امامِ بعد از عاشورا!
(10) نقطه عطف تاریخ تشیع
امام سجاد علیه السلام با آن سیاست رحمانیِ آسمانی کیفیتی را در پیش گرفته بود که دستگاه خلافت احساس نمی کرد که مجبور است و واجب که ایشان را بکشد و الا جاسوس ها کاملا حرکات ایشان را زیر نظر داشتند و روابط با مردم و شیعیان به شدت محدودیت داشت.
این رفتار با خلفا، مخصوص امام سجاد علیه السلام است بر اثر موقعیت خاص زمانی آن حضرت و البته با حفظ شیوه پدر بزرگوارشان حسین بن علی علیه السلام" هیهات منّا الذله".
حکومت در عرض بیست سال! بغض و دشمنی و عداوت اهل بیت علیهم السلام را در دل مردم بذر افشانی کرده بود، حقایق را وارونه جلوه داده و مردم را جوری بار آورده بود که به حدی پست فطرت و کوچک و بی شخصیت شده بودند که حاضر بودند برای دل خوشی حاکم، دست به هر جنایتی بزنند. عامه مردم با حق دشمنی ندارند لوح ساده و آماده هر نقش و نگاری هستند. صاحب قدرت می تواند از مردم فرشته بسازد یا اهریمن. تبلیغات دستگاه خلافت مردم را نقطه مقابل امام سجاد علیه السلام قرار داده بود. کسی می فهمد امام سجاد علیه السلام با این مردم چطور نهضت شیعی را پیش برد که بداند همین مردم در قضیه نهضت بنی عباس به خاطر انتقام خون پدر امام سجاد علیه السلام، بنی امیه را تار و مار کردند و این زحمات امام سجاد علیه السلام بود.
مرور گوشه ای از منقبت ها و افتخارات آن زمان که حاکی از وضع فکری و روحی مردم است خالی از لطف نیست.
در دار الاماره شخصی دارد در حضور حجاج بن یوسف و نظاره مردم منقبت های خود را می شمارد:
❗️قبیله ما هرگز در مجامع عثمان را به بدی و عیب یاد نمی کنند.
❗️از قبیله ما تاحالا یک نفر علیه دستگاه حکومت قیام و خروج نداشته است. از قبیله ما در جنگ هایی که ابوتراب (۱) با دشمنانش داشته هیچ کس حاضر نشده جز یک نفر که از قبیله ما ساقط شده است
❗️هرکسی بخواهد با زنی ازدواج کند از او می پرسد، ابوتراب را دوست داری؟ نام او را به نیکی می آوری؟ اگر تحقیق کنند و بدانند زن اینگونه است با او ازدواج نمی کنند.
❗️در قبیله ما پسری به دنیا نیامده که نام او را علی یا حسن یا حسین بگذاریم. و هیچ دختری به دنیا نیامد که نام او را فاطمه بگذاریم.
❗️زنی از قبیله ما نذر کرد که اگر حسین علیه السلام کشته شد ده شتر در راه خدا بدهد و به نذرش وفا کرد.
حجاج شنید و تایید کرد و در پاسخ تک تک آن گفت که افتخار است برای شما.
در همین فضای مسموم تلاش های امام سجاد علیه السلام باعث شد شصت هفتاد سال بعد از همین کوفه جوان ها و پیرمردهایی می آمدند مدینه و سال ها در کنار مرکز فیض جعفر بن محمد علیه السلام می ماندند و بهره می گرفتند. امام سجاد علیه السلام نقطه عطفی در تاریخ تشیع و سامان دهنده حزب نیرومند شیعیان است.
(1) ابوتراب: کنیه ای برای امیرالمومنین علی علیه السلام که دشمنان با این کنیه از ایشان نام می بردند نمی خواستند ایشان را ابوالحسن بگویند چون حسن علیه السلام نوه پیامبر صلی الله علیه و آله بود و پدر ایشان بودن افتخار است و معنای نیکو دارد و نمی خواستند به ایشان نسبت داده شود. دشمنان این کنیه را نقل از پیامبر صلی الله علیه و آله می دانند ولی صحت آن جای بحث دارد.
