🔹 شوخی #دروغ
🔺 یکی از متداولترین موارد دروغ که بسیاری از افراد آن را دروغ و حرام نمیدانند، دروغ گفتن برای شوخی و استهزاء است؛ کار زشتی که با تغییر نام به خالی بندی، گویا دچار دگردیسی شده و قبح و زشتی خود را با نوعی خوش مشربی و با مزه بودن عوض کرده و صد افسوس که چنین گناه کبیرهای آن چنان مقبول شده که برخی افراد در کنار اسم خود پسوند «خالی بند» را با کمال افتخار یدک میکشند!
🔺 از رسول خدا صلیاللهعلیهوآلهوسلم نقل شده، «وای بر آن کسی که سخن دروغی بگوید تا حاضران را بخنداند، وای بر او، وای بر او، وای بر او!» (بحارالانوار،ج۷۲،ص۲۳۵)
🆔 @sadeghoun
عوامل #دروغگویی از نگاه قرآن
🔺 یکی از عواملی که قرآن شناسایی ومعرفی می کند گناه پیشگی انسان است. در حقیقت دروغ گویی ریشه در گناه دارد از این رو در آیه ۷ سوره جاثیه می فرماید: ویل لکل افاک اثیم; وای بر هر دروغگوی گناهکار. در این آیه اثیم به عنوان تعلیل و علت و عامل دروغ بیان شده است.
🔺 برخی بر این باورند که عامل فزاینده نابهنجاری ها و گناهان در شخص و جامعه، دروغ و دروغگویی است. هر چند که هنجارشکنی و گناه، ریشه در علل و عوامل دیگری دارد ولی افزایش گرایش فرد به گناه را می بایست در دروغگویی انسان دانست.
🔺 اگر شخص به جهت کسب منافع و یا مصالح، قانون را زیر پا می گذارد و با عبور از قانون و هنجارهای پسندیده اجتماعی می کوشد تا به آن منافع دست یابد این عامل دروغ است که این مساله را سامان می دهد و با تغییر وجوه ناپسند و زشت آن، مساله را در ظاهر پسندیده و هنجاری می نمایاند. بنابراین باید گفت دروغ در جامعه مهم ترین عامل افزایش نابهنجاری ها و حریم شکنی ها و قانون شکنی هاست.
🆔 @sadeghoun
🔹 موارد جواز #دروغ
♦️ دروغ در حال ضرورت
🔺 انسان به خاطر ضرر مالی وجانی سنگين می تواند دروغ بگويد. يعنی ضرر مالی بايد به گونه ای باشد که تحمل آن دشوار باشد. اما ضررهای ناچيز موجب جواز دروغ نمی شود. تمام موارد را می توان در يک قاعده کلی خلاصه کرد وآن عبارت است از: به خطر افتادن اهداف مهمتر. در حقيقت تجويز دروغ در اين موارد به خاطر ضرورت است و بايد به همان قدر ضرورت اکتفا شود.
🆔 @sadeghoun
🔺 در روایات آمده که اگر کسی را دیدید که زیاد نماز میخواند مسلمانی و درستی عبادتش در نماز شب خواندن زیاد او یا طول رکوع و سجودش نیست بلکه آنچه اهمیت دارد دو رکن #راستگویی و امانتداری در رفتار است.
🔺 یکی از ویژگی روزهداران واقعی #صداقت قلبی، زبانی و رفتاری است و به چنین فردی هم صدیق گفته میشود یعنی کسی که با دل، زبان و عملش یک چیز را مطرح میکند و نفاق ندارد. این که افراد امانتدار خوبی باشند یکی دیگر از مشخصههای رفتار روزهداران است، البته امانت صرفا به سپردن چیزی به انسان خلاصه نمیشود بلکه میتواند شامل صیانت از دین، قرآن و خانواده هم باشد.
🔺 باید به این نکته توجه داشت که تاثیر روزه در کسی که روزه میگیرد باید در اخلاق و منش او مشهود باشد و ظهور و بروز کند. انسانها باید در ایام ماه مبارک رمضان مراقب کلام و صحبتهای خود باشند و سخنی به زبان نیاورند که موجب رنجش یا اهانت به کسی شود.
🎤 دکتر رفیعی
🆔 @sadeghoun
🔅 امام علی علیه السلام:
🔺 زبان عاقل در پشت قلب او جای دارد و قلب احمق پشت زبان اوست.
📚 نهج البلاغه، کلمات قصار، ش 39
🆔 @sadeghoun
🔺 چرا بی دین ها دعوت کننده به زندگی بهتر هستند؟
🔺 چونکه بعدا وقتی بخوان مردم رو #فریب بدن بگن که اگه میخوای زندگی بهتری داشته باشی بیا بی دینی کن!
🔺 ابلیس هم روز اول به حضرت آدم گفت ببین الان توی بهشت هستی و جات خوبه! ولی میخوای به زندگی بهتر برسی و جاودانه بشی؟
⭕️ با همین #دروغ زندگی بهتر گولش زد و از بهشت اخراجش کرد!
🆔 @sadeghoun
🔹 دنیا خیلی زیباتر خواهد شد اگر بیاموزیم
🔺دروغ نگوییم،
🔺تهمت نزنیم،
🔺مؤدب باشیم،
🔺صادق باشیم،
🔺انتقاد پذیر باشیم،
دیگران را آزار ندهیم،وجدان داشته باشیم، از کسی بت نسازیم،
از قدرت سوء استفاده نکنیم، پشت سر کسی غیبت نکنیم، به عقاید همدیگر احترام بگذاریم،
مسؤلیت اشتباهاتمان را بپذیریم،
در مورد دیگران قضاوت و پیش داوری نکنیم....
🆔 @sadeghoun
🔅 به راه تکلف مرو سعدیا
🔅 اگر صدق داری بیار و بیا
🔺 منتظر بودند در خانه را باز کند و راهی حرم شودخیلی دوستش داشتند چون غرق دریای معرفت بود. در باز شد وآیت الله بهجت خارج شدند مردم نزدیک رفتند گویا اکثریت یک سوال داشتند چه ذکری بگوییم تامانند شما عارف شویم؟فرمودند؛چرا راه دور می روید ومی خواهید به خودتان سختی بدهید یک کلام از سر صدق وایمان انجام واجبات ترک محرمات.
🆔 @sadeghoun