ من که با «پرسشهای ساختارشکنانه» و «چالشهای بنیانبرافکن» روبرو بودیم، سخت بهدنبالِ یک «پناهگاهِ فکری» میگشتیم تا «پاسخهای متقن و مستحکم» بیابیم و بتوانیم در مواجههها و تقابلهای خویش، «مجهز» و «مسلح» باشیم. نباید انکار کرد که کسانی در این زمینه، تلاش کردند و عافیت و عزلت را ترجیح ندادند، امّا دراینمیان، هیچکس همانندِ علامه مصباح، نه «پُرکار» و «پُرتولید» بود و نه در سطحِ ایشان، «برهانی» و «بینالاذهانی» سخن میگفت. اکنون که به گذشته مینگرم، بهراستی درمییابم که داشتهها و اندوختههای معرفتیام و هر اندازه که از حقیقت و هویّتِ انقلابی بهره دارم، همه بهواسطۀ تکیه بر ایشان بوده است.
[2]. از جمله مسألههایی که علامه مصباح به آن پرداخت و از آن، گرهگشایی کرد، توضیحِ وجودِ «اختلالِ در حرکتِ تکاملیِ انقلاب» بود. ما در آن دوره، بهروشنی احساس میکردیم که «شدنهای تکاملیِ انقلاب»، با فرازها و نشیبهایی روبرو هست و این حرکت، با پارهای «بحرانها» و «دشواریها»، روبروست، امّا نمیتوانستیم صورتبندیِ مشخّصی از مسأله ارائه کنیم، چه رسد به اینکه از عهدۀ حلِ آن برآییم. در اینجا بود که کتابِ «کاوشها و چالشها» در سالِ هفتادونه منتشر شد و ایشان در دو درسگفتارِ نخستِ آن، به توضیح و تبیینِ این مسأله، همّت گمارده بود. این متن، در عینِ آنکه ساده و عامهفهم بود، امّا بطونِ حِکمیِ پنهانی داشت که جز بر اهلِ نظر و تعمّق، آشکار نمیگشت. بههرحال، ایشان توانسته بود نشان دهد اینکه روندِ حرکتِ قدسی و معنویِ انقلاب، گرفتارِ برخیِ اختلالهاست، به چه سبب است.
[3]. علامه مصباح در این اثر، از چشماندازِ تحلیلِ «خُرد» و «عاملیّتی» به مسألۀ اختلال نگریسته و استدلال کرده بود که ازیکسو، در همان سالهای نخستِ پیروزیِ انقلاب، قلّههای تفکّرِ انقلابی و شخصیّتهایی که عالیترین مراتبِ انقلابیگری را دارا بودند، به «شهادت» رسیدند و انقلاب از این نظر، گرفتارِ «فقر» گردید. در این عرصه بود که نزدیکترین و مؤثّرترین «حلقۀ شاگردانِ انقلابیِ امام خمینی»، یکی پس از دیگری، از صحنه حذف شدند و بهاینترتیب، تدبیرِ انقلاب در اختیارِ نیروهایی قرار گرفت که بیشترِ آنها، با «اصالتهای ایدئولوژیِ انقلابی»، بیگانه بودند یا آنچنان تعلّق و حسّاسیّتی نسبت به آن نداشتند. در نتیجه، انقلاب در اثرِ سیاستهایی که در سالهای بعد از طریقِ هماینان به اجرا درآمد، با چالشها و تنگناهایی روبرو گردید. بهعبارتدیگر، استدلالِ علامه مصباح این بود که انقلاب بهدلیلِ «حذفشدنِ چهرههای عمده و کانونی»اش، دچارِ «فقرِ عاملیّتهای متعهّدِ تاریخساز» شد و این «کمبود» و «نقص»، حرکتِ تکاملیِ «جهشوار» و «شتابانِ» انقلاب را با اختلال مواجه کرد. پس «اختلالهای ساختاری»، «خاستگاهِ عاملیّتی» دارند و انقلاب از این ناحیه بوده که گزندها و آسیبهای جدّی دیده است. این اختلال که دیروز احساس میشد، امروز نیز وجود دارد و همچنان، یک «مسألۀ راهبردی» است. شاید بتوان گفت اشارۀ آیتالله خامنهای به اینکه باید برای «استقرارِ دولتِ جوانِ حزباللهی» زمینهسازی کرد، راهکاری است که ایشان در آستانۀ گامِ دوّمِ انقلاب، برای چنین اختلالی در نظر گرفته است.
https://eitaa.com/sedgh_mahdijamshidi
🇮🇷@s_a_m_e_n🇮🇷
🏴💖🌷💖🏴
آمریکایی که یک عده ابله گمان کردند دلش به حال ما سوخته و میخواهد واکسن به ما بدهد؛
موسسه دانش بنیان برکت، تولیدکننده اولین واکسن ایرانی کرونا را تحریم کرد تا شاید بتواند در راه ساخت واکسن ایرانی مانع ایجاد کند!
یعنی کسی هست که باز هم عمق دشمنی آمریکا با ملت ایران را نفهمد؟!
✍ علیرضا گرائی
https://eitaa.com/fatemiyoon110
🇮🇷@s_a_m_e_n🇮🇷
🏴💖🌷💖🏴
⭕️ خب با تحریم #برکت ، شرکت تولید کننده #واکسن_ایرانی باید یک دهنه به اون احمقهایی زد که فکر میکردند آمریکا دلش به حال ملت ایران سوخته وو واکسن مجانی در اختیارشون قرار میده.