خلاصه برداری و بازنویسی از کتاب حماسه امام سجاد علیه السلام/ صص ۱۱۵_۱۳۲
◾️مرکز تخصصی صحیفه سجادیه◼️
https://eitaa.com/sahyfeh
https://eitaa.com/joinchat/4270915586C8a76e8e744
امامِ بعد از عاشورا
(۱۱) فولادین و محرمِ اسرار!
روابط امام سجاد علیه السلام با شیعیان متوسط و معمولی همان روابط با عامه مردم بود ولی کیفیت عمل ایشان با شیعیان خاص متفاوت بود. آنچه را امام علیه السلام از معارف اهل بیت علیهم السلام و اسرار رشته امامت، چه معنوی، فکری، چه سیاسی اجتماعی تشکیلاتی و شیعی در اختیار داشتند در اختیار ایشان قرار داده و سازندگی تمام و کمال آنها شیوه حضرت بود.
شیعیان خاصی مثل امِّ الطّویل، سعید بن مسیّب، جُبَیربن مُطعم ( یا به نقلی پسر ایشان) و ابو حمزه ثمالی که دست پرورده ایشان بودند، نقش رابط امام علیه السلام و سایر شیعیان را به عهده داشتند.
بعضی مثل امِّ الطّویل از لوطی های زمان به نظر می رسید. لباس های بلند می پوشید، لُبان _ کندر_ می جوید و بلند بلند و با ناز حرف می زد، شخصیتی قوی و در تیپ ظاهری هم جزء افراد مظلوم گوشه نشین گردن کج نبود. باب امام بود یعنی رابط بین امام علیه السلام و شیعیان. امام علیه السلام می آمدند مسجد مدینه؛ با مردم حرف می زدند و سوال های مردم را جواب می دادند. اما برخی سوال ها از طرف کسانی مطرح می شد که این افراد نمی توانستند بیایند مسجد و با امام علیه السلام مستقیم ارتباط بگیرند. نیاز به رابط بود. لازم بود یک نفر جای دیگری دور از چشم مامورین دستگاه خلافت عبدالملک، آن شخص را ببیند بعد آرام آرام و شبیه لوطی ها، بی خیال و بی هوا برسد نزد امام علیه السلام و آهسته آن مطلب را به امام علیه السلام بگوید. این یعنی باب. همه اسرار امام علیه السلام در مشت این مرد بود و رابط بین امام علیه السلام و دیگران بود. عاقبت هم حجاج دست ها و پاها و زبانش را قطع و بعد او را کشت. امام سجاد علیه السلام در آن شرایط خفقان، این چنین شیعیانی پرورش می داد وقتی چون فولاد محکم و استوار می شدند آنها را به جان فکر غافل و مغز نادان مردم می انداخت تا مردم را آ گاه کنند.
خلاصه برداری و بازنویسی از کتاب حماسه امام سجاد علیه السلام / صص۱۳۰_۱۳۴
◾️مرکز تخصصی صحیفه سجادیه◼️
https://eitaa.com/sahyfeh
هدایت شده از مرکز تخصصی صحیفه سجادیه
🔹🔸بسم الله الرحمن الرحیم 🔸🔹
چهارمین #دوره_تخصصی_صحیفه_سجادیه
✅شرایط پذیرش:
ویژه طلاب «فارغ التحصیل سطح دو و بالاتر» #حوزه های علمیه، دانش آموختگان و دانشجویان «کارشناسی ارشد» و دکترای #دانشگاه های سراسر کشور
👈(برادران و خواهران)
________________________
✅زمان و نحوه برگزاری دوره :
زمان: ۱۶ مهر تا ۱۶ اسفند ۱۴۰۱
روزهای شنبه و دوشنبه (ویژه برادران)
روزهای یکشنبه و سه شنبه ( ویژه خواهران)
✅نحوه برگزاری کلاس ها:
🔸ساکنین قم (به صورت #حضوری )
🔹سایر شهرستانها ( #مجازی و به صورت آنلاین)
💠لینک ثبت نام :
🌐 https://sahyfeh.ir/reg14016t/
◾️مرکز تخصصی صحیفه سجادیه◼️
https://eitaa.com/sahyfeh
https://eitaa.com/joinchat/4270915586C8a76e8e744
امامِ بعد از عاشورا
(۱۲)برسد به دستِ تاریخ!
شیوه های مدبّرانه و حکیمانه امام سجاد علیه السلام متفاوت بود. در بین میراث گرانبهای ایشان، مکتوباتی در غالب نامه به چشم می خورد که صاحبان اندیشه و خرد هوشمندانه موثر بودن و حکمت های آن را درک می کنند. آن هم در شرایطی که گلوب پاشا، مستشرق معاصر اروپایی در کتاب " امپراطوریّه العرب" بدون اینکه بحثی راجع به امام علیه السلام داشته باشد، می نویسد از جمله جاسوس های عبدالملک مروان، نامه برها و نامه آورها بودند. فایده این جاسوس ها هم این بود که هم کارهای استاندار را کنترل و به خلیفه خبر می داد و هم کارهای شیعیان و رهبران شیعه را کنترل می کرد.
مخاطب این نامه ها متغیر بود. نامه به مردم عادی، نامه به شیعیان خاص و نامه به برخی دشمنان و علمای درباری از جمله این مکتوبات است.
به جهت درک ارزش این نوع میراث و همچنین از آنجایی که نوشته های یک شخص در شناخت ایشان نقش موثر و کلیدی دارد؛ به بخشی از این مکتوبات بی نظیر اشاره می شود.
گزیده ای از نامه ایشان به مردم عادی
از امام سجاد علیه السلام توصیه ای در غالب نامه ثبت شده که از طرف ایشان، در هر روز جمعه بین شیعیان زمان خودشان خوانده شود. از آنجایی که جمع شدن شیعیان در مسجد و اجتماع ممنوع بود غالبا شیعیان در خانه ای جمع می شدند و نامه رونویسی و در جمع آنها خوانده می شد تا در اذهان بماند
أَيُّهَا اَلنَّاسُ اِتَّقُوا اَللَّهَ
دارای تقوا باشید
وَ اِعْلَمُوا أَنَّكُمْ إِلَيْهِ رَاجِعُونَ
بدانید که بازگشتتان به سوی اوست
وَ لاَ تَكُونُوا مِنَ اَلْغَافِلِينَ
از آدم های نا آگاه نباشید
اَلْمَائِلِينَ إِلَى زَهْرَةِ اَلْحَيَاةِ اَلدُّنْيَا
که به گل زندگی دنیا عشق می ورزند
اَلَّذِينَ مَكَرُوا اَلسَّيِّئَاتِ
گناه را انجام می دهند
فَاحْذَرُوا مَا حَذَّرَكُمُ اَللَّهُ بِمَا فَعَلَ بِالظَّلَمَةِ فِي كِتَابِهِ
مشتاق دنیا نباشید. فراموش نکنید که خدا با ظالمان و ستمگران چه کرده است
وَ لاَ تَأْمَنُوا
خاطر جمع نباشید
أَنْ يُنْزِلَ بِكُمْ بَعْضَ مَا تَوَعَّدَ بِهِ اَلْقَوْمَ اَلظَّالِمِينَ فِي كِتَابِهِ
که بعضی از آن عذاب هایی که خدا در قرآن ظالمان را به آن وعده داده است به شما برسد
وَ لاَ تَرْكَنُوا إِلَى اَلدُّنْيَا
به دنیا اطمینان و اعتماد و رکون پیدا نکنید
فَإِنَّ اَللَّهَ قَالَ لِمُحَمَّدٍ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ وَ لاٰ تَرْكَنُوا إِلَى اَلَّذِينَ ظَلَمُوا فَتَمَسَّكُمُ اَلنّٰارُ
که خدا در قرآن به پیامبرش صلی الله علیه و آله گفته به ستمگران اعتماد نکنید که آتش به شما می رسد ( یعنی دنیایی که از ناحیه ستمگران می رسد)
جَعَلَنَا اَللَّهُ وَ إِيَّاكُمْ مِنَ اَلزَّاهِدِينَ
خدا ما و شما را از زاهدان قرار بدهد.
* این نامه امام سجاد علیه السلام حدود سه صفحه است محور کار محتوای حاضر کتاب نامبرده است علاقمندان می توانند از طریق این لینک زیر به متن عربی از منبع اصلی و منابع ترجمه دسترسی داشته باشند .
خلاصه برداری و بازنویسی از کتاب حماسه امام سجاد علیه السلام/ صص ۱۰۳ و ۱۰۴ و ۱۲۹ _ ۱۳۲
◾️مرکز تخصصی صحیفه سجادیه◼️
https://eitaa.com/sahyfeh