خوب دقت کنید ، در شرایط پاندومی حاد کرونا ، آمریکا شرکت سازنده واکسن رو تحریم کرد.
هنوزم خر حقوق بشری داریم؟
👤 علی مختارزاده 🇮🇷
https://eitaa.com/fatemiyoon110
🇮🇷@s_a_m_e_n🇮🇷
🏴💖🌷💖🏴
🔺از قهرمانان دیپلماسی تشکر میکنیم که کره جنوبی را با دیپلماسی مغلوب کردند و میخواهند حق ایران را بازپس بگیرند
نخندین، عهههه 😁
@Afsaran_ir
🇮🇷@s_a_m_e_n🇮🇷
🏴💖🌷💖🏴
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🌹 این مصاحبه شهید عزیز حاج حسن طهرانیمقدم به تازگی از سوی مقام امنیتی مجوز پخش گرفته است.
♦️غربگرایان مخالف پخش بودهاند و هستند. پروژه بکلی سری از موشکهای قارهپیمای ایران اسلامی.
👌از 14سال پیش خاک آمریکا در تیررس موشکهای قارهپیمای ایران است.
🙏ماشاالله و لا حول و لا قوه الا بالله العلی العظیم
https://eitaa.com/fatemiyoon110
🇮🇷@s_a_m_e_n🇮🇷
🏴💖🌷💖🏴
21.67M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
همهچیز درباره رزمایش اخیر ارتش ایران
شاهکاریهایی که برای اولین بار از آن رونمایی شد و کمتر به آنها پرداخته شد👌
@Bisimchimedia
🇮🇷@s_a_m_e_n🇮🇷
🏴💖🌷💖🏴
💠 تعامل گسترده و سازنده با سایر کشورهای جهان، تحریمها را بیاثر میکند
👤دکتر جلیلی
🔹چهار سال پیش که کلینتون و ترامپ رقیب یکدیگر بودند، درباره ایران چه گفتند؟ کلینتون میگفت «تحریم فلجکننده» و ترامپ میگفت «فشار حداکثری». در دنیایی که به صراحت و با وقاحت تمام درباره یک ملت اینگونه سخن میگویند، آن میتوان بر سر توان موشکی مذاکره کرد؟
🔸وقتی در جنگ تحمیلی مردم ما بمباران میشدند، چه کسی به کمک ما آمد؟ یا امروز که مردم یمن تحت شدیدترین شرایط جنگی هستند، کدام نهاد بینالمللی به کمک آنها رفته است؟ نمیتوان امنیت مردم و کشوری که رسما با آن دشمنی میکنند را نادیده گرفت و بر سر حقوقی چون توان دفاعی آن مذاکره کرد.
🔹حذف گزینهی نظامی از روی میز دشمن، مرهون مقاومت در دفاع مقدس و تقویت بنیه دفاعی کشور است. امروز نیز او اهرم تحریمها را در دست گرفته و متقابلا راهکار صحیح برای حذف گزینهی جنگ اقتصادی، بی اثر کردن تحریم هاست.
🔸تحریمهای به اصطلاح فلجکننده در زمان اوباما و کلینتون پایهگذاری شد؛ تحریم های ثانویه نیز همینطور. همین تیمی که امروز با بایدن کار میکنند، اینها معمار تحریمها علیه ایران بودند.
🔹یکی از راه های مهم بی اثر کردن تحریم تعامل سازنده و گسترده است. آمریکا در شرایط فعلی فعال ما یشاء نیست. رئیس شورای وزارت خارجه آمریکا می گوید دوران پسا آمریکا شروع شده و به قول شهید سلیمانی، آمریکا بسیار ضعیف تر از آن چیزی است که خودش را نشان می دهد.
🔸برخی معتقدند وقتی در درون کشور حرف از مقاومت زده میشود، معنایش این است که ما نباید با دنیا ارتباط داشته باشیم؛ این حرف غلطی است. چه کسی از مقاومت منظورش این است که نباید با دنیا ارتباط داشته باشیم؟!
🔹ما در همسایگی مان، پانزده کشور داریم که حجم وارداتشان حدود هزار میلیارد دلار است. این بازار مهیا و فراهم است و همچنین اکثر این کشور ها نیازمند بسیاری از تولیدات ما هستند.
🔸سال ۹۴ رئیس جمهور چین به ایران می آید و بیان می کند من آماده ام با شما روابط راهبردی داشته باشم؛ خب این یک فرصت سازنده برای شماست. ما اگر همین فرصت را استفاده می کردیم، طرف مقابل در محاسباتش تجدید نظر می کرد.
🔹علت مواضع اخیر رهبری در اینجا روشن میشود که تیم مذکور مجددا میخواهد بر سر کار بیاید و قصد دارد تا آن فشار حداکثری را به فشار هوشمند تبدیل کند. با فرض اینکه به برجام نیز بازگردند، هنوز مسئله این است که با بازگشت آمریکا به برجام کدام تحریم قرار است رفع شود؟
🇮🇷 @voinews
🇮🇷@s_a_m_e_n🇮🇷
🏴💖🌷💖🏴